Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas er ikke kedelig.


63248 Hjulmand 2/1 2013 12:44
Oversigt

Året 2012 har ikke været kedeligt for Vestas aktionærer.

Januar startede præcis som i år, med stor mistro til, hvorvidt Ditlev Engel kunne levere den udmeldte ordremængde. Der manglede 755 MW i faste og ubetinget ordre, for at nå de famøse 7000 MW, og kun en gang før havde man set ikke-annonceret ordre i den størrelsesorden. Vestas viste en lille flig af den nye linje vedr. info, ved at fremrykke offentliggørelsen af de ikke-annonceret ordre og meddelte os hele 1152 MW.

Bent Carlsen og Torsten Rasmussen meddelte i februar, at de ikke genopstillede ved næste generalforsamling, og det var kun dagen efter at Bent havde meddelt CFO Henrik Nørremarks afgang.
I marts blev Bert Nordberg og Lars Olof Josefsson valgt ind i bestyrelsen, med Bert som formand, og i april blev Dag Andresen ansat pr. august, som den nye CFO og som del af den nye CEO-gruppe.

Maj var lidt af en våd klud i ansigtet, da det viste sig at Vestas ikke havde Cashflow til at finansiere det store antal møller der skulle leveres i år. Ditlev Engel fik dog bevilget en "kassekredit" og forsikrede os, at det kun var midlertidigt og problemet ville løse sig ved årets udgang.

I juni blev COO Jean-Marc Lechêne ansat som det 3. medlem af CEO-gruppen, samme med Ditlev Engel og Dag Andresen. Herudover meddelte Bert Nordberg, at han ledte efter en 10 - 20 % partner der bl.a. skulle virke som sparringspartner for bestyrelsesformanden.

August bød på et halvårsregnskab der indfriede forventningerne, men det blev fuldstændigt overskygget af rygtebørsens meddelelse om, at Vestas lå i forhandlinger med Mitsubishi Heavy Industries om et Joint Venture på offshore. Det blev naturligvis helt vildt, da rygtet om forhandlingerne blev bekræftet af Vestas.
Tillige blev det meddelt, at Vestas skulle reducere yderligere i medarbejderstaben, og at 19.000 ansatte nu var målet.

Som ugerne gik, uden nyt fra forhandlingerne med MHI, eller nyt om en ny partner, så steg usikkerheden igen. I oktober dukkede sagen om inddragelse af Henrik Nørremarks gyldne håndtryk op. Samme dag, meddelte Vestas at V164 blev opgraderet til en 8 MW mølle.

Q3 regnskabet indfriede igen forventningerne, men denne gang blev det overskygget af yderligere fyringer. Antallet af ansatte skulle nu ned på 18.000 i 2012 og 16.000 i 2013.

2 uger senere meddeler Vestas, at de har indgået en aftale med deres banker om fremtidens kreditfaciliteter. En aftale der reducerer lånene, men er tilpasset den nye forventet ordremængde og produktionsmængde.

Der er naturligvis en række begivenheder jeg ikke har nævnt, som f.eks. fyring af flere ledende medarbejdere og fabrikssalget i foråret, nye møllemodeller og DONGs tidligere indtræden i V164.

Jeg har forsøgt, at holde mig til de begivenheder, som vi ikke helt har set resultatet af endnu. Den nye bestyrelses evner til at styrer Vestas ud af den nuværende krise. Den nye CEO-gruppes evne til at lede Vestas efter bestyrelses direktiver. Den nye partner til bestyrelsen. JV med MHI. Tilpasningen af Vestas medarbejderantal, fabrikker m.m. Styring og kontrol af økonomien.

Selvfølgelig skal vi også have klarhed over makrodetaljer som PTC, den globale finanskrise og gældskrisen i EU, men ikke i dette indlæg.

I skrivende stund, sidder jeg så i samme situation som sidste år. Året er gået, og det vigtigste af alt, ordre, er ikke i mål. Mængden af manglende ordre er forholdsmæssigt noget større end sidste år, og jeg har kun en eneste trøst at holde mig til, og det er at Vestas endnu ikke har skuffet på ordremængden.
Ikke nok med at antallet af ordre er bekymrende lavt, udeblivelsen af offshore ordre er katastrofalt, efter min mening.

Samlet set er jeg nødt til vurdere, om jeg står med en stærkere eller svagere Aktie, end for et år siden. Økonomisk er Vestas på sit foreløbige absolutte lavpunkt, men i processen er Vestas langt længere, end for et år siden. Vestas har fået en ny bestyrelse og topdirektion. Ledelsen er begyndt at krisestyre og tager konsekvensen af det der skulle vise sig at være fejlbeslutninger, fra de forgangne år. Vi får tilmed en bedre informationstilgang end tidligere, selv om der endnu er meget at ønske her. Men ordre, det er altså skidt. Selv om vws når de udmeldte knapt 4000MW, så er det stadig 1000 MW for lidt, efter min smag.

Når jeg diskuterer ansvar og konsekvens med mig selv, så er DE et evigt emne. Jeg spørger tit mig selv, og andre, om hvorfor DE stadig er ansat, når han som CEO bør stå til ansvar for Vestas situation. Jeg kan hele rækken af ulykker som Vestas har gennemlevet de sidste år, og dermed alle argumenterne for, hvorfor DE burde være fyret. Men jeg er også nødt til at spørger om, hvorfor han så stadig er ansat.

