Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Finansernes fald - bog om finanskrisen


12514 butterboy 31/5 2009 17:34
Oversigt

Jeg har kigget lidt i den her nye bog skrevet af to danske økonomer.

Jeg synes den giver en god beskrivelse af krisens årsager, og jeg mener bestemt der er noget at hente for særligt ikke-økonomer og akiteinvestorer her, hvis man vil vide mere om krisen. Den giver et bedre og sagligt overblik end mange af de mere eller mindre skøre teorier man kan finde på nettet. Og så er den på dansk.

http://www.g.dk/bog/finansernes-fald-jesper-berg_9788702078237

http://www.business.dk/article/20090517/okonomi/705160064/



31/5 2009 18:33 alpehue 012515



Det er altid godt, at reflektere over årsagerne til krisen.

Også godt, at spørge om, hvem var egentlig ramt af krisen, og det er der jo et lille vink om i link nr. 2.

""Og det undrede mig, at folk gik rundt som om intet var sket. Jeg forstod det ikke. Folk burde jo være søgt i beskyttelsesrum,""

Sådan har jeg også oplevet kriserne, det var noget der foregik i medierne og gjorde boligejerne insolvente, selv om de betalte huslejen.:

Kriserne blev blandet sammen i en pærevælling, og "avancerede" økonomiske kommentatorer, professorer og ikke at glemme bankcheføkonomer talte i et væk om KRISEN:

Jeg spurgte hele tide mig selv om, hvilken krise jeg, mine venner, familie, bekendte, kolleger, naboer, dem i fitness, dem i Superbrugsen, dem i Aldi, dem på tanken og dem på bænken - hvad det var for en krise ?

Var det:
Likviditetskrise
Finanskrise
Tillidskrise
Rentekrise
Inflations
Deflations
Recession
Depression

eller er det vi taler om den overordnede økonomiske krise ?

Likviditetskrisen er den første, der rammer og den er farlig, men det var ikke det vi oplevede.

Nogle uheldige boligkøbere på toppen af prisspiralen har det måske svært.

Men:
Priserne er faldet
FlexRenterne er faldet
Benzin og diesel er faldet
Boligpriserne er faldet til rekordniveauet fra 2006
Lønnen er steget og stiger stadig (til nogens bekymring)
Skatten er faldet

Udenfor skinner solen og jeg har aldrig haft flere likvider mellem hænderne end lige nu - midt i KRISEN.

Jeg har altid troet på, at optimister først opdager mulighederne, også for, at købe de rigtige aktier.

Godt hjulpet af LE, og andre originaler.





31/5 2009 19:42 JørgenVarnæs 012516



Ja, vi kan spekulere meget og slå hinanden i hovedet med krav om mere regulering og straf til de moralsk ansvarlige. men det kommer vi ikke meget videre af. Jeg har dog en enkelt bemærkning om det historiske, som nok vil få konsekvenser frem af banen.

De lave renter og den slappe regulering medførte en kraftig stigning i aktivpriserne (det er der vist ikke mange, der er uenige i i dag) - men noget vi ikke har tale så meget om, var at de gunstige investeringsvilkår også medførte volumensyge i stort set alle markeder. Bedst illustreres det i den finansielle sektor, hvor det handlede om at være størst og vokse hurtigst og tilbyde alle mulige og umulige tjenester og produkter i alverdens riger og lande. Se blot vores egen Danske Bank.

Det var væksten og volumen, som markederne belønnede uden smålig skelen til holdbarheden i forretningsmodellerne - for finansieringen var rigelig og oven i købet meget billig.

Den vækst og den volumen vil det tage meeeget lang tid før vi ser igen - det nye paradigme kommer til at handle om robusthed i forretningsmodellen og en solid indtjening. Og dermed siger jeg også, at det vil tage lang tid inden vi ser de valuations, som vi så for 1,5 år siden.



31/5 2009 20:33 alpehue 012518



Det er rigtigt - og det indretter man så sin (nye) strategi efter.

Tag fordelene mens de er her (flexrenten f.eks) sikre den, efter din risikoprofil, og du kan nyde den billige rente tillige med en langsommere men sikker værdistigning på boligen.

5% om året kan godt blive til noget over tid



31/5 2009 20:36 JørgenVarnæs 012519



Uha - har du ikke læst mine indlæg om boligmarkedet?

Jeg er af den fast overbevisning, at der er en våd-olfert af karat på vej til boligejerne pga den voldsomme eksponering mod den ekstremt manipulerede flexrente. Det bliver rigtig grimt for boligejere uden en væsentlig friværdi.

Og den flodbølge af arbejdsløshed, der kommer flydende parallelt gør ikke situationen meget mindre alvorlig.



31/5 2009 22:14 alpehue 012530



Jow Varnæs jeg har læst dig på Ei tidligere om dette punkt

Men når man har været med på flex fra starten, skal tilpasse til december, og har været heldig (eller forudseende) på den korte rente
så er problemet til, at overse.

Det mener jeg også, det vil være i fremtiden.

Jeg anvender F5 så omkring 3% giver mulighed for store besparelser.

At jeg så har sat besparelsen (incl. afdragsfrihed) ind på kapital- og ratepension, er en anden sag.

Snart kan jeg anvende kapitalpensionsdelen, hvis du skulle få ret i den pessimistiske side af renteudviklingen.




31/5 2009 23:49 JørgenVarnæs 012534



mange er ikke så forudseende som dig alpe. 9 ud af 10 realkreditlån i dag er rentetilpasningslån. Det ville også være underligt andet, når nu flex'en er halv pris af en lang fastforrentet annuitet.

Men situationen kan ændre sig radikalt inden for meget kort tid (12 måneders horisont). De fleste lader til at glemme Flex-Lenes julelege til fordel for sig selv og for flex'erne specifikt. Julelege som vi nu ser FED og BoE lege videre med i deres "kvantitative lempelser" af finanspolitiken - og på landet bedre kendt som "hunden, der spiser sin egen hale politikken".

Den politik fungerer lige så længe landene har råd til at betale - og det er her problemet vil dukke op. Det danske statsbudget er ved at svinge kraftigt over i rødt, selv om vi har en en arbejdsløshed, der stadig er rekordlav (i hvert fald i forhold til regeringens opgørelsesmetoder). Næste gang er det ikke sikkert, at staten vil have muligheden for at baile flex'erne ud. Det vil i hvert fald se underligt ud, hvis man endnu engang ensidigt belønner boligejere for at spille hasard med deres privatøkonomi.

På den mere personlige front syntes jeg at det er dybt kritisabelt, at vi allerede er igang med at opbygge den næste boble (flex-boblen) allerede inden vi har demonteret finanskrisen. Denne her kan blive særdeles alvorlig for Danmark, hvor vi har verdens højeste gældsætning i forhold til indkomst og vi efterhånden har undermineret realkreditsystemet med SDO-lånene.

Det går godt, så længe vi har de opskruede boligpriser, men på et eller andet tidspunkt finder folk ud af, at kejseren ikke har noget tøj på.



1/6 2009 01:13 alpehue 012542



Mit svar er enkelt.

Jeg tror fremover på, at den korte rente vedbliver, at være lavere end den lange rente.
Den lange er til gengæld fast, og risikopræmien for det, anser jeg for unødvendig.

Men jeg er klar over, at vi har forskellige synspunkter her, så lad os glæde os over, at de kan luftes her.





TRÅDOVERSIGT