Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Leucadia National (LUK) - En overset lille konglomerat


63786 Martin NYSE 1/2 2013 12:41
Oversigt

Virksomhed: Leucadia National
Børs/Papir: NYSE: LUK
Kurs per 30-01-13: $25,31
Årlig dividende: $0.25 / 1.00 %
12 mdr. kursmål: Intet
Info/kurs: http://www.google.com/finance?q=luk

Leucadia National bliver af nogle kaldt mini-Berkshire. Det skal man ikke umiddelbart blindt tage for gode varer. Selvom der er ligheder er der mindst ligeså mange punkter hvor de to forretninger adskiller sig markant. Leucadia er et investerings firma, et holding firma, ligesom Berkshire Hathaway (BRK.A) er det. En konglomerat, med interesser i så forskellige områder som vinmarker, til investeringbank og minedrift. Men jeg anser risikoen for væsentligt højere end ved investering i Berkshire, som har spredt sine investering mere og er fokuseret på forsikring og infrastruktur.

Leucadia kom først på min radar tilbage i midten af 2009. Desværre investerede jeg også dengang en sum penge, som således ikke er vokset siden, med undtagelse af lidt dividende, i samme størrelses orden, som min budget konto nok ville have betalt. Men jeg holder ved og har øget positionen tæt på kurs 20. Leucadia er for mig en langsigtet investering - en tro på filosofien i virksomheden og tillid til ledelsen.

Det er ikke en af de letteste virksomheder at følge - tværtimod. For det første er det et konglomerat, hvilket stiller helt andre krav til due diligence; deres investeringer spænder for vidt og der meget få analytikere som følger virksomheden aktivt - dermed er der færre ressourcer at trække på i sin evaluering og det er svært at finde sparring. Leucadia er på ingen måde en Wall Street darling og jeg tror heller ikke det er et ønske fra ledelsens side at blive det. Bagsiden er likviditeten i aktien og kursen kan forekomme kunstigt lavt i lange perioder af gangen. Det er forholdsvis let at finde meninger om virksomheden (Seeking alpha, IM, Fool.com etc), flest positive, hvor jeg gerne så flere kritiske evalueringer, som kan give et mere nuanceret billede.

Leucadia styres af Ian M. Cumming og Joseph S. Steinberg. Begge betragtes til dels som legendariske investorer og capital allocators. En af de første ting jeg vurderer, når jeg ser på en ny virksomhed, er ledelsen - track record, baggrund, filosofi, etik og forbindelser. Begge disse herrer scorer højt på alle punkter i min optik. Det er da også værd at bemærke at Egenkapital er vækstet med henimod 18-20% årligt de seneste tre årtier, hvilket kan sidestilles med Berkshire (og der er sandsynligvis derfor nogle vælger at kalde det mini-berkshire). Leucadia er generelt betragtet som en konservativt ledet virksomhed og dermed anser jeg værdierne i virksomheden for konservativt estimeret (dette illustrares ved frasalg).

Hvis man ser historisk på Leucadia, så er det en virksomhed, der har en kortere investerings horisont end Berkshire. De er ikke bange for helt at skille sig af med en virksomhed, hvis et godt tilbud foreligger. Dette har de senest vist ved deres investering i mine aktiviteter, hvor de senest har tilsluttet sig et bud om fjendlig overtagelse af Inmet Mining Corp. af First Quantum. Leucadia ejer 16% af Inmet. Endvidere har de solgt ud af Fortesque Metals tidligere i 2012. De har endvidere varslet flere frasalg og spin-offs.

Der har også været på opkøb - markante opkøb. Leucadia er oftest fokuseret på at opkøbe virksomheder som ikke klarer sig godt eller hvor man ser en væsentlig mulighed for a ride på de cykliske, øge omsætning eller Margin, hvorefter man bidrager til en turnaround - for så at sælge virksomheden igen. Det har man gjort med success indtil nu. Naturligvis også fejltagelser og flere store, men her kommer risikospredning i spil. Det tyder dog på at man har ændret strategien lidt omkring dette og senest har opkøbt væsentligt større virksomheder, hvoraf mindst en af disse virker af mere strategisk natur.

Man har i 2011 opkøbt National Beef Corporation i USA og endvidere senest Jefferies Group. National Beef er et bet på recovery og fremtidigt proteinbehov og øget eksport, mens Jefferies ligner en mere strategisk overtagelse, som vil give grundlag for funding. Opkøbet af Jefferies, som man længe har eget en stor del af og kørt tæt parløb med, har endvidere været en del af succession planning. Den nuværende CEO for Jefferies, Richard B. Handler, bliver dermed ny CEO for det samlede foretagende. Handler er også en executive, som jeg, efter at have gravet dybt, har tillid til. Han har fx sagt nej til bonus for år tilbage, da det ikke var gået Jefferies godt nok (noget som flere bank executives nok bør overveje?). Han modtager pt nogen kritik for den bonus han pt kan modtage, om alt går efter planen (hvis man sætter sig ind i detaljerne omkring dette, vil man se tingene i et andet lys).

