Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bavarian


103656 AWIN 24/5 2022 11:28
6
Oversigt

Jeg er stor modstander af Hedgefondenes Shortsalg, og er forundret over det beskedne antal shortkritikere herinde. Jeg ved at Finanstilsynet finder shortsalg godt for markedet, men når det bliver totaltstyrende, som tilfældet er i disse dage med milliardskift i op og nedadgående retning, burde man kunne påvirke systemet. Jeg har selv forsøgt en del, men det er panden mod muren.



24/5 2022 12:57 Match 6103658



For et års tid siden kontaktede jeg den daværende minister med ansvaret for børshandel. 14 dage senere kom der svar. Et rigtigt embedsmandssvar, der indebar at man anså - som du antyder - shorthandel for en fordel for et volatilt marked.

Det er måske ligesom når vi bevæger os ud i trafikken. Så er vi også afhængige af, at andre opfører sig ordentligt, og gør de det ikke, er det bare ærgerligt for os.

Jeg har i øvrigt også kontaktet en markant journalist på dagbladet Børsen om problematikken, men han vendte ikke tilbage med svar.

Jeg ville nemlig gerne vide, om de amerikanske storbanker og hedgefonde mm. handler på alle de mere respekterede børser i verden på samme måde som i Danmark, for så er der jo slet ingen tvivl om sammenghængene mellem de amerikanske indeks/kursbevægelser og alle andre.
Sælger de ud i USA, sælger de sandsynligvis også ud andre steder.



24/5 2022 13:27 AWIN 5103659



Ministeren svarede som Finanstilsynet, de fatter ikke en brik. De burde vide, at hele bank og finansbranchen aldrig omtaler shorting, de kan i en privat samtale udtale sig, også negativt, men aldrig på skrift. Hedgefonde er jo kolleger. Pressen omtaler heller ikke fænomenet, det skyldes nok, at de indhenter alle deres kommentarer fra finansbranchen.
Jeg kan berette, at mange af Hedgefondene har været involveret i svindel og ulovligheder rundt omkring i verden. Nogle er dømt herfor, og betaler tilsyneladende bare deres milliardbøder, MEN så vidt jeg ved, har ingen af disse medført fængselstraf. Havde vi private gjort det samme, var vi idømt fængselstraf.
Det kan også undre meget, at kun ganske få banker har været shortet, og da en tysk bank for nogle få år siden blev shortet, blev der nedlagt forbud mod det i en periode. Det er aldrig sket overfor private selskaber.



25/5 2022 09:35 Makingmoney 3103678



Shorthandel er simpelthen svineri. Dem med musklerne kan sætte usikkerhed i gang bare ved at storsælge, men selvfølgelig også bag kulissen. Se bare forleden hvor markedet faldt vildt, godt nok p.g.a en fejl af en professionel handler. Man kan ikke påvirke kursen på en aktie positivt, uden at der er reelle nyheder. Jo, man kan udsende en falsk nyhed, men så bliver man stensikkert knaldet.
Selve konceptet i at man faktuelt kan låne en aktie til salg i.f.m at tjene penge på fremtidige kursfald er jo selvforstærkende i.f.t at sænke kursen.
Naked shorting er jo endnu værre.
Må hellere stoppe inden jeg skal have mere Ramipril



25/5 2022 11:29 Occam 5103683



Jeg er også modstander af shorting. For det første tillader man, at shorterne løber en ubegrænset risiko for tab i tilfælde af en short squeeze. Den slags hasard kan destabilisere markedet til gene for ansvarlige investorer.

For det andet svarer shorting- om ikke legalt, så psykologisk - til, at en tredjepart udsteder ekstra aktier i et selskab. Det påvirker markedet negativt, og det kan ikke være i de oprindelige aktionærers interesse.

Se f.eks. på Bavarian. Der er 70 mio aktier. Og cirka 5 mio shortede aktier. Hvis vi lægger alle depotudtogene sammen, så er der 75 mio BAVA aktier i depoterne. De 5 mio udlånte aktier har dog en markering, der siger, at de er midlertidigt udlånt og dermed ikke kan sælges lige nu.

