Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ennogie, en gazelle i et mega trend marked som vækste 75%


111185 StockBull 9/3 2023 09:26
Oversigt

Ennogie har siden børsnoteringen leveret den ene salgs opjustering efter den anden og rider i øjeblikket på noget, der minder om en ny bølge af grøn succes. Børsens Podcast med Kim M nævner han 75% årlig vækst og en langsigtet grøn energi mega-trend. For mere info se vedhæftede analyse.
pdfEnnogie_analyse_Stockbull_Marts_9_..



9/3 2023 09:49 Milito 2111186



Det er svært for mig at forstå hvilke konkurrenter som der er indenfor solcelletage. Ennogie skriver at man er Nordens største, men hvem er der ellers til at mætte eksempelvis det tyske marked. P/E er ligeledes ufattelig høj selv set i 2027 prognosen.



9/3 2023 10:01 StockBull 5111187



Det er jo et højvækst firma i et marked som vækster +75%. Helt normalt med høj PE for den type firmaer. Prøv bare, at check Genmab, Tesla, Amazon m.m i deres første år hvor de gik fra underskud til overskud. De havde alle PE langt over 100. M.h.t 2027 prognosen er en PE på 25 helt ok for et firma som vækster med +35%. Prøv at checke alle firmaer som vækster med +35%. Tror de alle har PE over 25. Har ikke p.t tid til at skrive om det Tyske marked. Er på vej ud af døren. Vender tilbage.



9/3 2023 10:05 Esset 2111188



Indtil videre er det mest fugle på taget. Det ligner Gomspace til forveksling, de havde også kæmpe vækstforventninger.
Mon ikke der skal et par emissioner til inden det kører på skinner?



9/3 2023 11:14 Hyst 2111192



https://ennogiesolargroup.com/finansielle-rapporter/

Så må man se hvad der kommer den 29. marts.

Deres tyske hjemmeside er ganske godt, kender ikke firmaet eller deres marked.



9/3 2023 13:54 StockBull 7111200



Det jeg så ikke helt enig i Esset. Firmaet køre 100% på skinner. Hvis vi siger 1 fugl svare til 1 mil kr er der jo allerede, som nævnt i analysen, over 100 fugle i kassen for 2023. Med over 6 måneder tilbage til, at få de sidste 38 fugle i buret, burde der ikke være problemer på den front. Markedet i EU er enormt p.g.a den grønne omstilling. Industrien kalder det en mega trent. For alle vækst firmaer er fremtidige vækstmål fugle på taget. F.eks er Genmabs Darzalex target for nylig blevet opjusteret til 16 b usd og p.t sælger de for 9. D.v.s der er 7 b usd på taget. Samme fugle historie kan man fortælle om stort set alle mega trend vækst firmaer. Som jeg også skriver i analysen guider Ennogie jo med 10 mil kr profit for 2023. Så NEJ der er ikke behov for 1 emmision. Firmaet køre 100% på skinner. Kender ikke Gomspace og kan derfor ikke vurdere og den case kan sammenlignes med Ennogie.



12/3 2023 16:14 troldmanden 4111277



Esset: Ennogie lukkede trods alt nye ordre for godt 100 mio sidste år. Heraf til flere store så som bla NREP. Nordens største ejendom forvalter. Så de ikke bare siger høj vækst, de har rent faktisk også høj vækst.

Mht emission. Jeg er faktisk en af dem der håber på det. For jeg vil gerne trykke endnu hårdere på speederen. Der har aldrig være så god en case for kunden som i denne tid.

Men de er nogle sønderjyder der har placeret fødderne i den klæbende muld. Så ikke leet at hive dem op på turbo charge :−)

Spøg til side.
De har guidet for positiv ebitda fra Q1 og frem. og inden udgangen af 2023, kommer der 12 mio i kassen idet der er warrants der skal udnyttes. Så der bør være likviditet nok i kassen.

Med rigtig høj vækst bindes der også mere og mere kapital i Supplychain. De der ca 4 mdr fra de bestiller paneler til de er landet i den danske produktion.