Yderligere startede man i 2009 virksomheden Barkadia, fokuseret på real estate financing. På et tidspunkt hvor markedet var mest depressed. Barkadia er et 50/50 joint venture med Berkshire Hathaway. Leucadia selv investerede $271m og havde per December modtaget $85m i dividende. Ingen dårlig investering. Barkadia vokser og man har netop overtaget en investeringsbank. Man ser et stort potentiale i Barkadia, som ligeledes ligner et bet på recovery i real estate i USA. En mindre del af Leucadia er i sig selv ikke så vigtig, men partnerskabet med Berkshire lægger jeg nogen vægt på, idet jeg betrager det som en blåstempling af Cumming og Steinberg fra Warren Buffetts side; han anser en vis lighed i deres værdier og tilgang til investering.

Udover de nævnte investeringer, dækker man over mange andre segmenter. Real estate, træ (Idaho Timber a.o.), underholdning (Hard Rock Casino i Biloxi), high-yield trading (JV med JEF), bil import (Garcadia) og handel og mange andre. De mere risikable investeringer som Leucadia har foretaget sig er Sangart (bio-pharma; en tvivlsom investering, som næsten er skrevet af), energi (bio-gas), 3G-4G telefoni gennem Linkem Spa. Mens Barkadia muligvis præsenterer den største risiko, så har vi at gøre med en ledelse, som kender disse fuldt ud og gennem årtier har vist hvordan dette navigeres. Der er en fornuftig balance mellem høj og lav risiko investeringer - og vigtigere, et fokus på cashflow til navigering. Ser man på regnskaberne er det også klart at man nedskriver aktiver med det samme om nødvendigt.

Jeg vil undgå at liste alle forretningsområder i detaljer - der er mange og hver kræver sin egen diskussion. Der bliver gået i detaljer i Letter to Investors gennem årene. Man er tilmed meget åben omkring book value, revenues, dividende etc per investering, hvilket giver en transparens sjældent set.

Når man skal vurdere Leucadia er det nødvendigt at forstå virksomheden og dens mange dele til en hvis grad. Jeg vil argumentere det ikke fungerer at kigge på P/E pt fx, da forskellige segmenter kalder på forskellige valuationer (P/E bliver en faktor med National Beef og Jefferies som så store holdings!). Ligeledes vil der år til år være store variationer i omsætning og profitabilitet. Fx medførte National Beef overtagelsen en enorm stigning i omsætning, som ikke i sig selv siger meget om valuationen af virksomheden som helhed. Jeg vil argumentere for at benytte book value og cashflow, hvilket jeg også gør for Berkshire og andre lignende virksomheder.

Så hvorfor bør man ikke investere i Leucadia? Virksomheden er simpelthen for kompleks på nuværende tidspunkt. Man er nødt til at have tillid til ledelsen. Steinberg og Cumming skal pensioneres, hvilket muligvis kan koste lidt på kursen, da det er sandsynligt at nogle i markedet anser dette som en præmie. Omvendt tror jeg ikke de to herrer vil sælge deres livsværk helt og i så fald ikke billigt, og derfor vil man foretage spin-offs og frasalg og dermed øge værdierne.

Så hvorfor investere i Leucadia? Bookvalue vs kurs. Pengetanken er fyldt. Leucadia er i min verden billig. Man har historisk set vækst og track-record at læne sig op af. Dette er ingen garanti for fremtidig succes, men det er en god indikator. Jeg tror på markant fremtidig vækst i globalt protein efterspørgsel og amerikansk kød, længere er den ikke og ganske fundamentalt. Barkadia vokser sig større og har positioneret sig selv til rebound i US Real Estate, og på det helt rigtige tidspunkt - det styres af Cumming, Buffett, Steinberg og Handling og hvem kan finde bedre money managers samlet? Næppe. Barkadia kan blive meget større. Jefferies er undervurderet. Generelt mener jeg sektoren og peers er undervurderet, og jeg tror EPS og P/E vil vokse signifikant over de kommende år (Som fx JPM). Yderligere vil Jefferies være istand til at give adgang til billigere funding, samt Leucadia vil kunne drage nytte deferred tax asset. Investering i industri vil vise sig godt ved real estate rebound, og som Value investor ser jeg generelt værdi i træ, land etc (træ er kedeligt, men det er #1 ingrediens i et nyt hus i USA!). Jeg hælder mod cashflows fra National Beef, Jefferies, Barkadia etc. på op mod USD 800-1.000m i 2014, hvilket jeg er sikker på disse money managers vil forvalte til min fordel. Om man fortsætter den historiske trend er tvivlsomt, med mindre kan gøre det.

