Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Flot Vestas 09 resultat. Men der er mørke skyer forude


25710 troldmanden 10/2 2010 15:27
Oversigt

Hatten af for Ditlev Engel. Må sige jeg er imponeret over Vestas formår at holde margin i absolutte høje ende mens oms bliver næsten 10% lavere end forventet. Og i visse henseende er indtjening jo vigtigst. I hvert fald på den korte bane. Så hatten af for det.

MEN regnskabet afsløre en række andre punkter der er knap så gode.

Vestas vækster 10% på omsætningen. Det betyder tabte markedsandele. Og nej det skyldes ikke de andre store konkurrenter har underbudt Vestas. For Simens har en endnu højere margin end Vestas.

Ordrebogen ved udgangen af 09 endte på 1747mw (værdi 2,2 mia euro) hvilket stort set svare til mit estimat på 1800mw som man kan læse i detaljer her. http://www.proinvestor.com/boards/25300/Vestas-i-store-problemer

Ordrebogen er altså faldet med hele 64% på et år! Det har da også fået Vestas til at nedjustere forventningerne for 2010 til 7 mia euro med en margin på 10-11% mod tidligere forventet en oms på 7-8 mia euro med 10-12% margin.

MEN når Vestas ikke fortager en større nedjustering end det (stadig større end hvad markedet forventede idet gennemsnittet var 7,25 mia euro for 2010) så bliver det igen igen en kamp op ad bakke hvor tvivlen hele året vil være på hvornår nedjustere Ditlev Engel 2010 forventningerne. (altså udover den nedjustering han er kommet med i dag)

Vestas fik i 2009 nye ordre på 3072mw mod mit estimat på 3184mw. Men i 2010 forventer de nye ordre på hele 8000-9000mw. Dvs en stigning på næste 200%. Det lyder i mine øre ikke særligt realistisk. OG i den henseende skal man huske på at gårdagens hensigtserklæring fra Trillum Power på op mod 3700mw IKKE vil tælle med i ovenstående 8-9000mw. For projekterne ligger så langt ude i fremtiden at det kun er det første projekt på 420-710mw der kan afgives primo 2011 (de vil indsende de sidste ansøgninger sep/okt 2010)

Jeg tror ganske enkelt ikke Vestas kan vækste med 6% i et marked som kommer til at falde i 2010. Absolut intet tyder på at de kan beate markedet i år med den lille ordrebeholdning de har i forhold til deres konkurrenter. Så jeg fastholder de vil komme ud med en oms på 6,1-6,6 mia euro. Og med den stadigt stigende produktions kapacitet så vil en nedjustering af oms også betyde margin på 10% vil komme under kraftigt pres. Der VIL komme endnu en nedjustering for 2010 regnskabet...... Og jeg tror også stadigt på at Vestas inden udgangen af året kan fiskes til tæt ved 200 per aktie

Men jeg fastholder også at Vestas helt sikekrt skal ligge i min pf når vinår frem til 2011. Det bliver en langsigtet vinder. Men her og nu er det op ad bakke

Af andre interessante informationer er at 30% af den forventede ordreindgang forventes at stamme fra Nord - og Sydamerika. Dvs de nærmest forventer at kunne fylde kapaciteten op på de amerikanske fabrikker der har en kapacitet på 3000mw. Pt har de nærmest et rundt 0 i ordrebogen til USA. Så det er da nboget jeg vil se frem til men nok også er lidt skeptisk omkring. I hvert fald til levering i år. Når først V112 er klar til medio 11 så tror jeg det ser godt ud. Men nuvel. Disse ordre skal/kan jo også begynde at komme ind i 2. halvår 10

Noget af det mest spændende er måske nok det man kan læse i Vestas interne magasin "VestasInside". Her har man lavet et helt nummer som var det første udgave i år 2016 hvor man kigger tilbage på den store succes med målene trippel15. Altså en omsætning på 15 mia euro, en margin på 15%. Der er "interviews" med både nogle af deres største kunder, salgs afdelingen, udviklings afdelingen med flere. Altså kort sagt flere ord på hvad Vestas reelt set forventer der skal til for de kan nå deres mål.

Jeg hæfter mig bla ved følgende.

E.ON - en af verdens største utillites og en af Vestas største kunder "udtaler", "Med hensyn til offshore er jeres 6 MW-mølle en kæmpe succes. Nye måder at installere møllerne på samt særde¬les pålidelig teknik har gjort offshore vindenergi til den mest rentable måde at producere elektricitet på".

Wow. Godt nok har Vestas siden afsløringen af den kommende 6MW mølle sagt at den vil reducere prisen per produceret MWh "massivt". Men mener de vitterligt at den lige frem skulle kunne bevirke at offshore produktion kan blive billigere end onshore produktion?!? Hold da helt op det er noget af nogle forventninger de i så fald har til møllen. Pt koster det vel i omegnen af 40% mere at producere strøm offshore end onshore. Så er du vimmer det vil være banebrydende hvis det gab kan lukkes med den kommende mølle. (mon vi får lidt flere detaljer om møllen under dagens webcast?)


Spørgsmål til E.ON

Tilbyder Vestas noget i dag, som vi ikke havde på hylderne i 2010?

"I tilbyder totalløsninger indenfor el-kraft og el-forsyning såvel som intelligente elnet. Og så har I taget hul på at løse det største minus ved vindkraft, nemlig opbevaring af energien".

