Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

GES Q3


22842 baze 30/11 2009 18:36
Oversigt
30/11 2009 18:37 022843


30/11 2009 19:08 oneofakind 022844Skuffende, og i alle henseender et Q3 der ikke indikerer at den "nye" ledelse har greb om selskabets projekter endnu. Forventer faktisk at de igangværende projekter færdiggøres, hvorefter ledelsen "gør status" for herefter at udstikke en ny strategi for fremtiden.
Dvs. 3-6 måneder uden positive nyheder.. blot forventede.. samt risikoen for yderligere nedjusteringer!
Ikke just positivt mht. kursdannelsen.
Personligt håber jeg at hele "det Italienske projekt" sælges og afvikles, hvorefter GES koncentrerer sig om f.eks. Baltikum, Polen og Øvrige Østeuropa.

Men det er nok ikke hvad der ligger i kortene.. desværre!

mvh.30/11 2009 19:19 niho 022845Det undre mig at ingen hæfter sig ved at alle forbehold for MG lånet er opfyldt idag og at de kun venter på udbetalingen.30/11 2009 19:29 Hegu 022847Niho...det tror vi alle gør, men dette faktum overskygges af de øvrige udmeldinger.

Med venlig hilsen

Hegu30/11 2009 19:38 Bøgen 122848Tjah Hegu, for ikke så lang tid siden var den største usikkerhed om GES kunne overholde betingelserne for udbetaling af lånet, det kunne de!
Nu fokuseres der så på alt det andet negative, og det er der da absolut også en del af, men mon ikke GES klarer den..30/11 2009 20:01 doodha 122850Enig Bøgen

Desuden er der nettilslutning af Monte Grighine og snart også Minerva Messina.

Det er tre af de vigtigste ting, vi har ventet på i måneder.

Skulle slet ikke undre mig, at vi stiger i morgen...
Det havde vi afgjort ikke gjort umiddelbart, hvis det var fremlagt i børsens åbningstid - p.gr.a. den umiddelbare fokusering på nedjusteringen.
30/11 2009 20:39 Hegu 022854Bøg....jeg er positiv, men mener at bestyrelsen går med livrem og seler.

Vi skal stadigvæk huske, at den store nedskrivning ved halvårsregnskaber er af ren teknisk art ude likviditetspåvirkning.

Med venlig hilsen

Hegu30/11 2009 23:38 Bøgen 022871Hej Hegu..
Nu har jeg gennemlæst det meste af Q3, eller det jeg forstod ihvertfald;)
Og for mig er der ingen tvivl om at ledelsen lige netop går med livrem og seler, lidt uvist af hvilken grund...

Selv om jeg ejer aktier i GES og derfor er "farvet", tror jeg faktisk på en positiv reaktion på kursen i morgen..
Har lidt på fornemmelsen, og det er kun på fornemmelsen, at blåstemplingen af udbetalingen hidrørende MG er det flere "større" investorer har ventet på, da det giver en endelig vis tryghed..

Tak til Stengård for at sætte visse dele af Q3 i perspektiv..

Forhåbentlig god GES-kursdag i morgen til os alle;)

Bøgen..30/11 2009 20:28 niho 022853Jeg gætter på at bestyrelsen har valgt at fokusere på det negative for derefter selv at købe op, ellers giver det sgu da ingen mening at neglisere de positive ting der trods alt også er30/11 2009 19:48 alpehue 022849Der var sikkert mange, der havde forventet, at betingelser for lånet ville falde på plads. Da der ikke er informeret andet, end at det var formalia, der manglede for udbetalingen.30/11 2009 19:27 alpehue 022846Troværdigheden lider endnu et knæk.

Fra ½-års:
"- Med indgåelsen af denne aftale får Greentech dækket sit likviditetsbehov og kan færdiggøre de de igangværende byggeaktiviteter af Minerva Messina og Cagliari II samt fortsætte sin udvikling og drift."

* Nu koster forsinkelser altså 50 mio.

Her fra ledelsen senest om forsinkelser:

"Forsinkelse koster i småtingsafdelingen"

* Det kan vi så ikke længere stole på !

De mangler, at gøre som Genmab. Skære ind til benet, og koncentrere sig om det, de med sikkerhed kan levere.

Manglende Troværdighed er værre end nedjusteringer (for kursen)

Jeg regner med kursfald, men det kommer vel ikke bag på nogen.

