Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas - enten KAN Engel gå på vandet...


24927 stengård 25/1 2010 12:39
Oversigt

elelr også så må det blive et plagsomt 2010 for Vestas også. Fra projektsiden kan jeg fortælle at det stadigvæk er stort set umuligt at opnå finansiering på projekter - med mindre du kan dokumentere at du kan opføre hele parken uden at have brug for finansiering....

Så det virker meget usandsynligt at man holder den gamle udmelding om 10 i 10... nu er den godt nok afløst af 15 i 15 - men alligevel.....

http://borsen.dk/investor/nyhed/175020/newsfeeds_rss/



25/1 2010 12:47 JensH 124928



Problemet med Vestas er grundlæggende at det er nemt at kopiere deres teknologi. Det svarer til bilproducenterne i 1920-...
Der fandtes rigtig mange små bil producenter. De blev efterhånden samlet i store klumper. Men da ingen har patent på 4 hjul med sofaer og et rat - så er konkurrencen ubønhørligt hård.

Havde man vidst for 80 år siden hvor mange biler der skulle laves så ville kurserne være eksploderet. Men selv om markedet er så stort og voksende så er der altid nogle der trykker prisen - hvilket gør Vestas og bilproducenter til en risikabel affære.

Jeg ville helt klart sætte pengene hvor patenterne og indtjening er iorden og hvor andre ikke kan kopiere så let. Af danske kunne nævnes Novozymes og Danisco som faktisk ikke har en eneste kinesisk konkurrent.







25/1 2010 12:58 troldmanden 224932



JensH

Vestas er rent faktisk en af dk største patent ansøgere. Siden 09 har de f.eks indsendt 79 patent ansøgninger. At udvikle en vindmølle er helt ufatteligt videns tungt. Det er så meget mere kompliceret end hvad de fleste går og tror. I hvert fald hvis det skal være en moderne mølle der kan holde i mange år og ikke en kinesisk mølle der udelukkende blot skal op at stå for at de kan få et tilskud.

Ved udgangen af 2010 så vil Vestas have hele 2000 ansatte i deres R&D afdeling. Ved udgangen af 2009 var det tal 1100. Så der satses MASIVT på at forblive i front.

Problemet for Vestas er dog at det først er for ganske få år siden de reelt set begyndte at have en proaktiv patent strategi. Så rigtig mange ting de tidligere har udviklet kan alle konkurrenterne frit kopiere. Men det er slut nu



25/1 2010 18:55 JensH 024951



Hej Troldmand,

Jeg er klar over det - og jeg kan godt lide Vestas som firma og er stolt over at have dem i Danmark. De har en god ledelse, gode medarbejdere og masser af gå-på-mod.

Men bilbranchen har også masser af patenter, innovative medarbejdere og masser af gå-på-mod. Og ingen vil jo påstå at udviklingen i bilbranchen står stille. Men det er stadigvæk svært at tjene penge på biler.

Min pointe er blot at Vestas altid vil blive presset på prisen og den teknologiske udvikling af andre med en ingeniør timepris på 50 kr.
Det er lidt nemmere for virksomheder at tjene gode penge hvis de sidder på noget unikt som er enten patent beskyttet eller fysisk begrænset (som f.eks. en havn, osv.).



25/1 2010 22:01 Stockrosen 124962



Er der bare mig tilbage, der tror på Ditlev og Vestas?. Der har ikke været rigtig mange analytikere der har troet på Vestas og DE i 2009, men de er da blevet tørret gevaldigt på stribe til nu, og hvad DE har meldt ud, har til nu holdt vand - så hvorfor ikke fortsat?.

Ditlev har mig bekendt ikke meldt andet ud, end at guidance for 2009 holder. Ditlev har mig bekendt ikke meldt andet ud om 2010 end guidance holder. Han har godt nok meldt ud han tror omsætningen for 2010 bliver lavere end 2009, - men det kan jo være det samme som 2009 ender op med at være større end de udmeldte 7,2 mia euro - sådan læser jeg det da`. Når guidance for 2010 er 7-8 mia euro og holder, og er mindre end 2009 hvis guidance var 7,2 euro (så er 2009 større end 7,2).

