Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

FED strammer renteskruen - 35 års rentefald er slut


100489 ProInvestorNEWS 27/1 2022 08:00
1
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Onsdag kulminerede det måske mest skelsættende amerikanske centralbankmøde siden finanskrisen. FED strammer renteskruen, og investorerne frygter for konsekvenserne

· Det ordinære januar møde i Federal Reserve kulminerede onsdag med at FED fastholdt renten nu

· Teksten i den pressemeddelelse, der blev udsendt var relativ kortfattig, men ikke til at tage fejl af. Federal Reserve vil hæve renten "soon". Det tolkede aktieinvestorerne som snarest muligt og formentlig på det kommende møde i marts

· FED vil stoppe obligationsopkøb, som forventet i marts

· De flestes øjne var rettet mod selv renten, men det som nok har gjort den største forskel var udtalelsen på den efterfølgende pressekonference om, at FED agter at skrumpe sin balance betydeligt

· FED har siden finanskrisen og siden den dengang FED formand Ben Bernanke initierede QE - De kvantitative lempelser, hvor FED for at presse renten ned og tilføre markedet likviditet, købt store mængder stats- og realkreditobligationer.

· Mange af disse er blevet indfriet, men pengene er løbende blevet reinvesteret. Det har alt i alt fået FEDs balance til at svulme, og det er den store balance, som nu er kommet i ubalance kan man sige. Den er blevet for stor.

· Aktierne lå til en større stigning forud for annoncering. De steg let yderligere efter annoncering, men siden kom nedturen og markedet sluttede nogenlunde på 0 efter endnu en vild dag. Her til morgen indikeres en negativ USA indledning. Aktierne i Asien falder tungt og også de danske aktier vil komme under pres.



Rentestigning, dollarstigning, aktieusikkerhed og kollaps i spectech

Efter FEDs pressekonference steg markedsrenterne noget. Her til morgen ligger den amerikanske 10 årige rente i 1,84 % og "2 % grænsen", som mange spejder efter og holder øje med, kan skimtes - lidt for klart synes investorerne. Rentestigningerne trak USD med op, således at 1 USD nu koster 6,63. Den største bevægelse indenfor aktierne kom i de mest spekulative af slagsen og "spec-tech" - spekulative eller spektakulære tabte hele dagens gevinst og langt mere til. Investorerne kan nu ikke længere være i tvivl. FED vil i marts stoppe opkøbene; formentlig allerede der hæve renten for første gang af flere med 0,25 % og ikke særlig længe efter begynde neddroslingen af sin balance ved at lade fordringer indfri uden geninvestering og ved at sælge tilbage til investorerne. Konsekvensen vil være stigende renter. Det har allerede haft en betydelig indvirkning på aktiemarkedet, med fald på 10 % eller så i USA/Danmark og enkeltaktier, som er faldet mellem 15-30 %.



Fokus på prisfastsættelse

Der kommer øget fokus på prisfastsættelsen. En høj prisfastsættelse hvor investorerne begynder at tvivle på væksten vil blive straffet på samme måde som det allerede er sket med "spec-tech" aktier.



Stigende USD godt for dansk økonomi og udvalgte selskaber

USD stigningen vil formentlig fortsætte, og det er ikke urealistisk at forestille sig, at USD/DKK igen vil bevæge sig op imod 7,00. Det er isoleret set godt nyt for selskaber som Lundbeck, Novozymes, Novo Nordisk, Coloplast, Demant m.v. som alle har mere salg end udgifter i USD. Spørgsmålet er så om den relativ høje prisfastsættelse bliver en stor udfordring for udvalgte dele af den danske life science sektor?



For første gang siden finanskrisen, er renterne nu for alvor på vej op. Ugens FED møde var det vigtigste og mest skelsættende siden finanskrisen. 35 års næsten uafbrudt rentefald er slut



TRÅDOVERSIGT