Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ennogie fortager en større opjustering


104597 troldmanden 20/7 2022 11:04
Oversigt

Så kom opjusteringen i Ennogie.


De nye forventninger er som følger:

Omsætning: DKK 45mio til DKK 60mio
EBITDA: DKK -3mio til DKK 0
EBIT: DKK -5mio til DKK -2mio

De tidligere forventninger var:

Omsætning: DKK 35mio til DKK 45mio
EBITDA: DKK -5mio til DKK -3mio
EBIT: DKK -7mio til DKK -5mio

Opjusteringen flugter meget godt med min analyse efter Q1 regnskabet. Hvor jeg bla skrev en opjustering af omsætning til omkring 60 mio kr i år. Se evt mere her https://www.proinvestor.com/boards/103773/
Opjusteringen er 28-33% på omsætning, 40-100% på Ebidta og 28-60% på Ebit.

Opjusteringen betyder så også PS (nøgletal for hvor mange kroner man betaler per omsætningskrone) falder signifikant. PS er nu 6,2-8,2 på den aktuelle mcap.

Til sammenligning handles f.eks Aquaporin til PS 23,7. Altså betaler man som aktionær over 3x så meget for en omsætning krone i Aquaporin vs Ennogie

Det der nok overraskede mig mest ved dagens opjustering er at de øgede range fra 10 mio til nu 15 mio. Så bliver det svære at komme med yderligere opjustering. Kun præcisering indenfor range.

Da Ennogie sendte Q1 meddelelse ud den 19/5, der var det mit estimat de allerede havde sikret sig en oms på 37 mio kr i år. Hvis jeg bruger den samme model, kalkuleret DD, så vil det give en oms på 49 mio kr til i år. Det er nok liiige en anelse over den reelle sikrede oms. Men jeg kan ikke se det anderledes, end de allerede HAR sikret sig de 45 mio. Så alle nye ordre herfra, (til levering i år) betyder de kommer op i den højre range af deres nye forventninger.

Det marked Ennogie operere i, bliver nærmest kun mere og mere gunstigt for hver uge der går. Energipriserne er fortsat på et meget højt niveau, og hele Europa holder vejret for hvad der sker i morgen. Om russerne åbner for Baltic Pipe 1. Denne uholdbare situation betyder der er sat warp speed på den grønne energi omstilling. Med Tyskland der tager teten. Og Tyskland er der Ennogie kommer til at vækste MASSIVT de kommende år

Sidste uge var der en stor tysk tagmesse. En messe for håndværkere, developers mm. Altså det professionelle segment.

Ennogies tyske afdeling deltog. Og de havde en af de flotteste stande jeg længe har set. Særligt det rindende vand tiltrak mange personer.

Man kan se mere om standen og Ennogies oplevelse via nedenstående link. Bemærk bla der står 10 personer eller flere på en række af billederne.

https://ennogie.com/de/publikumsmagnet-ennogie-solardach/

Det der stadig kan gøre mig mest nervøs for både i år, og næste års vækst (der gerne skal være mindst 100%. Ellers hænger de stadig for meget i den jyske muld) er sourcing af paneler, inverter og rammer. Altså om underleverandørerne kan følge med. Kapaciteten i solcellebranchen er ved at være en anelse anstrengt.

Men så kan jeg til min store glæde konstatere Ennogie for få uger siden har hyret deres første COO ved Martin Papsø. Martin har bla arbejdet i adskillige år i Kina med sourcing til den grønne sektor. Så det er en fantastisk rekruttering til Ennogie. Jeg forventer impact begynder at slå igennem i 2023 med bedre indkøbspriser og leveringsbetingelser.

Glæder mig til at følge deres videre vækst de kommende år.

Vh
T.

PS jeg ejer en større stake i virksomheden.



20/7 2022 11:15 troldmanden 9104598



En tilføjelse.

Efter mine estimater så har de pt fået ca 50 mio kr ind i nye ordre i år. Og de kommer til at ende med et ordre indtag på 75-100 mio. Det store range skyldes usikkerheden på timing af ordre til de store projekter.




20/7 2022 16:09 LP90 3104605



tak for du deler jeg er også med på rejsen



20/7 2022 17:19 B35 3104606



Tak for den som altid gode information!
Du tænker sikkert Nordstream 1 :−))



20/7 2022 18:56 troldmanden 1104608



Ja naturligvis. godt du lige korrigerede mig ?



