Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Stærke firmaer....dårlig fundamental økonomi


20661 18/10 2009 11:45
Oversigt

Nu er vi første uge inde i regnskabsugen for de amerikanske banker, og den politiske coverup af katastrofale konsekvenser af gearingen/leveraged loans/defaults er i fuld sving. Hvilket vi godt vidste, jeg kan bare have mine tvivl om vi så også rent faktisk kan huske det når vi skal investere eller ikke investere.

Når krudtstøvet ( I PI - efter London) har lagt sig kan det være en god ide at gå ind og kigge på hvorfor de amerikanske banker IKKE længere svinger i takt, som de har gjort nu i næsten 7 kvartaler. Først med nedskrivninger og opskrivninger, nu er der himmelvid forskel på BAC og JPM Goldman Sachs.

Jeg ved bankernes trading floors laver kassen i 1+2.kvartal. Nordeas folk har fået topbonus læste jeg i avisen, jeg har på fornemmelsen at de er alle pengene værd (måske skulle man få placeret sig i lidt Nordea?)

Nokia kommer ud med et rædselsfuldt regnskab, men det er ikke så meget den fundamentale tilstand i økonomien, som Nokias katastrofale positionering på smart phones (som de iøvrigt er tæt på at have opfundet, sådan kan det går)

Googles regnskab er så godt at man ikke kan forstå det, selv i et reklame marked der går ned. Men google er nok verdens bedste firma, verdens meste innovative firma, man kan ikke andet end at være imponeret over dem....og det slutter jo slet ikke her. De er verdens største reklamefirma, de har mail, de har mobilstyresystemer, de har youtube, de har operativ systemer snart, de har software. Måske skal man lukke øjnene og købe dem selvom de er steget massivt iår (også i år)

GE regnskab er også godkendt.....men heller ikke mere.

Summa summarum, hvor slemt står det til? Ikke særligt slemt at dømme udfra regnskaberne fra firmaerne, men rigtigt meget af de gevinster der bliver taget er omkostningsreduceringer, costcutting er nu modeord nummer 1 sammen med reduktionen af gælden.

Børsnoterede firmaer er selvfølgelig eliten af eliten, så de har rimeligt godt styr på biksen, men hvorlænge kan de klare nøgletallene ved at fyre og spare?? Ikke særligt mange kvartaler...og nu kommer julehandlen. Stil dig selv spørgsmålet hvad gør forbrugeren til julen, for jeg tror rigtigt mange firmaer simpelthen har lagt alle æg i julehandlen. Og lad vær med at døm ud fra danske forbrugere, der hverken er blevet fyret eller oplever reallønsnedgang. Det eneste de mærker er at det er sværere at låne og komme af med deres huse. Men tænk hvis de bliver presset den anden vej fra også??

Regnskaberne so far har givet markedet lidt relief, for det er faktisk svært "i praksis" at være stærkt pessimistisk når man ser på hvad firmaerne præsterer og måske/måske ikke er USA ude af recessionen.....

Men se vi analytisk på det, så bliver det samlede forbrug ramt af en trifecta af dårligdom.

1. Forbrugerens opsparingskvote stiger. De er fyret (ikke i dk), deres formue er forsvundet
2. Firmaerne investerer overhovedet ikke. (MA har heller ikke været i topform ligefrem). De kan ikke låne til ekspansion i banken. De har nogle ok kapitaludvidelser igang, hvor eksisterende aktionærer skyder penge i, men det er en one-off. Alt positivt cashflow går til at reducere gæld og polstrer.
3. Det offentlige har brugt sine skud i bøssen og de skal lede efter exit strategier, altså hvordan skal de reducerer deres enorme underskud på balancen.

Så hvor er det væksten kommer fra? Så har vi den gamle BRIC historie, som vel ret beset er en Brazil India China historie. Det er nok der hatten skal hænge de næste år, men kineserne vil ikke betale en skid for noget og da slet ikke en NIKE sko, som koster 5 kr at producere og resten af pengene går til Kokain til et hold på Saatchi og Saatchi??

Det var lidt søndagstanke af den nøgterne slags. Jeg glæder mig til at PI står helt færdig, så skal jeg igang med fundamental analyse og måske lidt video.

God Søndag ALLE




TRÅDOVERSIGT