Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et bud på Greentech aftalen


11117 troldmanden 14/5 2009 15:33
Oversigt

Der har allerede været skrevet mangt og meget om hvem den hemmelige GES partner er og hvad det måske vil betyde for selskabet. Jeg vil her forsøge at komme med mit "overblik" over sagen


Hvem er det?

Vi kan med det samme udelukke DONG som der ellers har været en del spekulationer om. De er ganske enkelt ikke interesseret i at gå ind i et nyt marked(Italien) hvorimod de meget gerne vil øge deres tilstedeværelse i Polen. Men da vi ved den nye partner vil overtage MG samt have option på både de italienske og polske projekter så er der altså ikke tale om DONG

Hvem kan det så være?

E.ON

Har været nævnt og er bestemt et godt bud. Og det vil også være rigtig godt for GES. Det er ganske enkelt verdens største elselskab. Og de har også stigende fokus på vedvarende energi. De har allerede adskillige tusinde MW opstillet herunder 280MW i Italien og et investeringsbudget på 6 mia euro frem til udgangen af 2010.


ENEL

Er Italiens største energi selskab som samtidig også har aktiviteter i 27 andre lande. Sidste år etablerede de et atterselskab der udelukkende skal fokusere på vedvarende energi. De har ca 1000mw (380mw i Italien)opstillet men har planer om at tilføje yderligere 3500mw over de nærmeste år. De er pt ret aggressive med opkøb af projekter

EDF

Dette franske selskab er verdens største A-kraft producerende energi selskab. De er til stede i 21 lande og havde sidste år et overskud på mere end 5 mia euro.

EDF har børsnoteret deres vedvarende energi selskab som har opstillet ca 2000mw vindmøller. Og de vil meget gerne øge deres tilstedeværelse i Italien.

Jeg tror den hemmelige partner er en af de 3 ovenstående. I princippet er det lige meget hvem det er da alle 3 kan levere det samme til ges.

Som jeg tidligere har nævnt så talte jeg sidste år med ges om muligheden for at lave en biotech struktureret udviklings aftale. Altså hvor GES går sammen med en stor kapitalstærk partner mod at denne får andel i ges projekter.

I biotech verden er det typisk det lille selskab der står for forskningen (svare til udvikling af vindmølle projekter) og evt noget af udviklingen. (svare til opstilling af vindmølle projekter) Det lille selskab kan så typisk trække på menneskelige og tekniske ressourcer hos den store partner.


Og det er heller ikke unormalt at det lille selskab får lov til at se nærmere på specifikke stoffer indenfor det samme område fra den store partner. Og disse stoffer kan evt ende med at blive udviklet hos det lille selskab.

Det lille selskab modtager milestones hvis det store selskab vælger at gå videre med et projekt


Hvis jeg skal prøve at overføre ovenstående til en mulig GES aftale så tror jeg den vil indeholde følgende aspekter.

GES udvikler projekter som partneren har 50% option på. Udnytter partneren optionen så vil GES modtage kostprisen per udviklet mw +25-50%. Dvs at partneren skal betale 200.000 euro per mw + 25-50% for 50% andel af det store 140MW Francavilla Fontana projekt.

GES kan trække på partners viden og ekspertise om valg af vindmølle type og har partneren en rammeaftale på den valgte mølle så kan GES bruge disse møller. (ges skal selvfølgelig betale herfor)

Det vil evt være muligt at trække på den meget større partners bygge afdeling som har erfaring fra at opstille mange tusinde mw.

Det vil være naturligt at den store partner vil bistå med at finde finansiering til projekterne. Flere af de ovenfor nævnte store energi selskaber kan finansiere det meste direkte via deres positive cashflow. Men derudover har de også meget bedre bankforbindelser end et lille dansk selskab.

Og så kan jeg forstille mig at den store partner ikke er interesseret i små projekter på f.eks 15-20MW. Så får partneren tilbudt projekter i denne størrelse så vil partneren sikkert sende dem videre til GES


Hvad får partneren ud af aftalen?

