Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Analyse af VW


73354 Livermore 6/10 2015 07:52
Oversigt




6/10 2015 08:11 Helge Larsen/PI-redaktør 173355



"VW - aktieanalyse den 05-10-2015



Kurs på analysetidspunktet: 89 €



Aktieinfos anbefaling: Forsigtige køb kan påbegyndes. Risikoen er ekstraordinært høj.



VW ryster tilliden til tysk industri



Skandale er betegnelsen for afsløringen af VW's systematiske omgåelse af tests af motorernes udslip af udstødningsgas. Foreløbig drejer det sig om USA, men det videre forløb kan udvikle sig til en helt anden form for test: vil de tyske myndigheder optræde objektivt eller behandle virksomheden med fløjlshandsker? Globaliseringens konsekvens for multinationale selskaber skal nu afprøves for alvor, og EU skal kontrollere de tyske myndigheder. Den tyske regering har krævet en afklaring senest 07-10-2015.



Ingen er for stor til at ligge ned. Inden skandalen fremstod VW som en veldrevet og dynamisk bilkoncern med en delt førsteplads sammen med Toyota. Nu har ledelsen fået en ny opgave: tilliden skal genoprettes. I dag er der krise. Hele branchen burde blive undersøgt og kontrolleret tættere fremover. Om det vil indskrænke sig til VW's små dieselmotorer i personbiler vides ikke, men det er her affæren dukkede op med software indrettet på styring ved særlige testsituationer, altså et gab mellem teori og praksis.



Kerneindustri ramt i solar plexus

Bilindustrien er en af det moderne samfunds dominerende udbydere af varer. Rammerne i storbyer og vejnet er bestemt af bilernes behov, ligesom strukturen i produktion og distribution af varer stiller krav for at løse de enorme logistikopgaver. Urbaniseringen havde næppe været mulig uden biler, og udviklingen fortsætter med implementering af ny teknologi, der så gennemtvinger forandringer af infrastrukturen, love og regler. I Tyskland fungerer bilindustrien som lokomotiv i erhvervslivet med stor betydning for beskæftigelsen og landets stærke økonomi.



De amerikanske myndigheders indsats over for VW er nu ved at komme op i gear. Selv den tyske kansler Angela Merkel er blevet tvunget til at forholde sig til sagen. Myndigheder er dog sjældent særlig interesserede i at varetage deres pligt i forhold til store koncerner med magtfuld stilling og mange medarbejdere. Hensynet til den nationale pengepung vejer altid tungt, og derfor kommer der nu en test af begrebet lighed for loven.



NGO-folk må juble, men de havde næsten glemt bilindustrien på listen over fjender. Udviklingen af el-biler er jo sympatisk, og VW havde netop på bilmessen i Frankfurt oplyst, at der er 20 nye el-modeller på vej frem til 2020. Græsrødderne har været optaget af den globale opvarmning med oliebranchen og kraftværker øverst på hadelisten. Hvis flere bilfabrikker har fusket, får den grønne venstrefløj bevis for storindustriens samvittighedsløse adfærd som kapitalismens sande ansigt.



Udviklingen i VW og diesel revolutionen

Udbyderne af biler har haft held med at udvikle små dieselmotorer til personbiler, og udbredelsen i Europa er høj med en markedsandel på over 25 %. Nu ser det ud til en grundstødning i USA for en lignende udvikling. Benzinmotorer vil derimod næppe blive hvirvlet ind i dette drama.



Indsatsen i produktudvikling er ellers enorm. Hos VW omfatter det 45.742 medarbejdere, og udgiften svarer til 6,5 % af omsætningen. På langt sigt satser man især på anvendelse af el/batterier og IT.



I den løbende drift klarer VW sig godt. Pengene tjenes især på premium-mærker som Audi og Porsche. Målet er et resultat før skat på 8 % af omsætningen. Det faktiske tal i 2014 lå på 7,3 %, så der var kun behov for et skub opad svarende til 10 % opgjort i absolutte tal. Nu er det hele dog ved at blive væltet

omkuld. I første omgang har ledelsen meddelt, at der i Q3 vil blive hensat 6,5 mia. € til dækning af disse "uregelmæssigheder", som man betegner det. Omfanget kendes endnu ikke og skal afdækkes. Man beroliger nye kunder ved at oplyse, at de biler som sælges i øjeblikket opfylder EU's' krav.



Et bødekrav i USA på 18 mia. USD har været omtalt. Tallet lyder meget højt i forhold til VW's samlede salg i landet. Hertil vil komme krav om erstatning, og de kan blive enorme. Salget i USA af de berørte modeller er indstillet.

Aktien

Topledelsen i VW skal fokusere på Damage Control. Der skal også sættes navn på de ansvarlige personer, og det har kostet CEO Prof. Dr. Martin Winterkorn jobbet. Stødpuden økonomisk består af årets indtjening og egenkapitalen, i alt ca. 100 mia. €. Børsværdien ligger på 42 mia. € ved kurs 89 €. Inden skandalen var aktiekursen i 160 €. Indtil videre har det således kostet 34 mia. € i værdi på aktiekursen. Det hele er behæftet med mange usikkerhedsfaktorer, men alligevel synes aktien at nå et niveau, hvor man forsigtigt kan forsøge sig med mindre opkøb.




FAKTA OM VW



Beskrivelse

VW fremstiller biler med aktivitet i 28 lande med 118 produktionsanlæg. Der var i 2014 i gennemsnit ansat 592.586 medarbejdere. Man har 12 brands og 335 modeller. Lastbiler omfatter MAN og Scania. Høj kvalitet og topmoderne teknologi kendetegner VW. Spidskompetencer benyttes i de dyre modeller og overføres hurtigt til de billigere mærker. Porsche overtog kontrollen for nogle år siden og fusionerede sig ind, hvorfor regnskaberne bagud ikke er konsistente med den nuværende struktur. Seneste opkøb har været Ducati og Scania.



Ledelse

Matthias Müller (62 år, CEO i Porsche) har taget over efter Prof. Dr. Martin Winterkorn som administrerende direktør; Berthold Huber er formand for bestyrelsen.



Ejerforhold (stemmeret)

Porsche Automobil Holding 31,5 (50,7), Land Niedersachsen 12,4 (20,0), Qatar Holding LLC 15,4 (17,0), Institutionelle investorer 28,4, Private investorer 12,3 %. Præference-aktien (Vorzug) er den mest handlede, idet kun 12,3 % af stam-aktierne er ude i frit flow.



Omsætningens fordeling

Geografisk: Europa 61 Nordamerika 13, Sydamerika 7, Asien/Pacifik 19 %.

Produkttype: Personbiler 71, Kommercielle køretøjer (last- og varevogne) 17, Finansiel service 12 %".



Aktieinfo, John Stihøj og/eller Lau Svenssen ejer ikke aktier i VW.



6/10 2015 11:19 TeamGarlic 173357



Jeg ved simpelthen ikke om jeg tør. Jeg er ikke i tvivl om at denne sag kommer til at løbe i mange år. Men hvor mange retssager og erstatningssager kommer VW ikke til at blive mødt med ?
Udskiftning af motorer eller andet ? Bilister, der mener at problemer med bilen skyldes VW's snyd og på den led presses værkstedet. Den bliver meget svær. Måske også pres på deres priser fremover fordi de har været alt dette igennem og mærket VW har fået alvorlige skrammer.
Hørte i mio-klubben, at der burde ryddes grundigt op i både bestyrelse og ledelseslag. Det er ikke to ingeniører, som alene har fået denne idé og gennemført den. Det tror jeg ikke et sekund på.



TRÅDOVERSIGT