Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Lidt til Bjørnene :)


69552 Henrik Munthe-Brun 24/7 2014 13:00
3
Oversigt

http://buzz.money.cnn.com/2014/07/22/stocks-market-crash/?iid=HP_River

En god artikel omkring hvorfor vi nok fortsætter op.

Kan godt lide at artiklen trækker et argument frem som sjældent bliver brugt for tiden. Nemlig en sammenligning af den nuværende situation og tidligere gyldne tider på aktiemarkedet.

"it might be more appropriate to compare this to the glory days of 1982-2000 or 1949-1968: two of the longest bull markets in history."



24/7 2014 14:42 mlama 369553



Enig i at duration af et bullmarked ikke er den bedste indikator. Bare fordi de to seneste har varet 7 år, betyder det langt fra at vi står ved enden nu. Særligt ikke når seneste fald var så voldsomt, hvilket kan indikere længerevarende opsving, og også pga den lave rente.

Derimod er der en række andre faktorer som er urovækkende. For eksempel market sentiment. Der har ikke været så få bears i markedet siden 2006! Vi er under 2% http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b5445190-069c-11e4-8c0e-00144feab7de.html

Så når han taler om market sentiment som et bullish tegn, så ser jeg det som et bearish tegn. Det vigtige er ikke hvad folk siger i en undersøgelse, men hvad de gør. Og der er meget få bears i markedet lige nu = no fear. VIX indekset er på all time low, Margin debt var for nylig på all time high, med et lille knæk nedad for nylig (og det sidste skete forud for krakkene i 2000 og 2007): http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/NYSE-Margin-Debt-and-the-SPX.php

Yield curven med de faldende obligationsrenter i forhold til den korte rente har også traditionelt været tegn på kommende nedgang.

Housing permits fik sig et slag ned for nylig. Og virksomhedernes investeringsiver er meget lav. I stedet har de købt egne aktier tilbage i stor stil, hvilket giver earnings per share et (kunstigt?) boost.

Jeg er forsigtig pt. og er kun 25% eksponeret. Tror ikke man skal købe brede indeks nu, men derimod stockpick meget selektivt. Ser vi markant forbedrede earnings og større investeringsiver, så kan jeg blive mere aggressiv igen - særligt hvis de 10-årige obligationsrenter begynder at pege opad igen. Indtil videre har rapporterne været lidt bedre end forventet så måske er der ved at ske noget. We'll see.



25/7 2014 11:46 Helge Larsen/PI-redaktør 169558



"Enhver jungle har sin heksedoktor, og vor tids hedder Mario Draghi og er chef for den europæiske centralbank. Det var shamaniske ord, da han i en tale i London i sommeren 2012 svor at holde sammen på euroen "hvad end, der skal til" - når nu EU's ledere ikke kunne. Disse ord sikrede at investorerne ikke blev fanget i kronisk angsttilstand, og siden er de blevet lindret med ekstremt lempelig pengepolitik.

Markederne har bevæget sig frem i en opadgående trance. I fællesskab har Draghi og investorerne skabt den svævende tilstand, som vi alle lever i nu, hvor aktier på begge sider af Atlanten befinder sig på rekordniveauer, trods store udfordringer for den stadig vaklende økonomi".

http://www.proinvestor.com/investornyt/146335/aktiemarkedet-er-en-stor-lykkelig-boble



25/7 2014 22:58 JAFFASIMON 169563



Det minder lidt om, hvad Teis Knudsen fra Saxo Privatbank gjorde i en kommentar i Børsen (link nederst).

Hvorvidt om ovenstående konklusion og Teis' er korrekt eller ej skal jeg ikke kloge mig på.

Problematikken ligger dog mere i metoden, der bruges til at konkludere med. For det første er det svært at tage tidligere begivenheder, og overføre dem til nuværende. Hvis man dog bruger denne metode, bør man sammenligne med begivenheder som trods alt til dels ligner den nuværende. Perioderne som bliver nævnt som sammenligningsgrundlag kan alle karakteriseres som sekulære bull-markeder, hvor nuværende periode er et sekulært bear-marked. For at bruge en frase, så er det ligesom at sammenligne æbler og pærer, da afkast potentialet er forskellig afhængig af perioden. F.eks. er den gennemsnitlige årlige ændring for Dow Jones Industrial Average -4,2 pct. i sekulære bear-markeder, mens det tilsvarende er 14,6 pct. i sekulære bull-markeder. En verden til forskel.