Kritiske røster vil selvfølgelig straks sige hov hov hov hvorfor skulle t stort selskab vælge at lave en aftale på ovenstående betingelser. Det vil de da ikke få noget ud af. Dertil er svaret ganske enkelt et rungende jo. Jo det store selskab vil bestemt få noget ud af sådan en aftale.

Partnerne vil nærmest risikofrit få adgang til en stor pipeline af projekter på verdens mest profitable vindmølle marked.

Partneren vil kunne speede egen portefølje op.


Omkring finansiering og mølle indkøb vil jeg gerne knytte følgende kommentar.

Som nævnt længer oppe så vil det være naturligt at den store partner vil bistå ges med at finde finansiering. Hvis vi antager et projekt er på 100mw og partneren skal have de 50mw så enten forringes økonomien i projektet ganske betydeligt eller også forsinkes parken meget, hvis partneren hurtigt får finansieringen i sin 50% andel mens ges slås for at finde kapital. Partneren kan da ikke blot sætte byggeriet i gang. For en stor del af udgifterne per mw vil blive højere hvis ikke hele projektet startes op. Det er alt lige fra transport til opstilling og ikke mindst transformatoren der vil gøre projektet dyrere per mw hvis partneren straks bygger egen 50% andel

Så for at maksimere indtjeningen i projektet mest muligt vil partneren alt andet lige søge projektfinansiering på HELE projektet. Ges skal selvfølgelig selv stå for afdrag på deres 50% andel og skyde ca 20% egenkapital ind.

Det samme er gældende for møllevalg. De 3 ovenfor nævnte energiselskaber har allerede meget store rammeaftaler med forskellige mølleleverandør. Og med bygge programmer fra 750mw+ årligt så kommer de til at indgå endnu flere store rammeaftaler. Og så store selskaber kan altså købe billiger ind end ges. Vi snakker formentligt 2-4%. Og det vil jo være direkte dumt af partneren at lade ges stå for indkøb af nye møller til en dyrere pris end de møller partneren evt har liggende på "lager". (læs rammeaftale) Og ved at lades ges projekter indgå i partnerens indkøb så kan de fortage endnu større rammeaftaler og dermed måske presse prisen nok en tand. Så det er ren win/win


En ting der også er vigtig at tage med er hvorledes aftalen så vil forløbe frem til 2012. På helt kort sigt løser aftalen selvfølgelig den finansielle knibetang som ges er havnet i. Og så betyder det umiddelbart på papiret at hele pipelinen bliver halveret og NPV dermed falder. (omend pipeline uden tilladelser i denne tid ikke udgør ret stor værdi)

Men der kan ikke herske nogen tvivl om at hvis og såfremt denne aftale indgås så vil det betyde en fornyet stigning i antal projekter hos ges. De vil altså kunne gå ud hos de mange meget mindre developers der trods alt ikke har 2 mia i egenkapital og købe billige projekter op. Formentligt til priser ned omkring 100.000 euro per mw. Og som altid i denne branche så falder den betaling vel at mærke først når alle tilladelser er på plads. Altså det samme tidspunkt hvor den store partner kan udnytte optionen på de 50%. Dvs efter at den store partner har betalt 25-50% overpris for udviklingen så vil ges næsten få den resterende 50% andel gratis.

Bottom line er at nok bliver pipeline halveret her og nu men ved udgangen af 2010 vil vi se at deres pipeline efter der er fratrukket partners 50% andel vil være mindst lige så stor som nu. Og den kan meget vel være blevet større

Kommer aftalen overhovedet i land?


Ja det er jo det vigtigste spørgsmål af alle. Ges har jo skuffet så mange gange. Og vi har nu kun lidt over 24 timer til den udmeldte deadline.

