Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

Atlantic Petroleum


20432 revisoren 10/10 2009 15:11
Oversigt

Nu må det vist efterhånden være min tur til at bidrage lidt her på siden - jeg har jo indtil nu kun nydt godt af andre.

Nu må jeg allerførst indrømme at Atlantic Petroleum (AP) er en af mine yndlingsaversioner. Den eneste grund jeg kan finde hertil er alle de voldsomt vildledende indlæg man finder ovre på "the dark side (site)". Desværre har det sikkert ledt til, at mange "amatører" har købt aktier i selskabet idet de da ville være med i dette eventyr. Nu sidder de så med aktier som de fortryder godt og grundigt at have købt - og som de udelukkende holder idet de ikke vil acceptere at sælge med tab.

Det kan ikke rigtigt betale sig at se tilbage, vi kan blot konstatere at AP aktien er faldet voldsomt og det endda i en periode hvor stort set alt andet er steget pænt. Det er da meget mere interessant at se om AP har et potentiale på nuværende kursniveau.

Allerførst synes jeg vi skal glemme alle de der jokere som optimisterne så gerne nævner. Det er da rigtigt at AP har licens til nogle felter som potentielt indeholder store mængder olie - men jeg har ikke jublende mine hænder over hovedet af den grund og kan derfor skrive hvorfor. Man kan f.eks nævne de færøske licencer som der er store forventninger til.

1. AP købte licencerne (en del heraf) i 2006-2008 for ikke ret mange penge - hvorfor mon disse licencer ikke kostede mere og hvor meget er de mon steget i værdi siden (eller rettere hvorfor er de ikke steget væsentlig i værdi siden)

2. Licencen for Felt 013, 014 og 016 er udløbet, man søger om en 2 års forlængelse som man sikkert får - nu er det ikke så unormalt at licencer skal forlænges, men hvis felterne var så eftertragtede, mon så ikke andre (økonomisk stærkere) selskaber var interesseret i at overtage felterne.

Disse felter svarer efter min mening lidt til at jeg opretter et ApS, ansætter en kræftforsker og fortæller hele verden (og især potentielle investorer) at jeg vil finde en kur mod kræft og mit selskab derfor er mia. værd - det er faktisk blot et spørgsmål om tid. Naturligvis en noget overdrevet sammenligning - men det er blot for at fremme forståelsen.

Lad os istedet holde os til de felter som AP rent faktisk har succes med.

De to felter som allerede nu er i produktion forventes at bidrage med 950.000 tønder i 2010 og med Jarvis feltet inkluderet i 2011 forventes produktionen at være 1.100.00 tønder i 2011.

Ovennævnte tal er fra AP selv, men virker ikke urealistiske på nogen måde så dem bruger vi (med mindre man tror man ved bedre selv - og det har jo desværre vist sig at det er der mange der tror).

AP forventer selv produktionsomk. på 25 USD i 2010 og 22 USD i 2011 - disse tal bruger vi naturligvis også. Admin. omk. forventes at blive 18 mio hvert af årene.

Så mangler vi blot de tal som AP ikke fortæller os noget om. Der er her tale om finansieringsomkostninger samt afskrivninger på de aktiverede udviklings- og produktions aktiver. Sidstnævnte påvirker ikke likviditeten, men rammer resultatopgørelsen hårdt.

I 1. halvår var afskrivningerne lidt større end produktionsomkostningerne (25 USD/td). Nu kan der selvfølgelig være afskrivninger vedr. andre felter, men det må i så fald være i småtingsafdelingen - så jeg vælger at bruge 25 USD/tønde.

Finanseringsomk antager jeg ligger på 7,5 % af gns.gælden for året.

Jeg benytter desuden APs tal for oliepris (70 USD/td) og valutakurs (5,08 DKK/USD).

Så ser tingene således ud:


År 2010: (tkr)

Omsætning: 337.820
Prod. omk.-120.650
Afskrivn.:-120.650
Admin.omk:- 18.000
Finansomk:- 11.250

Res.f.skat: 67.270
Skat 25 %:- 16.817

Nettores: 50.453

Resultat per aktie: ca. 19-20 kr

År 2011: (tkr)

Omsætning: 391.160
Prod. omk.-122.936
Afskrivn.:-139.700
Admin.omk:- 18.000
Finansomk: 0

Res.f.skat:110.524
Skat 25 %:- 27.631

Nettores: 82.893

Resultat per aktie: ca. 31-32 kr

Man kan naturligvis være uenig og ændre mine forudsætninger. Finansieringsomkostningerne er muligvis for små, men vi taler nok småpenge her.

