Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Research in Motion (RIMM) - Dødsdømt, men i live


62425 Martin NYSE 20/11 2012 00:04
Oversigt

Alle kender til BlackBerry, en af de første smartphones med fuldt QWERTY-tastatur. Det blev en enorm succes for få år tilbage. Research in Motion tog markedet for business smartphones i løbet af ganske kort tid. Siden er det desværre gået ned af bakke for RIMM. Man har tabt store markedsandele til Apple og Samsung. Blandt de engang så loyale kunder, har mange skiftet tastaturet ud med en touchscreen. Mange analytikere har allerede dømt RIMM ude og lagt dem i samme kurv som Nokia. Ingen af de to er dog døde endnu, og vi ser værdi i at investere lidt i et comeback til RIMM. Det skal dog bemærkes dette er meget høj risiko, og man må forvente, at aktien er ustabil. I værste fald risikerer man at aktien går mod nul over 1-3 år, omvendt vil en turnaround meget sandsynligt belønnes med en højere faktor. Der er intet kursmål, da vi mener det er lidt som at kaste en terning pt. og kommer meget an på launch af BB10. RIMM kan i løbet af de næste par år ende som opkøbs føde, på kirkegården for virksomheder - eller komme igennem en turnaround og igen vinde markedsandele. Man skal absolut kun smide penge i RIMM hvis man har råd til at tabe.

Ud af 39 til 42 analytikere som pt. dækker aktien er konsensus et kursmål på $8.08 (altså under den nuværende kurs), EPS estimat på -$1,27 for 2012 og -$0,60 for 2013, kun 4 analytikere anbefaler køb eller overvægt. Vi kan og bør ikke tillægge kursmål megen vægt, men det sætter stemningen omkring aktien. I tilfældet med RIMM, har det da også været svært at få øje på det positive. Virksomhedens omsætning er faldet med 31 % hvis man sammenligner Q2 for 2012 og 2011.

I januar i år trak Lazaridis og Balsillie, de to tidligere co-CEOs, sig tilbage fra RIMM, som følgevirkning af den negative udvikling firmaet har oplevet. I stedet tog Thorsten Heins over. Han var tidligere COO for RIMM fra 2007 og dermed en del af det hold, som skabte BlackBerry succesen. Før RIMM var Thorsten CTO for Siemens. Hans CV er imponerende, og tiden vil vise, om han kan løfte den større opgave at vende skuden rundt for RIMM. Heins er startet positivt ud med at se realiteterne i øjnene og har været realistisk i sine forventninger. Han har meldt klart ud hvad man som investor skal forvente, samtidig med at man har lagt en strategi. Én ting står helt klart - man forventer ikke overskud i de efterfølgende par kvartaler.

Midt i al den negative nyhedsstrøm findes der lys. Vi tror der er nogle vigtige faktorer som er oversete, undervurderede og dels er blevet ignoreret af markedet. Virksomheden rapporterede senest kvartalvise tal sidst i september. Fald i omsætningen står lysende klart, men samtidig er det værd at bemærke at man faktisk, mod de flestes forventninger, havde vækst i antallet af BlackBerry abonnenter globalt, til 80 millioner, mod 78 millioner i første kvartal. Ikke en kæmpe stigning, men dog 2.6 % over et kvartal. Omsætningen er også øget sammenlignet med første kvartal. Samtidig skal man ikke være nervøs for at virksomheden går fallit med det samme - til trods for et tab på $235 millioner (deraf $136 millioner som restrukturerings omkostninger), øgede man cash og equivalents med $100 millioner til, hold fast, $2.3 milliarder - det vil sige af virksomhedens nuværende markedsværdi på $5 milliarder er knapt halvdelen cash og equivalents. Til trods for det cashburn som måtte forventes, har man formået at generere en positiv pengestrøm.

RIMM har ikke lagt sig i graven endnu. Når vi rejser rundt i verden, er det svært at få øje på ham uden en smartphone, lige meget hvor fattig man så end er - det værende sig blandt cykeltaxaer, skopudsere og små mad stande. Markedet for smartphones er enormt og i vækst. Her ligger der muligheder for BlackBerry. RIMM har tidligere i år lanceret en langt billigere model (Curve 9220) til under $200, som er målrettet mod disse markeder, hvor hverken Apple eller Samsung endnu formår at konkurrere. Samtidig har man reduceret prisen på sin PlayBook kraftigt, så man nu er i stand til at konkurrere mod lokale spiller og Amazons Kindle Fire.

Den nye BB10 serie forventes at blive lanceret i februar 2013. Nyt styresystem, nu brugerflade, nye features og egen App-store med 10-15 gange flere Apps end tidligere. Man har åbnet centre for App Developers kan mødes aktivt med tekniske RIMM folk angående udviklingen af Apps og man har for nyligt afholdt hvad mange anså for en succesfuld developers conference og sidst har man garanteret udviklere et minimum omsætning. RIMM deltager ikke i samme patent kampe som Samsung og Apple. Når det kommer til sikkerhed og encryption er RIMM langt fremme i forhold til flere konkurrenter.

Alene det faktum at RIMM har likvider til at kunne overleve en rum tid endnu, at man er klar med nye produkt serier og et nyt fuldt udviklet styresystem, gør at vi mener, virksomheden er blevet afskrevet alt for hurtigt og alt for let.

