Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

"Den grønne boble"


69195 Helge Larsen/PI-redaktør 12/6 2014 21:18
Oversigt

Per Wimmer har sagt det om den "grønnne boble" i flere år. Glæder mig til at læse hans bog.

»Vi står over for et økonomisk krise inden for vedvarende energi,« siger Per Wimmer, som i dag udgiver bogen 'Den grønne boble - Hvordan gode intentioner er forvandlet til højtflyvende spekulation'.

Som finansmand har Per Wimmer specialiseret sig i investeringer i cleantech- og energiprojekter. Gennem årene har han været involveret i million-investeringer i cleantech, og han har set, hvordan regeringer har pumpet milliarder af dollars i tilskud til vedvarende energi".


http://ing.dk/artikel/ny-bog-vedvarende-energi-bliver-naeste-boble-168907?utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=daglig



12/6 2014 21:58 Occam 469196



Og i stedet for en grøn boble kan vi få en "dige boble":

http://www.businessweek.com/articles/2014-06-04/designing-a-manhattan-superstorm-barrier-that-fits-into-the-neighborhood

Per Wimmers argument - at grøn energi kun kan klare sig på subsidier - er typisk liberalt. Det bygger på en antagelse om, at CO2-forurening er gratis. Den er den også mange steder i dag; men det kan ændre sig.

Hvis kul-, olie- og gasbrænderne pålægges afgift til digerne og klimaflygtninge, så bliver grøn energi mere rentabel i sig selv.



18/6 2014 21:51 3for1 069282



Jeg er af den klare overbevisning at der slet ikke er tale om en grøn boble, men tværtimod at vi kun har set toppen af isbjerget. Nogle grønne aktier er bestemt overvurderede, men der er masser af guld under overfladen.

DK har i mange år været foregangsland når det kommer til vedvarende energi og udvikling af teknologi til dette. Som investorer er vi derfor blevet vant til at de grønne aktier bare er en del af de mange muligheder vi har at vælge imellem, men vi glemmer nogle gange at andre lande kun lige er gået i gang med at øge deres mængde af grøn energi, og at andre først starter om 10 år. Derfor vil vi i de næste mange år formentlig se en øgning af grøn energi verden over, og det vil de firmaer der er kommet med på toget i tide selvfølgelig nyde godt af.

Jeg tror personligt ikke på at verdens regeringer vil begynde at skære i deres ambitionsniveauer for mængden af grøn energi, og det generer mig ærligt talt ikke at branchen et langt stykke af vejen lever af subsidier, for jeg tror ikke på at de bliver fjernet før firmaerne kan klare sig selv.

Jeg har pt. 12 procent af min portefølje i en langsigtet investering i 2 forskellige aktier der har med grøn energi at gøre, og jeg har en klar forventning om at de i de næste 10-15 år vil give et afkast på 8-10 om året.



22/6 2014 10:03 3for1 069319



Jeg tillader mig lige at supplere at 7 ud af de 10 største firmaer i verden målt på indtægter er olie/gas selskaber. Hvis grøn energi overtager bare 20 procent af dette marked i løbet af de næste 20 år vil vi se flere nye multinationale energikæmper.

Spørgsmålet er bare hvilke selskaber der vil vokse sig store. Et firma som Xcel energy er i hvert fald et af de firmaer som løbende udvider. Andre bud?



TRÅDOVERSIGT