Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Federal Reserve/renter/aktier: Står (tæt) på en rentetop


111620 ProInvestorNEWS 23/3 2023 07:48
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Federal Reserve tøvede, men valgte alligevel 0,25 % rentestigning. Vi ved nu at vi står meget tæt på rentetoppen

Federal Reserve hævede, som de fleste forventede, renten med yderligere 0,25 %

Beslutningen var ikke nem, og det kunne ligeså godt være endt med en midlertidig 0-løsning

Uroen på de finansielle markeder og pres i banksystemet vil de kommende uger og måneder give kreditopstramninger

Disse kreditopstramninger som rammer alt fra bil- til bolig og forbrugslån m.v. vil have samme effekt som flere centralbankstigninger. Det bliver sværere og dyrere at låne

Ikke kun for forbrugerne, men også for virksomhederne

Den samlede effekt af de hidtidige rentestigninger, som endnu ikke helt er slået igennem, og kreditopstramninger gør det sandsynligt, at den amerikanske økonomi køler markant af i 2. kvartal

En recession er blevet noget mere sandsynlig

Det betyder på kort sigt negative vækstrevisioner i økonomien og for de konjunkturfølsomme selskabers indtjening

På lidt længere sigt betyder det også lavere inflationsforventninger.

FED ændrede sin retorik og betonede dataafhængigheden på de kommende møder

Der kan komme flere renteforhøjelser men det er ikke sikkert der gør det

USD faldt med lidt over 1 %

Aktierne steg indledningsvis, men endte i massivt minus. Det behøver ikke være "den rigtige" reaktion, men mere "reaktionen på dagen"

Vi står formentlig meget tæt på rentetoppen mht. FED Funds

Det gør det sandsynligt, at vi så rentetoppen i markedsrenterne for nogle måneder siden med en 10 årige rente lidt over 4 %


Europa fortsætter sender USD ned

I Europa ser der ud til at være udsigt til lidt flere rentestigninger. Det er i hvert fald det indtryk man kan få fra ECB og Lagarde. Kombination af udsigt til en USA rentetop og flere forhøjelser i Europa (selv om det næppe er mange (flere)) fik USD til at falde


Forbrugertillid, kreditvilkår og ISM

De kommende uger og måneder bliver ikke mindst en "vent og (nøgletals)se hvad der sker. FED vil betone dataafhængigheden og vil nærstudere inflationstallene for marts når de kommer i april, men de vil også holde ekstra øje med 1)udviklingen i kreditvilkår fra bankerne, 2)forbrugertilliden og ISM fra service og fremstilling.



23/3 2023 08:02 ProInvestorNEWS 1111621



Amerikansk centralbank overvejede pause i renteløft

23/3 06:34

Jerome Powell, som er formand for den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fortalte onsdag på et pressemøde, at ledelsen i centralbanken havde overvejet en pause i renteforhøjelserne.

I sidste ende var der dog en "meget stærk konsensus" omkring den vedtagne forhøjelse af renten med 0,25 pct.point til 4,75-5,00 pct.

- Vi overvejede det i dagene op til mødet, sagde Jerome Powell.

Af centralbankens egen prognose fremgik det onsdag også, at ledelsen ser endnu en enkelt forhøjelse af renten til 5,125 pct. i år, inden den ventes at blive sat ned i 2024 og 2025. Der er altså ikke udsigt til rentesænkninger i år. For tre måneder siden så centralbankens renteudvalg også en rentetop i år i 5,125 pct.

- Rentenedsættelser indgår ikke i vort basisscenario.

Han fremhævede samtidig, at dataene pegede mod højere renter, men de seneste ugers uro i den amerikanske banksektor, med kollapset af Silicon Valley Bank og af Signature Bank, har omvendt modvirket det.

- De finansielle vilkår er strammet til og formentlig med mere, end traditionelle indeks viser, forklarede centralbankchefen og løftede sløret for, at nogle af chefgruppens medlemmer også havde givet udtryk for, at strammere kreditvilkår vil kunne medføre, at pengepolitikken har mindre arbejde at gøre.

- Før disse nylige udviklinger var vi tydeligvis på vej mod yderligere renteforhøjelser. Faktisk så det for bare nogle uger siden ud som om, vi skulle hæve renterne mere, end vi ventede tilbage i december.

Jerome Powell indikerede faktisk også en højere terminalrente for et par uger siden, da han vidnede i Kongressen.

Effekten af uroen i den finansielle sektor er endnu for tidlig at konkludere på, det ville være "gætværk", mente centralbankformanden, og han pegede på, at det kunne ende med alt mellem "beskedne" konsekvenser for økonomien til en "betydelig" kreditstramning.

I forhold til økonomien slog Jerome Powell igen fast, at arbejdsmarkedet er "ekstremt stramt", da efterspørgslen langt overgår udbuddet af arbejdskraft. Lønvæksten har dog vist tegn på en afdæmpning, men inflationen er stadig et "godt" stykke over målet om en årlig kerneinflation på 2,0 pct.

- Vi vil gøre tilstrækkeligt for at bringe inflationen ned til 2,0 pct., slog Jerome Powell fast, men tilføjede også, at han ikke udelukker en blød landing, hvor inflationen bringes ned, uden at økonomien går i recession.