Den del skal naturligvis finansieres 1-2 år frem, inden deres egne høje positive CF kan afdække det.

Men selv i disse tider er det ikke svært at skaffe kapital til SC når det er til solgte projekter med høj bruttomargin.

At tyskerne har fjernet hele momsen på nye solcelleanlæg rykker ret meget. Det samme gør presset på ejendomsforvaltere inkl den almene sektor.

Sidst men ikke mindst. EUs direktiv der siger i 2027 skal alle offentlige bygninger have solceller. og fra 2029 gælder det også alle private nybyg/tagrenovationer.

Så branchen som helhed er havnet i en ret stor megatrend. Hvor der kommer til at blive lavet rigtig mange penge af dem der har/får det rette setup. Den nuværende mcap reflektere helt sikkert også noget af det. De SKAL levere den meget høje vækst. Også i år. Ellers kommer det til at koste.

Man kan så diskutere om Ennogie står rigtig placeret. Om de får gearet org og marketing/R&D til at følge den høje vækst. Både i år og de kommende år.

Det er helt legitimt at challenge casen. Herunder også at man vil se de rent faktisk kan leverer på det de melder ud. Fange fuglene fra taget.

Af samme grund er der også nogle jeg anbefaler at vente, inden de evt går ind i aktien. Dem der er til mindre risiko, og dem der gerne vil have et dybere indblik i casen inden evt investering. Så de afventer validering af vækst, og visuel beskrivelse af BIPV og hvorledes Ennogie passer ind i det. Altså IR slides der går lidt mere i dybden.

disclaimer/biased

Jeg har været med i selskabet fra starten og har en pæn stak aktier






12/3 2023 20:42 Esset 0111282



Det kan da godt være at ennogie kan blive rentabel, men i forhold til bundlinjen er mcap ret høj.
Slap du ud af quantafuel inden det gik helt galt? De stod jo også til at kunne vækste helt vildt.



12/3 2023 21:26 troldmanden 5111287



Som nævnt er denne type investering langt fra til alle. Pæn 1-cifret og mere stabil/forudsigelig vækst, fra modne selskaber er også godt på den lange bane. Og nej den slags virksomheder handles ikke til høje nøgletal.

Så er der en anden gruppe investorer der investere i Startup miljøet. Der kender til risikoen. Der ved man kommer til at tage nogle nyrehug på nogle investeringer.

Den modsatte side af mønten er muligheden for +10x investeringer. (Dem herinde fra PI, der i dec 19 investerede i Ennogie har knap 10x) Genmab er knap 100x på godt 10 år.

Når man investere i denne slags virksomheder så er det også nogle andre nøgletal man ser. Som kan virke helt decoubled for dem der investere i den første mere rolige gruppe. Og det er helt ok. Det er jo 2 forskellige investeringes profiler.

Jep. Jeg lægger ikke skjul på når jeg får et slag over knæet. Med snit på 8,99 i QF så blev det en dyr dag på kontoret. Men tak fordi du spurgte ind til det/mig.




9/3 2023 20:30 troldmanden 6111224



Milito der er ret stor forskel på hvad selskaber/brancher handles til på PE. Bla i forhold til deres årlige vækst og udsigten til den vækst fortsætter.

Nibe Industries (kæmpe varmepumpe producent) præsenterede for nyligt 2022 regnskab. En vækst på godt 30% på oms og lidt mere på indtjening. På dagen regnskabet kom ud, svarede kursen til en PE på 41 på 2022 resultatet.

Så længe Ennogie ligger på den positive side af 50% årlig vækst, så tror jeg ikke vi kommer til at se PE under 35. Den kan også komme en del højere op.

SB nævner Børsen Investor podcast i starten af januar. Med hovedaktionæren i Ennogie, kim Mikkelsen. Han nævner 75% vækst de kommende år. Men det er et af de områder jeg gerne ser Ennogie give markedet en række pejlepunkter de næste 3-5 år frem.





