Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Lavere oliepriser er godt nyt, men tegn på global recession


108544 ProInvestorNEWS 9/12 2022 08:16
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Vi har talt om det flere gange og det har været tæt på. Nu er der noget der tyder på, at vi er der og det er godt - men baggrunden er skidt - oliepriser og vejen tilbage til start



Året startede med en benzinpris på 12,89 per liter jævnfør nedenstående data fra Q8

I går faldt den vejledende listepris til 13,19

Hvis råoliepriserne og USD holder sig på det aktuelle niveau i næste uge, er der en mulighed for at vi kommer ned på årets laveste niveau

Lavere oliepriser og lavere standerpriser er godt nyt for forbrugere og er med til at presse inflationen ned

Årsagerne til den lavere oliepris er dog knap så opløftende

I al væsentlighed frygter investorerne, at vi er på vej ind i en global recession

Det giver lavere efterspørgsel efter energi

Og det er ikke mindst kortsigtet det som presser energipriserne ned

De lavere vækstforventninger har en betydelig indflydelse på rentekurven, som er vist i figur 3 (USA)

De korte renter er meget højere end eksempelvis de 10 årige renter

Den udvikling viser, at investorerne på kort sigt forventer, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve vil hæve renterne yderligere, men det er kun et spørgsmål om tid i 2023, før renterne igen bliver reduceret, fordi væksten er markant under afkøling


Forbrugerne lytter fortrøstningsfuldt til Chris Rea, når de "driving home for Christmas" og glæder sig over de lavere energipriser. Årsagen til faldet er dog knap så opløftende. Starten af 2023 byder på meget lavere vækst.

Figur 1: Udviklingen i benzinpriser

Kilde: https://www.q8.dk/priser/




9/12 2022 08:17 ProInvestorNEWS 3108545



Figur 2: Udviklingen i Brent Crude

Kilde: Nordnet




9/12 2022 08:18 ProInvestorNEWS 3108546



Figur 3: Den amerikanske rentekurve per 8/12

https://www.ustreasuryyieldcurve.com/




9/12 2022 08:26 ProInvestorNEWS 3108547



Råvarer: Oliepriserne stiger efter lukning af større råolierørledning

9/12 07:03

Oliepriserne stiger en smule fredag morgen, efter at en lukning af et større råolierørledning fra Canada til USA forstyrrer forsyningerne. Begge benchmarks var imidlertid på vej mod et ugentligt tab på grund af bekymringer om aftagende vækst i den globale efterspørgsel.

Det skriver Reuters.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 76,70 dollar mod 76,44 dollar torsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 71,96 dollar mod 71,92 dollar torsdag eftermiddag.

Nyheden om en ulykke, der lukkede Canadas TC Energy's Keystone-pipeline i USA, førte til en kort stigning fredag morgen, hvor mere end 14.000 tønder råolie væltede ud i en flod i Kansas, hvilket gør det til et af de største råolieudslip i USA i næsten et årti.

Pris-gevinsterne begrænses dog af en overbevisning i markedet om, at lukningen vil blive kort.

Oliepriserne er fortsat på vej mod deres største ugentlige fald i måneder, da det forventes, at det vil vare måneder, før fordelene ved, at Kina lemper corona-restriktionerne, slår igennem på efterspørgslen. Stigende infektioner vil sandsynligvis sænke Kinas økonomiske vækst i de næste måneder, hvilket først gør et opsving muligt i 2023, vurderer flere økonomer.

På det øvrige råvaremarked koster en troy ounce guld fredag morgen 1797,51 dollar mod 1790,63 dollar torsdag eftermiddag.

.\˙ MarketWire



9/12 2022 08:37 Aps invest 4108548



Fra Børsen: "Alle de rentekurver, markedet og centralbanken i USA kigger på, er inverterede. Alt peger mod en snarlig recession," siger han, men understreger, at det er svært at forudsige præcis, hvor hård nedturen bliver.
"Det er ikke givet, at vi lander i en slem recession. Tværtimod taler de økonomiske fundamentaler som forbrugernes og virksomhedernes økonomiske situation for en blød landing, særligt i USA. Europa kan blive ramt hårdere på grund af krigen i Ukraine, og de høje energipriser kan trække økonomien ned."



9/12 2022 08:51 Aps invest 4108552



I Nordea mener Simon Kristiansen dog, at der ingen grund er til at trække sig ud af aktiemarkedet. For statistikken viser, at når først en rentekurve er inverteret, begynder markedet at prise en recession ind i kurserne, og det er allerede sket.
"Det er derfor 2022 indtil videre har været et negativt afkastår. Historisk set bunder markedet ca. fire måneder før, økonomien gør det. Den samme forsinkelse gælder for aktier og indtjeningen i virksomhederne. Hvis du venter på, at recessionen kommer, eller at indtjeningerne begynder at stige igen, er du allerede for sent på den," siger Simon Kristiansen.
Statistikken viser ifølge Nordea, at i perioden mellem, at aktiemarkedet er vendt, og økonomien vender, har man i gennemsnit gået glip af 16 pct. i afkast.



9/12 2022 10:01 Aps invest 4108559



Den norske krone svækkes på ny fredag morgen, efter at inflationstal har vist, at prisstigningstakten er aftaget.

Forbrugerpriserne fraregnet energi og skatteændringer steg 5,7 pct. i november mod 5,9 pct. i oktober. Det kommer som en overraskelse for økonomer, der ifølge Bloomberg News havde ventet en prisstigningstakt på 6,0 pct.

Ikke desto mindre er inflationen stadig høj, og hos Sydbank venter seniorøkonom Kim Blindbæk fortsat en renteforhøjelse fra Norges Bank på 25 basispoint til 2,75 pct. i næste uge, som indikeret på seneste rentemøde i november.

Til gengæld kan Norges Bank meget snart være i mål, også selv om inflationen er høj.

- Omvendt har vi set, at den norske økonomi er blevet ramt af mere modvind. Den globale økonomi er på vej ned i gear, boligpriserne falder og færre virksomheder melder om kapacitetsproblemer.

- Derfor vurderer vi, at Norges Bank formentlig vil signalere, at renten topper omkring 3 pct. i starten af 2023, skriver Kim Blindbæk i et notat.

På valutamarkedet er den norske krone fredag morgen svækket til 0,7063 kr. fra 0,7071 kr. torsdag eftermiddag. Siden starten af december er den norske krone blevet næsten to øre billigere i dansk regning.

- Det skyldes blandt andet, at olieprisen er faldet med omkring 10 pct. i indeværende måned, skriver Kim Blindbæk.



10/12 2022 10:29 VærKritisk 3108586



Dejligt med lavere oliepriser - især hvis det holder. Men satser man på det, så lægger man sin investering i Putins hænder. Han har stadig en vigtig hånd, når det gælder olieprisen. Og jeg har bare svært ved at tro, at vi har hørt det sidste fra ham efter prisloftet. Han må have flere træk.



TRÅDOVERSIGT