Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Branche: Ejendomme
Markedsværdi: 799.857.406
Egenkapital: 1.707.595.000
Aktieanalyse – Sjælsø – 15.Marts 2011

Sjælsø Gruppen (10,40)

52 uger høj/lav

12,90/ 6,80
Udvikling 3mdr/12mdr

+1,0% / +9,1%
Kortnavn

SJGR
Udbytte-%

0,00%
Antal Aktier

76.909.366


Nøgletal for 2010 - 2011E

20102011E
Omsætning

1.246.460
Omsætning

>1.246.460
EBVAT*

-239.625
EBVAT*

0
P/E

Neg.
P/E

Neg.
K/I

0,47
K/I

N/A
EPS

-3,12
EPS

<0

* EBVAT = Res. før værdireguleringer/nedskrivninger og skat

1.jpg (326,377 bytes) Klik for større billede

      Sjælsø         OMX C20         CX4040PI

Sjælsø er en know-how baseret virksomhed, der som sine væsentligste aktiviteter har idégenerering, projektudvikling og projektstyring, finansiering og risikostyring indenfor projektudvikling af ejendomme. Hertil kommer salg og udlejning af erhvervs-, retail- og boligprojekter til ejere, lejere og investorer. Sjælsø udvikler og gennemfører projekter inden for bolig, erhverv og retail i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Polen.

Sjælsø er med ca. 125 medarbejdere en international og professionel aktør inden for ejendomsudvikling. Sjælsø anvender i høj grad outsourcing, hvorved sikres, at ressourcerne allokeres til projekterne, ligesom det sikrer en høj grad af omstillingsparathed i organisationen.




Årsregnskab 2010 – Vendingen går langsommere end forventet.

2010 blev endnu et år, hvor finanskrisen og den stærke opbremsning på boligmarkedet i København satte sine tydelige spor i Sjælsø Gruppens årsregnskab med et underskud på 240 mio. kr. før nedskrivninger og værdireguleringer. At facit blev i bunden af det udmeldte interval på 0-250 mio. kr. i underskud kan man bruge som argument for, at markedet ikke er vendt så hurtigt som Sjælsø havde håbet. Regnskabet er stadig skæmmet af yderligere nedskrivninger på 107 mio. kr. som hidrører fra projektporteføljen og tilgodehavender. Omsætningen, balancen og stort set alle øvrige tal afspejler tydeligt, at Sjælsø ikke længere opererer i en højkonjunktur. Det er stærkt givende at kigge på hovedtalsoversigten nederst, hvis man vil forstå, hvilken udvikling Sjælsø har været igennem siden 2006. Man noterer nu en opbremsning i omsætningsfaldet og en stadig reduktion i balancen, hvilket alt andet lige er sunde tegn pt. Endelig skal det nævnes, at Sjælsø faktisk i 2010 kom ganske tæt på de opstillede mål om branchemæssig og geografisk diversifikation af forretningen målt på omsætning, dvs. 1/3 på hvert segment og 50:50 mellem DK og udlandet.

2.jpg (20,209 bytes) 3.jpg (38,318 bytes) Klik for større billede                                            Klik for større billede

Indtjening (projektbidrag)

Den vigtigste faktor for værdiskabelsen på sigt er naturligvis, at man formår at skabe indtjening på de projekter der gennemføres. Som en af de dygtigste og største ejendomsudviklere lå Sjælsø gennem flere år med ca. 20% i ”projektbidrag”, hvilket skabte grundlaget for en fantastisk forretning i de gode tider, hvor man kunne opskalere omsætningen i milliardklassen. I projektbidraget indgår udover indtjening på solgte projekter også omkostninger til salg og udvikling af mulige nye projekter samt lejeindtægter og ejendommenes driftsudgifter, eksklusive finansielle poster. Det er en ændring ift. tidligere år, at finansielle poster vedr. beholdningen af projekter og grunde er udskilt – hovedtalsoversigten forneden er dog korrigeret. Her et udsnit vedr. projektbidragets udvikling i perioden 2006 - 2010:

4.jpg (27,138 bytes) Klik for større billede

Det ser ud til, at udviklingen i projektbidraget er vendt, men det er uvist, hvornår man når tilbage til det historiske niveau omkring 20%. Det tynger nemlig, at de opnåede salgspriser fortsat er pressede, og at ”forward funding” også medfører et vist pres på priserne, hvilket jo kun er en naturlig kompensation, når det er køberne af et projekt der finansierer udvikling og byggeri. Endelig nævner Sjælsø også selv muligheden for at gennemføre visse projekter med reduceret avance, såfremt ”dette bidrager til at reducere balancen og liggeomkostningerne og samtidigt har en positiv effekt på soliditeten og det økonomiske råderum”.

