Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Er Danske Bank måske i seriøs knibe


13621 16/6 2009 19:23
Oversigt

DANSKE BANK (DANSKE) (-1,6 pct.)
Danske Bank har indgået aftale om vilkårene for, at banken
kan opnå individuel statsgaranti for obligationsudstedelser.
Aftalen giver banken mulighed for i løbet af det kommende år at
anmode om statsgaranti for konkrete obligationsudstedelser til
en værdi af op til 100 mia. kr. og med løbetider på op til tre
år.



17/6 2009 03:47 Stinker 013645



Mon ikke der er tale om en allerede i efteråret forudset udnyttelse af mulighederne iht til Lov nr. 67 af 03/02/2009, om statsligt kapitalindskud i kreditinstitutter?
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=123380

For dem som måtte have håbet, at Danskes ansøgning om et statsligt kapitaltilskud på 26 mia på udtømmende vis gjorde op med de aktuelle kapitalproblemer vil denne yderligere kapitalrejsning selvfølgelig være en skuffelse. Jeg tror dog, at man må lægge til grund, at den har været påregnet af såvel Danske som staten, uanset at vi jo ikke kan vide, hvorvidt der i den mellemlæggende tid er ændret på beløbet.

Loven om statsligt kapitaltilskud nævner i §6 specifikt en sådan kapitalrejsning:
"Et kreditinstitut kan i stedet for at ansøge om indskud af hybrid kernekapital, jf. § 4, stk. 1, til og med den 30. juni 2009 ansøge om, at staten afgiver en tegningsgaranti for en kapitalrejsning blandt andre investorer.[...]"
- Se endvidere §10 i bkg om ansøgningskrav, renteberegning samt dækning af statens udgifter til administration m.v. ved statsligt kapitalindskud eller tegningsgaranti.

Dog må man medgive at bestemmelsen udtrykkeligt omtaler tegningsgarantien som et alternativ ("i stedet for") til kapitaltilskud, så helt kan man nok ikke udelukke, at der bag ansøgningen kan gemme sig en overraskende negativ udvikling.
I tilgift hertil kan jo så overvejes det juridske spørgsmål, om loven overhovedet giver mulighed for at afgive tegningsgaranti til Danske, samt det politiske, om loven er noget makværk.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik bl.a. følgende om baggrunden for fremsættelsen af forslaget (bem. til §6):
"Det fremgår af bestemmelsen, at de enkelte kreditinstitutter i stedet for at indgå en aftale om indskud af hybrid kernekapital kan ansøge om, at staten afgiver en tegningsgaranti ved en kapitalrejsning blandt private investorer. Ansøgningsfristen er den 30. juni 2009.
I praksis kan det, når der udstedes hybrid kernekapital, ske som et offentligt udbud på grundlag af et prospekt, der beskriver dels den virksomhed, der udsteder den hybride kernekapital, dels vilkårene for den hybride kernekapital, herunder obligationernes pålydende værdi. På baggrund af den eventuelle efterspørgsel, som investorerne melder ind i form af købstilbud, fastsættes kursen på obligationen, så efterspørgslen svarer til det ønskede udbud af hybrid kernekapital.
I ansøgningen om garantitegning skal kreditinstituttet dokumentere, at der vil være private investorer, der er villige til, eller i hvert fald har udvist interesse for, at investere i instituttet og desuden beskrive de vilkår og den procedure, der vil være gældende for investeringsrunden. Det er ikke et krav, at der skal fremlægges dokumentation for, at private investorer vil investere for hele det samlede beløb, men det skal dokumenteres, at investorerne er interesserede i væsentlige dele heraf. Hvis ansøgningen imødekommes, afgiver staten en tegningsgaranti på et beløb svarende til den samlede størrelse af obligationsudstedelsen.
Staten forpligter sig ved at afgive en tegningsgaranti til at ville købe den del af udstedelsen, der ikke bliver købt af private investorer til en på forhånd fastsat kurs, som typisk vil svare til den pålydende værdi minus en mindre rabat. Nærmere regler for betaling vil blive fastsat af økonomi- og erhvervsministeren, jf. stk. 3.
Baggrunden for modellen er, at andre investorer, f.eks. institutionelle investorer eller aktionærer, kan bidrage til at løfte en del af kreditinstitutternes kapitalbehov."



17/6 2009 13:31 alpehue 013665



Kursen er eller kommer i seriøs krise, men Danske skal nok overleve, om ikke andet så fordi, den er "to big to fail".

Kursstigningen er baseret på
-optimisme,
-hjælpepakker,
-nye regnskabsprincipper,
-mindre behov for tab på grund af nye vurderingsprincipper
-fiktiv (urimelig) rentemarginal
-indtjening 1.kv der af kyndige siges, at vise underskud
-2009 store ikke registrerede tab
-2010 sikkert det samme

Nu får de så statsgaranti, så de som de andre i USA, England, Sweitz, Tyskland o.s.v (lige forhold ?)

Som gammel bankmand ville jeg give afslag på evt. låneansøgning fra Danske Bank.

Men i 2011 er alt OK - måske



17/6 2009 13:32 alpehue 013666






TRÅDOVERSIGT