Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kraftig nedjustering....


10913 torquay 12/5 2009 17:00
Oversigt

Ja... der blev jeg taget på sengen i dag, det sker ikke så ofte, men når det gør koster det jo typisk lidt på kontoen :o)

D/S Norden har i dag kl 14.19 valgt at fremrykke offentliggørelsen af Q1 2009 regnskabstal (foreløbige) i forbindelse med yderligere to skibssalg, de to skibssalg gav et provenue på $15 mio og har formentlig været årsagen til at D/S Norden har opjusteret det nedre interval igen fra $100 til $110 mio som minimums indtjening i år... desværre reducerede de også det øvre interval til $160 mio fra tidligere $325 mio.... af forventet resultat på $110-$160 mio vedrører $55 mio fra allerede realiserede skibssalg.

Med baggrund i de flotte ratestigninger henover året må jeg indrømme at jeg ikke havde set en så kraftig nedjustering, men den er kommet især pga voldsomt ratefald i produkttank markedet som jo ellers er en lille del men som koster pt forventet $50 mio i år mod tidligere best case forventninger og dels har de settled en række modpartssager som nu trækker best case ned.

Markedet straffede i første omgang prompte D/S Norden og mine købsordre på det jeg havde sat som bunden i dag omkring kurs 207,00 blev ret hurtigt udløst... det er faren ved købsordre, men sådan er det har tidligere i dag købt i 207,00 og solgt i 210,25 og 219,00 og fik da også nået at købe et mindre antal på 194,00 da den vendte (var lige nede i 191,50).

Da jeg passer min butik (og der desværre kom kunder lige midt i det hele) er indlægget lidt sent ude og jeg fik også selv læst hele meddelelsen for sent til at turde købe mere end jeg gjorde i 194,00 da nedjusteringen jo reelt set gør D/S Norden dyr målt på nøgletallet P/E for 2009.

Men set i lyset af den store kassebeholdning, det høje cash-flow fra drift og salg af skibe, fortsat realiseret avance på skibe og det faktum at D/S Norden selv noterer at alle kendte sager nu er lukket og evt tvister der ikke er afgjort kun kan påvirke resultatforventninger positivt gør at jeg stadig ser et 12 mdrs kursmål på 250.

Risikoen i aktien er pt forværring i markedet, men som de selv skriver er der ikke pt efter Q1 opstået nye modpartssager af betydning og en række af dem der er afsluttet er sket på kontrakter med høje rater fra sidste år.

Men noget af en rutschetur i dag!



12/5 2009 17:17 torquay 010918



Uddybning fra D/S Norden selv kl 15.01:

Rederiet Norden præciserer sine forventninger til resultatet for hele året, og det er en præcisering til den lavere ende af det oprindeligt udmeldte interval. Det primære driftsresultat - EBIT - ventes nu at blive 110-160 mio. dollar, hvor der tidligere var ventet 85-325 mio. dollar. Anledningen er, at rederiet har solgt to skibe med en avance på ca. 15 mio. dollar. Men derudover er der indgået forlig med en række af de modparter, der var baggrunden for, at rederiet havde svært ved at komme med præcise forventninger ved årsregnskabet, forklarer kommunikationschef Hans Bøving.
- Vi har især haft fokus på de modparter, som så mest kritiske ud med hensyn til finansiel evne, og deres vilje til at opfylde deres forpligtelser. Vi har indgået forlig ud fra vores beste bedømmelse af, hvad de kunne betale. Derfor føler vi, at vi står på meget mere sikker grund nu, fordi vi har været alle modparter igennem. Men det er klart, at de forlig har kostet noget af den indtjening, vi ellers havde budgetteret med i år, siger Hans Bøving til RB- Børsen.
Derudover er nogle tvister om lastekontrakter blevet indbragt for voldgifter, fordi de ikke har kunnet forliges. Da forventningerne blev opgjort i marts, indgik en del af de ventede indtægter fra disse sager. Men nu står det klart for Norden, at indtægterne ikke kommer til at falde i år, hvorfor de er skrevet ud af forventningerne. Til gengæld er det fortsat en mulighed, at de kommer i de kommende år, pointerer Hans Bøving.
En tredje faktor, der trækker forventningerne ned, er faldende rater inden for produkttank.
- Produkttankmarkedet har udviklet sig væsentligt dårligere end ventet. Raterne ligger i øjeblikket 40 pct. under niveauet fra marts måned. Og for raterne fremad kan vi se et lignende fald, og et er klart, at det kommer til at påvirke vores tankafdeling, fordi omkring 50 pct. af skibsdagene endnu ikke er afdækket i indeværende år. Det kan komme til at koste os en indtjening på omkring 50 mio. dollar, siger Hans Bøving.
Selvom Norden er mest eksponeret i tørlastmarkedet, er spotraterne på dette marked ikke relevante for indeværende år, da langt de fleste skibsdage er afdækket. På produkttankmarkedet er rederiet derimod uhyre følsomt grundet den meget lavere afdækning.
Norden præsenterer sit kvartalsregnskab 26. maj, men løfter allerede nu sløret for nogle af de foreløbige tal. Overskuddet for første kvartal er på 73 mio. dollar. EBIT er 22 mio. dollar, og såvel tørlast- som produkttankafdelingerne har positive driftsindtjeninger.



12/5 2009 18:41 Kenddinvare 010932



Den meget store afdækning må være årsag til at man kan guide i så snævert interval i dette usikre marked.
Burde betyde at volatiliteten i aktien falder en del.



12/5 2009 19:14 Kristensen 010935



Man må sige at dit råd om "spekulativt" salg i går holdte, men det kan man jo sagtens sige her bagefter.