Nørremark var tituleret CFO and Deputy CEO og den daværende COO var også CEO. Dvs. at de begge refererede direkte til bestyrelsen for deres områder, præcis som den nye CFO og COO. Dermed er begivenheder som regnskabsomlægningen og produktionsproblemerne ikke direkte DE ansvar. Ingen tvivl om, at DE også har lavet fejl i de sidste 4-5 år, men de fejl der kan hæftes direkte på DE kan kun være af mindre betydning, ellers burde han have været fyret. Jeg har tillid til, at Bert kan vurdere dette og er kommet frem til, at DE er den bedste mand på pinden. Set i lyset af, at jeg sandsynligvis ikke får yderligere informationer der kan belyse emnet, vælger jeg nu at lukke for min egen diskussion vedr. DEs historiske ansvar, medmindre der dukke nye informationer op.

I min diskussion med mig selv, kommer jeg frem til, at jeg har fuld tillid til den nuværende ledelse af Vestas. Fremtidens handlinger og gerninger vil så vise, om de kan leve op til ansvaret og kan indfri den række af forventninger som jeg og mange andre har til dem.

Er Vestas en Aktie man skal købe lige nu?

Mængden af indfriede forventninger afhænger af, om kursen skal op eller yderligere ned. Vestas vil formentlig foretage en række massive nedskrivninger i 2012. Det vil ikke være kønt at se på, men det vil være et klogt tidspunkt at gøre det, da aktiekursen ikke er et udtryk for opnåede resultater, men forventningerne til fremtiden.

Fundamentalt er Vestas ikke i den bedste tilstand, men dog going concern. Vi er tæt på den absolutte bund, altså nul, så nedsiden er forholdsmæssigt begrænset, når jeg skal vurderer det i forhold til, at jeg nu har en GAK på ca. 80. Således vælger jeg at forblive i Vestas og supplerer gerne.

Hvis jeg ikke havde Vestas aktier i forvejen, så er sagen en helt anden. Der er ingen indikationer på, at vi har set bunden for denne gang. Der er stadig mange vanskeligheder og mange forventninger, der endnu ikke er indfriet. Men det vigtigste er, at ingen behøver være bange for at gå glip af Vestas optur, for der er plads til alle og der er stadig god tid.

Jeg har vedhæftet en fil der viser lidt af den tekniske side. Her vil du finde argumentationen for, hvorfor det ikke er tid til at købe aktien endnu, for den langsigtede investor.

Hvad byder fremtiden så på?

2013 skulle gerne byde på klarhed over forhandlingerne med MHI og Bert skulle gerne have fået sin partner. Men mindst lige så vigtigt er ordretilgangen, PTC ordningen og tilpasningsprocessen. Vestas skal i 2013 også vise, at de stadig kan tjene penge på at sælge vindmøller.

Men jeg vil gerne rette fokus på et område der er mindst lige så vigtigt som alle de øvrige, nemlig troværdighed.

Det er ansvarligt og troværdigt, hvis ledelsen bøjer nakken, beklager og retter fortidens fejl, uanset om beslutningerne på daværende tidspunkt var de rigtige. Herudover er Vestas er ganske enkelt nødt til at vise, at vi kan stole på det der bliver skrevet og sagt i fremtiden. Her mener jeg ikke nødvendigvis om mål bliver nået, for der kan jo være gode fornuftige forklaringer, som f.eks. at ordre eller en klarmelding flyttes hen over et årsskifte.

For mig at se, er det åbenlyst nødvendigt, at Vestas mødes med og forliger sig med analytikerkredsen, herunder banker, pensions- og forsikringsselskaberne, vedr. gennemsigtigheden i regnskaberne. Der er stadig udpræget utilfredshed med, at man ikke kan se de fulde konsekvenser af regnskabsomlægningen i 2010, hvilket fik flere investorer til at fravælge Vestas i deres portefølje.

Mindst lige så vigtigt er Nørremark sagen. Jeg har fuld forståelse for, at Vestas ikke kan udtale sig før retssagen, men der må ikke være skyggen af tvivl om DEs rolle og kendskab, når sagen er afsluttet.

Nok for denne gang.

Godt nytår.

Hjulmand
docret_2012_har_ikke_vaeret_kedeligt_..



4/1 2013 15:36 Windstyrke 163261



Vestas forventer at realisere besparelser på omkring EUR 30 mio. (EBIT-effekt) i 2012, som relaterer sig til det igangværende cost out-program på produkterne. Besparelserne vil primært blive realiseret i fjerde kvartal, og Vestas forventer, at besparelserne vil blive væsentligt højere i 2013. Vestas forventer fortsat at producere (afskibe) omkring 5 GW i 2013 samt at generere et positivt EBIT før særlige poster.

Ovenstående er fra forventninger Q3. http://www.vestas.com/da/2012-kvartalsrapport,-tredje-kvartal/ledelsesberetning/forventninger.aspx . Det er vel for meget at forvente udbyttebetaling for 2012, men 2013 er vel en god mulighed.
Jeg ser da også frem til en mulighed for opjustering af "produktion(afskibning)" på 5GW i 2013 og 2014.
Det bliver interessant hvordan den nye ledelse ved Q4 vurderer fremtidig udvikling for Vestas. Ved Q4 er der forhåbentlig, foruden PTC klarhed, også kommet en MHI aftale på plads.



16/1 2013 11:05 Camel 063499



Flot indlæg mit bud er kurs 80+++ ultimo 2013



TRÅDOVERSIGT