IR-Chef Peter Kruse har været på banen i et forsvar for de guidance`s der har været meldt ud for 2009 og 2010, og siger som DE han forventer de holder. Han siger samstemmende de kun melder ud om de større ordrer, men de mindre hvorom der ikke meldes ud, flytter altså en hel del. Det er altså de mindre ordrer der stadig performer, og måske tillige dem der har givet ekstra 4% markedsandel i USA??.

Nu var Hansen Transmission på banen med en 15% nedjustering for 2010.
For mig siger det mere om Suzlon end om Vestas, - men det er måske forkert i og med Vestas er storkunde hos Hansen??.

Nej...jeg tror fortsat på Vestas modsat andre. Det sker der jo heller ikke andet ved end jeg kan komme til at gå lang i aktien, hvilket ikke nødvendigvis behøver at være en dårlig forretning. Her tænker jeg på, de snart er med på off-shore igen, og i kamp med Siemens. Det har så sandelig været et problem de fik problemer med gearkassen på deres off-shore 3,0 MW (fra Hansen Transmissions), og forlod off-shore for at innovere problematikken. Nu siger de problemet er løst, og kan være i serieproduktion jan. 2011 (mig bekendt). De siger ikke hvad og hvordan det er løst (problemet), - men er det eks. løst i samarbejde med ny leverandør, eller skal Hansen stadig levere gearkasser til 3MW?. Jeg spørger som uvidende, og tænker på Hansen nedjusteringen. hmrmmmr.

Stockrosen



25/1 2010 23:47 stengård 024967



min skepsis er mere sektorbetinget - fordi jeg kan se besværlighederne med at få finansieret opførelse af vindmølleparker - og i den sammenhæng er der ikke meget der tyder på at 2010 bliver bedre end 2009...



26/1 2010 00:29 Windstyrke 024974



Hvis det billed(biler og vindmøller) overhovedet kan bruges(hvilket jeg tvivler på) så forestiller jeg mig Vestas som Ford midt i 1900 tallet som i løbet af 40-50 år udviklede sig til en særdeles eftertragtet vogn. Eller måske en BMW.
Til sammenligning ser jeg nogle andre mølleproducenter som en totakts Drabant.
Hvad kan den form for argumentation bruges til. Ingenting i mine øjne. Vi er i en anden verden på et andet tidspunkt og med en helt anden teknologi og metode for omsorg af videnudvikling. Det er Vestas topledelse bevidste om.
Om 20 år er Vestas fortsat teknologisk i front.
Det er de på grund af deres satsning på forskning og udvikling og på grund af den bevidsthedsændring om energiforbrug og forurening hele jordens befolkning er i gang med.

Vestas er nede pt. fordi coop15 ikke fandt et fælles fodslag, men det kommer.



26/1 2010 02:25 JensH 024986



Omkring bilsammenligningen: Det kan da godt være at det er en dårlig sammenligning. Jeg syntes blot at historierne ser ens ud. Men det er på langt sigt - Vestas kan jo sagtens blive en success i de næste 10-20 år hvilket er 10-40 gange længere end jeg normalt er inde i en aktie.

Omkring miljø: Jeg tror ikke på at der nogensinde kommer fælles fodslag omkring miljø - selvom det måske er nødvendigt.
Det er da fint nok at vi i Danmark optimerer på detaljer. Men hvad nytter det når kineserne og alle mulige andre som vi konkurrerer benhårdt med er fuldstændig ligeglade?

Og omkring rene el-biler: Hvem gider have en elbil uden benzin motor som oplades om natten - men som ikke engang kan varme om vinteren og køle om sommeren? Og hvis man bruger varmen kan den ikke køre ret langt? Jeg gad ikke købe den - om det så var helt uden afgifter.
Hvis man ønsker det kan man jo lave forsøget her til morgen ved at undlade at sætte varme på bilen :)

Min konklusion er: Der skal helt andre midler til. Nye brændselsmotorer som let kan fyldes og som ikke giver Co2.
Og kraftværker som er stabile. F.eks. a-kraft.

