Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

vws


32141 ornso 18/8 2010 11:24
Oversigt



Vestas: Markedet kan tage grueligt fejl af prismelding


[2010-08-18]

KØBENHAVN (Direkt) Vestas' afslører i sit regnskab for andet kvartal væsentligt lavere priser på de optagede ordrer i tredje kvartal sammenlignet med tidligere. Imidlertid kan en stor del af forklaringen bag det, der på overfladen ligner et betydeligt prisfald på Vestas' møller, have baggrund i en langt større overvægt af 'supply only'-kontrakter i kvartalet.

Vestas skriver i sit regnskab således, at 'supply-only' ordrer i andet kvartal udgjorde en 'betydelig del af ordreindgangen'. I den rendyrkede 'supply only'-kontrakt skal Vestas alene producere møllen og står hverken for transport eller installation. Vestas har dog forskellige grader af 'supply only'-kontrakter, hvor der til den rå kontrakt kan tilkøbes eksempelvis overvågning og idriftsættelse.

Under alle omstændigheder kan den højere andel af denne kontrakttype i kvartalet være med til at forklare, at Vestas' nye ordrer i andet kvartal kun har en værdi af 0,86 mio. euro per megawatt sammenlignet med 1,03 euro per megawatt i første kvartal.

Meget i sammenligningen af de to tal afhænger af en enkelt ordre - den gigantiske ordre fra EDBR på 1500 megawatt, som Vestas annoncerede i april. Denne ordre udgør halvdelen af den ordremasse, som selskabet har annonceret for kvartalet.

Nyhedsbureauet Direkt erfarer, at Vestas og EDPR i første omgang, da man endnu ikke ved, hvor møllerne skal sættes op, har aftalt et meget skrabet kontraktudkast, det vil sige, i første omgang formentlig en kontrakt på selve møllerne uden tillægsydelser.

"Når man ikke ved endnu, hvor møllerne skal sættes op, og hvordan det hele kommer til at se ud, så bliver det i første omgang altid en skrabet model, og så finder man hen ad vejen altid ud af, hvad der skal på," siger Investor Relations-chef Peter Kruse til nyhedsbureauet Direkt.

Direkt: Det kan så være med til at forklare den lavere værdi, som de nye ordrer er optaget til i regnskabet sammenlignet med ordrerne optaget i det foregående kvartal?

"Der står i vores regnskab 'mange supply only ordrer'. Man skal være meget varsom med at tolke for hårdt på et enkelt kvartals ordreindgang. Mere vil jeg ikke sige på nuværende tidspunkt," siger Peter Kruse.

Vestas bestyrelsesformand, Bent Carlsen, understreger også, at det er forkert at resonere, at Vestas har sænket priserne udover effekten af råvareprisændringer.

- På det, vi kalder vores salgspriser, når vi sammenholder med inputpriser, har der ikke været nogen ændringer. Vi vil gerne fortælle markedet, at vi rent faktisk tjener ligeså mange penge på de nye ordrer som de gamle. Vi var sikre på, at der var nogle, der ville lave det regnestykke, du laver nu, så derfor har vi i fondsbørsmeddelelsen forsøgt at fortælle, at de ordrer, vi får, de er altså ikke baseret på, at vi pludselig begynder at sælge uden at tjene penge," siger Bent Carlsen til nyhedsbureauet Direkt.

Flemming Thestrup Andersen +45 33 300 600
Nyhedsbureauet Direkt




18/8 2010 11:36 troldmanden 032143



Den lave pris skyldes også i høj grad den store andel af ordre fra Kina hvor prisen per mw er meget lavere. Se evt mit indlæg i tråden lige før denne



TRÅDOVERSIGT