Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

2012 var det hidtil værste år, men 2013 bliver værre.


65608 Hjulmand 13/6 2013 11:47
Oversigt

2012 var det hidtil værste år, men 2013 bliver værre.

Faktisk er jeg slet ikke sikker på, at det er rigtigt. Et selskab ude af kontrol er, set fra min stol, langt værre end et selskab i krise, men under kontrol.

I 2010 og 2011, hvor bestyrelsen ikke evnede at forholde sig til den globale krise, og i tide aflyse triple 15, fossede pengene ud af kassen. I den periode, var Vestas reelt ude af kontrol og ude ledelse.
Ultimo 2011 var der nogen der tog vandpiben fra Ditlev Engel og slukkede for Cheech og Chong filmene, hvorefter han igen begyndte at forholde sig til den virkelige verden. Sammen med den nye bestyrelse og nye CEO - gruppe, begyndte han endeligt at krisestyre Vestas. 2012 blev så året, hvor Vestas ramte bunden og 2013 bliver året, hvor tillid til holdbarheden, kvaliteten og ikke mindst ledelsen skal testes.

Holdbarhed er flere ting. Først og fremmest er det testen af drivtoget på V164. Jo længere tid der går uden nedbrud og uønskede stop af testen, desto tættere er vi på en realisering af V164 projektet. Men holdbarhed er også, om Vestas kan holde til det pres der bliver lagt på selskabet, både fra makroøkonomien, men også fra konkurrenterne.
Som jeg ser det, underbyder Siemens og GE i et forsøg på at kvæle deres konkurrenter og sætte sig på markedet. Det har de baglandet til, og det er jo svært at bebrejde dem, at forsøge. Det ville Vestas også gøre, hvis de var i samme situation. Om det lykkes vil tiden vise, men jeg tror ikke på et Vestas krak, på den konto.

Med kvaliteten mener jeg Vestas nye møller. Opgraderingerne skal løfte en tung arv, idet deres forgængere er af en uovertruffen kvalitet. Presset på økonomien må bare ikke gå ud over den høje kvalitet som Vestas er kendt for, og måske er den eneste grund til at Vestas stadig har en rolle at spille, i et meget svært marked. Men også kvaliteten af nye bestyrelsesmedlemmer og medarbejdere, for der er ikke plads til flere smuttere på nuværende tidspunkt. At Dag Andersen har forladt Vestas i utide, er slemt nok.

Tillid er et nøgleord i vurderingen af den nye ledelse. Vi sælger ikke møller med underskud, mere. DE har intet kendskab til den famøse Indien ordre. Forventningerne til 2013 holder. Disse og flere andre påstande skal naturligvis holde, ellers bliver grimt at se på. (igen)

2012 gav et underskud på 963 mio Euro, med en EBIT Margin før særlige poster på 0,1, og med udsigt til en EBIT Margin på 0,1 igen i år, så kan man jo fornemme hvor det bærer hen. Resultatmæssigt er det måske nok både værre og værst, men resultaterne er jo et produkt af dispositionerne for de tidligere år og derfor ikke et udtryk for den aktuelle tilstand i selskabet, hvilket er langt vigtigere, for min vurdering af aktien.

At aktiekursen udvikler sig som følge af forventningerne, langt mere end som følge af resultaterne, kan ses ret tydeligt her. Overskud i 08 - 10, med faldende kurser og massivt kursfald i 11 og delvis også i 12, da der stadig var usikkerhed om hvorvidt den nye ledelse magtede at vende udviklingen. Underskuddet i 11 og 12 gjorde det naturligvis ikke bedre, det ved jeg jo godt.
Men underskuddet i 2012 og det forventet underskud i 2013 skræmmer ikke investorerne væk, heller ikke mig. En 200 % udvikling fra bunden vidner om et selskab, hvor der er en voksende tro på ledelsens evne til at gennemføre en turnaround og fastholde selskabets position på verdensmarkedet.

Er ordremængden værre og værst? Slet ikke. Javel, der er kun solgt 3.738 MW i 2012 og 1.595 MW i år, mod 7.397MW i 2011, men vi ved jo at det ikke er et isoleret Vestas-problem, men kendetegnede for hele branchen. Og hvad skal vi med 7.400 MW, når møllerne er solgt med underskud. Rigtigt at der også er et offshore problem der skal løses, men det kører jo efter planen. Ja faktisk er de foran og har rykket etablering af den første V164 et kvartal frem.

Som jeg ser det, har vi allerede set det værste og 2013 bliver ikke værre end 2012. Det er ikke fordi kursen er steget, men fordi jeg stoler på ledelsen og tror på at en turnaround, måske næsten helt sikkert lykkes.

Dette skal dog ikke forveksles med en uforbeholden anbefaling af aktien, måske tværtimod. På den ene side trækker de høje forventninger aktien op, men C20 og en række af C20 aktierne er allerede gået i salg, og det påvirkes Vestas bestemt også af, i negativ retning.
Så står vi jo stadig en række kurstriggere, der kan skabe en markant udvikling i begge retninger. Men at købe Vestas fordi man håber på en MHI aftale e.l., er måske nok et noget tyndt grundlag, særligt hvis vi får en meddelelse om at forhandlingerne stoppes.

Nok for denne gang.

Hjulmand



13/6 2013 19:38 cykling 065621



I min verden et langt insinuerende mistillids votum til Vestas.Og det er da for såvidt ok.Men så sælg dem dog.<span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



13/6 2013 21:09 doodha 165624



,



14/6 2013 10:00 doodha 065632



Hvis man nærlæser det, er det ikke så galt. Men det kræver netop, at man nærlæser det for at få nuancerne med.

Jeg havde først kaldt det for "en gang fortænkt plidderpladder". Men jeg fortrød, da det jo krævede, at jeg læste det igen for at komme med den dom - og det gad jeg ikke. Så derfor blev min første kommentar ret lakonisk...

Men nu har jeg læst det igen. Og det er slet ikke så galt, Cykling.

Hjulmand er blot nuanceret - den slags kan ramme enhver, kan jeg hilse at sige....<span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



20/6 2013 12:27 doodha 165729



Obama er klar med en klimaplan for USA. Den amerikanske præsident er villig til at gå uden om Kongressen for at bekæmpe den globale opvarmning

http://www.information.dk/telegram/464364



TRÅDOVERSIGT