Det er svært at være market timer, men jeg vurderer selv at køb omkring kurs 22-25 er attraktivt. Der er stærk support omkring 22,15 og jeg mener vi er bullish oven næsten hele linien, hvis vi ser på TA mid-long. En stor medejer fond phaser ud, hvilket kan tage os ned i start 20 igen og give en bedre entry mulighed. Dette er ikke en type Aktie som skyder til 40 imorgen, dropper også næppe til 12 - tålmodighed er nødvendig, da værdien primært kommer igennem frasalg og book value, som markedet kun til tider anerkender. Køb og hold. Glimrende til pensionen.

Jeg vil anbefale alle med interesse i Leucadia, at læse det årlige Letter to Investors fra Chairman Ian M. Cumming. Det minder i opsætning om Warren Buffetts årlige bidrag. Det er ikke kedelig læsning. Som Warren, benytter Ian sig af glimrende humor - og et spændende perspektiv på realiteterne i samfundet og virksomheden.

---
"It is ironic that the financial shenanigans that begat the financial crisis in the first place are being treated and ostensibly cured by financial shenanigans of our own government."

Ian M. Cumming, 2011 (Letter to Leucadia National Shareholders)

---


Det vil være fedt om nogen har input og meninger om LUK.



http://stockbloggen.dk/leucadia-national-luk-en-overset-lille-konglomerat/



2/2 2013 12:05 vouskootia 063797



Har også kigget lidt på Leucadia... men har dog ikke investeret i den. Synes ikke helt at det mix af virksomheder de har passer til mig - og så også det at de er "mini".
Indirekte har jeg dog lidt af dem da jeg tog en lille post i PSP (ETF der investerer bredt i noterede private equity selskaber).
Må jeg stjæle indlæget lidt til et skandinavisk alternativ til Berkshire - Investor AB som er noteret i Sverige:
http://www.investorab.com/investors-media/share-information/total-shareholder-return/
Er de returns langt fra Berkshire på den lange bane? (hvis man kun tager de sidste 10 eller 20 år med af Berkshire)
De handles med en discount til book value (den discount har altid været der)
Investor AB ligger med investeringer i norden - stor andel industri (Atlas Copco, ABB, SEB bank, AstraZeneca, Ericsson, Nasdaq/OMX, Electrolux, 3(tele), osv. og så også en pæn del private equity gennem EQT og IGC (bla. lidt i danske ISS og Kommunedata/KMD gennem EQT)
Jeg har en pæn stor post i dem selv, og bruger dem som en slags investerings-forening (spredningen).



3/2 2013 13:25 Okonomen 063811



investor handles pt til all time high ser det ud til? brancherne ser dog relativt defensive ud og en kiv på 0,7 er vel ikke en grund til at gå ind hvis den for altid vil handles på det niveau? ^^ dividenden er dog nogenlunde acceptabel og stigende

har lige et spm omkring etf'er du måske ka svare på. vil nemlig gerne selv ha fat i et par forskellige da det jo er god risikospredning, men hvad er reglerne (skat osv) ? jeg investere for frie midler, altså ikke pension eller andet. er det så en fordel at handle ETF'er? har fået det indtryk at etf'er er bedst i pensionsdepoter pga skatteregler?



24/4 2013 21:27 Martin NYSE 065033



Leucadia er for mig fundamentalt ligeså attraktiv som da jeg skrev dette. Jeg sælger ca 32% idag og køber ind igen hvis kursen nærmer sig de 25. Det er en langsigtet investering for mig, men markedet har måske rykket lidt hurtigt på kort tid (de lavede endvidere et spin-off, som skal lægges oveni nuværende kurs).. Aktier i crimson wine group, som jeg gerne vil sælge til bydere, de er svære at komme af med ellers <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



13/9 2013 10:31 Martin NYSE 066451



Jeg har reviewed mit basis for LUK, som stadig er intakt. Jeg håbede på at se 25 igen efter at have solgt lidt, men jeg tror ikke det sker, medmindre vi har en større event med negativ karakter. Support meget stærk omkring 26.56.

Jeg vil supplere op de næste par dage. Fundamentalt mener jeg LUK står meget stærkt. Jefferies kommer til at tilføre enorm værdi, dels pga det stærke balance sheet som de er støttet af.

Der er ikke meget interesse omkring LUK, heldigvis. Som CEO udtalte: 'vi vil hellere tjene penge end skabe overskrifter'. Det har omvendt den effekt, at mange ting går ubemærket hen og mindre katalyster overses. Vi får ikke nødvendigvis højere kurs lige nu og her.

Personligt ser jeg frem i tiden når jeg køber en Aktie. Jeg ser, med historisk vækst og fremtidig indtjening in Jefferies, en kurs omkring 50 indenfor 36-48 mdr.



TRÅDOVERSIGT