Hvis jeg nu ville sælge en BAVA aktie, så er der nu ejere af 75 mio aktier (og ikke kun af 70 mio), som kan tænke "jeg har egentlig nok BAVA i min portefølje, så jeg vil ikke købe lige nu". Markedet er blevet ringere for mig, ikke fordi BAVA performer dårligere, og ikke fordi nogen af de oprindelige aktionærer har ændret deres vurdering. Men fordi en tredjepart - shorteren - tror og håber, at det går BAVA dårligt, og agerer derefter.



25/5 2022 15:39 TOPspiller 3103690



Vi kunne lære noget af Sverige:

Nordnet i Sverige har tilbudt deres kunder at shorte på en ulovlig måde, og nu får banken en bøde på 100 millioner svenske kroner samt en anmærkning.



25/5 2022 17:02 AWIN 2103692



Jeg har lige kommenteret på artiklen på Euroinvestor, og foreslået at forbyde eller begrænse shorting til et minimum. Det her må være en øjenåbner for Finanstilsynet og regeringen. Nordnet udlåner aktier og snyder, og de er formentlig i langt langt mindre categori end hedgefondene, som lige nu shorter 8% af Bavarian og 13% af Ambu, og bedømmer deres unode til en bøde på 100 mio, hvilken skade kan man så ikke forestille sig hedgefondene begår på aktiemarkedet.



25/5 2022 16:57 Daytrader_DK 3103691



Jeg synes shorts er specielt problematisk i små vækstfirmaer, der dybest set er børsnoteret for rejse penge til at vækste for.
Problematikken ligger i at deres markedsværdi er lille nok til at det er fhv. uproblematisk for shortere (store fonde) at presse kursen i bund, som igen gør det svært for firmaer at rejse penge via emissioner, uden meget stor udvanding for eksisterende aktionærer.
Dette kan skabe en selvopfyldende case. Det betyder langt mindre for solide, etablerede virksomheder.
- Det går lidt imod meningen med at børsnotere selskaber.
Så kan man spørge sig selv, hvem er dum nok til at låne aktier ud i et nynoteret selskab, for at det kan køres i sænk? - Du får lidt renter, men måske mislykkedes firmaet.

Og så er der den gamle skrøne med at det skaber likviditet, jo jo måske en gang, før algo trading for alvor fik sit indtog (15-20 år siden?) - de fleste aktier er nu fyldt med robotter (market makers) der hopper op og ned, for at vride nogle øre ud af de få mennesker der er tilbage i den daglige handel.



25/5 2022 18:41 Stroka 3103694



Der er vist ingen - eller kun meget lidt shortning i de små First North selskaber. Dertil er de alt for illikvide. Tvivler også på om det i det hele taget er muligt at finde nogen som vil udlåne deres aktier til det.



25/5 2022 19:22 Daytrader_DK 1103695



Ok. På Euronext Growth Oslo er der masser af likvide aktier og masser af shorts.
Så du tager fejl i din tvivl.



25/5 2022 19:57 Stroka 2103696



Det er fuldstændigt rigtigt, at det forholder sig sådan i Norge. Jeg skriver om First North i DK - ikke Euronext Growth.



25/5 2022 20:06 Daytrader_DK 0103697



Fair nok. Jeg skrev bare generelt og ikke ift. en specifik børs :−)



26/5 2022 14:53 Match 2103714



Der kan opstå forhold, der absolut gør shortning uhensigtsmæssig.

Op til covid19 nedlukningerne stod det på et tidspunkt klart, at specialvareforretninger kunne blive tvunget til at lukke i en periode.

Det kunne få den konsekvens, at shorterne kunne udsøge sig børsnoterede selskaber i den sektor. Og så shorte aktierne.

Det påpegede jeg også overfor den ansvarlige minister på området. Som eksempel nævnte jeg Matas, som mistede ca. 30% af sin børsværdi. Og som først er ved at komme op igen nu.

I sådan en situation burde myndighederne reagere og eksempelvis forbyde shortning i en tidsbegrænset periode. Det skete som nævnt ikke.



1/6 2022 03:45 StockBull 0103794



Jeg er stor tilhænger af både shorthandel og gearing. Hvis man vil afskaffe shorthandel bør man også afskaffe gearing. Vil mene det også er selvforstærkende for kursen at købe f.eks 7 x bull. Short og bull certifikater / gearing modvirker hinanden efter min mening på samme måde som almindligt køb og salg modvirker hinanden.



TRÅDOVERSIGT