Sjælsø er sparsom mht. detaljeringsgraden i forventningerne til 2011, men man kan prøve at regne lidt baglæns. Med forventede kapacitetsomkostninger på 170 mio. kr. (som det fremgår af figuren nedenfor) og finansielle omkostninger som også må forventes at overstige 100 mio. kr. , skal der således skaffes op imod 300 mio. kr. eller mere i projektbidrag for at der kan opnås et 0-resultat før skat og evt. nedskrivninger. Om det så nås ved en omsætning på 2 mia. kr. og 15% projektbidrag eller 3 mia. kr. og 10% projektbidrag eller en hvilken som helst anden kombination må tiden vise. Uanset hvilken kombination af omsætnings- og marginvækst der opnås, vil det i givet fald være en ganske pæn fremgang ift. omsætningen på ca. 1,25 mia. kr. i 2010.

5.jpg (38,995 bytes)

Kapacitetsomkostninger





Projektpipeline:

Sjælsø har et mål om, at omsætningen skal være mere eller mindre ligeligt fordelt mellem bolig, erhverv og retail. Pipelinen er dog, som det ses , skævt fordelt ift. de opstillede mål med en kraftig overvægt af danske projekter.

6.jpg (96,975 bytes)

Det er værd at notere sig flg. afsnit om pipelinen, idet den også giver håb om en yderligere neddrosling af beholdningen af projekter og grunde med store liggeomkostninger i form af primært renter. "Som følge af markedsudviklingen og fokus på nedbringelse af Sjælsøs balance søges pipelinen for nærværende primært udbygget ved indgåelse af aftaler om købsoptioner på grunde. Der vil som udgangspunkt ikke blive foretaget egentlige opkøb af byggegrunde uden at både investor og finansiering af projektet er sikret."

Specielt fokus:


Projektsalg:
Projektsalget i Sjælsø har igen nået et niveau, hvor man har fundet det værdigt at nævne i årsregnskabet. Således oplyses det, at man i 2010 har indgået salgsaftaler med en samlet værdi af 1,3 mia. kr. som vil understøtte omsætning og indtjening i 2010-12. I årsrapporten for 2009 nævner man faktisk end ikke tallet, men konstaterer blot, at ”salget af nye projekter var væsentligt lavere end de forudgående år”. En oplagt indikator for projektsalget er fondsbørsmeddelelserne, og hvor der i 2009 kun var en enkelt meddelelse omhandlende projektsalg var der i 2010 næsten to håndfulde. I år har der indtil nu været en enkelt meddelelse om et mindre 65 mio. kr. projekt på Århus Havn. Nye aftaler om projektsalg vil klart være tegn på, at der er ved at komme gang i forretningen hos Sjælsø igen, og det vil understøtte forventningen om, at man i de kommende år kan opnå tilfredsstillende indtjening.

Nedskrivninger:
Som ejendomsrelateret selskab er det nødvendigt at kigge på evt. nedskrivninger i porteføljen i disse tider. Idet Sjælsø Gruppen primært beskæftiger sig med udvikling er det lidt sværere at vurdere porteføljen, som ovenikøbet også kan svinge væsentligt mere i værdi end færdige og udlejede ejendomme som det eksempelvis er tilfældet hos Jeudan. Med en grundbank alene på 2,1 mia. kr. har Sjælsø en kraftig eksponering mod skiftende markedspriser, men så længe Sjælsø har ressourcerne til at udvikle og salgsmodne grunde og projekter i et afmålt tempo, er det nok ikke de store voldsomme nedskrivninger man kan forvente fra den kant. Sjælsø har i 2010 nedskrevet med 62 mio. kr., således at der samlet er nedskrevet 272 mio. kr. på projektbeholdningen ultimo 2010. Man kan dog også argumentere for, at Sjælsø også indirekte har måttet acceptere nedskrivninger gennem det kraftigt reducerede projektbidrag i 2009 og 2010. Det er jo principielt blot et spørgsmål om hvor i værdikæden man vil tage ”tabet”.