Uanset hvor godt man er informeret om eller har indsigt i et selskab, så er værdien heraf aldrig større end ledelsen troværdighed.30/11 2009 20:08 stengård 1022852Hvis man starter med det positive.... (og meddelelsen er faktisk RIGTIG positiv - omend selskabet gør hvad de kan for at skjule - uvist af hvilken grund)

De to største sten på vejen mod profitabel drift er væk - og gætterierne om manglende udbetaling af finansiering må forstumme - ligesom ankesagen synes endnu mere bizar når møllerne i næste uge starter driften (så er der ihvertfald ingen midlertidig byggetilladelse der kan tilbagekaldes). Iøvrigt vil man skulle opskrive værdien af Monte Grighine når møllerne er i drift - eftersom anlægget (som det er i drift) nu skal optages til "værdien" i stedet for omkostningerne (som det skal i projekt-status)

Finansieringen af Monte Grighine er på plads og alle formalia er opfyldt (som beskrevet tidligere) - normal bankpraksis tilsiger så at pengene er på kontoen 5-7 bankdage efter - hvilket så er på mandag den 7-9. december. Selskabet udsender meddelelse når det er sket. Det betyder at den likvide situation letter gevaldigt.

Man regner med en afregningspris på 18,39 eurocents for 2009 - hvilket skyldes den let højere pris på Sardinien end på fastlandet. Det er Europa's højeste afregningssats

Nettilslutning - Terna har fået overdraget sin del af substationen på Monte Grighine- og det er derfor muligt nu at lave successiv tilslutning af møllerne - startende i denne uge. Det bør kunne betyde at alle møllerne er ude af testperioden inden årets udgang.

Så det negative. Selskabet laver en reservation på små 50 millioner kroner formentlig primært til MULIGE ekstra omkostninger på Messina projektet, og MULIGE ekstra regnskabsmæssige tab på MG (I aviserne på Sicilien taler man om et ekstra krav på opimod 40 millioner kroner) - det må skyldes at Vito Nicastri mener det bliver dyrt for ham i husarresten... Det kan umuligt koste så mange penge ekstra;

Der må være brugt dobbelt livrem og ekstra seler i bestyrelsens estimat.

Men - eftersom det er byggeomkostninger ved projektet - så vil de (TEORETISKE) 40 millioner så KUNNE amortiseres over møllernes levetid; det ville faktisk være det normale - men bestyrelse vælger noget alternativt at nedskrive værdien på årsresultatet - og det mener jeg godt man kan diskutere rimeligheden i. At jeg ikke forestiller mig at selskabet accepterer den ekstra omkostning uden sværdslag er noget andet..

Igen - Permatesten af anlægget - der skal laves af revisoren i forbindelse med regnskabsaflæggelse - når det er oppe af snurre, vil vise at man skal indregne en betydelig ekstraværdi - idet et anlæg i drift er betydeligt mere værd end omkostningerne til opførelse af anlægget.

Man omtaler " idet der i disse arbejder er væsentlige sikkerhedsforanstaltninger, der er
en forudsætning for en elektrificering af transformerstationen" på Messina - Meine Kontakte beim Nordex oplyser at det eneste der mangler er mangler der et hegn..... suk

Finansieringen af Messina bliver reduceret - ihvertfald i første omgang, typisk vil man se at man refinansierer et år efter i drifttagning - og der baserer man det på out-put og cashflow - det er ikke helt let forståeligt at man ikke nævner det i forbindelse med redegørelsen for finansieringsmodellerne på Messina

Forsinkelse på Messina blev for et par uger siden i forbindelse med arrestationen af Vito Nicastri estimeret til at være 3-4 måneder på projektet, det er stadigt vanskeligt at se som andet en ren afpresning...specielt fordi arbejdet fortsætter...

Cadau II's status er der nu pludselig tvivl om... Det virker heller ikke helt logisk al den stund at man nu får betydelige midler frigivet i finansiering af MG - OG at møllerne ligger på kajen klar til afsendelse i Rostock. Endnu mere besynderligt når man tager de tidligere meldinger om WDL' sinteresse i at finansiere projektet in mente. Jeg har godt nok svært ved at gennemskue det logiske heri - det er vel igen en livrem/seler betragtning

Ankesagen er højest besynderligt IKKE omtalt nogen steder - men alene hævningen af sagen vil (hvis ellers jeg husker ret) muliggøre yderligere finansiering i form af en forøgelse af projektfinansieringsgraden på MG fra 50 til 70%... det vil sådan cirka frigive 30 millioner euro yderligere - eller betragteligt MERE end de samlede omkostninger til Cadau II

Det kan godt være at nogen synes det var en gavldigt god ide med en ny bestyrelse... men jeg hører ikke til dem... rent faktisk er det egentlig en POSITIV meddelelse som man vælger at "ødelægge" ved en nedjustering af forventningerne - som jeg ihvertfald kun kan se er "måske" nedskrivning - og som man iøvrigt IKKE er forpligtet til at tage over resultatopgørelsen al den stund at det er ekstra byggeomkostninger ....