20/7 2022 19:02 troldmanden 4104609



Af nedenstående billede, ser vi den primære grund til Ennogies markedssegment vokser så hurtigt de her uger. Når alene spotprisen på strøm i flere store lande runder 3kr Per kwh, så bliver bizz casen pludselig afsindig god. Husk der oveni de 3 kr også skal lægges energiselskabernes avance plus energiafgifter/moms. Så er vi oppe på 4-5kr Per kwh.

BIPV, Ennogie, opjustering, solcelle, solcelletag




21/7 2022 21:45 bgadk 3104635



Hvornaar har de taenkt sig at tjene penge?

Der er ikke meget ved omsaetning hvis man binder penge i halen for hvert tag man saelger.



22/7 2022 21:33 B35 2104650



Vil du uddybe din kommentar?
Covid-19 og en despots storhedsvanvid har ændret regneark i hele verden!
Hvad tænker du om fremtiden!?
Solcellesalget er som eksempel eksploderet i Sverige!

https://www.proinvestor.com/boards/104393/



26/7 2022 00:16 bgadk 3104716



Jeg er egentlig ret ligeglad med hvor meget et selskab sælger for, og hvor meget de vækster, hvis de ikke kan tjene penge.
At solceller nok er fremtiden og har et stort og voksende marked ændrer ikke på det, hvis dem som sælger ikke kan tjene penge.



23/7 2022 11:20 troldmanden 7104653



Som du kan se så vækster de en hel del pt. (op mod 200% fra sidste år) og de guider nu for ebit på -2-5 mio kr. Med en brutto margien på godt 30% så skal der ikke så meget mere til før de i teorien kan være i plus.

MEN hvis det stod til mig, så så skulle de ikke have opjusteret ebit nu her. De 3 mio skulle i stedet for være brugt på flere tyske sælger og mere tysk marketing. Dertil skulle der tilføjes mindst 10 mio ekstra til tyskland til næste år.

Sad jeg i bestyrelsen, vil jeg bede CEO om at lave en 3-års plan for Tyskland. Ved udgangen af 2025, skal Tyskland omsætte faktor 20x af hvad der omsættes i DK. I Q1 var det tæt på 1:1. Oms ville have været 100 mio højere i Q1 hvis der var et forhold 1:20

Laver man ovenstående plan, så skal der investeres massivt i Tyskland. Og det vil kompromittere det rent regnskabstekniske i de næste 12-18 mdr. MEN så vil man få et selskab der omsætter for plus 1 mia i 2025 og får over 100 mio på bunden.

Der kommer næppe bedre markedsbetingelser for Ennogie end det vi ser lige nu. Med skyhøje strøm priser som vil vare mindst et par år mere, imens Europa skalere kraftigt ned for gas.

Så det er NU man skal plukke de bedste æbler. Bruge den stige som pludselig står siden af æbletræet, og så ellers gå på rov :−)



26/7 2022 01:21 bgadk 2104717



En brutto margin på 30% i byggebranchen er fint. Beløbene er store, så hvis de kan holde det og skalere, så bliver det ganske profitabelt. Byggebranchen er kendt for både at skabe millionærer og fallenter...

Hvor stor en risiko påtager Ennogie sig når det kommer til at integrere deres produkt med kundens hus?

Laver de kun delleverancen eller står de som total entreprenør på hele projektet?




26/7 2022 13:40 troldmanden 5104734



Ja de har nemlig en reet attraktiv brutto margin samtidig med det er en ret god bizz case for kunden.

I DK montere Ennogie ikke noget. Altså er det en række eksterne samarbejdspartners (typisk tømmermester) der står for 100% af montagen.

I Tyskland, som er et meget større marked har Ennogie et enkelt in-house montage team. Resten står eksterne partner for. Kender ikke helt fordelingen. Men det er under 25% der er in-house. Og det tal falder efterhånden som volumen stiger.

Jeg ser ellers gerne Ennogie bygger et større in-house team op. Det er faktisk trenden flere steder. Hvor producenter ala Ennogie faktisk er ude at købe flere tagdækker virksomheder



26/7 2022 17:03 bgadk 5104738



Hvis jeg var investor i Ennogie, så ville jeg helst ikke have at firmaet tog sig af monteringen.

Det er kompliceret og individuelt fra sag til sag, hvordan det skal løses, og der åbnes for en masse tvister og retssager hvis der begåes fejl. Det er meget bedre at sælge taget som monterbart efter kundens mål og anvisninger, og så lade kunden være ansvarlig for korrekt opmåling, projektering og montering. På samme måde som vindues fabrikanter sælger dig vinduer efter dine mål, og leverer dem til byggepladsen.