9/3 2023 20:51 troldmanden 10111225



Milito du spørger efter Ennogie konkurrenter. Og særligt i Tyskland.

Det er svært at finde et andet børsnoteret selskab og fortage en 1:1 sammenligning. Fordi der er stor forskel på hvilke aktiviteter der ligger i selskaberne.

Nogle udvikler selv teknologien/maskinerne til at producere selve solcellerne.

Nogle har stor egen inhouse solcelleproduktion, som rækker laaaaangt udover BIPV segmentet. Altså salg af helt alm paneler til markedet mm. Salg af paneler til montage ovenpå et alm tag, er lavmargin segment i forhold til BIPV

Der er selskaber der er ret så aggressive på opkøb. Særligt installations selskaber. (Ennogie har pt kun ét tysk montageteam. Resten er via selvstændige eksterne partners.)

Hvis vi kigger på selve teknologien bag BIPV er der også mange forskellige setups.

Der er dem der monterer solceller på tegl. Det er typisk ret dyrt, både i indkøb og montage med et hav af ledninger. Modsat kan man få et æstetisk udtryk der minder mere om et "alm" tag.

Ligeledes er der flere virksomheder der monterer solceller på metaltage (se bla Roofit Solar)

Så er der forskellen på tyndfilms celler og krystallinske celler. De har hver nogle meget markante fordele/ulemper.

Ennogie startede med tyndfilm, men benytter nu krystallinske celler som plus 90% benytter.

Der er også stor forskel på panelernes størrelse og deraf afledte æstetiske udtryk. Gående fra kvadratiske 30x30cm, til den "gamle" standardstørrelse 120x60cm (Ennogie) til kæmpe store enheder på plus 2m2 per stk.

Udover meget forskellige æstetiske udtryk, så betyder valget af panelstørrelse også utrolig meget for tidsforbruget, og dermed prisen for at få taget monteret. Det er også afgørende for om der skal være 2 personer til at bære panelet eller blot 1.

Der er ligeledes stor forskel på noget så usexet som montage skinner. Både i relation til æstetik og tagets evne til at være tæt. Der er mange der er faldet i fælden blot at købe en hyldevare som er blevet brugt til at montere solceller OVEN på eksisterende tag. De skinner behøver jo ikke agere tæt klimaskræm når der er et alm tag nedenunder.

Ligeledes er der stor forskel på designet af spænding på taget. Hovedparten benytter alm string inverter. Hvor man typisk kun benytter 1-2 store inverter på adskillige kw effekt.

Der er vel reelt kun én fordel ved string inverter. De er langt billigere i indkøb end alternative teknologier.

Modsat så er der en række ulemper.

1)Man kan ende med et tag som kan komme helt op på 1500v. Der sker løbende ulykker hvor en lysbue starter en tagbrand

2) Man kan ikke få en garanti der rækker længere end 10 år på string inverter. De holder ikke ret meget længer end det

3) String inverter er en stor kasse der typisk installeres indenfor. Den står typisk og summer med op til 45db. Så klart hørbar baggrundsstøj

4)Går et panel i stykker så vil man typisk miste strømmen fra hele den streng af inverter

5)Ligeledes vil en skygge på ét panel, betyde alle de andre paneler i samme område vil producere mindre. Selvom de efterfølgende paneler er uden skygge

Modsat så er der micro inverter

Der er reelt én ulempe. De koster en del mere per watt effekt end string inverter. Nogle vil nok også argumentere for der skal installeres mange micro inverter vs få string inverter

Fordele ved string inverter

1) Lav spænding på taget. Max 60v. Så et meget mere sikkert tag, for både dem der monterer/vedligeholder det. Risiko for antænding er også reduceret meget kraftigt. Så på et tidspunkt tror jeg string inverter design i BIPV systemer, vil opleve et tillæg til forsikringssum for kunden

2) Man kan få op til 25 års garanti. De er meget holdbare

3)Hver micro inverter er typisk 300-1500w. Det betyder der er en række uafhængige af hinanden kredse. Skulle én inverter stå af, så producere de andre stadig. ligeledes er det kun det ene panel med skygge der producerer mindre. Alle de efterfølgende hvor der ikke er skygge på, producere som normalt.