Nogle mener, at vi befinder os i et sekulært bull-marked - det har jeg dog svært ved at se med nuværende høje P/E niveauer.

http://borsen.dk/opinion/blogs/view/17/2498/lad_os_feste_som_i_1996.html



28/7 2014 08:32 Occam 369567



Og her er en analyse, der konkluderer, at aktierne nok falder - stort endda:

http://www.business.dk/investor/fire-grunde-til-at-aktier-kan-falde-stort

Svagheden i analysen er, at den ikke inddrager renterne. Punkt 1 og 2 - hvis de indtræffer - vil påvirke Fed til en fortsat lav rente, hvilket fastholder institutionelle investorer i aktiemarkedet.

Facit er - som altid - at ingen kender bølgelængden eller bølgehøjden. (Matthæus 25:13)



28/7 2014 13:33 PMPirate 169569



Lignelsen om de ti brudepiger, hvor Matthæus 25:13 er sidste vers, har en visdom vi kan bruge her:

"Da skal Himmeriget ligne ti brudepiger, som tog deres lamper og gik ud for at møde brudgommen. Fem af dem var tåbelige, og fem var kloge. De tåbelige tog deres lamper med, men ikke olie. De kloge tog både deres lamper med og olie i deres kander. Da brudgommen lod vente på sig, blev de alle sammen døsige og faldt i søvn. Men ved midnat lød råbet: Brudgommen kommer, gå ud og mød ham! Da vågnede alle pigerne og gjorde deres lamper i stand. Og de tåbelige sagde til de kloge: Giv os noget af jeres olie, for vore lamper går ud. Men de kloge svarede: Nej, der er ikke nok til både os og jer. Gå hellere hen til købmanden og køb selv. Men da de var gået hen for at købe, kom brudgommen, og de, der var rede, gik med ham ind i bryllupssalen, og døren blev lukket. Siden kom også de andre piger og sagde: Herre, herre, luk os ind! Men han svarede: Sandelig siger jeg jer, jeg kender jer ikke. Våg derfor, for I kender hverken dagen eller timen."

Det kloge er altså at være godt forberedt, så man er klar, når tingene sker.

Jeg er sikker på, at vi får en korrektion på mindst 20%, selvom jeg ikke ved hvornår den kommer. Det kan være i morgen, om nogle måneder, eller først om mange år.

Den kloge investor har en plan for, hvad han vil gøre, når det sker. Han ved hvad der skal gøres, og er forberedt.

Den knapt så kloge har ingen plan. Han vil typisk holde på sine aktier i håb om, at det er et midlertidigt dyk. Efterhånden som aktierne falder mere, bliver han mere nervøs, men holder alligevel fast i dem og håber det bliver bedre. Til sidst sælger han i panik for at redde det sidste af sin kapital. Desværre sker det ofte når aktierne er helt på bunden, lige inden de begynder at stige igen.

Det store spørgsmål er: Hvilken plan er den bedste?

Nogen planlægger måske at holde på alle aktierne gennem hele nedturen, og vente på at markedet retter sig. Det er nok ikke nogen dum strategi for en langsigtet investor, hvis man ellers holder sig til den, når det gælder.

Min plan er at forsøge at minimere tabet ved nedturen. Her er problemet, at man skal sælge så hurtigt som muligt, men hvis man sælger alt for hurtigt og markedet retter sig, koster det i handelsomkostninger. Derfor har min plan flere faser der løber over en til to uger:

Første fase er at sælge nogle af de likvide aktier jeg helst vil skille mig af med, uanset om de er faldet. (Normalt sælger jeg helst efter en prisstigning, ligesom jeg helst køber efter et prisfald.)

Anden fase er at sælge de resterende likvide aktier (de likvide falder hurtigst ved en korrektion), og give gode bud på illikvide aktier.

Tredie og sidste fase er at sælge alle aktier jeg ikke på forhånd har valgt at holde uanset hvordan markedet vil udvikle sig, og uanset hvilket tab jeg vil få ved salget.

Den tredie fase i min plan ligner panik. Men det er en følelseskold og planlagt "panik". Det er for at komme hurtigt ud inden de store prisfald.



28/7 2014 13:39 PMPirate 069570



TL;DR igen :)

Det vigtige er at have en plan for, når der kommer en korrektion.

Vi ved ikke hvornår, men der kommer altid en korrektion igen, så det er godt at være forberedt.



TRÅDOVERSIGT