Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Update på H+H og Rockwool inden Q2


32118 mrBlack 17/8 2010 20:47
Oversigt

Wienerberger (verdens største murstensproducent, markedsleder i mange lande og mursten er blandt det mest leading indicator agtige i byggeriet efter byggetilladelser) kom med Q2 i dag. Aktien var pænt oppe men det er cost cutting som driver et bedre end ventet resultat.

Markedskommentarerne er ikke positive. Bemærk at Wienerberger kun er indikativ for boligbyggeri - men som vi ved er erhvervsbyggeri helt væk i de fleste lande.

Takeaways

Østeuropa:
Svage boligmarkeder med pris pres i østeuropa og værst: Polen oplever stigende konkurrence. Et ventet opsving er udeblevet: Stigende byggetilladelser har ikke forvandlet sig til aktivitet. Ungarn og Czech har svag efterspørgsel og der er skarp konkurrence.
"there is no recovery in sight"

Vesteuropa:
Holland sucks.
Moderat vækst i Tyskland fra marts. Men finanspolitiske opstramninger giver nervøsitet (kunne i øvrigt også ses i dagens ZEW indikator fra Tyskland). Der noteres stigende prispres i Tyskland.

Frankrig og Belgien moderat vækst.
Double digit vækst i UK (men bemærk at developer aktier i UK er banket ned på det seneste pga bekymring om fortsat styrke i H2 efter udløb af subsidier).

USA:
Stabilisering på lavt niveau. Denne situation ventes at fortsætte året ud.


H+H International
Oversættes dette til den nærmeste DK peer H+H International (regnskabsaktuel 31. august) er fortolkningen lidt blandet.
Det stærke UK marked vil give et fortsat løft som vi også så i Q1. Stabilisering men prispres i Tyskland er ok. H+H har ikke ventet et recovery før i 2011-12 her. Polen er det værste. Fornyet svækkelse er ikke godt nyt. Rusland er anybody's guess. De er dog i St. Petersborg og således ikke midt i røgskyen.

All in all svagt negativt men ikke nok til at der bliver nedjusteret (guidance er tilstrækkelig blød med en formulering om bedre end sidste års megatab).

Rockwool
For Rockwool er Wienerbergers Q2 ligeledes blandet. Det er positivt med en stabilisering på Rockwool's nøglemarkeder, som jo er Tyskland og Frankrig. Men skidt at Østeuropa sucks og igen specielt Polen som det største og vigtigste marked for regionen. Bemærk at noget af Rockwool's produktion i Rusland ligger i Moskva.

Erhvervsbyggeri er der ingen tegn på er på vej op. Det tyder alle kabel salgs indikatorer på og flere venter jo et skidt tal fra NKT Cables her til Q2 her d. 24. august.

Det skal bemærkes for Rockwool, at kokspriserne (en af de væsentligste input for Rockwool) er væltet op i Q2 og Q3. Det kan man se hos en af de væsentligste udbydere i Europa nemlig New World Resources. Læs lige dette klip:

Coke
The average price agreed for coke sales during the third calendar quarter of 2010 was EUR 362 per tonne, an increase of 42% compared to second calendar quarter prices and 143% higher than the 2009 average price.

143% y/y - det er sgu noget af en inputprisstigning.

Rockwool kan ikke sende dette videre i de nuværende markeder.

Er stigningen i kokspriserne tilstrækkeligt til en nedjustering her d. 27. august? Måske forbedringen i Tyskland/Frankrig er tilstrækkelig...men klart en asymmetrisk risiko nedad.


18/8 2010 20:57 colombuss 032182Spændende og ny vinkel for mig. Kan du ikke lokkes til at kaste dit røgten blik på TK. Jeg er af den opfattelse at egenkapitalen er overdrevet med ca. 1 mia. kr.

TK er stærke i Polen, det tyder jo ikke godt jævnf. ovenstående.18/8 2010 22:11 mrBlack 332188Den garanterede pitaludvidelse der kører lige nu er lidt underlig. Det er ikke helt klart hvorfor de skal bruge 200m. De siger at der ikke er et egentligt behov ifht den nuværende portefølje men at det er til at udnytte muligheder i markedet. Problemet er at bankerne ikke vil være med og 200m skulle hjælpe. hmm. Der er bare ingen projektvillighed nogen steder p.t. Den dag markedet bliver bedre åbner bankerne også op for posen. Var det virkeligt så nødvendigt at udvande aktionærerne??

Det var så the bad news. The good news er at de har (påstår de) matchet cash burn på grundene med indtægter bl.a. fra de fuldt udlejede polske centre. Dvs. at de kan træde vande rigtig længe.

Jeg ser derudover en lav risiko for NAV dilution fra nedskrivninger på ejendomsværdier - afkastkravene ser ud til at være stabiliseret i mange segmenter. Årsregnskabet bragte ikke nedskrivninger og revisor har formentlig været igennem med en tættekam også ifbm prospektet.

Så nej jeg tror ikke på at EK overvurderet hvis det er det du mener.

En større risiko ligger i at vi kan stå overfor en del år mere med nul efterspg efter store projekter både i DK og Polen. Så vil jeg hellere eje Jeudan for at få ejendomseksponering.

Polen: meldingerne fra Wienerberger rejser da et rødt flag. Men ikke grund til panik før end at udlejningsprocenterne begynder at falde.18/8 2010 22:34 colombuss 232189Tak for dit svar.

I tks ejenkapital indgår et skatteaktiv på ca. 300 mill. kt., som ser ud til at være kreeret ud fra en formular om fremtidig indtjening.

De har grunde med projekterede projekter for 600 mill. kr.

De har færdige ejendomme til salg for 2 mia. kr., hvoraf kun sverige har rykket lidt i år.

At grunde og projektværdier ikke er afskrevet væsenligt forstår jeg ikke, skatteaktivet giver jeg umiddelbart ikke meget for. Og de 2 mia i færdige ejendomme, hvis de er prisat korrekt, og fuldt udlejede undrer det mig at de ikke bliver solgt.

Jeg syntes det er mærkeligt at de kan undgå nedskrivninger, og at de hvis de virkelig har en ek. på 1.7 mia, ja hvorfor skal aktionærerne udvandes for 0.2 mia.

Der er for mig et eller andet der ikke stemmer, og jeg tror som sagt at det er værdisætningen af aktiver, sammenholdt med opnåelig markedspris, og at banken derfor har krævet yderligere kapital.

Nordea er vist hovedbankforbindelse, emmisionsbank, og er lige kommet med en rosenrød analyse af TK.

Mine tanker går på Sjælsø, og Parken, hvor jeg syntes Nordea har tabt troværdighed over for aktiemarkedet.


TRÅDOVERSIGT