Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

"Drengerøvene gav os finanskrisen"


10685 Hegu 10/5 2009 21:50
Oversigt

Jeg ligger her på sofaen på herreværelset, omgivet af mit fodboldudstyr, håndvægte, boksehandsker, boomerangen og knivene på væggen, ledninger på gulvet overalt til det elektroniske isenkram, en plakat med en storbarmet solbrun blondine og ser Brøndby mod Esbjerg, alt imens jeg chatter på ProInvestor, da mit blik falder på en artikel i lørdagens udgave af Politiken. Forfattteren er Bertill Nordhal. Født 11. juni 1951 i Brønshøj. Lærer i mange år indtil han helligede sig livet som forfatter, foredragsholder og debattør. Har skrevet 60 bøger og var i 1975 med til at stifte mandebevægelsen.

Brødteksten til artiklen er:

"Den økonomiske krise har ramt os voldsomt og hurtigt. Det skyldes ikke mindst "den infantile mands" indtog i bank- og finansverdenen. Bertill Nordahl, forfatter og kønsdebattør, er foruroliget over tidens nye mandetype. Manden, der nærmer sig de 40, men stadig spiller gameboy og tager chancer med andres penge, som kun en stor dreng ville gøre".

Artiklen er opfølgende interview på en kronik Bertill Nordahl tidligere har skrevet om sammen emne. Jeg har plukket lidt guldkorn herfra:

"Det er mænd fra sidst i tyverne til midt i fyrrene. De hader alt, hvad der er forbundet med at være voksen, fordi de forbinder voksenhed med noget, som er stillestående, kedeligt eller røvsygt. Det er en lidt fandenivoldsk mand, der konstant søger det næste adrenalinkick".

"Der er ikke noget i vejen med drengerøven, hvis man har en sådan som kæreste eller kammerat. Men når han får med finanser at gøre ellerfår indflydelse, så bliver han skræmmende. Han ser det hele som en slags matadorspil. Det handler kun om at score kassen, om at blive millionær. Det mest skræmmende er, at han går i jakkesæt. Det jakkesæt, som vi i vores samfund er opdraget til at opfatte som symbolet på en voksen, ansvarlig og kompetent mandlighed".

"Det rystende er jo, at drengerøvene har haft nogle chefer, som typisk er 10-15 år ældre ældre. Det er disse chefer med lidt gråt hår, som er de egntlige skurke. De har brugt drengerøvene til det beskidte arbejde. Voksne mænd fra 50´erne og opefter, som koldsindigt satsede på disse yngres mænds energi. De har været forført af tanken om virkelig at score kassen". Hovedansvaret ligger hos disse ældre mænd, som ville berige sig selv ved at sidde i baggrunden og trække i trådene. De stoppede ikke de infantile mænd, før det gik galt".

"Vi ser i disse år en dæmoniseret mandighed komme til udtryk. Drengerøven, blærerøven eller hvad vi nu kalder ham. Hvor vi ser værdier som griskhed, grådighed, uansvarlighed komme på banen. Mangel på ydmyghed og respekt for de mennesker, man faktisk repræsenterer. Det er manden, der stadig hygger sig med at spille gameboy eller computerspil med gutterne, og som nægter at blive ansvarlige".

"Man kan frygte, at der er tale om en kortvarig nedtur.Det er afgørende vigtigt, at man i den finansielle verden er selvkritsik i forhold til det som er sket. Jeg vil tro, at der går lang tid, inden de økonomiske konsekvenser af "drengerøvenes" energi og handlinger er rettet op. Man er nødt til at selvkritisk at se på, hvordan det kunne komme så langt ud. De her energi ligger stadig i den finansielle verden, og man kan sagtnes forestille sig, at man her blot tænker: Nu må vi lige få pustet ud, og om et par år er vi oppe på hesten igen".

"Fra statens side er man nødt til at være virklig bisset. Man burde ikke låne eller hjælpe nogen som helst af dem. Man er nødt til at vise dem, at det her har nogle barske konsekvenser".

"Det er egentlig rystende, at der ikke har været nogen retssager, bortset fra den, som kører mod Stein Bagger. Når man tænker på, hvad disse mennesker har forårsaget af ulykker i deres uansvarlighed, så må man undre sig".

"Jeg er målløs over, at man ikke fra statens side trækker flere af disse finansfolk i retten for at vise meget tydeligt, at det her er uacceptabelt. Specielt når man tænker, hvad konsekvenserne er, når almindelige mennesker laver noget forholdsvis banalt økonomisk prblematisk".