Man kunne eventuelt have et særskilt datterselskab fra land til land, som kunne lave montage, men det er vigtigt at man kan lade det konkurs hvis det viser sig at tabe penge. Især i Tyskland så er lovgivning og praksis meget på bygherrens side, sådan som de danske arkitekter fandt ud af, da de troede de skulle grave guld i Tyskland efter genforeningen.

Sagen er også, at hvis man er for stor i montage afdelingen, så konkurrerer man med de arkitekter og entreprenører man gerne vil have til at købe taget og integrere det i deres projekter. Montage afdelingen bør være sidste mulighed, hvis en kunde ikke kan finde nogen til at installere sit Ennogie tag.



26/7 2022 19:07 troldmanden 5104739



Flere gode pointer du fremhæver der.

Jeg har ikke den samme indsigt som du har mht det juridiske i Tyskland.

Min tanke er også det aldrig skal være over 50% inhouse montering. Det skal være sådan at der også er nok arbejde hen over vinteren.

Dertil skal det KUN være montage af Ennogie taget. Ikke nedtagning af eksisterende tag og opbygning af nyt undertag.

Det er relativt strait forward med montage af selve Ennogie taget. Det kræver mere fagindsigt at opbygge nyt undertag.

Særligt de store projekter så jeg gerne Ennogie selv monterede taget.

Det har været svært gennem en længere periode at skaffe håndværker. Og når man så endelig fik en aftale med en håndværker, så har det været til ret høje timepriser.

Så der har egentligt i en periode været noget let margin at hente. Men her efter sommerferien skifter det stille og roligt i DK hvor der bliver mindre travlt i byggebranchen. Den samme opbremsning er endnu ikke set i Tyskland.

Om alle omstændigheder er der mig bekendt heller ikke planer om at opbygge en større in house monterings team. Så det fortsætter med at være på et lille niveau



25/7 2022 22:17 troldmanden 2104715



Rusland har i dag sagt de på onsdag halvere deres gas leverance til Europa. Så får Europa kun 20% af det vi tidligere modtog fra Rusland. Det betyder at gaslagrene IKKE kan blive fyldt op til den kommende vinter. Så vi nærmer os med hastige skridt at en række virksomheder får lukket for deres gas forbrug. Samtidig med gaspriserne og elpriserne blot får endnu et nøk op.

Allerede nu er der flere mdr levering på varmepumper og solceller. Den ventetid bliver kun længere og længere med dagens melding

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-07-25-professor-vi-skal-forvente-fuldt-gasstop-eu-bor-handle-nu



26/7 2022 12:32 B35 1104733






26/7 2022 13:53 troldmanden 1104735



Ja der er rigtig meget smæk på i branchen



11/8 2022 07:52 B35 2105191






11/8 2022 18:59 troldmanden 2105208



Ja så godt artiklen i går. Det overraskede mig en hel del med det antal dage der nævnes deri.

Jeg er ikke bekendt med der har været lukket for strømmen på danske solceller. Men det sker omkring 100 timer om året på nogle vindmøller.

Herhjemme prøver net-operatørene at være lidt proaktive. Så når vi taler ansøgninger til større anlæg, så kan bygherre få at vide, at projektet skal reduceres med xx procent. Det gør de for at minimere risikoen for, at havne der hvor det tyske eksempel er havnet.

Men ja det er velkendt at der er ret store udfordringer på det tyske elnet. De såkaldte "motorveje" ned igennem tyskland er meget mangelfulde. Det er netop derfor danske offshore møller nogle gange lukkes ned i kortere perioder. Fordi den overskydende strøm ikke kan sendes syd på



11/8 2022 19:31 bgadk 2105210



Der er også en væsentlig forskel på om ens soltag hovedsagelig skal producere til selvforsyning, så man kun trækker meget lidt elektricitet om dagen (hvor solcellerne dækker det meste) og så noget mere om aftenen/natten, hvor der ikke er sollys.
Det er nok ikke Ennogies kunder som i første omgang får problemer med elnettets utilstrækkeligheder.

Hvis taget er større, eller som i artiklen, at det er et større delvist kommercielt anlæg, så er der nok større risiko for at man løber ind i elnet problemer.

Elnettet er nok den største hindring i vores omlægning af energiforsyningen. Det er et "usexset" område som er investerings tungt, og mange steder på Statslig ejerskab (hvilket er en god ide, hvis bare Staten gider investere).
Men nogen overraskelse burde det ikke være, at man skal investere massivt der, hvis man vil svinge væk fra fossile brændstoffer. Hele debatten om elbiler, viser også at man slet ikke har forstået hvor umuligt det er, medmindre man udbygger elnettet. Jeg kan stadig ikke forstå hvorfor det ikke er en offenlig opgave at sætte lade standere op, ALLE de steder der findes en offentlig parkerings plads.
Det vil koste en formue, men hvis man ikke investerer der, så burde man slet ikke skattebegunstige elbiler, da det så udelukkende bliver alibi tiltag.