Hvis der kommer insiderkøb fra bestyrelsen så ved jeg ihvertfald godt hvad jeg vil påstå at det er...


30/11 2009 20:48 Stinker 322855Tak for en fin gennemgang Stengård.

Min første tanke var også at de 10.000 aktier som bestyrelsesmedlemmerne hver anskaffede d. 31/8 (i kurs 23,80) nu skal suppleres. Men det kan jo også være, at man blot tøver med at tage æren for fuldbyrdelsen af de projekter, som den nye bestyrelse i hovedsagen ikke har haft noget med at gøre, og at man derfor heller ikke fokuserer herpå.
Endelig er der i hvertfald tale om en bestyrelse, som tilsyneladende ingen løfter udsteder og ingen potentielle omkostninger udelader, hvorved der vel også er tale om en betyrelse med rimelige forudsætninger for at genskabe troværdigheden til selskabet, uanset at IR-arbejdet kunne være udformet lidt fiksere.

Tiltrods for den spagfærdige annoncering af gode nyheder, som vi længe har ventet på, er stillingen i hvert fald nu den at der i 2010 skal tjenes penge og at dagens meddelelse i al væsentlighed var positiv.

Tak i øvrigt for din påpegning af de regnskabsmæssige forhold, som gør at vi tilsyneladende skal til at vænne os til, at der - frem for ubehagelige overraskelser - ligger skjulter reserver rundt omkring.30/11 2009 20:54 Windstyrke 122856Ja det er noget lort den ledelse meddeler(som du skriver) og det er sådan set lige meget om det er sandfærdigt eller ikke. Atter 50 mio. taget lige ud af aktionærenes lommer. Ledelsen fatter ikke hvordan den skal komme videre med GES.
Kajs vurdering har været kendt hele vejen, men at tro en tidligere chef for vindmølleindustrien skulle have viden om hvordan en vindmøllepark finansieres og drives er da at skyde gråspurve.
Troværdighed er noget der skal bygges og i min hjerne tager det 3-4 år, så det varer noget endnu inden det fænomen(måske) opstår for GES.30/11 2009 21:00 revisoren 422857Jeg tror ikke at de 40 mio ekstraomkostninger du forventer vedrørende MG kan amortiseres over levetiden. Der er nok tale om at det EDF/GES ejede selskab viderefakturerer alle omkostninger udover de aftalte 47 mio EUR til GES, så der er tale om en ekstraomkostning til GES og ingen aktivering i EDF/GES.

Det er iøvrigt lidt ærgerligt at ekstraomkostningerne vælter ind - hvornår mon ledelsen får styr på den del, så vi undgår den ene nedjustering efter den næste - det er ikke befordrende på troværdigheden.

Der er vist ingen tvivl om at den dårligste nyhed i meddelelsen er at Cadau II under de nuværende forhold på kreditmarkedet muligvis ikke kan realiseres som planlagt. Her gi vi og troede at GES havde en helt god likviditetssituation (når MG lånet blev udbetalt) og så viser det sig at de ikke kan realiesere et "mindre" projekt hvor en pænt stor del af omkostningerne allerede er taget. Hvis man ikke engang kan realisere et projekt på 23 MW - så er det jo ligesom ligegyldigt hvor stor og god en projektportefølje man har. Nu bliver projektet jo nok kun udskudt på ubestemt tid (6-12 måmeder) - opgivelse af projektet vil jo koste en nedskrivning på et pænt 3 cifret mio beløb.

Vi må forvente 2010 bliver et "kedeligt" konsolideringsår, hvor de 3 mølleparker skal bevise deres værd - så bliver kreditmarkedet forhåbentlig samtidigt blødt lidt op.

Nå ved kurs 20 er aktien nu ikke dyr - men selskabet skal altså se at få styr på deres byggeprojekter - I 2010 ser det heldigvis ikke ud til at GES skal bygge ret meget, så mon ikke de for engang skyld kan budgettere ret præcist *S*.30/11 2009 21:09 stengård 022858Hej revisoren - de 40 millioner vedrører Messina - hvis jeg har skrevet MG et sted beklager jeg... så jeg regner stadigt med at de kan amortiseres

Jeg tror ikke et sekund på at Cadau II ikke bliver til noget - og det vil iøvrigt give NOGLE problemer vis a vis Nodex - idet møllerne er færdige og ligger på kajen i Rosstock..

