Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vindere og tabere ved askeskyen


28296 troldmanden 18/4 2010 11:20
Oversigt

Efterhånden som dagene går med nedlukning af flytrafikken bliver betydningen, både på kort sigt og længere sigt, også større. Siste gang vulkanen Eyjafjallajökull var i udbrud var i 1821. MEN da strakte udbrudet sig over næste 2 år hvor den var on/off. Sker det igen så vil vi gennem en meeeeeget lang periode opleve kortere/længere tids intervaller hvor fly trafikken vil blive lukket som nu.

Vulkan eksperter frygter endda den flere gange større nabo vulkan Katla bliver vækket til live. For alle de 3 gange Eyjafjallajökull har været aktiv er Katla også kommet i udbrud senest et år efter.


Her lige et cita fra EB


Katla-vulkanen er 10 kilometer i diameter og ligger begravet under en gigantisk gletsjer. Det betyder at betingelserne for kæmpeudbrud er store. Islandske vulkanologer har estimeret magmakammeret under vulkanen til at fylde 10-12 kubikkilometer.

Hvis Katla går i udbrud, kan vi forvente en askesky, som ikke bare lukker luftrummet for flytrafik, men får konsekvenser for miljøet og klimaet i år fremover. Et megaudbrud vil skabe syreregn, som skader skove og planter. Asken vil dække markerne og kvæle afgrøderne, og asken kan indeholde partikler, som er sundhedsskadelige for mennesker og dyr


Kilde: http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1329951..

Ud fra et investerings perspektiv så er det helt store spørgsmål så hvilke brancher/selskaber kan på både kort og lang sig få gavn af dette og hvilke kan komme i alvorlige vanskeligheder.


Tabere:

De naturlige er fly branchen. Men hvad med forsikrings branchen. Kan fly branchen få dækket noget af deres tab gennem specifikke forsikringer?

Bliver det længerevarende kan hele landbruget og alle de relaterede brancher komme til at lide af dette pga dårligere udbytte fra korn produktion gennem måske flere år

Vindere:

Stort set alle andre transport former end fly transport. Så vi snakker bla
DFDS
DSV

Selskaber der levere teknolog til video konferencer kan nok opleve et voldsomt boom hvis det fortsætter over en længere periode

Og hvad med politikerne. Vil der komme et forstærket fokus på at skabe relle højhastigheds tog på tværs af europa? Tror ikke vi skal have ret mange nedlukninger af flytrafiken over de kommende mdr/år før der fra politisk hold pludselig vil blive set meget velvilligt på nye store infrastruktur projekter. Men denne type investeringer sker naturligvis ikke på den korte bane

Alt afhængigt af varigheden af den nuværende nedlukning og ikke mindst om det vil ske igen i løbet af realtivt kort tid så tror jeg det kan få en enorm betydning for samfundet som vi ser det nu.

Hvad siger i andre. Hvilke selskaber/brancher tror i på kort sigt så vel som på den lange bane kan blive ændret af det der sker i disse dage? Og er det noget i aktivt vil forfølge når i omplacere investeringer?

18/4 2010 15:44 doodha 128304Det har også været fremme, at vulkan-skyen skulle kunne betyde køligere vejr i de kommende måneder, fordi aske-laget lægger sig som en hinde som mindsker solens indstråling til jorden. Hvis udbruddet fortsætter og evt. også sætter gang i den større vulkan, vil det formentlig betyde en smule køligere vejr de kommende år.

Såvidt jeg husker var der en vulkan på Phillipinerne (tror jeg det var) for nogle år siden (10-20 vistnok) som på denne måde betød, at vejret verden over blev køligere i et par år efter.

Hvis en følgevirkning af vulkan-udbruddet på Island således er, at klimaet verden over bliver 1-2 grader køligere de kommende par år - vil det selvsagt få betydning for de seneste års globale dagsordenspunkt nr. 1: Den globale opvarmning.

Efter skuffelsen under Cop15 kan vulkanudbrud i Island yderligere påvirke den globale dagsorden væk fra den globale opvarmning, hvis vulkan-udbrudene betyder midlertidig køligere vejr.

Dette vil så igen få betydning for bl.a. alternativ energi.

Men lad os nu se...
18/4 2010 20:45 StonedLizard 328309Jeg havde samme tanke om alternativ energi og dermed øget olieforbrug til transport og opvarmning. Men på den anden side kan et større energiforbrug og højere oliepriser netop trigge en udbygning af alternativ energi.

Energirigtig renovering af gamle bygninger med mere isolering, nye vinduer osv. bør være en vinder fordi energiomkostningerne mindskes. Også fordi det vil være med til at bevare værdien af provat ejendom.

Politisk, mht cop16, kan det blive lidt sværere at få en aftale i stand. Dermed får alternativ energi mindre tilskud på verdensplan. Vindmøller, biogas, energiafgrøder, bioethanol, solceller osv.

Al teknologi som kan afhjælpe ulemper ved koldt klima og få flyvninger. SAS, Cimber, Lufthansa, KLM osv. bliver klart tabere.

Fødevare vil blive dyrere.

Hvis det går rigtig galt kan vi få behov for større sikkerhed.

Hvis Europas økonomi får et æselspark i hovedet ovenpå hjælpepakker, grækenland, Spanien osv., kan det være et hårdt slag for finans og forsikringssektorerne.

Umiddelbart er det lidt svært at gennemskue....

Vamos ver20/4 2010 19:06 doodha 028354Her er lidt om vejret og vulkan-udbrud:

http://www.dmi.dk/dmi/asken_er_i_vejret_ikke_i_klimaet19/4 2010 15:34 akademikeren 028326


19/4 2010 23:17 cyber 028331Skaderne fra finsk testflyvning understreger alvoren i at komme for hurtigt på vingerne...

http://jp.dk/indland/trafik/article2043318.ece

^OMXC20, DFDS.CO
TRÅDOVERSIGT