"Når vi når et niveau, hvor folk frit kanberige sig, begynder enhver anstændighed at smuldre. Et samfund som vores, der er en blanding af kapitalisme og social ansvarlighed, kræver, aqt de mennesker, som er i systemet og betjener det, har en rimelig høj etik, moral og anstændighed. Den etik, moral og anstændighed er blevet fortyndet".

På selvsamme side i Politiken har direktøre Martin Ågerup i tænketanken CEPOS skrevet et længere indlæg om at grådigheden også har en positiv side. Han citerer den anerkendte monetære økonom Anna Schwartz, Gordon Gekko, Mads Skjern, og økonomen Israel Kirzner uden, at dette rigtigt kan få mig til at tvivle på vigtigheden og værdien af Bertill Nordahls øgterne og jordnære holdninger.

Nå jeg må slutte. Naboens dreng står i døren og vil have, at jeg går ud og sparker lidt fodbold med ham og hans kammerater.

Med venlig hilsen

:)Hegu

PS: Aktiemarkeringen er IKKE helt tilfældig.

10/5 2009 22:23 stengård 010686fordi det jo er en del af forklaringen bag den psykologi der ligger til grund for "vores" adfærd...

Du - der jo har arbejdet med psykologi mange år, ville gøre os alle en tjeneste ved at skrive en række indlæg om investor-psykologi - hvad der får hver især til at have den profil som investor som vi har - for vi kan garanteret i vores psykologiske profil finde forklaringen på at nogle af os er kortsigtede og andre langsigtede, risikoadverse eller risiko-betonede, flokdyr eller contrarians, tilhængere af TA / FA eller baseret på hvad vi opsnapper afløse rygter og kan læse os til om selskaberne. Nogle bliver forelskede i deres respektive aktier (som jeg er f.eks) andre ser udelukkende investeringerne som ren matematik.

En del af de stridigheder der indimellem opstår på site som PI (selvom vi har få) kan sikkert også tilbageføres til vores forskellige tilgang til virksomhederne og investeringsprofil. En af de ting der f.eks. tit undrer mig er når enkelte "berygtede" skyder stort set alle andre usædvanligt slette motiver i skoene, hvor meget er projicering af egne motiver og dagsordener (tyv tror hvermand stjæler tankegangen) og hvor meget er ønsket om bare at provokoere.10/5 2009 23:13 Hegu 010692Hej Stengård,

Jeg arbejder faktisk på en række indlæg/bog om emnet bla. baseret på de erfaringer, som jeg har fået som deltager på diverse aktieboards i ind- og udland.
Jeg har i denne sammenhæng ikke så store problemer med indholdet, men mere formen og det at gøre stoffet nærværende, relevant og læseværdigt for så mange læsere som muligt.

Kommer tid, kommer råd.

Med venlig hilsen

Hegu
10/5 2009 23:17 CHjort 010694Hegu, du siger bare til. ;0)10/5 2009 23:25 Hegu 010696Hjort.....tak.

Vi skulle måske slå talenterne sammen om bogprojektet.

Med venlig hilsen

Hegu10/5 2009 22:41 akademikeren 010688Apropos Cepos på den anden side.....så lad os ikke glemme to meget vigtige forhold der gjorde krisen mulig og kapital til en billig vare.

To ord: Alan Greenspan...har for det første ansvaret for den lave rente og dernæst hans religiøse modstand mod regulering af finansmarkederne. De 2 ting fik os i knæ.....

Og lad os så ikke lige glemme det kollektive storforbrug, med hus no 1 og 2 og 3 og ejerlejligheder i tyrkiet....10/5 2009 23:21 Hegu 010695Aka...du har ret i, at en ekspansiv pengepolitik samt manglende regulering af finansmarkederne kan føre til, at vores samlede "grådighed" kan løbe i en forkert retning. Jeg vil med mit indlæg, blot i al ydmyghed, gøre opmærksom på nogen af de "håndlangere", som accelerer og forstærker den uheldige udvikling på almindelige menneskers bekostning.

Med venlig hilsen

:)Hegu10/5 2009 23:32 stengård 010697har i ret i en ddel af ansvarsplaceringen på det makro-konomiske pla - så tror jeg ikke det er det ærinde Hegu har med sit indlæg.

Det går nok snarere på den generation af unge/yngre finansfolk der opfatter det at jonglere med investorenes penge på samme "alvorlige" måde som når de spilelr poker på nettet, eller world of warcraft... "det er jo ikke rigtige mennesker man pløkker" - det der er den ug´hygelige tendens -som jo også giver sig udtryk i en forråelse af voldsepisoderne er at man opfatter livet idt som et game.. men man kan jo ikke bare "resette" ved at trykke på en knap...

