Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

OPEC mod USA, hvem står bedst?


70571 AndersEgsvang 21/12 2014 15:40
Oversigt

Siden d. 25/6-2014 er oliepriserne faldet over 43%. Grunden er sådan set meget lige til. Der er et større udbud end efterspørgsel. OPEC har udtalt mange gange at dette ikke er en priskrig mod nogen, og at priserne vil stabilisere sig selv over tid. Så sent som idag skriver bloomberg:
Qatar's Al Sada siger: "Markets have stabilization mechanisms that will bring stability. We don't know exactly how long it will take but it will stabilize because the current prices will separate the efficient producers from the producers who have high costs."

Netop derfor står OPEC landene bedst i en evt. priskrig mod USA.

OPEC består som sagt af 12 lande. Algeriet, Angola, Libyen, UAE, Nigeria, Irak, Iran, Qatar, Saudi Arabien, Ecuador, Venezuela, Gabon og Indonesien. De vigtigste lande i en evt. priskrig vil være Saudi Arabien pga. deres høje produktion og Qatar og Kuwait pga. deres økonomi. De svage lande er uden tvivl Venezuela, Nigeria og Libyen. Kuwait og Qatar er de to lande der lige nu står bedst i 2015, da deres budget er tilpasset de lave oliepriser. Libyen er et af de mest olieafhængige lande i OPEC, hvis priserne bliver under $70 pr. tønde vil Libyen lide det største underskud i OPEC målt på BNP. I følge oilprice.com vil dette underskud være på op imod 60% af BNP. Hvis man ser på hvor mange penge de forskellige OPEC lande har i banken, er det her Nigeria og Venezuela kommer til at lide mest. Venezueala og Nigeria vil ifølge oilprice.com løbe tør for reserver allerede efter 6-12 måneder med en olie pris på $50. Man skal tage disse tal med et gran salt, men det vigtige her, er at de svage er de 3 nævnte lande.

Hvis man så skal se på hvilke lande, der kan støde til for disse svage lande, så kommer Qatar, Kuwait og Saudi Arabien på banen. Kuwait og Qatar er de to lande med klart flest penge i banken, og også samtidig de to lande hvis budget for 2015 er tilpasset bedst de lave priser. ifølge oilprice.com kan Kuwait holde til en oliepris på under $50 til op i mod 8 år. Qatar ligger på lige over 7 år og Saudi Arabien lidt lavere på 4 1/2 år. Da Saudi Arabien står for så stor en del er den globale olieproduktion, har de også gode forudsætninger.

Skulle Venezuela, Nigeria eller Libyen bukke under for de lave oliepriser kan de blive støttet af de andre OPEC land, og netop derfor står OPEC stærkt lige nu. USA er lidt alene på den front. OPEC mener også at grunden til at oliepriserne falder, ligger i USA's og de andre NON OPEC landes hænder. Det er grundet deres stigende produktion at vi ser et fald i oliepriserne.

"Irresponsible production from outside OPEC is behind the fall in prices," siger Mazrouei.

Grunden til at OPEC ikke kommer til at skære ned i deres produktion før de andre, ligger i at de har mistet en del af deres produktion til NON OPEC lande. En priskrig kan derfor ligge i at, de vil have denne produktion tilbage. OPEC kaster derfor bolden videre til USA og opfordrer dem til at skære ned i deres olieproduktion.

Hvis man som investor står og tænker på at investere penge i oliefirmaer i den nærmeste fremtid, er det vigtigt at kigge efter de store og stabile firmaer, efter min mening. Når selv OPEC siger at de bedst tilegnede producenter vil overleve og de mindre effektive og tilpassede vil falde, så kan der godt være noget om det. Det KAN også være et statement om at OPEC ikke vil redde de ineffektive men fokusere på de tilpassede, som har en god økonomi.

Ifølge CNBC står de amerikanske olieproducenter lige nu med risiko for konkurs.

"While production growth is very strong [in North America], remember if you look at the debt situation for a lot of these companies, there is a lot of distressed debt,"

"The shale boom is on a par with the dot-com boom. The strong players will remain, the weak ones will vanish,"

De lave oliepriser kan altså have fatale konsekvenser for de amerikanske producenter, da de i løbet af de sidste par år har brugt mange penge på udvikling osv. ifølge CNBC: "Since 2011, U.S. energy firms have ploughed some $1.5 trillion into ramping up their operations, taking on a large share of debt to do so, according to AllianceBernstein. Debt issued by energy companies now accounts for more than 15 percent of the U.S. junk bond market, compared with less than 5 percent a decade ago."

Forsætter priserne ned i det nye år, bliver det spændende at se hvem kan holde til det, og hvem må lukke og slukke.

- Anders



TRÅDOVERSIGT