Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Lundbeck ' ALK-Abelló ' Genmab ' Bavarian Nordic


112164 ProInvestorNEWS 20/4 2023 15:51
Oversigt

Lundbeck ' ALK-Abelló ' Genmab ' Bavarian Nordic

Det har ikke været en fest at have aktier i Lundbeck, men nu ser det ud til, at der måske er lys for enden af tunnelen.

Helge Larsen gennemgår det sidste nye om virksomhederne inden for pharma og biotek ud fra den kvalificerede debat og chat på ProInvestor.com


21/4 2023 07:01 ProInvestorNEWS 3112177


21/4 2023 07:14 ProInvestorNEWS 4112180Forskningsdirektør: Lundbeck tættere på middel mod migræne

20/4 06:34

Medicinalselskabet Lundbeck er rykket et skridt tættere et middel til forebyggelse af migræne, og det er sket på et område, hvor intet andet lægemiddel før er sluppet gennem.

Og det skaber grundlag for et godt videre forløb fra Lundbeck, vurderer Johan Luthman, der er forskningsdirektør hos det danske medicinalselskab.

Lundbeck kunne onsdag eftermiddag præsentere opløftende data fra et fase 2-studie med lægemiddelkandidaten Lu AG09222 til forebyggelse af migræne. Lægemiddelkandidaten er en antistofbehandling rettet mod neuropeptidet PACAP, og det er den første lægemiddelkandidat, der er sluppet helskindet gennem fase 2 på lige netop det område.

- Vi er meget glade for de data, så vi vil gerne set det spille ud i et større studie også. Vi vil lave nogle større studier, der forhåbentlig kan danne basis for en registreringsansøgning, siger han i et interview med MarketWire.

Forskningsdirektøren vil dog ikke sætte en tidslinje på den videre udvikling. Præcis hvor stort markedspotentialet er på området er også svært at sige, men grundlæggende er der fortsat et stort medicinsk behov på området, lyder det fra Johan Luthman.

- Der er stadig et enormt behov for medicin inden for migræne. Så længe det er der, vil vi udforske det videre, siger Lundbecks forskningsdirektør.

FLERE MIDLER MOD HOVEDPINE

Lundbeck har overtaget Lu AG09222-molekylet gennem opkøbet af Alder Pharmaceuticals, hvorfra også Vyepti, der allerede er på markedet, er kommet. På området for migræne og hovedpine har Lundbeck desuden Eptinezumab - virkemidlet bag Vyepti - i udvikling til behandling af klyngehovedpine. Her er Eptinezumab i øjeblikket i fase 3.

Derudover har Lundbeck også gang i et fase 1-studie med lægemiddelkandidaten Lu AG13909 til behandling af neurohormonelle dysfunktioner.

Og der kan være mange fordele ved at presse på med udviklingen inden for et bestemt område som hovedpine, fordi man som selskab opbygger mere og mere viden på området, hver gang man gennemfører et klinisk studie, forklarer Johan Luthman.

- Der er mange fordele ved at fortsætte med at arbejde på et område som det her. Hver gang, man laver et studie, lærer man noget nyt. Så der er fordele ved at blive der, men kun så længe, at man kan bringe klinisk meningsfulde midler til markedet, siger forskningsdirektøren.

KAN GIVES BÅDE INTRAVENØST OG SUBKUTANT

Lu AG09222, der er aktuelt fra onsdagens Hope-studie, gives intravenøst - altså via en injektion direkte ind i blodbanen hos patienterne. Men der er også mulighed for en subkutan udgave, hvor medicinen doseres via et stik under huden. Det vil dog kræve flere studier.

- Fra det her studie - og også fra tidligere - har vi ingen bekymringer om sikkerhedsprofilen. Det er intravenøst, men vi har også mulighed for potentielt at give det subkutant. Vyepti, som er på markedet nu, er også intravenøst, og det giver en meget hurtig virkning, så der er visse fordele ved det. Det største argument for en subkutan udgave er, at du kan sende patienterne hjem, så de selv kan gøre det derhjemme. Der er noget bekvemmelighed ved det, forklarer Johan Luthman.

Potentialet for midlet vurderes umiddelbart som rigtig stort, når man kigger på, at mange millioner mennesker på verdensplan lider af migræne. Det er dog ikke alle, der umiddelbart er målgruppen for Lundbeck.