Tror jeg på der kommer en aftale? Ja. Men jeg er ikke nødvendigvis sikker på at de kan nå det til i morgen. Og så er fanden jo nok løs. Så bliver det en barsk GF på mandag. Men som ovenstående fremstilling viser så er det en ren win/win situation for både ges og den store partner. Altså som landet ligger lige nu. For selvfølgelig ville det ultimativt have været bedst hvis ges kunne beholde rettighederne selv. Men sådan ligger landet ikke.


Vh
T.



14/5 2009 15:51 stengård 011119



det er et ualmindelig sobert og velgennemarbejdet indlæg her Troldmand. Det ligger iøvrigt meget i tråd med de forventninger jer har til aftalen. Idet jeg lige vil bemærke at der ligger masser af projekter rundt omkring fra bl.a. Theolia.

Jeg mener nu godt du kunne have nævnt ERG som mulig partner også - de har både kapitalen og har tidligere været tæt på GES i andre sammenhænge; men det er kun en detalje

Jeg er nu lidt mere optimistisk med at aftalen bliver publiceret inden GF - men om det bliver fredag - eller mandag formiddag er jo et weltklasse spørgsmål



14/5 2009 17:00 troldmanden 011130



Ja der findes også andre store spiller på markedet som kunne være en mulig partner. Men valget faldt lige på disse 3 da jeg så lidt nærme på hvem det kunne være. Forhåbentligt ved vi om 24 timer om jeg skød helt forbi......

Theolia tror jeg umiddelbar er for stor til at ges kan nuppe noget fra dem. For de skal bruge cool cash her og nu. Og det er yderst begrænset hvad ges kan klare på den front. Så jeg ser det mere som at de går efter endnu mindre developers hvor man kan lave de normale aftaler der først betyder penge når et projekt er færdigudviklet. Men jeg vil da ikke udelukke at de kan betale måske op mod 20-30 mio for en større pf af projekter som alle mangler tilladelser. Altså kun er på udviklings stadiet.

Hvis ikke der er kommet en meddelelse om at aftalen er på plads inden børsen åbner mandag morgen så tror jeg vi står til seriøse bøllebank. Så håber altså det er MEGET op over....



14/5 2009 16:14 collersteen 011121



Godt indlæg mr. Troldmand.

Der er lige en ting du ikke har omtalt, nemlig den mulighed for at ES kan få en endnu større andel af et projekt, hvis Greentech vil. Den er omtalt sidst i meddelelsen:
"Furthermore, Greentech may offer the EC a larger share of the individual projects."

Nu står det ikke helt klart om det er en decideret ret(option) for GES eller om der skal være gensidig enighed om det, men alt andet lige vil det give GES lidt ekstra fleksibilitet til at planlægge finanserne og den producerende portefølje.....

Vi får se hvad der sker - jeg kan næsten ikke vente til at høre flere detaljer om aftalen... hvem, hvad, hvorfor, etc. Men først og fremmest vil jeg UTROLIGT gerne se en underskrift.....

I tillæg til Troldmandens forslag har jeg selv haft Iberdrola Renewables og EDP Renovais i tankerne. Det er jo også enorme selskaber dedikeret til renewable energy, hvor 63mio eur vil være et greb i lommen. Alternativt er der øvrige større (og evt. unoterede) giganter fra Europa..... Edison, Acciona, etc. Mulighederne er mange, og næsten alle store energiselskaber er ekstremt likvide pt. og har et stabilt cash-flow modsat de fleste andre mere eller midnre kriseramte selskaber i dagens verden.



14/5 2009 16:54 H43H 011129



Et andet godt spørgsmål er: Hvorfor køber ES ikke blot GES. De vil med meget stor sandsynlighed kunne få over 90 pct af aktierne, hvis de lavede et bud på kurs 42. (Indre værdi), måske kan kurs 35 også gøre det ?

Ihvertfald vil de store aktionære, der har købt ind siden november, fra bl.a. Erik Damgaard have lavet måske op til 100 pct i løbet af ½ år. Det er 400 pct pr år.



