Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Det skrevne ord


68322 Hjulmand 4/4 2014 03:00
8
Oversigt

Vi har noget unikt herinde på ProInvestor og det er en god tone. Vi skal gøre os selv den glæde at værne om den gode tone, for jeg er overbevist om at PI vinder på netop den egenskab. Det sker at der ryger en finke af panden, senest for et par dage siden i en potte-tråd, men det er mit indtryk at ansvaret for budskabet i indlæggene ikke altid tages af skribenterne. Derfor disse velmenende budskaber:

Der er en hårfin grænse mellem fornærmende uforskammetheder og velmenende kommentarer, når man udtrykker sig på skrift.

Når vi skriver herinde, er vi i højere grad nødt til at være bevidste om, at ord kun svarer til 7 % af det samlede budskab.
Vi har så smiley figurer til at hjælpe os med at udtrykke tonefaldet, som svarer til 38 % af det samlede budskab, og de kan måske også hjælpe med at udtrykke de sidste 55 % af budskabet, som er kropssproget.

Når ord kun udtrykker 7 % af et budskab så skal de vælges med omhu, især når man skal udtrykke ironi, selvironi, men også velment drilleri. De lidt mere drevne håner med underforstået udtryk, når de føler behov for det og bruger naturligvis udtryk der kan misforstås. Så kan det jo undskyldes med at det er læseren der har misforstået teksten. Det er så nemt at tørre aben af på misforståelser.

Men uanset hvor veluddannet og højt på strå vi tror vi er, så er det ALTID afsenderen af et budskab der er ansvarlig for, at budskabet ikke misforstås. Hvis budskabet er misforstået, så er det ALTID afsender der ikke har udtrykt sig klart nok, og ALDRIG modtageren der ikke kan læse og forstå.

Prøv at sige denne sætning højt for dig selv: Hvad laver I børn?
Forstil dig så, at du står i døren til et børneværelse hvor der er to børn på 6 år, og sig sætningen højt: Hvad laver I, børn?
Forstil dig så, at du står i døren til et ungdomsværelse hvor der er to unge på 16 år, og sig sætningen højt: Hvad, laver I børn?
Præcis de samme ord. Ja, der er lidt med kommasætningen, men der er en verden til forskel på tryk, udtryk, mening og hensigt med spørgsmålet.

Når en skribent vil sende et budskab, så er det kun denne der ved hvad det er for et budskab der skal sendes. For at være sikker på at det rette budskab når frem, må afsender gøre sig klart at det skrevne ord kan misforstås, og hvis budskabet så misforstås, er det ALTID afsender der må prøve igen med at forklarer sig bedre.

Som læser herinde er vi ligeledes nødt til at forholde os til, at det skrevne ord kun svarer til 7 % af et budskab. Vi må forvente, at ikke alle skriver lige godt, og at rigtig mange slet ikke tænker over om deres budskab når frem. Derfor skal tolerancen gå begge veje. Hvis et budskab ikke er skrevet til dig personligt, så er det nok heller ikke en personlig fornærmelse, selv om du bliver ramt/stødt/fornærmet over et budskab.

Ingen af os er perfekte og vi skal ikke bruge vores krudt på at vende ethvert ord vi skriver, for så får vi sgu ikke skrevet ret meget om aktier, men med bare en anelse mere omtanke i det skrevne og en anelse mere tolerance når vi læser, så er vi nået rigtig langt. Brug endelig smiley, for de kan fjerne rigtig mange misforståelser, og sidst men ikke mindst, spørg skribenten om meningen med budskabet, hvis du er i tvivl.

Lad mig gøre det helt klart, at jeg også selv får skrevet noget forfærdeligt vås, med jævne mellemrum. Det er naturligvis ikke for at lyve, fornærme e.l., men blot vrøvl skrevet uden tilstrækkelig omtanke. Det må jeg naturligvis tage ansvar for, men det gælder os alle.

Hjulmand



4/4 2014 07:20 Helge Larsen/PI-redaktør 168323



Godt indspark Hjulmand. Jeg bruger selv masser af smileys. Det redder selv de mest "kvikke" bemærkninger sendt af sted i god mening, men hvor formuleringen måske kan misforstås som et personligt angreb. Noget som ligger mig uendeligt fjernt, at gøre i debat og chat.

Med venlig hilsen

Helge



4/4 2014 10:36 doodha 268324



Hej Hjulmand.

Jeg er meget enig.

Når jeg ind i mellem undlader at forsyne en humoristisk bemærkning med en smilly, er det hvis jeg vurderer, at det er meget tydeligt, at det er ment humoristisk. Der går ligesom noget af joken, hvis den også skal forsynes med en mærkat som siger, at "det her er altså ment for sjov eller ironisk". Lidt af det sjove går ligesom af.

MEN derved opstår netop risikoen for misforståelse - og det er vigtigere.

Jeg skal nok være endnu mere gavmild med smillyer for fremtiden. <span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Med venlig hilsen
Doodha



TRÅDOVERSIGT