Afskrivningerne er selvfølgelig de mest usikre idet de er baseret på de nuværende kendte reserver. Yderligere "fund" i felterne kan således føre til væsentlig lavere afskrivninger i de enkelte år. Omvendt kan fald i udnyttelige reserver i felterne føre til væsentlig højere afskrivninger. Derudover er mine tal jo allerede et gæt. Okay mine gæt er altid kvalificerede *S* - men der er stadig tale om et gæt.

Man kan jo så vurdere hvad man vil give for et overskud på 20 kr i 2010 og 31 kr i 2011. 2012 bør også give et pænt overskud a la 2011. Årene herefter bliver mere usikre i og med reserverne i de producerende felter er ved at være udtømte.

Hvis man ser lidt på balancen:

Der er pr. 30/6-2009:

Immaterielle aktiver på ca. 57 mio - de vedrører flere felter og er, i tilfælde af at disse felter fejler, intet værd. Posten er dog blevet nedskrevet væsentligt i 1. halvår af 2009 og der er på nuværende tidspunkt ingen kunstige værdier her. 57 mio er iøvrigt ikke et voldsomt beløb - så her er jeg ikke specielt nervøs.

Udviklings-og produktionsaktiver på 518 mio. Denne post er naturligvis klart denne største i balancen og vedrører i al væsentlighed investeringerne i de to producerende felter. Denne post afskrives i takt med at olien "hentes op" og reserverne forsvinder. AP forventer selv at investere yderligere ca. 45 mio DKK samt de skal bruge ca. 50 mio DKK i "decommissioning" forpligtelser.

I og med denne post forsvinder i takt med at olien hentes op og indtægterne flyder - kan man sige at den stille og roligt bliver lavet om til kontanter.

Derudover er der ikke noget som er af interesse i balancen - den rentebærende gæld bør der jo efter aktieudvidelsen være under kontrol især med de kommende års porduktionstal og "fravær" af investeringer.

Bliver aktieudvidelsen så en succes?

Jeg tror faktisk at der bliver fuldtegnet, men kursen kommer nok tæt på 125 (t-retterne tæt på 0). Der er alt for mange som ikke kan tegne (pga regler for pensionsopsparing eller mangel på likvider) og mange købere sidder jo blot og venter på at sælgerne bliver tvunget ud på markedet.

Jeg synes da også umiddelbart at kurs 125-140 virker attraktivt - det svarer jo stort set til indre værdi og med de kommende års overskud virker det som en okay købsanledning. Man skal dog glemme alt om kurs 1000+, hvilket der for øjeblikket (og med stor sandsynlighed de næste mange måneder) ikke er noget som tyder på skal være en fremtidig kurs. Kurs 200-300 er dog realistisk hvis AP overholder produktionsbudgetterne og ikke skal nedskrive alt for meget på andre felter.

Jeg tror faktisk allerede at der vil komme en pæn kursstigning i tilfælde af at der bliver fuldtegnet.

En af de ting der i øjeblikket afholder mig fra at købe aktien er alle disse "udelukkende lyserøde briller" indlæg man støder på - de iriterer mig grænseløst (og der er mange andre gode aktier at købe) - men jeg må se at overkomme denne fobi. Det kan være at en tur på golfbanen kan hjælpe lidt - den hjælper jo normalt på alle problemer - nåja bortset fra de golfmæssige.10/10 2009 15:15 stengård 020434det er fand'me dejligt at se et indlæg fra dig Revisoren - og så ovenikøbet et så gennemarbejdet et... (ikke at de ikke plejer at være det) - jeg har også siddet selv og kigget ret skeptisk på AP - men øhhh - jeg har været rigeligt beskæftiget med mine egne små Hassan'er...

Jeg tror at jeg vil sætte mig ned igen og se om jeg på et tidspunkt kan komme med en bare halvvejs kvalificeret kommentar...

stengård10/10 2009 16:30 akademikeren 020435Det er dejligt at se et indlæg fra dig. Stort point herfra10/10 2009 17:31 Stockrosen 020436Interessant indlæg!.

Jeg hæfter mig ved den oliepris du anvender 70$. En lavere oliepris
(som sagtens kan blive aktuel), kan hurtigt få en aktie-prissætning
på 200,- til at være i overkanten.