14/5 2009 18:15 troldmanden 011137



H43h jeg tror de fleste større aktionær sidder med snitkurser der ligger enten på eller over indreværdi. Så mit bud er at der skal et større beløb til for at man kan opnå 90% af kapitalen.



14/5 2009 18:12 troldmanden 011136



Coller du har ret. Jeg glemte helt at nævne den mulighed. Men jeg gyser faktisk ved tanken om at det skulle blive aktuelt. I hvert fald hvis det kun er til 25-50% overpris på udviklingsudgifterne. Der er ikke meget ved at sælge det nævnte 140mw projekt for max 14 mio euro i fortjeneste. Det er trods alt begrænset hvor meget ekstra ges kan bruge de 100 mio til. Så vil jeg MEGET heller have 70mw mere på bogen



14/5 2009 18:20 collersteen 011138



Næh, men det kommer jo an på hvad man kan få for pengene i stedet for. Det er jo principielt også det grundlæggende rationale bag den væsentlige del af aftalen der ligger nu, hvis den går igennem.

Der skal dog ikke herske tvivl om at jeg helst ser så mange producerende MV på bogen som muligt..... for det lægger en dejlig stabil bund under det hele og forhåbentlig under min pension også.....



14/5 2009 17:00 Tiganello 011131



Fin gennemgang, Troldmanden ! Det er rart for os novicer at få mulige navne på. Der er dog en ting, som bekymrer mig, især med baggrund i det meget lave troværdighedsniveau, som GES' ledelse/bestyrelse har - i alt fald i MIN optik - og det er den meget korte tid til due diligence. "Jeg" blev for nogle år siden opkøbt af en stor international virksomhed, og i den forbindelse varede due diligence flere måneder, og der blev iøvrigt intet meldt ud før aftalen var på plads (jo, det blev lækket, så man måtte fremskynde udmeldingen, men det var bestemt ikke meningen). Og med baggrund i de mange udmeldinger om, at NU var denne eller hin låneaftale på plads og man manglede bare liiiiiige at der kom blæk på aftalen. Så jeg kan sagtens forstå skeptikerne - det er en situation, hvor mange hverken tør være inde eller ude ...
Og skulle det - igenigen - vise sig, at det hele ikke bliver til noget, så kan jeg ikke se anden mulig udgang, at bestyrelse og ledelse må ta' konsekvensen og forlade skuden - hvis den ikke allerede ER sunket !
Men jeg håber da så inderligt, at der denne gang er fakta bag udmeldingen !

Mvh. Tiganello



14/5 2009 18:24 troldmanden 011140



Tiganelle du har helt ret. Ges har stort set brudt alle "lovede" deadlines der har været at bryde de sidste 12 mdr. Så derfor er det kun helt naturligt der er en hel del skeptisme omkring den nyeste meddelelse. Jeg selv har det egentligt også sådan at jeg vil se en underskrevet aftale før jeg for alvor begynder at juble. Men jeg tror dog på at der er noget under opsejling. Spørgsmålet er så om de kan nå det til GF.

Det er nu bestemt ikke min opfattelse at ges først har indledt forhandlinger med den potentielle partner efter sidste "gf". Alene den snak jeg havde med ledelsen sidste år hvor jeg nævnte muligheden for en "biotech strukteret aftale" viste mig at tankerne ikke var dem fjerne. Så jeg er faktisk ret overbevist om de har været igang længer tid. Men nu er det bare kommet dertil at der SKAL træffes en beslutning. For er der ikke det inden gf så kan man godt frygte et massivt kup af selskabet fra de store aktionær der allerede har været igang i krogene.