- Det er svært at sige, men der er millioner af mennesker, der kunne have gavn af migræneforebyggelse. Vi går efter folk med kronisk migræne, så det er et mindre, men meget vigtigt område, siger Johan Luthman.

Den amerikanske medicinalkæmpe Eli Lilly har også tidligere forsøgt sig med en lægemiddelkandidat rettet mod PACAP. Selskabet måtte dog droppe sit fase 2-studie, da det ikke lykkedes at indrulle tilstrækkeligt med patienter.

Dermed er det også et nyt område, Lundbeck er ved at bevæge sig ind på.

.\˙ MarketWire21/4 2023 07:19 VærKritisk 4112182Jeg havde lige høstet en lille gevinst i Lundbeck, men har skyndt mig at købe igen.21/4 2023 07:56 ProInvestorNEWS 2112185Genmab taber igen voldgiftssag mod partner om Darzalex

21/4 06:51

Genmab har atter lidt nederlag i en voldgiftssag mod partneren Janssen Biotech om rettigheder til sit storsælgende kræftmiddel Darzalex Faspro. Voldgiftsdommerne afgjorde tvisten med stemmerne to mod én.

- Voldgiftsretten afviste Genmabs krav på baggrund af, at kravene skulle have været anlagt i den første voldgift. En af de tre voldgiftsdommere var uenig, skriver Genmab i en børsmeddelelse.

Selskabet har nu mulighed for at appellere afgørelsen, hvilket dog skal ske inden for kort tid. Sagen har ingen konsekvenser for Genmabs forventninger til 2023.

UDLØBER AF TIDLIGERE SAG

Voldgiftssagen blev anlagt af Genmab i juni sidste år, efter at biotekselskabet havde tabt en første voldgiftssag mod Janssen Biotech tilbage i april 2022.

Ved den første voldgiftssag fastslog retten, at Darzalex Faspro, der er en ny version af supersællerten Darzalex, er at anse som et nyt indlicenseret produkt under Genmabs og Janssens licensaftale.

Beslutningen førte blandt andet til, at Genmab skal betale en andel af de royalties, som Janssen betaler til biotekselskabet Halozyme Therapeutics for selskabets bidrag til udviklingen af Darzalex Faspro-versionen.

Genmab gav dog ikke op så let.

Med udgangspunkt i afgørelsen om, at Darzalex Faspro er at anse som et nyt indlicenseret produkt under Genmabs og Janssens licensaftale, valgte selskabet at anlægge en ny voldgiftssag, hvor selskabet så mente sig berettiget til milepæle på 405 mio. dollar plus renter og en ny 13 -årig royaltyperiode regnet fra lanceringen af Darzalex Faspro i hvert enkelt af de lande, hvor det er kommet på markedet.

Men afgørelsen er altså igen gået Genmab imod.

- Denne voldgift forbliver fortrolig, underlagt parternes oplysningsforpligtelser i henhold til gældende lovgivning. Udover i henhold til disse forpligtelser har Genmab ikke til hensigt at kommentere yderligere eller at levere yderligere oplysninger om voldgiften. Genmabs forskellige samarbejder med Janssen vil fortsætte, skriver Genmab.

Darzalex Faspro er en nyere udgave af supersællerten Darzalex, som især bruges til behandling af knoglemarvskræft. Med den nye udgave, der altså sprøjtes lige ind under huden, tager behandlingen minutter, mens den oprindelige intravenøse version krævede en behandlingstid på flere timer.

Især Darzalex Faspro-versionen er derfor på fremmarch på markederne. Samlet solgte Darzalex-produkterne sidste år for 8 mia. dollar, og i år ventes Janssen at sælge for 9,4-10 mia. dollar.

Genmabs andel af salget ventes at løbe op i 10,4-11,1 mia. kr. i år, og Genmab har stadig ret til royalties en del flere år endnu, dog ikke så længe, som kravet om en 13-årig royaltyperiode, ville have givet anledning til.

Den første voldgift afgjorde således, at Genmabs rettigheder løber indtil Genmabs patenter vedrørende Darzalex udløber i USA, Europa og Japan sidst i 2020'erne og tidligt i 2030'erne. Også den afgørelse gik Genmab imod, da selskabet mente sig berettiget til at modtage royalties, indtil Janssens patent på Darzalex udløber i midten af 2030'erne.

.\˙ MarketWireTRÅDOVERSIGT