- Jeg tror stadig, der en landingsbane, den er derude, og vi kigger efter den.

.\˙ MarketWire



23/3 2023 19:38 ProInvestorNEWS 1111636






24/3 2023 07:54 ProInvestorNEWS 2111642



USA: Investorer tror ikke på Fed - ser tre rentesænkninger

24/3 06:34

Efter onsdagens rentebeslutning fra Federal Reserves side har investorerne i den grad øget deres forventninger til, at centralbanken senere i år vil sænke sin rente.

Og investorernes bud på rentebanen står atter engang i modsætning til det, som centralbanken selv regner med.

Handlen med rentefutures peger således torsdag på, at den toneangivende fed funds-rente vil toppe i maj i 4,91 pct., men så blive sat ned med 0,87 pct.point, eller tre gængse rentesænkninger på hver 25 basispoint frem mod nytår til 4,04 pct.

Det er en markant udvikling i forhold til markedets forventning ved lukketid tirsdag, hvor obligationshandlen indikerede, at terminalrenten ville blive nået i 4,95 pct. og nytårsrenten i 4,37 pct.

Udviklingen kommer på bagkant af onsdagens renteforhøjelse på 0,25 pct.point til 4,75-5,00 pct., hvilket vil sige, at markedet faktisk allerede nu ikke regner med flere renteløft i denne stramningscyklus, da midtpunktet af det interval ligger i 4,875 pct., hvilket er lige under markedets bud på terminalrenten.

Markedets justeringer kommer også i kølvandet af, at centralbanken i USA noget overraskende fastholdt sin renteprognose, da det såkaldte dotplot-diagram med de individuelle bankchefers rentebud ligesom i december indikerede en rentetop i 5,125 pct. ved udgangen af året, inden der næste år og i 2025 vil følge rentenedsættelser.

At investorerne har en meget mere dueagtig forventning end centralbanken, kan skyldes frygten for mere uro i banksektoren og for, at krisen vil føre til en kreditklemme, hvis bankerne bliver mere forsigtige med at låne penge ud.

- Markedet vil løfte på skulderne over for stærkere økonomiske data på kort sigt, fordi stramningen af kreditvilkårene ikke fuldt er sket endnu, siger Jack McIntyre, der er porteføljeforvalter hos Brandywine global Investment Management, til Bloomberg News.

.\˙ MarketWire



24/3 2023 10:05 ProInvestorNEWS 1111650






27/3 2023 07:03 ProInvestorNEWS 0111696



USA: Investorer har helt bortregnet flere renteforhøjelser

27/3 06:34

Handlen med rentefutures i USA har nu helt bortregnet muligheden for, at den amerikanske centralbank vil hæve sin rente yderligere i denne stramningscyklus.

Det er en markant udvikling i forhold til månedens start, altså inden uroen i banksektoren i USA og Europa, og det står samtidig også i kontrast til Federal Reserves egen prognose fra i onsdags om, at der stadig er en renteforhøjelse i støbeskeen.

Markedshandlen indikerede fredag en sandsynlighed på mere end 75 pct. for en uændret rente efter det næste rentemøde i maj.

Toppen af renten, eller terminalrenten, som den kaldes, ses faktisk nået maj i 4,86 pct., hvilket er marginalt under den nuværende rente i 4,75-5,00 pct., hvis man ser på midtpunktet af intervallet, der altså ligger i 4,875 pct.

Efter onsdagens rentemøde, hvor fed funds-renten for niende møde i træk blev sat op med 0,25 pct.point, forudså chefgruppen ellers ligesom i december, at renten ville nå sin top i 5,125 pct. ved udgangen af 2023, inden der i 2024 og 2025 vil komme substantielle nedsættelser af rentens niveau.

- Vi tror, det kan have været den sidste forhøjhelse i denne stramningscyklus. Den toårige rente fortæller os det samme, siger Kelsey Berro, der er porteføljeforvalter hos JPMorgan Asset Management, til Bloomberg News.

Den toårige rente sluttede fredag i 3,77 pct., mens den for godt to uger siden var helt oppe i 5,07 pct.

Investorerne satser samtidig på, at renten meget tidligere vil blive sat ned, end centralbanken har flaget for. Måske allerede til juni, hvor der indregnes en sandsynlighed for det på omkring 50 pct.

Hvis man tæller efter, så indikerer handlen med rentefutures også fire gængse sænkninger på hver 25 basispoint inden nytår, hvor rentes spås at ligge i 3,91 pct.

Det er en stor forandring i forhold til starten af marts, hvor investorerne faktisk så renten toppe til september i 5,69 pct. og ventede en nytårsrente på 5,56 pct. Det var på baggrund af meget stærke nøgletal fra økonomien, herunder en fortsat meget høj inflation.

I mellemtiden har usikkerheden omkring bankerne i USA betydet, at investorerne ser bankernes udlån falde, fordi de vil være mere forsigtige af frygt for et stormløb fra kontohaverne, hvilket vil hæmme den økonomiske aktivitet.

Investeringbanken Nomura har i den forbindelse beregnet, at den udvikling potentielt vil svare til den samme opbremsende effekt som en renteforhøjelse på 1,00 pct.point.

.\˙ MarketWire



TRÅDOVERSIGT