14/5 2009 18:41 Tiganello 011143



Ja, en partneraftale med et stort udenlandsk ES er vel næppe en kanin, man lige hiver op af hatten og får konfirmeret på 14 dage. Det undrer mig bare, at man så overhovedet offentliggør noget INDEN der er blæk på papiret - det er man vel ikke forpligtiget til ifht. Fondsbørsen ? I alt fald blev det ikke gjort ifbm. "vores" merger, men om var særlige forhold, der gjorde sig gældende fordi vi var en del af en større koncern, er jeg ikke klar over - vi var ialtfald det, der på godt dansk hedder en "legal entity". Stengård - du kender firmaerne: Er der nogen juridisk forskel på GES og "ES" og "mine" firmaer ?

Mvh. Tiganello



14/5 2009 18:50 troldmanden 011145



Nej jeg tror nu helelr ikke de på den måde var forpligtet til at melde noget ud. Men i den nuværende situation hvor selskabet kæmper med at finde finansiering og der var 2/3 større aktionærfrupper som hver især agerede gribbe så kunne det tænkes at der er noget strategi i at melde det ud. Altså vi er ved at få styr på økonomien. Der er ingen grund til i bliver ved med at tilbyde finansierings aftaler der kun er en gevinst for jer selv

En anden mulighed er at de måske har været nervøse for at jungletrommerne skulle blive sat i gang



14/5 2009 19:28 doodha 011149



Det sidste du skriver, Troldmand - med nervøsitet for at "jungletrommerne" skulle blive sat i gang som begrundelse for, at de valgte at melde ud den aften - kan sagtens være grunden.

Jeg kan huske, at der netop var stor volumen og stigning de sidste minutter inden børsluk den pågældende dag. Noget som fik flere herinde (eller var det på EI...) til at undre sig.



14/5 2009 22:07 stengård 011155



det er såmænd mere enkelt end som så - når der er underskreven en Mou Memorandum of Undersanding SKAL selskabet melde ud...

I øvrigt ville det være urimleige mulige for senere spekulation i de forskellige aktionær-grupperingers ageren hvis man IKKE havde fortalt det

Jeg tror såmænd at man har været i dialog med ES i længere tid (ellers ville der formentlig ikke kunne gennemføres en DD på så kort tid - selvom man selvfølgelig må erkende at der i forbindelse med Natixis-finaniseringen har været gennemført en sådan for ganske kort tid siden) - og at Lasse Lindblad nærmest utilsigtet kom til at gøre de "menige" aktionærer en tjeneste



14/5 2009 22:50 alpehue 011159



Fornem redegørelse og tanker om mulige ES.

Jeg synes at GEwind også bør nævnes.

De har udmeldt, at de vil være større og bedre end VWS, også satse i EU. En outsider måske ?



15/5 2009 00:20 troldmanden 011169



Alpehue GeWind er en vindmølle pruducent lige som Vestas og ikke en developer/utillity. Så derfor er det med sikkerhed ikke Gewind. Men jo mere og mere jeg kommer til at tænke over det så begynder jeg at tro Collerstens bud på Iberdrola Renewables faktisk godt kan passe. Det er verdens største udbyder af vedvarende energi. Så måske man skal til at lære spansk?






15/5 2009 01:33 HRmunk 011174



Jeg foretrækker helt sikkert dansk eller fransk. Ja jeg ved faktisk ingengang hvad spansk er



15/5 2009 11:23 Kenddinvare 011195



Tak for overvejelserne om aftalens indhold.
Man er jo næsten nødt til at være vågen hele dagen for et 10% udsving på få minuter er afgjort en mulighed.
Men i betragtning af at MoU-meddelelsen kom fredag efter børsluk, må det opfattes som mest sandsynligt at det samme sker i dag.
Det vil så være meget nervepirrende specielt op til børsluk.

Der vil næppe være for os fyldestgørende detailler omkring fremtidige overtagelsespriser for 50% ejerandele, så måske vil meddelelsen kun reelt indeholde om aftalen er på plads (og her kan også være uld om underskrifter etc.) og navn på partneren.



18/5 2009 23:54 butterboy 011473



Godt ramt, Troldmand !



TRÅDOVERSIGT