EL er en ekstrem fersk vare. Den skal kunne produceres stabilt og i de varierende mængder som ønskes uafhængigt af hvordan vinden blæser. Det kan vindmøller ikke leve op til.

Hvis man virkeligt ville gøre noget for vores jord ville man lave økonomisk støtte og familieplanlægning i de lande som gør at befolkningsantallet på jorden eksploderer. Eller man se på simple løsninger som at stoppe med at flytte flasker med drikkevand rundt om jorden og at flyve amerikanske småkager til Danmark og danske småkager til Amerika.
I stedet har man valgt at søge de mest komplicerede tekniske løsninger på problemer som mange ikke engang vil anerkende i praksis.

Og dette er bare oven i at Vestas ikke har noget indlysende som gør at de er meget bedre end deres konkurrenter.

Jeg tror simpelthen ikke på projektet - hverken redning af jorden fra co2 eller vindmøller. Det er ren pop snak fra politikere og andre at de virkeligt er interesserede i at løse nogle problemer.

Beklager den negative vinkel på sagerne. Men jeg har heldigvis taget fejl uendeligt mange gange og det er da muligt at tingene retter sig op og verden balancerer sig igen.



26/1 2010 10:47 Windstyrke 124998



Skat og afgiftssystemer for den enkelte borger og kvotesystem for nationersamt bliver nøglen til at ændre på menneskers transportvalg/elforbrug/forurening. Så længe nationer(coop15) ikke kan blive enige om hvordan ansvaret skal placeres, bliver det ikke til noget.
Det er da helt forståeligt at den enkelte borger tænker på sin egen pengepung og bekvemmelighed hvis borgeren ikke kan se den fælles opgave.



26/1 2010 20:04 Stockrosen 025017



Den her lille artikel"snøvs" bakker vel Ditlev lidt op omkring hvad han udtaler om markedet i USA.

http://gofetch.dk/4b5f1bd29977e-vestasawea-staerk-afslutning-pa-2009-i-usa/

Den holder vel også lidt med mig, omkring hvad jeg skrev i indlægget længere oppe i tråden vedrørende 2009 kan være større end estimatet for 2010 - altså større end de 7-8 mia euro.

Så kan Vestas altså komme rigtig pænt ud af 2009...eller hvad?.

Stockrosen



26/1 2010 20:19 oneofakind 125018



Spinn! DE har ikke mestret dette særligt godt, hvis vi tænker på sidste års regnskabsmeddelelse, hvor Vestas fastholdt for året i den "officielle", hvorefter DE nedjusterede på pressemødet!

Resultat.. down!

Hvorvidt DE siden har fået en rådgiver mht. hvorledes man håndterer pressen og analytikerne skal være usagt (har ikke selv modtaget henvendelse.. trods jeg vidste liige hvordan), nå, men min tro går på at DE igen har en flot flot regnskabsmeddelelse, hvor alt dårligt puttes væk i 2009, og 2010 dermd overrasker analytikerne.. trods det ikke er i 10-10 overensstemmelse, men derimod ikke så negativt som forventet.

Og så svarer DE på spørgsmål.. og så er det vi nok ser endnu engang at han ikke kan lyve overbevisende.. hvorfor kursen vil rasle ned nogle måneder igen.. denne gang med target 180.

Herefter får vi se, om Stengård i god tid kan komme med et par meldinger mht. "financierings-klimaet" som jo nok bliver første indikation af at ny vending er lige om hjørnet.

Iøvrigt tror jeg, at DE vil bruge meget af tiden ved fremlæggelsen på at fokusere på de 2 nye mølletyper.. havmøllen og 112- møllen til lavvindsområder og middelvindsområder.. og prøve at få markedet til at tænke lidt langsigtet!

Men qua Vestas er så likvid er der desværre ikke nogen det tænker langsigtet mht. inv. pt.. man kan altid komme ind igen..!