Plus 90% benytter string inverter. Ennogie benytter micro inverter.

Den sidste ting jeg lige vil nævne her, er der kan være ret stor forskel på hvor meget, af et BIPV system det enkelte firma reelt leverer. Flere selskaber leverer ikke de almindelige tagkomponenter så som inddækninger, skotrender, rygninger mm som også indgår i et komplet BIPV tag.

Lidt i samme boldgade som ovenfor, er der også ret stor forskel på hvorledes de enkelte selskaber markedsfører deres systemer. Nogle reklamerer med ret lave priser. Men når tilbuddet så kommer, så skal der tilkøbes en masse alm tagkomponenter, inverter mm.

Der er rigtig rigtig mange selskaber der arbejder indenfor BIPV. Uden det dog er alle der kan leverer komplette systemer.

En hel del BIPV selskaber har ikke inhouse R&D, men plukker blot af alm hyldevare. Det vil jeg som potentiel kunde, faktisk være ret opmærksom på. For det er en hel del mere kompliceret at få designet et system, der både er sikkert for montage team, såvel som kunden/kundens tag/hus.


Du spørger efter bla konkurrenter på det tyske marked. Dem jeg nok lige først tænker på er

Exasun (Hollandsk selskab der har indgået stor distributions aftale)

Autraq

SolteQ

Roofit Solar

Der er mange flere end det, og det er muligt Ennogie Tyskland har flere helt konkrete betydende spillere på markedet.

Helt overordnet, så illustrere mit indlæg her, meget tydeligt hvor mange forskellige design/tech der er i BIPV segmentet.

Dertil også hvor stor/lille andel af et komplet BIPV tag de enkelte selskaber leverer. Hvilket betyder det ikke for en alm lægmand/kunde, at gennemskue hvilke aspekter der er særdeles vigtigt for kunden at få belyst inden der skrive under på en aftale.

Reelt så mener jeg dog det er godt med mange konkurrenter. For den vel nok største udfordring for BIPV segmentet, er at der stadig kun er relativ få der ved det er muligt at få et aktivt tag der betaler sig selv hjem, i stedet for et passivt tag der blot afskrives.

Puha det blev nooooget længere end jeg først lige antog :-D




9/3 2023 22:44 Milito 3111226



Fantastisk indlæg, mange tak for det, da min viden om solcelleteknologier er på et meget lille sted. De solceller som jeg har på mit tag er med en forfærdelig grim inverterkasse siddende på husmuren, der er microinverterne i forskellige kredse langt bedre at foretrække. Er det måden man går det på generelt set i dag?



9/3 2023 12:53 Milito 6111194



IDA, Tekniq og Dansk Solcelleforening har forfattet denne rapport, hvor jeg blev noget overrasket over at Tyskland er så langt fremme ift. soleffekt installeret per indbygger.

"Målt på den faktisk installerede kapacitet ligger Tyskland i den europæiske top med en installeret solcellekapacitet på 10 % af landets energiforbrug, svarende til 59,9 GW og med et mål om 200 GW i 2030.14 Tyskland, Spanien og Holland var i 2020 de europæiske lande, der installerede mest ny solcellekapacitet (3 GW hver især), men også Polen, Frankrig og Italien øger i disse år kapaciteten hurtigere end forventet."

https://www.tekniq.dk/media/0yxn3o3u/sol-over-danmark.pdf

ennogie SB




9/3 2023 13:03 Milito 1111195



Det ser ud til at BIPV er en nogenlunde veletableret "industri" i Tyskland, i hvert fald interessant at der er etableret en alliance, hvor der figurer flere interessante medlemmer. https://allianz-bipv.org/mitgliederverzeichnis/



9/3 2023 13:41 StockBull 6111199



Ja det har du ret i. Beklager min analyse ikke er super detaljeret men jeg vil tage mere med i analysen som kommer efter Ennogies regnskab 29 marts. Du kan søge i gamle tråde hvor der er masser af information omkring det Tyske og EU marked. Det Tyske marked er kollosalt og der er krav om der skal soltag på nye bygninger. Derfor industrien har meldt ud om de høje vækst rater kommende år.



