Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas vil udvikle banebrydende teknologi


29925 troldmanden 3/6 2010 11:44
Oversigt

Modstandere af vindmøller bruger maneg argumenter. De er grimme, de tager vores udsiget, de slår masser af fugle ihjel, de støjer, og nå ja de producere kun strøm når vinden blæser så de er hammerende upålidelige.

Det sidste har Vestas faktisk arbejdet på at gøre noget ved i lidt mere end et år, selvom der ikke er ret mange der har været klar over det. De er nemlig ved at udvikle muligheder for at lager strømmen i store batterier så disse f.eks kan blive opladet om natten og afgive strøm om dagen hvor behovet for strøm mer mange gange større end om natten.

I dag er det så kommet frem at Vestas har fået andel i højteknologifondens midler til at videreudvikle deres teknologi. Se mere her

http://ing.dk/artikel/109334-vestas-vil-lagre-moellestroem-i-elektro-kemiske-batterier

Perspektiverne er utrolig store hvis der kan udvikles lageringsneheder der er både holdbare, stabile og til fornuftige penge. For det kan øge andelen af vedvarende energi ganske meget i elnettet. Man kan ganske enkelt reducere den backup power man har i form af gamle kulkraftanlæg. Og for ejerne af vindmøllerne kan der også være rigtig mange penge ved at kunne sælge strømmen til dags priser frem for nat priser. Det svinger rigtig meget hvor stor forskellen er. Men vi taler alt fra en faktor 2 til en faktor 10 i forskel her i DK. Det betyder at en oplagerings enhed faktisk godt kan koste en pæn slat og alligevel blive en økonomisk fordel for ejerne og samtidig også til gunst for miljøet

For Vestas kan det altså blive en konkurrencemæssig fordel hvis de kan komme foran de andre mølle producenter på dette område og tæppeplastre området med patent ansøgninger. Og det vil helt sikkert kunne løfte omsætningen ganske betragteligt. Men det ligger dog lige nogle år ude i fremtiden. Men spændende det er det.

Vestas har også fået en anden bevilling på 40 mio fra Højteknologifonden. Det er til udvikling af en ny type offshore fundamenter. Når vi taler offshore vindmøller så udgør produktion, transport og installation af fundamenterne op mod 50% af hele projektets pris. Derfor kan der være rigtig meget at spare ved at udvikle nye og billigere fundamenter koncepter.

Vh
T.



3/6 2010 12:55 fillandkill 029927



Kunne man ikke forestille sig at der var en grund til at disse enorme batterier endnu ikke var udviklet?
Hvis man kunne lagre den el produktion der var om natten, ville det så ikke resultere i væsentligt mindre salg af vindmøller?



3/6 2010 13:18 HRmunk 029928



Det er i mølleproducenternes interesse, at møller er så konkurrencedygtige som muligt.

At flytte strøm fra tidspunkter med lav afregning til høj afregning vil gøre møller mere rentable, og dermed et bedre køb, hvilket alt andet lige vil øge efterspørgslen efter møller.

Med den manglende mulighed for at lagre strøm, samt manglen på en EURO grid sætter et loft over, hvor stor en andel af vedvarende nettet kan bære.

Lagring af strøm er en forudsætning for at kunne blive ved med at øge andelen af vedvarende energi/møllestrøm.



3/6 2010 14:01 troldmanden 229932



Hej Fill

Man har snakket om lagerings teknologi til vindmøller i ret mange år. Men det er først efter el bilerns indtog der sådan for alvor er begyndt at blive forsket i batterier med meget stor kapacitet. Så det har ganske enkelt været pivdyrt hvis der skal opstilles f.eks et 5mw/h batteri. Men nu er der kommet stor fokus på batteri udvikling og derfor udvikler teknologien sig lyn hurtigt. Og derfor nedsatte Vestas for godt et år siden et forsknings projekt der skal se på endnu større batterier, og hvor man kan udnytte den stærkt akkumulerende viden som bil batterierne giver.

Det er lige modsat. Hvis først der kan blive udviklet holdbare og billige lagerings teknologier til vindmøller så vil salget stige. For det vil som nævnt forbedre rentabiliteten i et vindmølle projekt hvorfor det bliver endnu mere konkurrencedygtigt. Og derudover er der mange områder/lande hvor de har meget skrøblige net hvor vindmøller den dag i dag er svære at intergrere i ret stor skala. Der vil man bedre kunne opstille flere møller hvis strømmen kan lageres hvorved der kan opnås et mere stabilt net.

Så jo det vil klart være med til at øge salget af vindmøller + det vil betyde en ekstra omsætning på lagerings enheden som sikkert hurtigt kan udgøre 25% af møllens pris. Men i vi begynder at juble alt for meget så ligger det altså stadigt nogle år ude i fremtiden inden Vestas og evt andre producenter begynder at sælge disse løsninger



4/6 2010 15:22 029971






4/6 2010 15:59 troldmanden 029972



Den var de længe om at sende ud

Jeg har fundet ud af at det nye test batteri vil blive tilsluttet en V112 her i efteråret. Det bliver ret spændende at høre flere detaljer om teknologien bag samt data spec. Det kan som nævnt potentielt tilføje en ganske betragtelig ekstra omsætning til Vestas omend det stadig ligger mindst 2 år ude i fremtiden








TRÅDOVERSIGT