Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

Analyse af Pandora


73282 Livermore 26/9 2015 04:54
Oversigt
26/9 2015 10:09 Helge Larsen/PI-redaktør 073284Jeg lægger den lige her:

"Pandora har fundet vejen til lønsom vækst
d. 16-09-2015

Pandora designer, fremstiller og markedsfører håndforarbejdede og moderne smykker af høj kvalitet til tilgængelige priser. Pandoras smykker sælges i mere end 90 lande fordelt på seks kontinenter via 9.500 forhandlere, herunder mere end 1.500 konceptbutikker. Virksomheden blev stiftet i 1982 og har hovedkontor i København. På nuværende tidspunkt beskæftiger Pandora over 14.200 medarbejdere på verdensplan, hvoraf ca. 10.000 arbejder i Gemopolis i Thailand, hvor virksomheden fremstiller sine smykker. Selskabets største marked er USA, der står for 30 pct. af omsætningen, mens produktgruppen Charms er Pandoras vigtigste salgsvare, da den udgør 66 pct. af omsætningen.

Smykkebranchen er omskiftelig, og det kræver stor fleksibilitet at operere inde for markedet. Dette gør Pandoras vertikale forretningsmodel til en stor force, da det giver selskabet kontrol over alle led i værdikæden. Med produktionsanlæg og produktudvikling i Thailand kan selskabet hurtigt imødekomme stigende efterspørgsel samt hurtigt tilpasse produkterne efter kundernes behov.

2014 var præget af stor fremgang hos Pandora. Omsætningen steg med 33 pct. til 11,9 mia. kr., mens det primære driftsresultat udgjorde 4,07 mia. kr. i 2014 mod 2,68 mia. kr. året forinden. Dette svarer til en EBIT-margin på hele 34 pct. Selskabet realiserede et nettoresultat på 3,10 mia. kr. i 2014 mod 2,22 mia. kr. i sammenligningsperioden. Den øgede indtjening kan både henføres til lavere råvarepriser samt at en større andel af omsætningen stammer fra Pandora-ejede butikker, hvor fortjenesten er højere.

Ledelsens fokus er på at skabe vækst i eksisterende butikker og på at udvide butiksnetværket på både nye og mere etablerede markeder. Pandora skaber vækst i eksisterende butikker ved bl.a. at lancere syv nye produkter hvert år, hvilket både er med til at skabe fornyelse og samtidig er med til at øge antallet af kundebesøg hele året rundt. I bestræbelsen på at udvide butiksnetværket er ledelsens fokus på brandede salgskanaler, hvor man ønsker at øge antallet af konceptbutikker. Dette skyldes, at Pandora kan vise en bredere vifte af produktsortimentet i konceptbutikkerne.

Pandoras primære produktfokus er på udvikling af de velkendte charms og armbånd. Denne produktgruppe stod for 78 pct. af selskabets omsætning i 2014, og selskabets præstation er således yderst afhængig af dette produkt. Charms og armbånd oplevede en omsætningsvækst på 26 pct. i 2014, hvilket er et tegn på, at produktet fortsat ikke er modnet.

For at mindske afhængigheden af Charms, har ledelsen succesfuldt forsøgt at øge salget af ringe. Denne produktkategori oplevede en vækst på hele 117 pct. i 2014 og udgjorde dermed 10 pct. af Pandoras samlede omsætning i 2014. Da ringe er den største smykkekategori på verdensplan, har selskabet mere langsigtede vækstmuligheder inden for denne produktkategori. Dertil kommer øvrige smykker så som halskæder, øreringe og vedhæng, der på lang sigt rummer et stort potentiale. Ledelsens fokus på charms kan på sigt skabe problemer for selskabet, hvis udviklingen af de andre produktkategorier negligeres. Hvis markedet for charms mættes hurtigere end forventet, vil Pandora stå i en vanskelig situation, da det kræver tid at ændre kundernes opfattelse af Pandora brandet og associere Pandora med andet end charms.

Pandora har fokus på at øge tilstedeværelsen på nettet. Selskabet skaber kundeloyalitet gennem særligt Pandora Club, der har over 6 mio. medlemmer og Facebook, hvor Pandora har mere end 3 mio. følgere. Derudover er det fokus på onlinesalget, hvor selskabet nu har eStores i ni forskellige lande. Det er ledelsens vision at sælge Pandoras smykker online i hele verden.

I 1. halvår 2015 oplevede Pandora en omsætningsvækst på hele 39 pct., samtidig med at EBIT-marginen blev bevaret på lidt under 35 pct. Derfor opjusterede ledelsen endnu engang forventningerne til omsætningen for hele 2015. Ledelsen forventer nu en omsætning på over 16 mia. kr. for 2015 og en EBITDA-margin på ca. 37 pct.

Pandora har oplevet stor fremgang de seneste par år med tårnhøj vækst, uden at der er gået på kompromis med profitabiliteten. Markedet anerkender disse kvaliteter, hvilket har ført til et gennemsnitligt årligt afkast for investorer på ca. 110 pct. de seneste tre år. Grundet aktiens dyre prisfastsættelse er den ikke en oplagt købsmulighed på nuværende tidspunkt, hvorfor vi fastholder anbefalingen på Neutral/Hold".

Dansk Aktieanalyse".


af Dansk Aktie AnalyseTRÅDOVERSIGTSENESTE NYHEDER