Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Prisen på Grønne Certifikater i Italien kollapser næppe....


31621 collersteen 29/7 2010 22:11
Oversigt

Lidt om GC-afregningen i Italien som indtil vi får en klokkeklar officiel udmelding fra selskabet stadig er lidt uklar, men der er ved at tegne sig et billede af at det ikke bliver særlig slemt. Vi har nu både lidt fra EDF EN's CEO og fra et fag-/finansieringstidsskrift.
(de dovne kan nok bare scrolle ned til de sidste par afsnit)

Der har efter EDF EN webcastet stadig være usikkerhed om hvad der egentlig er vedtaget, fordi vi stadig ikke har noget på skrift. Vi har kun hvad EDF EN ceo'en har sagt - og det er så også via en simultan-tolk, som naturligt nok også kan have misset en pointe eller 2, eller måske blot en lille men vigtig nuance i sproget.Og de af os der ikke kan Italiensk må så nøjes med div. mere eller mindre brugbare google-oversættelser af forskellige blogs og hjemmesider hvor den famøse article 45 er nævnt.

Jeg skal gerne indrømme, at jeg umiddelbart troede, at article 45, der omhandler de grønne certifikater, var faldet helt bort. Altså at der ingen ændring bliver overhovedet. Det viser sig nu ikke helt at være tilfældet efter at jeg har søgt lidt mere i sagen.
Article 45 (og evt. andre forslag) er dog beskåret kraftigt ift. de oprindelige forslag der bl.a. kom frem i "skræmmekampagnen" i JyllandsPosten. Det kan sagtens være mig der er lavpandet, men den historie virkede så plantet som den overhovedet kunne være.... Problemet er jo så, at GES' IR-afdeling/politik er helt til rotterne. Årsregnskabet med den fine og stærkt tiltrængte udvidelse af informationsniveauet var så sammen med månedsrapporten en enlig svale. Intet har vi hørt, udover at Kaj Larsens udtalelser kom til at fremstå mindre heldige i den JP-artikel. Nåh, det var et sidebens-sidespring som nok sagtens kunne bære et helt selvstændigt indlæg, men tilbage til sagen.

Article 45 er tilsyneladende vedtaget og det med det formål, at det beløb man brugte på at købe overskydende certifikater skal reduceres med 30%. (den uklare ordlyd af 30% reduktion har vi iøvrigt også kort diskuteret i en tråd for et par uger siden) Ifølge et gabende kedeligt finansieringstidsskrift skal 80% af den nævnte 30% reduktion komme fra en reduktion i det antal certifikater som GSE skal opkøbe. (GSE er det organ der står for opkøbet og skal ikke forveksles med GES). Den resterende 20% reduktion skal så komme ved et mindre drop i prisen på de certifikater som GSE skal opkøbe. Det skulle alt i alt få prisen til at lande omkring 80-85 eur/mwh - dvs. 8-8,5 eurocents per kwh... hvilket er nogenlunde det samme som niveauet i 2009. Den "indre" logik i det argument er ikke helt klar, men jeg vil tro det har noget med hvordan GSE har beregnet den pris de skulle betale for GC'ere. Det har jo været en residual mellem referenceprisen på 0,18 og en gns. strømpris for hele landet. En 20% andel af en 30% reduktion er jo så også reelt kun 6% af det oprindelige beløb... Så det er vel ikke usandsynligt, hvis spændet på GC'ere i 2009 har været mellem 80 og 90.

Den præcise fremgangsmåde er ikke beskrevet i lovforslaget, men det er noget som Ministry of Economic Development og Ministry of the Environment i fælleskab skal udarbejde et dekret på. Indtil videre har The Economic Ministry (som må være et andet end Ministry of Economic Development?) sagt at reduktionen i GSE's opkøbte mængde skal komme ved at man øger kvoten som de "sorte" energiselskaber skal have af grønne certifikater. Altså flytter man reelt noget af efterspørgslen på GC'ere fra GSE og over på de forurenende kraftværker.
Det er iøvrigt Ministry of Economic Development's ansvar at der ikke bliver nogle overskydende certifikater i markedet.