Vi købte RIMM for godt en måned siden og ridder grafen ud. Vi ser værdi i RIMM på dette niveau og løber en kalkuleret risiko.


"The most exciting mobile trend is full QWERTY keyboards. I'm sorry it really is. I'm not making this up." - Lazaridis (Former RIMM co-CEO), May 2008


http://stockbloggen.dk/research-in-motion-rimm-dodsdomt-men-i-live/



20/11 2012 19:37 Martin NYSE 062443



HP er en anden Aktie som er værd at kigge på en ekstra gang på nuværende niveau. Det er blevet dømt som en valuetrap af mange og kan let vise sig at være det, men risk/reward er væsentligt bedre end jeg vurderede det tidligere.

De dårlige nyheder idag glemmes indenfor overskuelig fremtid - som ny CEO mener jeg, at man nok tager en konservativ tilgang til sådanne nedskrivninger, så man ikke skal skuffe markedet igen og ødelægge tilliden helt.

Jeg er meget interesseret i viden og holdninger til HP.



12/1 2013 13:10 Martin NYSE 063421



Jeg vil sælge HP og tror vi er tæt på en midlertidig top. Køber gerne igen omkring 13.



6/12 2012 00:46 Martin NYSE 162906



Vi har haft et godt run på et par uger. Analytikerne har ligeledes rørt en del på sig. Consensus er således nu 'hold' blandt de 42 instituelle analytikere, som følger aktien og targets er øget en del. Vi kan ikke nødvendigvis bruge det til retvmeget, men det bør være med til at styrke kursen mod nye lows. Det kan betyde mindre short term risiko.

Jeg vil ikke turde begive mig udi at gætte kursmål osv endnu, men får BB10 en succesfuld launch, så er det ikke umuligt med en EPS på en dollar indenfor de næste 12-18 måneder. Med mulighed for vækst derefter.

Jeg rejser mest i emerging markets og må sige min observation er BB stadig er meget populær.

Jeg elsker comeback plays... Netflix, RIMM, HP, NOK... Mange dømmer solide virksomheder ude for hurtigt. Flere af disse har pengene til at kæmpe sig til 'scale', trods faldende omsætning.



12/1 2013 13:08 Martin NYSE 063420



Hvis nogen andre er i RIMM vil jeg nok sælge lidt her og tage en meget godkendt profit - og så spiller du med markedets penge herefter. Jeg vil beholde halvdelen og fortsætte med at ride på RIMM. Tør stadig ikke sætte kursmål - men kan sagtens se slut 20'ne hvis BB10 launch er succesfuld. Hvis ikke, sælg alt.



5/2 2013 21:38 Martin NYSE 063849



Sælg. Jeg tror vi er kommet for langt 'ahead of the curve', men fornuftig profit hvis man kom ind tidligt nok. Jeg er stadig interesseret i BBRY, men lad os lige se tiden an. Jeg vil stadig tro vi kan komme højere op, men jeg er tilfreds og afventer gerne salgstal for BB10.

Samme med Netflix.



28/6 2013 18:43 Martin NYSE 065819



Fornuftigt salg. Og nu short - tror på kurs mellem 4-5 indenfor 6 mdr, hvis intet ændrer sig radikalt.

BBRY har stadigvæk masser af cash, så jeg tror ikke vi ser en decideret chapter 11 anytime soon. Men muligheden for at virksomheden bliver solgt i dele foreligger - dog nok ikke til nuværende værdi.



18/3 2013 16:42 Martin NYSE 064463



Aktien svinger stadig op og ned på nærmest daglig basis. Jeg er ude, men går gerne ind igen hvis jeg mener det giver mening.

Jeg har nu købt en ny BB10 - og givet samme til en medarbejder ligeså hurtigt. Jeg er absolut ikke fan, men det er flere kollegaer. Et problem er at teknologien ikke fuldt understøttes overalt nu - det bliver fixet. Bruger fladen er ikke min favorit - men jeg brugte den ikke længe, så det skal ikke afskrive den. Jeg er dog gammeldags og vil have keyboarded med.

Salget går frem og der er netop kommet en ordre på ca. 1 mio units.

Man skal ikke afskrive BlackBerry endnu. Deres teknologi har stadig en berettigelse.



20/11 2013 18:40 Martin NYSE 067159



Jeg er ikke i BBRY endnu igen. Jeg har dog fingeren paa aftraekkeren og overvejer at investerer lidt af den tidligere profit. Hvis kursen kommer ned omkring 4.5 til 5.0 gaar jeg uden tvivl ind.

Tror jeg BBRY er taet paa en turnaround? Nej, det goer jeg ikke. Men jeg tror skuden kan vendes. I dette tilfaelde er dette dog et rent spekulativt bud paa at Chen og Fairfax er vindere. Fairfax kan man argumentere er nogle af verdens bedste money managers og Chen har fra Sybase en base for turnarounds. Spiller paa manden mere end virksomheden paa nuvaerende tidspunkt.

BBRY har cash og kan overleve et aar yderligere med cashburn maaske. Kan skuden vendes indenfor den periode? Tja, det er en gamble vaerd i min verden.



TRÅDOVERSIGT