Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

USA/Nordea: Skiferolie kan afhjælpe USA's overtræk

20-08-12 kl. 20/8 2012 14:19

Den hårdt trængte amerikanske økonomi, der i øjeblikket har 1200 mia. dollar i underskud på statsbudgettet, står til at kunne rette op på nogle af de statsfinansielle problemer ved udvinding af skiferolie. Det vurderer makro- og olieanalytiker Thina Margrethe Saltvedt fra Nordea Markets i en analyse.

Eftersom olieimporten står for cirka 20 pct. af USA's import og for over halvdelen af det amerikanske handelsunderskud fylder den en del på den finansielle og den politiske dagsorden, da det gør landet mere sårbart over for udsving i oliepriserne.

Et kraftigt fald i olieprisen kan ifølge Thina Saltvedt ligge og lure i horisonten i forlængelse af stigende udvinding af dybvandsolie i den Mexicanske Golf, stigende krav til olieeffektiviteten i især transportsektoren, samt et støt voksende forbrug af biobrændsel. Dermed ser Thina Saltvedt, at prisen på olie kan falde til 80 dollar per tønde i modsætning til den nuværende handelspris, der ligger mellem 110 og 120 dollar per tønde, afhængig af tidsrammen på futures.

Og i en model, hvor tre forskellige scenarier er regnet igennem, viser det bedste udfald, at udvinding af skiferolie kan give besparelser på USA's import af udenlandsk olie med mellem 17 og 164 mia. dollar, skriver Thina Saltvedt i sin analyse.

Skiferolie er olieaflejringer i undergrunden, som sprænges fri ved at ødelægge den omkringliggende sten. USA formodes at have så store aflejringer, at det kan redde noget af overtrækket på statsbudgettet.

Thina Saltvedt maner dog til besindighed, da der er en række udfordringer i forhold til udvinding af skiferolie. Ud over infrastrukturelle problemer i USA, er der også en række problemer med raffineringen og store miljørelaterede udfordringer. I forbindelse med udvinding af skifeolie frigives også skifergas, som er voldsomt giftigt og blandt andet kan forgifte grundvand. Men mulighederne er stadig store.

- En højere egenproduktion af olie og gradvis nedgradering af forbruget vil kunne gøre USA mere modstandsdygtigt over for den økonomiske effekt af stigende oliepriser. Samtidig vil man stå bedre mod forstyrrelser i olieforsyningerne, når der opstår politiske konflikter og utilfredse nationer bruger olieforsyningen som et våben, skriver Thina Saltvedt i analysen.

/ritzau/FINANSMorten A. Rasmussen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk
Der er endnu ikke skrevet nogen kommentarer til denne artikel.

Log ind for at skrive kommentarerer til denne artikel