Ellers har jeg det med den aktie, at jeg vil se mere upside potentiale
før jeg tør handle den ind. Andet vil i min optik være for risikobetonet.

Stockrosen11/10 2009 12:46 revisoren 020453Ja olie prisen er naturligvis meget afgørende for AP (som for alle olierelaterede selskaber). AP har vel på nuværende tidspunkt prod. omkostninger på ca 50 USD/td incl. afskrivninger. Tilhængere af AP vil naturligvis omvendt mene at en højere oliepris vil give større overskud og dermed en højere aktiekurs.

Jeg ser nu heller ikke kurs 200 før AP har en lidt bedre produktionshistorie - altså at de leverer varen de kommende kvartaler.

Kurs 300 kan kun retfærdiggøres et stykke tid ind i 2011 hvis deres forventninger holder samt at der kommer nye felter til som kan "overtage produktionsrollen" efter 2012.

Naturligvis kan de altid komme "supernyheder" og AP kan ramme en guldåre - men med det investeringsbudget de har fået lov til at have i de kommende år - virker det ikke sandsynligt.

Jeg er lidt i tvivl om hvorvidt der kommer en "ketchup"-effekt eller ej efter udmelding om fuldtegning af nye aktier (jeg tror jo på fuldtegning) - det virker som om der er mange som vil benytte sig af en lav indgangskurs gennem billige t-retter. Langt de fleste af disse "grippe" vil naturligvis sælge så snart de nye aktier kan handles (næsten uanset aktiekurs) og flyve videre til det næste bytte. Det er jo så blot spørgsmålet om der er købere nok på det tidspunkt til at holde kursen oppe - jeg begynder faktisk at tvivle.11/10 2009 01:07 troldmanden 220444Wow kanon indlæg revisoren. Dette er - i mine øjne ? det bedste FA indlæg vi har haft her på vores nye domæne. Så herfra Jyden skal der lyde et tak for din

Som jeg allerede har givet udtryk for på .dk så er det ikke fordi jeg har ret meget forstand på olie branchen. Men jeg kan umiddelbart godt lide ?biotech tankegangen?. Altså at man sætter x antal boringer i gang og man ved en del vil falde bort mens man går at håber på det helt store gennembrud.


Men jeg er 110% enig med dig i det gælder om at lave en beregning på hvad deres producerende brønde giver samt de projekter som er meget langt fremme i udviklingen. Det er herfra de kommende års vækst skal komme og det er det der bør udgøre laaaaangt den væsentligste andel af værdien.

De færøske projekter er sådan nogle ?what if? projekter. For at blive i biotech sprog så svare det til et projekt der kun er i forskningen og dermed under 2% sandsynlighed for at det overhovedet bliver til noget. Og derudover er det også meget usikkert hvad størrelsen er på de mulige olie reserver. Så kort sagt så er værdien meget svært at gøre op.

Ja der kan potentielt vise sig at være en kæmpe upside via disse felter. Men sandsynligheden er ikke så stor og den potentielle upside ligger flere år ude i fremtiden. Så fokus skal altså være på de andre projekter

Men ud fra dit skriv så vil jeg nu holde lidt mere øje med Atlantic Petroleum.

Håber bestemt ikke dette er sidste gang du har fået lyst til at berige os andre med din sublime FA analyser.

Vh
T.
11/10 2009 09:47 nohope 020449Hej

Er der nogen grund til at tro der skal betales skat de kommende år ?, er der ikke noget skattemæssigt underskud, der vil forhindre dette ?
Jeg følger ikke aktien og har ikke noget i klemme, undrede mig bare over der skulle betales skat allerede nu.

nohope11/10 2009 13:02 revisoren 020455Der er en værdi af (endnu) ikke udnyttet skattemæssigt underskud på ca. 28 mio - dvs de AP kan lave overskud på ca 100 mio før skat skal betales - dvs 2011 bliver næsten fuldt beskattet - hvis APs forventninger holder.

Jeg er normalt ked af at regne uden skat selvom der er skattemæssige underskud eftersom skat på længere sigt er uundgåeligt og det bør være det langsigtede overskud man bør se på. Det forvirrer iøvrigt billedet hvis et selskab et år ingen skat betaler og næste betaler fuld skat - her vil et selskab med pæn vækst i overskud (før skat) komme ud med en lavere EPS i år 2 end i år 1 og nøgletallene vil således "snyde". Sammenligningstal bør således ekskludere ekstraordinære poster.

