Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Modelportefølje snapshot 22aug2010


32314 collersteen 22/8 2010 23:29
Oversigt

Nu har jeg lige siddet her til aften og klippe-klistret og i det hele taget hygget lidt i Excel, så måske det kunne interesse enkelte at se hvilke aktier der eks. ligger i min modelport her på PI.
Jeg har vedhæftet et billede der viser fordelingen.

Kodeordet er som man kan se diversifikation - i hvert fald hvis man ser bort fra den kraftige eksponering mod danske aktier. Enkelte sektorer (finans, byggeri) er måske også lidt for kraftigt vægtet - TKDev er der ved at blive øget i.

Det er som sagt kun en modelportefølje og der er stadig et par enkelte aktier der vægter mere end målet på max. 5%, men det skyldes (bortset fra APM som af naturlige grunde fylder meget) at jeg havde en højere vægtningsgrænse omkring 10-15% de første 1-2mdr - da PI kørte porteføljekonkurrencen i december/januar.

Udgangspunktet er en eller anden form for value og buy-and-behold for størstedelens vedkommende. (læs: de mindre aktier). Som man kan se er der dog også plads til et par lotto-aktier hist og pist. De store aktier (Vestas, APM, etc.) er primært inde på den mere kortsigtede bane. Aktierne indkøbes ad 1-3 omgange, og der reduceres som hovedregel efter større stigninger.

Cash-holdes typisk omkring 10-20% afhængig af hvor mange af de kortsigtede aktier der er inde. PT. har VWS og APM suget en del cash.

Afkastet står lige nu til 4,19%, men jeg ved ærlig talt ikke hvor reelt det er. Der er en væsentlig del af afkastet der bestemmes af USD-kursen, så det svinger noget. Den har tidligere været over 20% har jeg set. Udbytte er ikke med og der er en emission (i PA Ressources) der heller ikke er "korrigeret" for. Det har kostet 1-2 afkastprocentpoint ialt tror jeg.
Når afkastet bliver mere målbart og præcist vil jeg hjertens gerne diskutere det, men jeg synes det er lidt svært sådan som modelportfunktionen er bygget op nu.

Det er på ingen måde nogen facitliste, men blot en ide til hvordan diversifikation kan se ud. Bemærk også, at nogle af aktier er særdeles illikvide så der skal ikke meget til at rykke kursen på dem - både den ene og anden vej. Det er dog på sin vis en af de få fordele vi som små privatinvestorer har. Vi kan lægge os i small og microcapaktier uden det store besvær, hvilket næppe vil være tilfældet for den institutionelle investor med 100+ mio kr i porteføljen.

Jeg har med vilje ikke markeret nogen aktie og lagt den i ny investor, da jeg ikke lige synes den passer i nogle af de andre.

Kommentarer modtages gerne.

Jeg må også lige tilføje, at jeg ejer visse/mange af aktierne på listen i det virkelige liv. Og havde jeg overskydende/nok kapital ville jeg have alle aktierne i den rigtige port. Det er lidt et eksperiment indtil videre, men går det godt vil hele strategien vil blive overført til den ægte portefølje før eller siden.

diversifikation, modelportefølje, strategi
22/8 2010 23:59 collersteen 332315Her lige en hurtig opdeling på 5 grupper.
Grupperne og tilhørsforholdet kan naturligvis diskuteres - ikke mindste fordi det er en blanding af sektorer og investeringscase-typer.
Det er en hurtig opdeling, så læg ikke for meget i den, udover at den burde kunne bruges som en lille rettesnor for hvilke overordnede tanker der ligger bag valget af de forskellige aktier.
pdfmodelport_fordeling_graf_22aug2010..23/8 2010 09:57 troldmanden 032318Coller rigtig spændende indlæg! Tror vi er mange der kunne lære noget af at sprede vores investeringer MEGET mere end vi pt gør.

Har du nogen fast strategi for hvor lang tid der går mellem dine gentagne køb/salg i samme aktie? Og herunder også hvor mange procent en aktie skal stige inden du tager gevinst?

Jeg har ikke lige skænket det en tanke at det egentligt er dollars trader pf er sat op med, og der dermed vil være en masse påvirkninger af den vej. Men dit indlæg viser at det nok kunne være fornuftigt at trader pf i stedet blev startet ud med 500.000 dkk så valutakursen ikke har nogen indflydelse på alle de danske investeringer. For det er nok primært danske aktier folk også investere i via deres trader pf23/9 2010 08:58 Nippon1976 033822Spændende indlæg coller og det ser ud til at du har gjort dig en del tanker om kommet frem til en rigtig fornuftig fordeling, som både indeholder swing og ledig cash, hvis man får øje på en hurtig handel. hvad har du af GAK på de forskellige aktier??23/9 2010 10:25 collersteen 133826Pånær et par enkelte af de tidlige hul-i-hovedet investeringer ligger GAK indenfor 5-10% på langt de fleste af aktierne. Begge veje.
Større profitbidragere har nok i vilkårlig rækkefølge været LL, TPSL, TOPO, TKDV, NEUR men du må ikke hænge mig 100% op på det. Mens de største tab ligger i GEN, CAPI, GES (som iøvrigt er nogle af de allerførste investeringer fra dengang det traderspillet kørte og som stadig har en for stor vægt) Så kan man tænke lidt over den. PAR har også kostet kassen - det er så delvist pga. emissionen.
Schouw&CO har været god også.22/9 2010 10:50 johnsen 233774En grafisk fremstilling af ens investeringer viser ofte tydeligere end tal, hvordan man er eksponeret. Kan også være en hjælp til hurtigt at finde f.eks. segmenter eller hvilket som helst andet man ikke ligger tungt nok i og hvilke man er for tungt vægtet.

I rigtig mange år har jeg haft grafik tilknyttet mit porteføljeregnskab og haft glæde af det. Det er fleksibelt og man kan stille de kriterier man ønsker og finder vigtige. Det er kun at gøre arbejdet én gang og grafik opdateres, når regnskabet opdateres.
Min opstart ligger så lang tilbage at man brugte Symphony, senere Lotus 123 og Exel var ukendt. Husker svagt pc’en hed 8086 med 5 1/4 ” disketter og uden en harddisk. He he, se det var tider.

Det er min overbevisning at mange porteføljer ville se anderledes ud, hvis man benyttede det system.

Såfremt man finder ud af man ligger for tungt i en given aktie eller segment er det ikke et must at sælge ud, hvis man tror på casen. Tilkøb af andre interessante ting man tror på vil bringe andelen tilbage til det accepterede.

Man skal også huske på at salgstidspunktet er mindst ligeså vigtigt som købstidspunkt. Sælg aldrig en aktie der stiger fordi den har nået et fastsat %vis afkast. Toppen kender ingen. Få det hele med og har man besluttet et salg, så gør det når aktien vender. Hellere sælge -5% efter en top end +20% før en top.
Rigtig mange har misset gode afkast ved for tidlige salg.

Overvejer iøjeblikket et indlæg om total realisering af pensionsmidler for udbetaling. Her bør man især være OBS da der "kan" være mange penge at hente ved at gøre det på den rigtige måde iht. gældende lov.TRÅDOVERSIGT