Omkring den historiske GC pris ved vi følgende fra GES (årsregnskab 2009:
Energia Verde S.r.l. har i 2009 foretaget salg af grønne certifikater optjent fra produktionen i 2007 og 2008. De grønne certifikater er solgt til en pris på EUR 0,098/kWh.
Grønne certifikater optjent fra produktionen i 2009 vil blive solgt i første halvdel af 2010, hvor den italienske stat gennem selskabet GSE, garanterer en pris på EUR 0,08891/kWh (DKK 0,66/kWh). Energia Verde S.r.l. vil herefter opnå en samlet afregningspris i 2009 på EUR
0,17041/kWh (DKK 1,27/kWh), hvilket er lavere end 2008, men i overensstemmelse med forventningerne.

Og fra GME (strøm/gc-børsen - http://www.mercatoelettrico.org) ved vi følgende:
Den vægtede gns. pris for GC'ere var i 2008 78,59 eur.
Den vægtede gns. pris for GC'ere var i 2009 88,46 eur.
Den vægtede gns. pris for GC'ere er i 2010-til-dato 87,02 eur.

Sammenholder man tallene fra GME med de af GES oplyste GSE-priser indikerer det vel at GSE har købt med en moderat "præmie" ift. markedet. Ergo må dele af den 6% besparelse fra prisreduktion jo nok kunne komme fra en udlingning af forskellen mellem GSE og markedspriserne. Hvordan det så kommer til at hænge sammen med en evt. fastholdelse af 0,18eur som referencepris kan jeg så ikke lige gennemskue, men det kan Italienerne vel. Der er vist yderligere 1års time gap mellem den nuværende strømpris og så den strømpris man bruger til at sætte GC-prisen på basis af de 0,18eur referenceramme... blot for at komplicere det hele yderligere...

Så er spørgsmålet så hvor meget klogere vi blev af alt det. Reelt set er det fra finansieringstidsskriftet blot endnu en semi-officiel vurdering af hvad der vil ske, men vi kan vel nok efterhånden afblæse dommedagsscenariet helt. Ser vi GC-priser i niveauet 80-85eur (eller 8-8,5 eurocents per kwh) må det være til at leve med.
Strømprisen i Italien ligger umiddelbart mellem 60-80 eur/mw og der har historisk været en præmie på strøm til Sardinien og Sicilien, m.fl. Alt i alt nærmer vi os så 15-16eurocents/kwh i afregning og det er bestemt godt. Muligvis endnu mere hvis vi får en god strømpris....

Sluttelig kan lige kopiere lidt ind fra en dugfrisk artikel i ovennævnte tidsskrift om afregningen:
"Bankers have feared that removing GSE as a buyer of last resort would lead to the price of green certificate prices collapsing and make wind projects more difficult to finance without reduced leverage. Those fears look overdone."

Jeg skal undskylde, at jeg i farten efter for godt befindende har surfet lidt rundt mellem enhederne eur - eurocents og kvh - mwh. Jeg håber ikke det blev for kompliceret af den grund. Tungen skal også lige holdes lige i munden mht. GES og GSE - jeg tror jeg har fået det rigtigt skrevet alle steder.

Nu må se afvente en hel officiel udmelding fra GES og evt. konkurrenter. (jeg er igang på konkurrentområdet - mere herom senere hvis jeg falder over noget) En sådan må være lige på trapperne, nu hvor forslaget er vedtaget. Jeg synes det er svært at se, at der skulle være nogen stor negativ overraskelse på vej - snarere omvendt. Og i en så gennemtæsket aktie som GES kan det vel kun være en lettelse....
(disclaimer: jeg har som bekendt en pæn stak GES)29/7 2010 22:20 moimoi 031622
Tak for et rigtig godt indlæg!

