Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktierne er fanget som i en økonomisk håndbremsevending


105112 ProInvestorNEWS 8/8 2022 06:57
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Fredagens amerikanske jobrapport viste en fortsat meget stærk jobskabelse. De stigende renter har helt naturligt endnu ikke vist sig i arbejdsmarkedet, som notorisk er kvartaler bagud, mens aktieinvestorerne er fremadskuende.


Fredagens amerikanske jobrapport var markant bedre end ventet


Investorerne reagerede initielt som forventet. Renterne steg og aktierne tog sig en tur ned.

Da aktiemarkedet i USA lukkede havde investorerne fået sundet sig lidt, og markedet

Ugen sluttede kun marginalt i minus.

Investorerne er naturligvis bange for at de stigende renter vil have en større negativ indflydelse på den prisfastsættelse, som aktierne får.

Samtidig er de naturligt bekymrede for at rentestigningerne kommer til at få en meget stor indflydelse på ejendomsmarkedet og privatforbruget.

Det tager tid at standse en supertanker, og den supertanker er beskæftigelsen, som først vil begynde at vise svaghedstegn i løbet af efteråret om nogle måneder.

Når investorerne derfor spejder mod arbejdsmarkedet finder de naturligt nok ikke det som de lader efter: Tydelige tegn på afmatningen. Den kommer først senere.

Forventningerne om en afmatning i økonomien var allerede tydelige hos aktieinvestorerne for 5-6 måneder siden.

Aktierne og den økonomiske udvikling har det som i en amerikansk actionfilm. Beskæftigelsen udvikler sig stadig fornuftigt og privatforbrugerne har også overordnet set det godt. De træder på speederen. Samtidig træder centralbankerne på bremsen og forårsager dermed en bil som spinner rundt i en håndbremsevending.

På den ene side har vi endnu ikke haft den rigtige økonomiske styrkeprøve mellem en økonomi med stærkt stigende renter og det gode momentum, som økonomien havde før sommerferien på trods af høje energipriser og krigen i Ukraine. Samtidig har aktierne - ikke mindst indenfor konsumentvarer og cyklisk forbrug - allerede i et meget stort omfang taget udgangspunkt i en afmatning, som meget vel kan bringe økonomierne i recession.

Aktiebunden er passeret men ny korrektion er mulig

Jeg tror fortsat på at aktierne har passeret bunden og de regnskaber, som er blevet aflagt og dem som bliver aktuelle de kommende uger vil blive fornuftige. Der er dog stadig en større risiko for at vi kan få en nedtur før investorerne får alvor får indpriset recessionerne. I givet fald en nedtur, som formentlig ikke, med det som vi ved i dag, vil bringe aktierne lavere end de laveste niveauer, som blev nået for nogle måneder siden.



Novo Nordisk fald er bevis på at buen er spændt

I Danmark har Novo Nordisk været et af få selskaber, som år til dato stadig ligger i plus for helåret. Selv om selskabet i sidste uge opjusterede forventningerne til 2022, faldt aktien alligevel med næsten 10 %. Der var enkelte hår i suppen, og den høje prisfastsættelse øger krav og forventninger til selskabet. Mange investorer er søgt mod den sikre havn, og i usikre tider kan selv mindre afvigelser fra det perfekte kortsigtet koste på aktiekursen. Det var det som skete med Novo Nordisk



Ugen starter forsigtig positivt

Der er udsigt til en let positiv start på aktieugen. De danske aktier fik en noget harsk medfart fredag. Der er gode muligheder for revanche fra ugestart.



8/8 2022 18:52 NordicStock 0105128



Hvis man kører den tekniske analyse på alle aktierne, i de ledende index i Nord Europa, får man stort set ikke andet end salgs-signaler, så det ser faktisk skidt ud over stort set hele linjen. :(



TRÅDOVERSIGT