Det sidste er nemlig meget, meget vigtigt. Og Vesta påbegyndte faktisk allerede sidste år forskningen i at udvikle lagrings muligheder for vindmøllestrøm. Og det vil selvsgt blive en stor konkurrencefordel for både vindmølle strøm som helhed og Vestas i særdeleshed hvis de kan være helt på forkant med den udvikling. Den salgs forskning vil det kun være de helt store selskaber som GE, Siemens, Gamesa og Vestas der selv kan håndtere. Resten af de mange andre mølle producenter er så små at de bliver nød til at fokusere på kerne produktet. Vindmøllen. Pt er det dog kun Vestas jeg har hørt om der har et aktivt forskningsprogram

Vestas prøver også at slå fast de kun vil fokusere på vindmøller og ikke også f.eks solceller. For når E.ON bliver spurgt til hvad det værste ved Vestas er så svare de bla " Ensidigt fokus på vindenergi. Hvor bliver solcellerne af?"

Jeg er helt klart en af dem der mener Vestas bør starte med at fokusere på solceller. I fremtiden vil vi nemlig komme til at se kombinerede vindmølle og solcelle parker. Og hvorfor skulle Vestas ikke kunne blive en one stop shopping? De har alle muligheder for også at komme med på den næste store vedvarende energi kilde. Og SÅ meget fokus vil det altså hele ikke tge rra vindmølle udviklingen

Længere nede i magasinet er der også et "interview" med en af cheferne i udviklings afdelingen. Han fortæller bla om at nutidens (2016) møller i meget højere grad består af modul opbyggede møller hvor de samme komponenter kan bruges i en masse møller og kunden lettere kan designe sin helt egne mølle. F.eks vil vingen blive samlet af 3 stykker ud på selve sitet. En forkant, en bagkant og en vinge tip. Og der findes så forskellige profiler af alle 3 enheder hvorved der kan bygges mange forskellige vinger. Dvs at vingerne kan suboptimeres til den enkelte mølle placering i en større park. Det passer også meget godt med jeg i sidste uge så et Vestas patent hvor man ude på sitet kunne eftermontere en større profil ved roden af vingen således corden (bredden) af vingen blev kraftigt forøget

Han nævner også at de i perioden 09-13 har lanceret 8 nye møller. Dags dato har vi kendskab til 4 nye møller. Ergo er der 4 yderligere på tegne brættet. Jeg tør godt gætte på at vi her taler om en eller flere gearløse møller i 2-3mw klassen. 6MW møllen er nemlig en gearløs mølle.

Man kan selv læse mere via nedenstående link
http://nozebra.ipapercms.dk/Vestas/VestasInside/DK/012010/

Og nu er det så snart ved at være tid til at følge Ditlev Engels på telefon konferencen som begynder her kl 15. Mon han kan berolige analytikere og investorer om at Vestas vitterligt kan nå en omsætning på 7 mia euro med den meget skrøbelige ordrebog? Kursen er nu nede med 4% efter den tidliger i dag var oppe med over 6%. Og kommer der lidt flere detaljer om obligations udstedelsen samt den kommende 6MW mølle??

Vh
T.



11/2 2010 08:24 collersteen 025739






11/2 2010 10:36 Sibelius 025743



Meget enig med dig troldmand - bliver svært i 2010, men bestemt interessante udsigter.

Har selv været ude af Vestas siden fusionen med NEG og har haft nada tillid til Vestas, men mener som dig at det nu er værd at holde øje med med henblik på køb omkring 200. Det har jeg hvertfald selv tænkt mig at gøre.



11/2 2010 11:25 Hegu 025747



Vestas formand Bent Erik Carlsen er efter min mening en rigtig guttermand, som bakker sin fremragende direktør Ditlev Engel loyalt op i relation til de "hysteriske analytikere". Denne gang i dagens Børsen på side 9.

Det samme gør Professor i strategi og ledelse ved Copenhagen Business School, Fleming Poulfelt: "Dette er Ditlev Engel i en nøddeskal. Han er ambitiøs, barsk i måden, han melder ud på, det er hans ledelsesstil, men man kan ikke se bort fra, at han har haft succes med det i de sidste fem år."

Vestas har i 2009 opereret i et marked med stærk underliggende efterspørgsel, men samtidigt også under en meget grim finanskrise.
Jeg er meget tilfreds meget med det virksomheden under disse vilkår har præsteret.

Med venlig hilsen

Hegu



11/2 2010 15:06 jobono 325761



RB-Børsen bringer i dag en (foreløbig) oversigt over de nedjusterede kursmål på Vestas efter onsdagens regnskab.

Uddrag fra telegrammet:

Dagen efter aflæggelse af årsregnskab for 2009 kan Vestas konstatere, at en række finanshuse har fundet grund til at sænke kursmålet på aktien. Det fremgår af data fra Bloomberg.

- Barclays Capital sænker kursmålet til 495 kr. fra 540 kr.
- Jyske Bank sænker kursmålet til 300 kr. fra 360 kr.
- Sanford Bernstein sænker kursmålet til 350 kr. fra 390 kr.
- Execution Noble sænker kursmålet til 268 kr. fra 284 kr.
- Jefferies sænker kursmålet til 366 kr. fra 436 kr.
- Fondsfinans sænker kursmålet til 350 kr. fra 400 kr.
- Cheuvreux sænker kursmålet til 350 kr. fra 510 kr.

Median-kursmålet ligger ifølge Bloombergs data på 339,48 kr.



TRÅDOVERSIGT