Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Laksesektoren - Den norske regering har ikke tænkt sig om


106949 Helge Larsen/PI-redaktør 14/10 2022 14:36
Oversigt

Det kan være svært at have tålmodighed med den norske regering med det skatteforslag, den har fremsat for laksesektoren. Et forslag, der sender den samlede beskatning for de store norske opdrætsselskaber op på 81% og lakseaktierne ned i kulkælderen




14/10 2022 15:23 Helge Larsen/PI-redaktør 3106950



Staten gikk glipp av 4,5 milliarder kroner i inntekter fra lakseauksjon

redaksjonen -
13 oktober 2022

Onsdagens lakseauksjon, som ble gjennomført i åtte ulike soner langs kysten, viste inntekter til felleskapet i underkant av fire milliarder kroner. Sjømat Norge mener inntektene kunne vært langt større.

- Forventningene i forkant av årets auksjon, før forslaget om grunnrente ble på lagt på bordet, var mer enn det dobbelte. En har med andre ord tapt rundt fire milliarder, sier administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark.
Fakta

Gjennom det såkallte Trafikklyssystemet, legger regjeringen opp til at havbruksnæringen kan vokse med til sammen seks prosent i produksjonsområder langs kysten der dette er miljømessig forsvarlig.
Etter årets gjennomgang, fikk selskap som holder til innen åtte ulike områder grønt lys og får muligheten til å delta i årets auksjon.
Regjeringen gir muligheten til at næringen kan til sammen vokse med inntil seks prosent, det er mer til salgs enn netto vekst. Dette tilsvarer at 32-33.000 tonn MTB har vært tilgjengelig for salg. Samtidig har det vært noen områder der aktørene har fått inndratt produksjonskapasitet, slik at veksten reelt kan nå ca 21. 000 tonn.
Auksjonen deles opp i to. I første runde kan en by på 1 prosent av den totale mengden til en fastpris. Andre runde gjennomføres per auksjon, og ble satt til i dag 12. oktober.
Fristen for å søke om fastpris gikk ut 28 juni i år, og viste at 66 selskap kjøpte økning for til sammen nær en milliard kroner.
En rekke selskap har trukket seg fra dette, i etterkant av regjeringens forslag om grunnrente.
Inntektene fra lakseauksjonen fordeles mellom stat (60 prosent) og kommuner som har lakseproduksjon.

Han legger til at dette bare gjelder tap grunnet salg av tillatelser. Oppbreming av investeringer og reduserte verdier gir også mindre skatteinntekter til det offentlige

Læs resten af artiklen fra Ilaks.no

https://ilaks.no/staten-gikk-glipp-av-45-milliarder-kroner-i-inntekter-fra-lakseauksjon/



14/10 2022 15:26 Helge Larsen/PI-redaktør 4106951



Se oversigten over hvilke aktører som har hævet MTB-køb, samt hvor mange investeringsmilliarder som er lagt på is, som følge av regeringens forslag om grundrenteskat:

https://www.kyst.no/lakseskatt-mtb-regjeringen/medaljens-bakside-for-regjeringenhar-hevet-mtb-kjop-for-over-en-milliard-kroner/1438188



14/10 2022 15:28 Helge Larsen/PI-redaktør 5106952



"Mowi avsto fra lakseauksjon etter skatteforslag: - Tror ikke de har forstått rekkevidden

Bransjen selv anslår at regjeringens lakseauksjon fikk inn fire milliarder mindre enn hvis grunnrenteforslaget ikke lå på bordet".

Læs mere:

https://e24.no/hav-og-sjoemat/i/766KvW/mowi-avsto-fra-lakseauksjon-etter-skatteforslag-tror-ikke-de-har-forstaatt-rekkevidden



14/10 2022 15:48 B.Andersen 5106953



Ret beset taber den norske stat mange flere milliarder nu og i fremtiden på opdrætssektoren, end det den nye grundrenteskat og den forhøjede formueskat vil indbringe.



14/10 2022 16:32 DjengisCash 5106954



Helge, er det så nu, at man skal lave et spekulativt sats og købe norske laktieaktier ?

Der kan jo ske noget i beslutningsprocessen, som modererer virkningen af den samlede beskatning, der virker meget voldsom, hvis forslaget gennemføres.

Må være ærlig at sige, at laks som industri ikke har interesseret mig det store, men prisen i supermarkedet fortæller mig, at den øgede beskatning ikke vil kunne væltes over på forbrugeren.

Så casen afhænger af, at man politisk besinder sig i Norge.



14/10 2022 16:52 Helge Larsen/PI-redaktør 5106956



Jeg kender simpelthen ikke nok til norsk politik til at kunne bedømme udfaldet efter høringsperioden.

Selv om jeg gjorde det, ville jeg ikke gamble i den nuværende situation.

Jeg har lakseaktier nok som er samlet sammen for flere år siden til lavere kurser end de nuværende på Bakkafrost og Mowi (mine største positioner). I Salmar og Grieg har jeg et overkommeligt papirtab i forhold til GAK.

Nordea mener, at skatteforslaget vil blive vedtaget:

https://ilaks.no/nordea-tror-grunnrenteskatt-blir-vedtatt-og-jekker-ned-mowi/

Kursanbefalinger fra analytikere som har indregnet at skatteforslaget blive vedtaget:

https://www.proinvestor.com/boards/106846/



14/10 2022 17:11 DjengisCash 3106957



Tak for din vurdering Helge.

Hvis vedtagelse af forslaget i det store hele er indregnet i kursen, så er downside at den årsag til at overskue :−)

Jeg har kigget lidt på Grieg, de producerer også på lokationer ved New Foundland og British Colombia, så her er da muligheden for hurtig opskalering udenfor Norge til erstatning for nedskalering i Norge.

Tygger lidt på det,

God weekend



15/10 2022 04:26 Watt 3106968



Nordea mener at forslaget vedtages, men bemaerker ogsaa at det kunne blive i en modereret udgave. Det nuvaerende forslag er helt hen i vejret, og jeg har svaert ved at tro at det ikke bliver aendret nedad i en eller anden grad. Derfor har jeg suppleret i Mowi og Grieg, genkoebt lidt Leroy og koebt yderligere i Bakka som jo ikke er ramt i samme grad, da den faldt uanstaendigt meget (ca 6%)paa et tidspunkt igaar. Jeg er langsigtet, og hvis ikke forslaget bliver modereret, saa er det lange sats en ny regering!



TRÅDOVERSIGT