9/3 2023 14:18 Milito 5111201



Der er ingen grund til at beklage, da jeg har stor respekt for at du deler din analyse med os andre. Mit indlæg her skal da hellere ikke ses i det lys af, at jeg ikke anerkender din analyse, men det skal i stedet for ses i forhold til, at jeg ikke tidligere har gjort mig mange tanker om solcelleindustrien som sådan og da slet ikke på leverandørsiden.



9/3 2023 15:45 StockBull 3111204



og her med link til Kim Ms podcast
pdfEnnogie_analyse_pdf.pdf



9/3 2023 18:45 troldmanden 4111219



Tak for en rigtig god analyse

Et par enkelte bemærkninger.

Da Ennogie overtog børsskallen fra SmallCap Danmark, så overtog de også et skattemæssigt underskud på 153 mio i moderselskabet, plus 24 mio underskud i datterselskabet "Porteføljerselskab A/S".

Så der bliver ikke betalt så meget skat de næste 3-4 år.

Jeg har en gammel note der siger de første 8,5 mio overskud hvert år er skattefri.

Beløb over 8,5 mio beskattes som følgende. 60% er skattefri, de resterende 40% er normal 22% beskatning.

Som eksempel har selskabet tjent 50 mio kr før skat.
De første 8,5 mio er skattefri.
50-8,5= 41,5 mio

60% af 41,5 mio er skattefri. altså 24,9 mio som er skattefri.

40% af 41,5 mio skal der betales normal 22% skat af. Altså 22% skat af 16,6 mio.

I alt skal der i dette eksempel betales 3,65 mio virksomhedsskat af 50 mio kr.

Så der bliver betalt meget lidt skat frem til og med 2026. Og det får dermed også en del impact på dit excel

Hvis der er nogle skatteeksperter herinde, så må i gerne korrigere ovenstående.

2) Inden selskabet blev børsnoteret har de et par gange sagt de går efter Ebitda på 20% og op. Så det er faktisk en del over de tal du benytter i analysen.

MEN jeg håber Ennogie i løbet af i år offentliggør en række finansielle pejlepunkter de går efter de næste 3-5 år. En del selskaber benytter denne metode til at klæde analytiker og investorer lidt bedre på.

I ovenstående pejlepunkter, kunne der f.eks indgå procentuel stigende oms YoY, Bruttomargin og Ebitda/Ebit

Når vi har et selskab som Ennogie, som agere i et mega højvækst marked, så vil analytiker og investorer kunne skyde utrolig langt forbi uden en form for pejlepunkter.

Med tårnhøj vækst så skal der også benyttes et stigende beløb til afdækning af arbejdskapital. Så der kommer lidt mio kr på den post de kommende år



9/3 2023 18:52 troldmanden 4111220



I øvrigt interessant du også nævner underinvestering i R&D som potentielt risiko. Jeg har selv tænkt noget ligende. At det er vigtigt de også skalere R&D relativ meget hvert de kommende år.

Der er mange måder at gøre det på. Nogle virksomheder investere en procentuel andel af omsætningen. Ved nu ikke om det lige er den bedste model nu her. Men det er vigtigt der løbende arbejdes på div cost out projekter, supplerende teknologier (f.eks deres batteriprojekt) nye æstetiske udtryk mm.

R&D projekter er ofte af en længere varighed. Derfor er det vigtigt der løbende tilføjes ekstra ressourcer til området



10/3 2023 12:12 StockBull 0111240



God info. Kigger på det i næste uge med henblik på, at finjustere analysen samt bundlinie tal



10/3 2023 12:02 StockBull 3111239



Her med order forecast m.m
pdfEnnogie_analyse_10_Marts_2023.pdf



TRÅDOVERSIGT