De mennesker som bruger mere tid på gadgets end deres virksomheder, mere tid hos Michael Lassen automobiler end på at følge op på virksomhedens resulater, som opfatter repræsentationskontoen som et "free-for-all" på FormelB med mere - de er dødsensfarlige... du kan finde en del af dem i de danske børsnoterede mindre selskaber, usædvanligt mange i corporate-finance og kreditinstitutterne, og så selvfølgelig i den hidtil letteste sektor, nemlig ejendomme og IT; som jeg opfatter indlægget så er det de typer vi skal passe på - for vi har under alle omstændigheder ikke meget indflydelse på den geoplitiske situation. Jeg kan ikke gøre meget ved policy-makerne i FED - men jeg kan selv undgå banditterne på first north...

Det skulle jeg dog helst have tænkt over for lææænge siden10/5 2009 23:36 stengård 010698med lidt færre stavefejl - det var ikke meningen at jeg skulle have haft trykket på "indsend" knappen
Selvom Du har i ret i en del af ansvarsplaceringen på det makro-økonomiske plan - så tror jeg ikke det er det ærinde Hegu har med sit indlæg.

Det går nok snarere på den generation af unge/yngre finansfolk der opfatter det at jonglere med investorenes penge på samme "alvorlige" måde som når de spiller Poker på nettet, eller World of Warcraft... "det er jo ikke rigtige mennesker man pløkker" - det der er den uhyggelige tendens -som jo også giver sig udtryk i en forråelse af voldsepisoderne er at man opfatter livet idt som et game.. men man kan jo ikke bare "resette" ved at trykke på en knap...

De mennesker som bruger mere tid på gadgets end deres virksomheder, mere tid hos Michael Lassen Automobiler; end på at følge op på virksomhedens resulater, som opfatter repræsentationskontoen som et "free-for-all" på FormelB med mere - de er dødsensfarlige... og du kan finde en del af dem i de danske børsnoterede mindre selskaber, usædvanligt mange i corporate-finance og kreditinstitutterne, og så selvfølgelig i den hidtil letteste sektor, nemlig ejendomme og IT; som jeg opfatter indlægget så er det de typer vi skal passe på - for vi har under alle omstændigheder ikke meget indflydelse på den geoplitiske situation. Jeg kan ikke gøre meget ved policy-makerne i FED - men jeg kan selv undgå banditterne på First North...

Det skulle jeg dog helst have tænkt over for lææænge siden10/5 2009 23:49 akademikeren 010699Jeg er skam 100% enig med hegu, og forstår heller ikke hvad du ligger og roder rundt i first north med10/5 2009 22:52 akademikeren 010689


11/5 2009 01:18 alpehue 010704Hegu dejlig læsning, som jeg har tilladt mig at bruge i svaret.

>fodboldudstyr, håndvægte, boksehandsker, boomerangen og knivene på væggen, ledninger på gulvet overalt til det elektroniske isenkram, en plakat med en storbarmet solbrun blondine og ser Brøndby mod Esbjerg<

Hun ville have have godkendt "drengerøven" men krævet "voksendyret" på arbejdet med andres penge.

>Manden, der nærmer sig de 40, men stadig spiller gameboy <

Hun ville have lært ham om de andre finansspil i tide, og drengerøven ville aldrig have haft tid til, at gruble over:

>stillestående, kedeligt, røvsygt eller voksenhed<

Men

> De voksne mænd fra 50´erne og opefter, som koldsindigt satsede på disse yngres mænds energi. De har været forført af tanken om virkelig at score kassen, har Hovedansvaret <

Det har de også fremover !

De vil nemlig ikke ansætte de kvinder, der kunne have standset :

> enhver anstændighed i at smuldre i et samfund som vores, der er en blanding af kapitalisme og social ansvarlighed, som har en rimelig høj etik, moral og anstændighed. <

Jeg kender begge de:

>PS: Aktiemarkeringen er IKKE helt tilfældig.<

Og er ikke uenig, forfaldet startede for længe siden.

Der er dog forskel Straarup og Dam, men mon de har fundet en "kronprinsesse" når og hvis de står for fald ?

For det er vel stadig dem, der skal finde afløseren ?

Jeg føler mig ikke helt TRYG :)11/5 2009 01:30 loevquist 010706Som talsmand for potentielle drengerøve med penge mellem hænderne her i landet, vil jeg sige, at vi føler os stødt over at blive sat i bås med Straamanden.TRÅDOVERSIGT