Sjælsø har også på bagkant af finanskrisen stadig en samling af usolgte lejligheder og retailejendomme på bogen gennem P/S Havneholmen og en 27% ejerandel i Nordic Property Assets. Den sidstnævnte ejerandel er dog nedskrevet til 0, og da en stor lejer har opsagt sit lejemål er der risiko for at det resterende tilgodehavende som Sjælsø måtte have ikke er meget værd. Sjælsø har dog i 2010 som nævnt højere oppe nedskrevet på tilgodehavender, hvilke må formodes at inkludere Nordic Property Assets. P/S Havneholmen er et 50:50 Joint Venture med samlede investeringer på ca. 700 mio.kr. i 177 lejligheder, hvoraf 8% er frasolgt og 75% af resten er udlejet. Ved siden af dette ejer Sjælsø ca. 200 usolgte ejerboliger i Danmark som i vid udstrækning er udlejet. Et alt for hurtigt salg af disse boliger vil nok kunne føre til nedskrivninger, hvilket også må være den primære grund til at de er blevet ”parkeret” i udlejningsselskaber. Med den udmeldte strategi om primært at øge pipelinen via købsoptioner må det derigennem forventes, at risikoen for nedskrivninger på projektbeholdningen er nedadgående, efterhånden som ”ældre” projekter bliver solgt fra og erstattet med optionsbaserede projekter.

Aktien – emission i 2009 og det efterfølgende salgspres:
I sensommeren 2009 smed Sjælsø en bombe på bordet, da man uventet for mange meddelte, at man agtede at gennemføre en fortegningsemission, der skulle rejse 500 mio. kr. i frisk kapital og en forlængelse af bankfinansieringen. Indtil da havde det gennemgående tema i Sjælsøs kommunikation været, at man havde droslet ned i tide med projekter på boligmarkedet og derfor stod godt rustet til at overleve finanskrisen og dens følger. Man nedjusterede samtidig fra et positivt resultat til et underskud på ca. ½ mia. kr. for til slut at ende 2009 med et realisere et negativt resultat på 702 mio. kr. Med udsigten til en 1:2 udvanding til kurs 10 begyndte aktien sin rutschetur, og det endte med, at en stor del af aktierne overhovedet ikke blev tegnet – på trods af den markante ”underkurs” på 10kr per aktie. Garantikonsortiet med Amagerbanken, FIH , Viscardi og storaktionæren SG Nord Holding kom til at hænge på ca. 80% af de udbudte aktier. En usædvanlig stor del og et tegn på en meget ringe opbakning fra de eksisterende aktionærer – på trods af den massive udvanding ved ikke at tegne. Kort tid efter emissionen begyndte FIH at sælge ud af deres samlede aktiepost på ca. 17% og dette salg (primært gennem LD Markets) virkede som et låg på aktien helt frem til december 2010, hvor FIH meddelte, at beholdningen nu var på 0 stk. Det naturlige spørgsmål er så hvad der vil ske med Amagerbankens aktiepost på ca. 10 %, hvilken efter at være røget i Finansiel Stabilitet må formodes at skulle likvideres relativt hurtigt. Indtil videre ser den dog ikke ud til at blive solgt løbende og direkte i det marked, som efter at have brugt et år på at opsluge FIH’s aktiepost, nok ikke lige vil kunne konsumere endnu en 10 % post på kort tid. Ifølge meddelelsen af 10. februar ved vi, at Finansiel Stabilitet har 9,85% af aktierne, og de har således frirum til at sælge helt ned til 5% førend der skal meldes til markedet. En afklaring på Finansiel Stabilitets aktiepost må formodes at være en positiv kurstrigger – naturligvis afhængig af hvordan afklaringen udmønter sig i praksis.

Aktien - Indre Værdi:
Med en egenkapital på 1,7 mia. kr. svarende til 23 kr. per aktie handler aktien i dag til en K/I på lige under 0,50. Man må dog nok, indtil der er tydelige tegn på, at Sjælsø er i god gænge igen, korrigere for goodwill, inden man tolker for meget på K/I. Der er aktiveret goodwill for 541 mio. kr., hvilket svarer til ca. 7 kr. per aktie. Korrigeres for dette er TNAV (Tangible Net Asset Value) per aktie således ca. 16 kr. TNAV bruges i mangel af bedre, da materiel indre værdi ikke lyder så mundret igen. En korrigeret K/I er da omkring 0,6-0,7, og der er således en ca. 50% upside, HVIS man i et ”afviklingsscenarie” tiltror, at Sjælsø kan sikre lang nok finansiering til at man over de næste par år kan realisere den investerede kapital i projektpipelinen til den bogførte værd og sikre indtjening til at dække de øvrige omkostninger til renter og administration. Tiltror man i stedet, at Sjælsø Gruppen igen vil blive overskudsgivende på sigt kan man MÅSKE over årene sætte næsten op efter også at indregne noget af goodwillen i sine betragtninger om en evt. upside.