Jeg glæder mig til der kommer en officiel udmelding fra selskabet...29/7 2010 22:26 leoloo 031623flot arbejde coller, det hele ser ud til at pege i den rigtige retning, det bliver så spændende at høre ges egen udmelding, den kan ikke være langt væk....29/7 2010 23:13 troldmanden 631626Fabelagtigt godt indlæg coller!! Det er ProInevstor når det er bedst. Nemlig først med nyhederne

Så for at gøre det super kort så ser det altså sådan her ud

GSE må i 2010 kun bruge 70% af det beløb de brugte i 2009 til at opkøbe overskuds certifikater fra vindmølle parkerne. Så de vil altså spare 30%. Uha det lyder skidt. MEN

Men i stedet for vil man tvingen "sort" energi selskaberne til at købe ekstra grønne certifikater hvad der svare til 24 procent point ud af de 30% som GSE vil spare. Det betyder der kun er tale om 6% af cetifikaterne som nu skal ud på det "frie" marked.

Nuvel der bliver jo opstillet flere parker hvorfor der også kommer flere certifikater i omløb. Så vi nærmer os nok et reelt talt på 10% af certifikaterne hvor prisen vil blive lavere. Men det er jo ike sådan at disse 10% så bliver 0 værd. For selve strøm prisen gælder stadig. Så alt i alt bør det altså være maks 5% mindre de vil få for deres italienske projekter. Og dermed er det slet, slet ikke nogen katestrofe som visse medier har forsøgt at få det fremstilet som. Eller som EDF CEO i går formulerede det.

"This obligation remains and this is despite a number of rumours on the wind energy front"

Så ja GES er home safe. Og nu SKAL GES altså straks udsende en fondsbørsmeddelelse om logivningens vedtagelse idet det er af afgørende betydning for både selskab og kursen. Så vi burde altså stige pænt på det her. Så kom nu med den FB meddelelse i morgen GES......

Vh
T.30/7 2010 09:35 Brøndby 031637Jeg bøjer mig i støvet og tilslutter mig helt Troldmandens ord. Et fantastisk godt, gennemarbejdet og velargumenteret indlæg.
Super Collersteen :o)4/8 2010 13:08 collersteen 131759Den anden dag kom der regnskab fra Alerion, som dog ikke følte det nødvendigt at nævne ændringerne i støtteordningen i Italien.
Idag er der så kommet regnskab fra ERG Renew.

For det første er regnskabet væsentlig længere og mere omfattende end jeg lige plejer at huske deres regnskaber.

For det andet gennemgår de kort hele afregningssystemet (side 15-16-17), dets tilbliven og endelig den nye lov. Denne bliver dog ikke uddybet med flere detaljer end vi allerede ved. Dvs. 30% besparelse af pengebeløbet man bruger på at opkøbe, og 80% af denne besparelse skal komme fra en reduktion af antallet af overskydende certifikater (som man er forpligtet til at opkøbe).

For det tredje bliver der i rapporten også omtalt et par projekter i udviklings- og byggefasen, og det fremgår at også ERG Renew er løbet ind i forsinkelser af den ene eller anden art. Dette er således ikke kun et isoleret problem hos GES at man løber ind i forsinkelser i Italien.

Der er præsentation og conference call her kl.14.30 CET.

RApporten: http://ergrenew.it/homeEN/last/0/resoconto-intermedio..
Hjemmeside med link til webcast nede til højre på siden:
http://ergrenew.it/homeEN.html4/8 2010 13:33 collersteen 131761Og her præsentationen fra webcast:
http://www.ergrenew.it/data/erg/en/investorRelations/..

Så kan vi aktionærer jo i det stille slå om på side 3, kigge lidt på rationalet og priserne på 2,2 mio eur/MW, og så ellers drømme os væk til fremtid omend den nok stadig er fjern...

? First step towards the consolidation in the Italian wind sector, with the immediate effect to almost double installed capacity in Italy, from
144MW to 246MW4/8 2010 13:39 troldmanden 031762First step towards the consolidation in the Italian wind sector........ Så er der nogen der er interesseret i at købe hele GES......
TRÅDOVERSIGT