12/5 2009 21:37 torquay 010950



Ja, og mit råd om spekulativt køb under 210 i morges var også fint nok - i hvert fald et par timer :o)

Men herefter gik dagen knap som ventet... havde ikke gættet på de vil komme med Q1 tal og guidance for 2009 så kort før en officiel dato (26.05), hele min trade var sat op til de udsving og en forventet spekulativ stigning op til Q1 som jeg skulle sælge ud på hvis jeg fik ret.... men sådan gik det som bekendt ikke, dagen endte med alt for mange D/S Norden købt i GAK 201,40... så i dag blev ikke en af de bedre dage på den aktie - var dog lidt heldig (egentlig i frustration over at blive taget på sengen) at sælge halvt såmange CARL B i 324,00 lige inden faldet satte ind.. men det var mere helt end forstand og mest for at have yderligere kapital til køb af D/S Norden ved et evt fald ned til 180 og af frygt for et US kollaps når vi nu var i gang. Så netto set løb dagen næsten rundt på de to aktier...

Skal ud og mødes med lidt venner til hyggepoker, så får desværre ikke set mere på tallene i dag, er lidt utryg ved dagens US fald og reaktionen blandt US tørlast rederierne generelt i dag (de falder) til trods for pæne FFA tal og stigende BDI.. så forventer egentlig yderligere tæsk i morgen tidlig med umiddelbart target ned til de nævnte 180 som jeg dog ser som et fint entry point pt - men skal regne lidt mere på det i morgen (forhåbentligt).



13/5 2009 11:34 torquay 010993



FFA stiger pænt igen i dag:

http://reports.platou.com/FixtureReport/Pages/BulkFixtures.aspx

Selvom D/S Norden har afdækket 2009 og dermed er "uafhængig" af raterne i 2009 er det stadig et vigtigt tegn da stigende rater dels:

1) Fortæller det går fremad i branchen
2) Sikrer at D/S Norden kan tegne/indgå kontrakter for 2010 og frem til overskudsgivende priser (vigtig for værdisætning af aktien)
3) Mindsker risiko for yderligere modpartsrisici

Har selv samlet lidt op i 192,75 i dag, mest pga man i dybderne legede med kurser over 200,00 i åbningsauktionen, det siges at disse åbningsauktioner bruges til at signalerer mellem handlere og jeg har konstateret at det uanset om det er rigtigt eller ej ofte har vist sig at kursniveauer signaleret i åbningsauktionen er nået over dagen.. så det er lidt et bet i den retning (plus jeg mener den stadig er attraktiv langsigtet). De er lagt til salg i 197,00 da jeg har nogle åbne tradepostioner fra i går og af risikomæssige årsager ikke tør satse (skulle den nå de 200,00 som indikeret kan jeg sælge ud af tradepositoner fra i går omkring break-even).

Ser dog stadig en risiko ved markedsustabilitet for et fald til 180,00 som dog vil blive købt til større entry hvis det sker.

Af positive ting fra meddelelserne i går noterede jeg at man stadig havde overskud på begge forretninger (tørlast og produkttank), at Q1 ventes at være dårligst kvartal, at man havde fået ryddet op i bøgerne, at man har potentiel gevinst liggende i sager til afslutning næste år, at man har potentiel oprevidering af resultat hvis produkttank markedet vender da man har justeret efter nuværende lavere rater samt salgene af skibe sikrer yderligere cash til afholdelse af fremtidige forpligtigelser (køb af skibe) og at salg er sket med gevinst.



13/5 2009 12:24 torquay 010999



Kurs 200,00 nået - solgt dagens trade og spekulativt solgt en trade fra i går i 199,00 (godt nok med lille tab, GAK 201,40) da jeg forventer mindre tilbagefald mod 196,00 hvor den formentlig genkøbes.

US futter ligger neutral, så stadig lidt uvis hvor dagen ender :o)



14/5 2009 10:54 torquay 011110



FFA fortsætter den pæne stigningstakt og følger dermed pænt i hælene på BDI indekset, BDI indekset ligger stadig noget højere og derfor må det fortsat forventes at når FFA vender eller begynder at ligge neutral vil BDI indekset få et hug ned, men ikke desto mindre tegner der sig stille og roligt et fornuftigt billede også af de rater der indgåes kontrakter til i årene efter 2010 som jo er et vigtigere pejlemærke for D/S Norden pt (de har udsolgt i 2009).

Gårdsdagens fald kom lige så pludseligt som i forgårs, aktien startede ellers med at stige som ventet men de dårligere end ventet EU og US nøgletal gav den noget af et hak ned... US sluttede i minus, det samme gjorde Asien, stigning i BDI i går havde ingen positiv effekt, futterne ligger neutrale, nervøsiteten skinner igennem da vi jo så langt større fald i flere aktier i OMX C20 - ingen tvivl om at frygten for en ny nedtur stadig ligger i baghovedet.

Så alt i alt er det en lidt uforudsigelig dag, selv har jeg købsodre inde ved fald på omkring 5% da jeg forventer det er max vi går ned i worse case, men sidder ellers lidt på hænderne - køber måske en lille trade i morgen handlen hvis bud/udbud antyder en mulig rebound, men det bliver i så fald et kort trade.

Ser fortsat kurs 180 som bund efter nedjusteringen som kan testes med brud ned mod 175, men går US i sort og de seneste 3 dages fald fortsætter skal vi muligvis ned omkring de 150 der var handelskursen for de aktier storaktionæren solgte ud, vil dog tro vi nøjes med i worse case at teste 160 igen.

Men skulle vi komme helt ned på de 150-160 er og bliver det et rigtig godt entry point da årets kassebeholdning og overskud vil svare til 75-80% af markedsværdien i så fald!



TRÅDOVERSIGT