Så jeg tror mest på at Regnskabet bliver påvirket af periodesvingninger, foreceast for 2010 bliver negliseret og fokus flyttet imod 2011 og 12.. medens der sælges kraftigt ud af Vestas aktierne.. indtil vi kan se en vending!

Nå, blot mit bud.. shorter ikke.. men ejer heller ikke Vestas pt.

mvh



26/1 2010 20:44 Stockrosen 025019



Nå så....træerne vokser så ikke helt ind i himlen.
Fandt lige lidt mere uddybende, og forklarende.
Efterfølgende copy past


26-01-2010 [Pressemeddelelse: RB-Børsen]


Vestas: Awea-rapport giver anledning til bekymringer





Den amerikanske vindorganisation Awea har natten til tirsdag fremlagt sin årsrapport for det amerikanske marked. Og det giver bekymringer for industrien og især Vestas i forhold til 2010, selvom opgørelsen viser solid vækst i 2009. Ifølge rapporten er den amerikanske vindindustris kapacitet vokset 39 pct. i 2009, og dermed er den amerikanske energiforsyning fra vindenergi tæt på 2 pct. af den samlede elforsyning, hvilket Awea ser som en positiv udvikling.

Men Awea drypper malurt i bægeret, idet organisationen pointerer i rapporten, at væksten kan aftage i 2010, og at grunden til stigningen i 2009 skyldes momentum og ordrer fra 2008.

En kilde vurderer over for Aktiefokus, at 2009 blev et stort år for vindenergi i USA med installation af 10 GW, men kilden pointerer, at de nu har bygget alt hvad der er finansieret. Det efterlader 2010 i en meget svær situation. Dermed kan der være udsigt til fald i 2010, og der nu er brug for at give industrien den nødvendige hjælp og et eksternt boost.

Vindenergiprojekter under konstruktion er dykket voldsomt i 4. kvartal i USA, og niveauet har ramt det laveste niveau siden tidligt i 2007. Der er samlet 2786,3 MW under konstruktion, hvilket er en tilbagegang fra 5254 MW i 3. kvartal. Topniveauet blev nået i 2. kvartal 2008 med 9028,7 MW under konstruktion.

Vestas-bekymringer bliver understøttet af et dyk ned i tallene for projekter under konstruktion, hvilket synes at være det helt essentielle her, hvor Vestas blot har projekter på 71 MW under konstruktion i fjerde kvartal, hvilket kun ses lavere hos tyske Repower. Til sammenligning har GE 763 MW under konstruktion, Siemens 483 MW, Suzlon 350 MW, Mitsubishi 264,6 MW og Gamesa 300 MW.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )


Stock`



25/1 2010 12:50 troldmanden 124929



Ja det ser svært ud for Vestas. Jeg tror 2010 bliver trist for Vestas. Som jeg ser det så ender oms lavere end 09. Og 09 oms ender i forvejen en del under budget. Så med et meget stort produktions apparat som ikke vil blive udnyttet ret meget + stærkt stigende udgifter til udviklings afdelingen så vil margin alt andet lige komme yderliger under pres. Derfor forventer jeg en dobbelt nedjustering. Både på oms og margin. Men fra 2011 så begynder det at lysne igen.


Omkring Q4 så er der en potentiel bombe der kan få alvorlige konsekvenser for 09 regnskabet. Som de fleste ved så er det altid i Q4 der er største aktivitet. Ret mange projekter skal være sat online inden udgangen af året. Og en stor del af betaliongen falder først når et projekt er online. Men sådan som vejeret artede sig ultimo året så er det slet ikke utænkeligt at flere projekter ikke nåede at komme online hvorfor Vestas muligvis må periodisere en lidt større omsætning/indtjening fra 09 til 2010



25/1 2010 21:05 doodha 024958



Fin pointe, Troldmand.

Men omvendt: Hvis det viser sig at 09-regnskabet bliver dårligere end ventet p.gr.a. disse vejr-betingede forsinkelser - kan man vel forvente, at Q1 vil blive relativt godt.

Måske vil det være en idé at positionere sig op til Q1 d. 28. april... Det har jeg da i alt fald noteret mig som en mulighed...



TRÅDOVERSIGT