Hmmm - der skal da gerne bygges i Polen i 2010 :)30/11 2009 21:11 HenryAS 022859Ja alt ialt kan man vel nu sige at GES burde kunne arbejde sig støt og roligt der udaf efter det kæmpe mæssige bump som finanskrisen gav selskabet - og at man har lært lidt af hændelses forløbet som må være særdeles værdifuldt fremad rettet med de næste projekter.

Er det ikke gerne de første par projekter indenfor næsten alt byggeri som hvor lærepengene skal betales.
30/11 2009 23:20 baze 022868Underskuddet der startede året med 0-10mil for hele året og voksede til 135-150 for hele året i maj og videre til 250 mil i august og minsandten endnu videre til 300 mil i december.
Nu kommer så det store spørgsmål : Hvad mon det hedder om 3 mdr og 6 mdr?
Nogen, der har en krystalkugle uden for mange fine forventninger og med klart lys I ?30/11 2009 23:22 baze 022869


30/11 2009 23:52 Sibelius 022875Ja, man må håbe du har ret, for læst uden for megen insider viden om selskabet er den første tanke der melder sig at det hele fortsat er ved at brase sammen.

Man kan, som flere nævner, godt mistænke den nye bestyrelse for at ville ændre dramatisk kurs i forhold til hvor lyserøde briller man går med. Man må da ikke håbe at meddelelsens tekst afspejler den aktuelle situation og bestyrelsens tro på fremtiden....

Kan man forestille sig at deres udmelding om Cadau II kan skyldes at det er et projekt EDF ikke synes om, subsidiært at EDF presser på for at andre projekter skal fremmes som udelukker Cadeau?1/12 2009 01:29 Kenddinvare 122887Dog tror jeg der kan ligge 2-3 mio. Euro reelt i ekstra omkostninger på MG og det er klart at forsinket igangsættelse af MG og MM så der næsten ikke kommer driftindtægt herfra i år giver basis for en nedskrivning.
Denne er så valgt i overkanten.

Omkring likviditeten er det naturligt at en forsigtig bestyrelse har bremset CadeauII, mens man har skullet være sikker på at få MG og MM færdiggjort. Med MG klar til mølletilslutning og finansiering på plads er det evident at der nemt ville være likvider til at fuldføre CagliariII.
Det kan så skyldes at man internt har fastsat et princip, som man så ikke vil bryde (en fortsat overholdelse vil betyde en langsommere udvikling end nødvendigt og altså koste os aktionærer penge).
Den anden mulighed er at der er nogle projektopkøbsplaner for en del af de penge man nu får på kontoen (og det er i mine øjne vejen til størst værdiskabelse med de nuværende markedspriser).1/12 2009 01:36 collersteen 222888Cagliari 2 skal bare igang lige meget hvad. Om de så skal tage et acceptcard lån herhjemme indtil bankerne får nosset sig sammen...meiner Meinung nach.

- Projektet er betalt med aktier i dyre domme.
- Fundamenterne er lavet.
- Man har netforbindelsen, transformerstation og det hele.
- En del af møllerne er forudbetalt. (og ligger ifølge stengård også klar på havnen i Rostock)
- Marken er flad og uden stejle bjergveje som selv Nordex ikke havde forberedt sig på.

Ifølge årsrapporten 2008 kan jeg umiddelbart regne mig frem til at det vil koste ca. 20 mio eur at færdiggøre. Sidenhen er der lavet fundamenter, så det må dække en del af omkostningerne.

Cagliari 2 informationen er iøvrigt særdeles mangelfuld og vel nærmest komplet ubrugelig.
I resuméet kan man med negative briller læse det som om at projektet kan blive droppet:
"Finansieringen af Cagliari II-projektet vanskeliggøres af udviklingen i projektfinansieringsmarkedet, hvilket kan påvirke projektets gennemførelse."

Længere fremme under finansieringen skriver man at der intet nyt er at berette siden halvårsregnskabet.....

Endelig skriver man det sædvanlige om Cagliari 3 og indikerer nærmest at alt er som "vanligt"....1/12 2009 08:34 Windstyrke 022890Med tillid til at ledelsen har indsigt i hvad selvskabet formår, fortæller denne meddelelse om Cagliari2, at det står rigtig slemt til med GES.
Er meddelelsen atter en "fusermeddelelse" så er det da endnu en gang at tage pis på aktionæren.1/12 2009 14:00 Kenddinvare 022904Mon det er en formulering fra en udgave af Q3 lavet inden sikkerhed for MG nettilslutning og dermed den sidste sten ryddet af vejen for udbetaling af MG projektlånet?
En formulering der så i den nuværende situation skulle have lydt "har påvirket projektets gennemførelse" og ikke "kan påvirke projektets gennemførelse".TRÅDOVERSIGT

22842 GES Q3
30/11 18:36 baze 23