Men okay her er det jo lidt svært at se på langt sigt da AP ikke er det mest stabile selskab og kun har reserver til få års produktion.

Har et selskab skattemæsige underskud til adskillige år - så er det selvfølgelig også en anden sag.
11/10 2009 20:53 HRmunk 020469Med de mange underskud i Atlantic Petroleum undrer det mig, at du beregner selskabsskat i 2010.12/10 2009 15:07 Insolvens 020483Takker for et - som vanligt - fremragende indlæg (golf)revisor.

Vedrørende skat vil jeg blot lige indskyde, at man på dette punkt måske også bør overveje særlig oliebeskatning. Denne er typisk helt uafhængig af samlet over-/underskud i skattemæssig henseende. Ved ikke om den er taget med i produktionsomkostningerne eller andet steds.

Mvh.

Insolvens20/10 2009 22:01 collersteen 420740Igår og idag har jeg fået fat i et par t-retter, da de er ved at nærme sig et niveau, som jeg havde som "opkøbsmål" inden emissionen gik i gang. Det var ca. 150 og ned for nye aktier, med den forudsætning at de naturligvis skulle handle med rabat til moderaktien. Gerne i området 10% og derover. Moderaktien har været presset idag og igår hvilket sammen med det snarlige udløb nok gav t-retten det sidste skub nedad, efter at den ellers i et pænt stykke tid havde ligget over 10 med rimelig omsætning. Jeg tror (med vægt på tror) at vi relativt hurtigt kommer tilbage mod 200, når emissionen er overstået, og forhåbentlig fuldtegnet. Det sidste er jeg ret sikker på at den bliver. En tur fra 150 til 200 er ok for mig og det jeg satser på i første omgang. Hvad der sker herefter må tiden vise.

Går det som jeg håber får jeg lidt flere i morgen under 5kr.... og sker det ikke, klarer jeg mig med den trods alt beskedne mængde jeg har fået hapset indtil nu. Igen afhænger det også lidt af moderaktiens udvikling. Som Tjutum også skriver bør det principielt heller ikke betyde det store om t-retten koster 4kr eller 8kr. Den har jeg også i baghovedet til imorgen.

Den gode Tjutjum har som nævnt begået et lille skriv om AP på den alternative kanal i indlæg 195162. Synd, at et indlæg fra hans (hendes? i ligestillingens hellige navn) hånd sådan drukner i mængden. Det var et rent held at jeg så det. Med den golfgale revisor og tjutjum som wing mans tør jeg godt smide et par kroner efter AP. (som om den aktie iøvrigt er særlig volatil ift. resten af porteføljen...haha)

Tidligere i år gav fortegningsemissionerne i SAS og Topo ganske pæne resultater så jeg er fortrøstningsfuld.... Og ser med det i hovedet faktisk frem til de kommende fortegningsemissioner fra Neurosearch og Sjælsø (selvom jeg er blevet en anelse mere lunken ved den aktie efter dagens meddelelse)21/10 2009 17:25 collersteen 020757Noget af et comeback idag for både aktien og T-retten. Der var nok en del (inkl. mig selv) der fik en lang næse og uopfyldte købsordrer omkring kurs 2-5 for T-retten. Jeg tolker det umiddelbart som et stærkt signal - men vi får vel først det endelig svar imorgen på den sidste dag.
Fortsætter aktien op imorgen, kan det være at jeg lader mig overtale til at bide i det sure æble og nuppe tegningsretter oppe omkring 8kr.22/10 2009 01:02 Kenddinvare 020776Ja sidste dag for handel med T-ret torsdag.
Men jeg læser prospektet som at man frem til 27/10 kan indløse til aktier, derfor undrer det mig at Nordnet kun indfrier torsdag.
Mægtigt irriterende når nu Greentech stadig ikke har udsendt den meddelelse der kyler kursen over 30 og Genmab også netop nu har gode muligheder for hurtig stigning på den korte bane.23/10 2009 13:01 collersteen 020803Så er handlen med T-retterne slut og vi afventer nu det endelig resultat af emissionen. At dømme ud fra interessen for T-retten de sidste 2 dage, vil jeg blive ganske overrasket hvis vi ikke ser en fuldtegning. Særligt nu hvor aktien handler omkring 195 under pæn volumen i stk for den aktie. Der er handlet omkring 15-16.000 stk idag, så mon ikke den nærmer sig 25-30.000 stk idag, hvilket er i den høje ende, hvis man måler fra offentliggørelsen af emissionsplanerne. Måler man på resten af året er det meget flot, idet volumen dagligt har været helt ned i nærheden af blot et par 100stk. Øvrige dage har et par tusinde stk været normen.

