Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

"grønne obligationer" for pensionsselskaberne


33575 MichaelDyhr 16/9 2010 20:13
Oversigt

Så sker der noget spændende, som man hos Vestas har før arbejdet med til finansiering af vindmølleparker, bare ikke i en lige så stor grad. Man har før delvist finansieret projekterne via. udstedelse obligationer og ellers via. bankfinansiering. Denne gang bliver de fremtidige finansieringsaktiviteter udgjort af pensionsselskaber, som trods alt sidder på likvide midler man ikke tør fnise af. Interessen for investeringer kommer siden at Pensiondanmark har investeret i halvdelen af en af Dong Energys vindmølleparer, hvilket CEO'en for Pensiondanmark har anbefalet og ønsker flere af.

Vestas er hurtigt ude og udnytter dette potentiale til de fremtige finansieringsaktiviteter. Pga. vindmøllens relativt stabile cashflow vælger Vestas at betragte en investering i deres vindmølleparker som en investering i "grønne obligationer".
Vil dette løse Vestas' og de andre vindmølleproducenters problem med likviditeten, da vi har hørt at kunderne oftest ikke er villige til betale fuldt ud før afslutningen af projektet. Er pensionsselskaberne de potentielle investorer på vindmøllemarkedet i den nærmere fremtid?



16/9 2010 20:16 MichaelDyhr 033576






16/9 2010 20:45 Moneykeeping 033577



Jeg tror ikke bare det er pensionsfonde der begynder at kigge i den retning. Investering i obligationer bliver jo mere og mere latterlig. I USA skal man jo nærmest betale for at eje en obligation. Og aktier er meget volatilt. Jeg tror vindmølle parker vil være et rigtigt godt alternativt for mange fonde, pensionsselskaber etc. hvis ellers der er garanterede afregningspriser.

Jeg mener at have læst om en tysker/schweizer idag eller igår som også udtalte at det er en kanon-investering at smide penge i havmøller i Tyskland. I Sverige er man igang med at tiltrække rige Japanere til at investere i vindmøller.

Så i disse tider med aktier der ikke er til at stole på, og obligationer der ikke engang forrenter sig med inflationen stort set ja så er det et fremragende alternativ.



16/9 2010 22:10 MichaelDyhr 033584



Lækkert at du også kan sige god for denne finansieringsaktivitet. Jeg tror nemlig også at det lette mulighederne fremover for Vestas - og self. også de andre spillere på vindmøllemarkedet. Problemet med nogle kunder er jo at de ikke ønsker at betale før projektet er færdiggjort, hvilket jo åbenlyst presser likviditeten, specielt hvis flere projekter skal igangsættes samtidigt - hvilket vi formodentlig vil se når V112 er klar til lancering (Q3 2011).



16/9 2010 22:25 collersteen 133585



Jeg tror problemet lidt er, at man skal op i store summer førend det kan "betale sig" at begynde at rode obligationer ind i det hele. Det er jo ikke helt billigt, når disse skal struktureres, sælges og passes løbende. Endelig kommer der hele problematikken omkring byggeri osv, hvis "obligationer" skal ind så tidligt i forløbet. Det er nok de færreste der trods alt vil tegne obligationer i et projekt der ikke er bygget endnu, medmindre der kommer store garantier fra alle mulige og umulige parter. Og det kommer jo alt sammen til at koste.

For at nå store summer er man enten nødt til at lave en portefølje af projekter, eller også kan det muligvis lade sig gøre med nogle af de meget store havprojekter. Men jeg tror først det vil være en mulighed at inddrage obligationer som finansieringskilde, når projekterne er opført... og det hjælper jo så ikke så meget, hvis det er projektfinansieringen der skaber knuder og er til hinder for at gennemføre projekter.

Vi får at se.... Jeg synes ihvert fald det er en spændende mulighed, hvis pensionskasserne går ind og køber "infrastruktur" direkte.




17/9 2010 10:41 MichaelDyhr 033601



Collersteen, det er kun gjort få gange indtil videre og de gange det er blevet udført, er det på færdige projekter og store projekter. Så du har ret, det giver mest logik kun at investere i færdige projekter, som kan måles på et relativt højt niveau.
Jeg snakker om at hvis pensionsselskaberne begynder at få øjnene op for dette alternativ til investeringer, så vil potentialet for viderudvikling af disse tendenser typisk genereres. Vi kan jo forvente at de to parter kan begynde at forhandle og at pensionsselskaberne kan medfinansiere de projekter før igangsættelse af projektet for fordelagtige faktorer.

Pensiondanmark investerede jo fx. kun i et stort færdiggjort projekt, men jeg regner med at hvis tendensen for dette investeringspotentiale udvikles, så kan vi se at der vil udvikles fordelagtige forhold for begge parter. Når man snakker fordelagtigt for Vestas, så vil man snakke om Vestas' likviditetsproblem ved projektfinansiering, som så kan forhandles med de potentielle investorer, pensionsselskaberne.



TRÅDOVERSIGT