12/8 2022 13:14 troldmanden 2105231



Enig. Det er ikke ret "sexet" at bruge store beløb på el infrastruktur. Tyskerne har et efterslæb på over 10 år.

Men vil gerne tro at det nuværende skifte mod elektrificering, vil betyde der de kommende år vil ske ret store investeringer på området. Men det hjælper ikke noget på de nuværende mega høje elpriser



19/8 2022 15:27 B35 4105427



Ennogie har indgået aftale med Dansk Boligbyg A/S om levering af bygningsintegrerede solcelletage til et boligprojekt under Plushusene udviklet af M+ Ejendomme A/S og NREP A/S.
Projektet er beliggende i Lisberg, ca. 10 km udenfor Århus. Ordren, der er på samlet ca. 3.500 m2 solcelletag, er blandt Ennogies hidtil største. Ordren er den anden ordre Ennogie har modtaget på levering af bygningsintegrerede solcelletage til Plushusene.

Plushusene er etableret i 2018 af NREP og M+ (navneskift fra CASA Group), som er to af de største og mest succesfulde virksomheder inden for udvikling, opførelse og drift af ejendomme i Danmark. De to selskabers vision med Plushusene er at skabe et helt nyt og unikt lejeboligkoncept, som bygger på de nyeste trends og behov inden for co-living. Læs mere om Plushusene på https://plushusene.dk/om-os/

Ordreværdien placerer ordren i niveau C (DKK 5-10m) i ESG's ordrehieraki (læs mere herom i selskabets børsmeddelelse nr. 05.2022 af den 17. marts 2022).

Ordren forventes leveret succesivt over en periode startende i 3. kvartal 2022 og igennem andet kvartal 2024.

Med venlig hilsen

Ennogie Solar Group A/S



19/8 2022 17:09 troldmanden 4105431



Ordre nummer 2 fra Plushusen. Det er super vigtigt og et rigtig stærkt signal. En af ejerne bag projekt er NREP. Nordens største ejendoms forvalter. Og de meldte sidste år ud at de fremadrettet vil have solceller på alle deres nye bygninger. Og montere solceller på de af deres eksisterende bygninger hvor det er muligt.

Når de nu vælger Ennogies BIPV løsning for 2. gang, så vil sandsynligheden for de kommer til at placerer endnu flere ordre hos Ennogie, alt andet lige stige. God måde at gå på weekend :−)

Gætter på ordren har en værdi af 7-8 mio



24/8 2022 14:09 B35 0105559



Kan ikke finde nyheder der forklarer den
vilde stigning, kursen har lige været i 29.50!!!
Har Troldmand eller andre nogle bud?



24/8 2022 14:32 Fie 0105563



Der kommer Delårsrapport, 1. halvår 30. August 2022



24/8 2022 14:40 B35 1105565



Jamen over 21% stigning på en delrapport i næste uge virker dramatisk!



24/8 2022 16:36 troldmanden 2105569



Hej B35

Nej det er ikke lykkedes mig at finde noget nyt fra eller om Ennogie nogen steder. Så det er også en gåde for mig.

Måske der er en eller anden FB gruppe(jeg er ikke på FB) hvor de er begyndt at debattere aktien rigtigt meget?

Til din info, og evt andre der følger med i Ennogie sagaen, så bliver der indimellem chattet om aktien her på PI chatten i chat gruppen "Grønne aktier".

men det er måske snart ved at nærme sig den tid hvor Helge kan oprette en selvstændig Ennogie chat :−)



25/8 2022 13:42 troldmanden 2105599



Så har jeg lige skrevet en tirade om Ennogie i den nævnt chat :−)

https://www.proinvestor.com/chathistory/-72/gronne-aktier



25/8 2022 13:49 B35 1105600



Tak for hint :−)



26/8 2022 11:04 troldmanden 3105645



Info til alle dem der følger Ennogie. Vi har fra i dag fået vores egen Ennogie chat, så vi ikke længere fylder så meget i "grønne aktier"

Man kan finde chatten her

https://www.proinvestor.com/chathistory/-153/ennogie



TRÅDOVERSIGT





























105600 Tak for hint :-) ..
25/8 13:49 B35 1