Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

PANDORA - BETÆNKELIGHEDER ?


33917 Gobe 25/9 2010 11:37
Oversigt

Her er lidt betænkeligheder fra LD.

http://www.shareholders.dk/art/templates/nyhedsbrev.aspx?articleid=724&zoneid=1

Lidt kommentarer fra Jyske Bank

http://www.shareholders.dk/NewsPage.aspx?newsid=10267138

Og lidt fra Sydbank

Alt kopieret fra Dansk Aktionærforenings Rundsending.

Der er ligeledes to meget kritiske artikler i JP Lørdag (I dag)

Jeg tror jeg venter med at gå ind i aktien til den er nede i kurs 40 eller deromkring.

Gobe25/9 2010 11:40 Gobe 033918


25/9 2010 12:13 HRmunk 033921Ikke et spørgsmål om den skal shortes, kun om den kan shortes. Jeg tror slet ikke på Pandora.25/9 2010 13:58 colombuss 533925Men de har jo været smarte, det var jo kun 600 mill. der gik i virksomhedens kasse. Og hvor er aktierne placeret henne, i udlandet, og hos institutionelle, så det er spørgsmålet hvor mange aktier der reelt kommer i spil på markedet.

Nu sidder jeg ikke i dk, og er ikke påvirket af deres reklamekampagner, men mon ikke folk i Tyskland og Amerika er det, mon ikke det fra deres vinkel ser interessant ud, at være med i denne fremadstormende virksomhed? De sælger for ca. 1.7 milliard i usa, mon ikke de kan forøge dette kraftigt?

Nu hvor man taler så meget om at følge insiderene, er det da også interessant at stifterfamilien for 2 år siden valgte at sælge 60% af virksomheden for 2 milliarder kr. En aktiepost der 24 mdr. senere nu er 16 milliarder værd. Så meget for at lægge sig i hælene på insiderne, de har ikke engang selv vist i 2008, at de kunne fortsætte væksten.

Jeg tror ikke at kursen baldrer ned i starten. Og tror der er et par år endnu med vækst. Så derfor kan kursen sagtens stige markant.

Men det er ikke en langsigtet sikker investering for mig, ligesom jer...

Hvis insiderne satte en værdi på 3.4 milliarder for selskabet for 2 år siden, mon så ikke også de vil realisere deres aktier i dag til den nuværende kurs.

Der er mange selvmodsigende faktorer i denne case.25/9 2010 18:59 mrBlack 333946Kort historik er et stort problem - der er kun sammenlignelige regnskabstal fra midt-08. Kapitalfonden lavede en række køb af distributører hvilket har drevet væksten siden 2008. Man kan således ikke få same-store-sales hvilket er dybt problematisk. Specielt da væksten stort set alene er drevet af charmssalget. Den høje EBITDA margin (højere end alt andet noteret luxury) er meget svær at tro på er sustainable. Svært at se hvad der er anderledes i deres forretningsmodel.

Ingen tvivl dog om at aktien pushes hårdt. Har fået brevet fra nordea om den fortræffelige investeringsmulighed i pandora...(sammen med deres nye indekserede papir BRIK 2013 som er et play på at brik-valutaerne er højere i 2013 end i dag. Garanteret kurs 100 ved udløb marts 2013 - koster kun 104 i tegningskurs + ÅOP på 68bp ...lol. Det lyder intuitivt som en god forretning for...nordea)

Noget der taler for at pandora kursen vil være relativ robust i starten er imidlertid den store kø af store IPO's/aktieemissioner. Det SKAL lykkedes. Jeg ville passe på med at shorte den i starten.
25/9 2010 19:57 colombuss 433948Et andet stort problem er Goodwill, efter sigende er egenkapitalen negativ med et milliard beløb hvis goodwill fjernes.

Dvs, der ikke er meget kapital at falde tilbage på, hvis salget svigter. Og det burde have givet en markant større rabat på PE vurderingen.

Det er egentlig kritisabelt at sammenligne selskabers PE, uden hensyntagen til bagvedliggende reelle værdier, der kan virke som stødpude i tilfælde af uventede hændelser.

Pandora er som en obligation, med fint nok procentvis afkast, men totalt uden sikkerhed i hverken kontanter eller mursten.

Kurs/indre værdi er bortregnet goodwill - negativ.

Pandoras aktionærer har ikke råd til at Pandora skuffer, for der er INGEN kapitalbase at falde tilbage på.

Det her er simpelthen de store financielle operatører, der tørrer en meget stor risiko af på det naive og godtroende aktiemarked.

Og det kan de gøre fordi der er rigtig mange penge i det for dem i at sælge budskabet. Pandora har afsat ikke mindre end ca. 400 millioner kr. til omkostninger ifm børsnoteringen. Derudover står Nordea til at tjene ekstra som aktionær, og alle de financielle operatører vil også godt stå i første række næste gang Axcell kommer med selskaber til børsen.