Nu må vi så se frem til d.3.november, hvor de nye aktier lægges over i moderaktiens fondskode og dermed må kunne handles normalt. Holder kursen sig omkring de 195-200 ligger der vel umiddelbart en pæn gevinst på min. 30% for de der købte t-retter og tegnede. Ganske pæn betaling for at påtage sig den risiko skulle jeg mene.

Nu bliver det spændende om det også kan blive en god deal at tegne i Neurosearch. Jeg holder ihvert fald mine øjne åbne.8/8 2010 14:11 HRmunk 331858Tiden er gået siden denne prognose blev skrevet i oktober 2009, hvor kursen på Atlantic Petroleum over kort tid var faldet fra 450 til 180.

Hvordan ser det så ud med prognosen? Hvordan ser det ud nu?

Ja kursen er 148 her pr 6. august 2010. Hvorfor er kursen faldet endnu ca 32 kurspoint eller 18%.

Tja når man ser på det forstår jeg det ikke rigtigt?

Først og fremmest lykkedes emissionen, og der er kommet styr på den finansielle situation. Gælden er nedbragt, og alt tyder på, at AP har god luft til at nedbringe gælden som aftalt med bankerne.

Revisorens regnestykke, som ville være udmærket for Atlantic, ser sådan ud:
Produktion 950.000 tønder
Omsætning: 337.820
Prod. omk.-120.650
Afskrivn.:-120.650
Admin.omk:- 18.000
Finansomk:- 11.250
Res.f.skat: 67.270

Er overskuddet på 67,27 mill før skat stadig realistisk? Ja det skulle jeg mene. Mindst endda.

Produktionen bliver næppe 950.000 tønder. Atlantic har efter revisorens indlæg kommet med en prognose på 725.000-850-000 tønder og regner med 790.000 tønder.
Årets første 7 måneder har budt på en produktion på 500.000 tønder, og ender sikkert i den høje ende af Atlantics forventninger, endda måske endda lidt højere.

Produktionen er altså lidt lavere end forudsat i Revisorens prognose. Tilgengæld er både tøndepris og dollarkurs højere end forudset, så omsætningen bliver formentlig højere end ventet.
Afskrivningen på produktionsfelterne er per tønde, og dermed lavere. Resultatet bliver altså formentlig bedre end ventet.

Da revisoren skrev sit indlæg var produktionen fra AP`s felter mere usikker, især Ettrickfeltet, hvor der nu tegner sig et mere sikkert billede af produktionen.

Alligevel er kursen på AP som sagt faldet siden Revisoren skrev sit indlæg. Underligt.
8/8 2010 21:19 revisoren 231873Jeg forventer nu ca. 900.000 td for 2010 hvilket betyder en omsætning på ca 400 mio med nuværende valutakurser og oliepriser. EBIT bliver nok ca. 110 mio. Årets resultat vil blive 80-85 mio = ca. 30-32 kr pr aktie.

Gælden bliver dog nok bragt væsentligt mere ned. Mine beregninger viser ca. 150 mio (hvis AP investerer 80 mio som budgetteret).

Den indre værdi per aktie vil ved årets udgang være ca. 137. Der er således ikke den store downside fra det nuværende niveau især ikke da tallene næste år sandsynligvis bliver bedre.

AP er således godt igang med at blive et gældfrit selskab og det varer nok ikke længe inden bankerne slipper taget i selskabet - bankgælden kan være helt væk om 12 måneder - hvis bankerne går helt i baglås.

AP er dog pænt langt fra at finde nye reserver og få dem i produktion - med mindre de nuværende prod. felter viser sig at indeholde mere olie end man på nuværende tidspunkt tror. Det er således svært at se hvordan AP skal opretholde disse (flotte) regnskabstal på lidt længere sigt.

AP kommer således næppe op på de fantasikurser som mange desværre investerede til, men kurser på 250-300 kan måske nåes indenfor 1-2 år - især hvis der kommer opskrivning af oliereserverne i de nuværende produktionsfelter.TRÅDOVERSIGT