Refinansiering & Amagerbanken:
Konkursen i begyndelsen af februar 2011 i “byggebanken” Amagerbanken satte endnu engang finansiering på investorernes dagsorden. Sjælsø var selv hurtigt ude med meldingen: “Foranlediget af den aktuelle situation i Amagerbanken, kan det meddeles, at Amagerbanken, sammen med en gruppe af Sjælsøs øvrige banker, jf. Sjælsøs fondsbørsmeddelelse af 12.8.2010, tidligere har forlænget engagementet med Sjælsø til den 1.7.2014. Sjælsø forventer således ikke, at den opståede situation i Amagerbanken vil påvirke Sjælsø i væsentligt omfang.” Det er naturligvis beroligende, men tager man et kig på Sjælsøs gæld er der stadig et pænt beløb der udløber i 2011 og ikke er refinansieret endnu, og med finanskrisen i frisk erindring og Sjælsøs frie likviditet på 250 mio. kr. i tankerne er man nødt til at være opmærksom på refinansieringen af Sjælsøs gæld. Kigger man på likviditetsudviklingen, er det også tydeligt, at de 505 mio. som man hentede brutto i emissionen ultimo 2009 faldt på et tørt sted.

7.jpg (42,148 bytes)

8.jpg (33,036 bytes)

Ift. oversigten kunne man foranlediges til at tro, at det blot er en formsag at forlænge 731 mio. kr., men Sjælsø understreger selv risikoen i årsregnskabet. ”Sjælsø forventer, at tilgang til finansiering og refinansiering af projekter også fremadrettet vil være en udfordring. Det er fortsat væsentligt for Sjælsø, at Sjælsøs lån og kreditter løbende kan refinansieres ved individuelle forhandlinger i takt med, at lånene forfalder til indfrielse.”

Sjælsø har indledt dialog om forlængelse og man må formode, at det bliver meddelt markedet, når denne er opnået for den del af lånene det måtte være nødvendigt at forlænge. En forlængelse af lånene til 2014 vil naturligvis øge sandsynligheden for at Sjælsø kan udvikle og realisere projektpipelinen på den mest optimale måde og sikre, at de 3,6 mia. kroner som Sjælsø selv har investeret i udviklingen kommer profitabelt igen.



Kommende events:

13. april 2011, Ordinær generalforsamling
29. april 2011, Kvartalsnyt - 1. kvt. 2011
30. august 2011, Halvårsrapport for 2011
31. oktober 2011, Kvartalsnyt - 3. kvt. 2011


http://www.sjaelsoe.dk/da/TopMenu/Investor/

Seneste væsentlige nyheder:

1. Marts 2011: Årsregnskabsmeddelse 2010 (pdf)    -    Præsentation (pdf)

Februar 2011: Amagerbanken konkurs

7. februar 2011: 2010: Underskud før skat og nedskrivninger på ca 240 mio.kr. (pdf)

17. januar 2011: Aftale om 45 ungdomsboliger på Århus havn – 65mio kr projektsum. (pdf)

22. december 2011: FIH sælger resterende aktiepost fra emissionsgarantien (pdf)

9.jpg (316,221 bytes) Klik for større billede

Peer group:

10.jpg (409,017 bytes) Klik for større billede

      Jeudan

      Sjælsø

      Nordicom

      TK Development

      Dan-Ejendomme Holding



Ansvarsfraskrivelse

Denne analyse er udarbejdet af ProInvestor.com og har ikke været forelagt selskabet før offentliggørelse. Analysen er baseret på informationer fra kilder, som ProInvestor.com finder troværdige, men ProInvestor.com påtager sig intet ansvar for materialets rigtighed eller for dispositioner foretaget på baggrund af analysens informationer eller vurderinger. Analysen er til personlig brug for ProInvestor.com’s brugere og må ikke offentliggøres eller på anden måde videregives.. Analysen er ikke investeringsrådgivning og bør ikke opfattes som sådan, men giver generelle informationer om aktierne. Analysen tager således ikke udgangspunkt i og er ikke tilpasset nogen investors personlige forhold. Vvurderinger i aktieanalysen er baseret på skøn og forudsætninger - en investering i denne aktie er derfor forbundet med risiko. Bevægelser i aktiemarkedet generelt eller hændelser knyttet til det enkelte selskab/sektoren kan påvirke aktiekursudviklingen, som dermed kan adskille sig svæsentligt fra det i analyser forventede.