Grådigheden er helt tydelig, på det faktum, at man værdisætter et selskab via børsen til 26 milliarder kr, uden at sikre at selskabet står tilbage med en passende likvid egenkapital.

Fantastisk hvor kort hukommelserne er, nu hvor vi lige via finanskrisen ellers burde have lært at cash er king. At man vil bytte en stabel på 26 milliarder kolde kontanter mod en p.t. tom,Pandora boks, er simpelthen kejserens nye klæder igen.

Jeg håber ikke at alt for mange pensionspenge bliver stillet til rådighed for legekammeraterne.28/9 2010 05:47 collersteen 134040Ingen tvivl om at hele emissionen grundlæggende skriger til himlen om at man skal blive væk - i hvert fald i mine øjne. At man vil hente 600mio kr, og så starter med at brænde de 400mio kr af på omkostninger giver slet ingen mening i min bog. Når det så er sagt, så har jeg idag afgivet tegningsordre som et rent IPO-play. Gennemsnitligt er der såvidt jeg husker omkring 5-10% at hente på IPO-plays på de første par dage, og da jeg jo ikke ramte den sidste mht. Cimber må jeg jo hellere være med her. Hvis det hele ikke alt sammen er spin i pressen, ja så ser det ud til at udlandet har købt væksthistorien og det er jo langt det vigtigste. Oveni så ser jeg ikke den store sandsynlighed for et kæmpe flop, når jeg kigger på de banker der står for det hele: Goldman Sachs, JPM, Morgan Stanley og så Nordea.
De kan simpelthen ikke tåle et stort flop - særligt hvis de også skæver til de andre store lunser der må ligge og vente foran dem og deres bonuschecks: ISS, TDC, Falck, DONG(?), etc. for blot at nævne nogle stykker. Iøvrigt nok også selskaber hvor store dele af emissionspengene vil gå i de hidtidige ejeres lommer og ikke i selskabernes? Og et forglemme, bankernes lommer

Derfor har jeg afgivet en lille tegningsordre - men forvent ikke at se mig som aktionær særlig længe
Hvad enten det skulle gå den ene eller den anden vej...
Så jeg er med på et lille lod og vil være tilfreds med alt imellem 5 og 15%.

Iøvrigt synes jeg det er en flot tråd her med mange gode indlæg. Jeg tror faktisk ikke at jeg bibringer noget nyt, men blot har samlet et par argumenter fra de forskellige tråde.

P.S. I skyndingen har jeg da iøvrigt lige glemt Chr. Hansen introduktionen som jo kom efter Cimber.5/10 2010 06:43 collersteen 034427Så kom resultatet af udbuddet - fuldtegning til 210kr.

http://www.proinvestor.com/aktienyt/507938/PANDORA-FASTSAETTER-UDBUDSKURSEN-TIL-DKK-210-PR.-AKTIE-I-FORBINDELSE-MED-SELSKABETS-BOERSNOTERING-OG-UDBUD-AF-AKTIER

Og så må jeg også lige rette min vildfarelse mht. omkostningerne IPO'en. Langt størstedelen af de ca.400 mio betales (retteligt!) af de sælgende aktionærer og "kun" 40mio betales af selskabet.

Et par klip med interesse for evt. PI'ere:

Cirka 5% af de Udbudte Aktier er allokeret til private investorer i Danmark, mens 95% er allokeret til
danske og udenlandske institutionelle investorer.

For så vidt ordrer op til og med DKK 3 mio. er der foretaget matematisk reduktion som følger, idet alle antal aktier er rundet ned til nærmeste hele antal:
- for ordrer op til og med 476 stk. aktier, svarende til DKK 99.960 kr., er der sket fuld tildeling,
- for ordrer op til og med 4,761 stk. aktier, svarende til DKK 999.810 kr., er der sket tildeling af 476 stk. aktier samt 70% af den resterende ordre, og
- for ordrer på mere end 4,761 stk. aktier er der sket tildeling af 3.475 stk. aktier samt 45% af den resterende ordre.5/10 2010 14:17 collersteen 134454Det er blevet en vild vild 1.dag i Pandora. Goldman Sachs og Morgan Stanley har shoppet igennem i et omfang jeg i hvert fald ikke har set i lang lang tid. Status pt. er omkring 1,7-1,8 mia i nettokøb. Det er trods alt en sjat, selvom det selvfølgelig er en stor børsintroduktion. Med den aggressivitet de lægger for dagen og det momentum aktien har fået fra start skulle det ikke undre mig hvis den blev drevet helt op imod 300 indenfor 3-6mdr. Men derefter skal der så også leveres på tallene og det er ihvert fald en risiko jeg ikke vil tage. Den overlader jeg trygt til andre og stiller mig tilfreds med dagens resultat, som blev 17% blev bundlinjen. Det kan man jo ikke klage over. Mere end rigeligt til at dække de -5% i Cimber-fadæsen.

Good luck til de tilbgeværende aktionærer i Pandora og tillykke til de mange nyslåede millionærer i virksomheden og dens kapitalfondsejere.TRÅDOVERSIGT