Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ned min skat


34021 colombuss 27/9 2010 19:37
Oversigt

Jeg er meget forbeholden for om Vestas kan nå sin 2010 Guidance på en oms. på 6 milliarder, Euro, de nåede 1,7 milliarder i første halvår, og skal således performe ekstraordinært.

Jeg tror ikke på det, og jeg tror Vestas endnu engang må komme med nedjustering på både omsætning og indtjening.

De har gearet voldsomt op, og har flere ansatte end nogenside 22.392 ved halvårsregnskabet, og skulle if Munk lande på 23.500 ved årsskiftet. Ved at sammenline med de tidligere års omsætning og indtjening, og korrigere for øget omkostningsniveau, har jeg svært ved at se økonomisk guidance kan holde.

Der er en artikel om vindenergi, med fokus på vestas i seneste udgave af The Economist, jeg bringer her hovedemnerne:

HSBC forudser nedgang i vindenergimarkedet på 14-15% i år i Europa.
Man er gået fra flaskehals sit. til overkapasitet på Vindmøllemarkedet, markedet er i recession. Det eneste marked der vokser er Kina, og det endda langsomt.
Lehmans brothers krak (som var hovedarrangør af vindfarmsfinanciering), og finanskrisen har hjort det sværere at få financiering. Der er bedring i USA på dette punkt, men i Europa er det stadig svært, især i Spanien og Portugal, idet der frygtes default, og nedskæring på tilskud. Vindprojekter skal nu betale relativt højere rente, end i 2008.

HSBC forudsiger nedskæringer generelt på vind subsidier, idet mange lande er tættere på deres grønne mål, også pga nedgang i strømforbrug pga rescessionen.

Men det mest negative kommer med igen HSBC og Bernstein research, som forudser at nye mølleinstallationer i USA vil være lavere end sidste års, i de næste 5-10 år...

Eneste delvist positive er at den underskov af nye producenter spås hårde tider, med lukninger til følge, og øget fokus på de største producenter, der forventes at kunne overleve.

Ja så ikke særligt bullish fra the Economist....Der er selvfølgelig mange meninger derude. Men man skal nok være forsigtig med at tro at 2009 bare var en enlig svale.

Iøvrigt bliver det også nævn, som jeg iøvrigt har fremhævet tildligere, at naturgas-skiffergas, lægger et stort fremtidigt pres på også alternativ energi, idet prisen er lav, og der er fundet så utroligt meget af det, at prisen ikke forventes at stige nævneværdigt forløbigt.

Jeg fastholder derfor min vurdering at Vestas pt. er uinteressant til andet end sving trade.




27/9 2010 22:20 alang 034025



Jeg er enig. Vestas går store strukturelle udfordringer i møde. Så svært er det heller ikke at lave en mølle, og ballonen begyndte allerede at sive, da kursen dykkede fra 700 til 300. Jeg har kursmål på 150, og det tror jeg rammes selv hvis US holder et rimeligt niveau, for der er megen urealiseret panikpotentiale i Østjyllands folkeaktie.

Ditlev har gjort det godt i en periode, men realiteterne indhenter de fleste, og til syvende og sidst er det jo et erstatningsprodukt, som ikke giver synderligt bedre strøm. Det kan komme til at gå meget værre, hvis markedets svinehund viser sin værste side. Den er bestemt ikke imun overfor dårligdom.

AlanG



27/9 2010 22:33 colombuss 034027



Og så lige en kontroversielt gæt:

Jeg tror Engel er historie i Vestas om 1 år. Primært pga for agressiv satsning mens markedet vendte nedad. Det vil han få mange tæsk for.
Men ironisk nok er det nok netop hans satsning på at blive verdensleverandør, at Vestas i det lange løb stadig har gode kort på hånden, selv overfor de multinationale. Men det bliver dyrt, rigtig dyrt, både på indtjeningen og for aktionærerne.

En anden årsag til at Engel bliver, er allerde begyndende - upopulær, er pga af hans pokerspil med markedet.

At komme med en nedjustering som en bombe ved 1. halvårsaflæggelse, med gennemsnitlig nedgang i stk. leveringen af møller på 50% over perioden, er helt utilgiveligt. Han må have vist noget før.

Hans guidance for resten af året er meget optimistisk, og laver han samme nummer igen, ja så er der nok nogle der forlanger hans afgang. Så et år, det giver jeg ham



27/9 2010 22:43 alang 034031



Han tog markedet med storm, men hans erfaringsgrundlag var for spinkelt, og han lod sig rive med af sin egen karisma. Du kan godt have ret i, at han er fortid, men jeg hælder nu mest til, at han overlever denne krise. Han KAN vise gode resultater. Han tiltrådte med elimineringen af tabsgivende projekter, og dette har styrket virksomheden og gjort den mere solid.

Jeg tror markedet er en større fjende end hans sønderskudte ego....de er godt nok dyre - de der møller.

AlanG



27/9 2010 23:03 Moneykeeping 034035



det er vel ikke værre end at Vestas bare fyrer nogen ansatte igen for at bringe balance i tingene ??

Og i øvrigt så er det jo forkert at sige at Vestas har en produktionskapacitet på 10.000 MW i øjeblikket - det har de rent faktisk ikke. De har godt nok fabrikkerne til det men særligt i USA er de ikke engang oppe på halvdelen af fuld bemanding endnu.

Men er faktisk lidt enig mht. DEs fremtid. Hvis han laver samme nummer igen forlanger alle hans afgang. Det er simpelthen for useriøst at en chef for verdens største vindmølleselskab har så dårlig føling med markedet.



27/9 2010 23:40 troldmanden 434037



Ja Vestas skal holde tungen lige i munden for at nå 2. halvårs forventede oms. Men jeg har en kæmpe respekt (stadig) for Ditlev og det vil overraske mig rigtig meget hvis ikke han med nedjusteringen har sørget for at have lidt ekstra rum at spille på i forhold til den nye guidens. Sagt på en anden måde det vil ikke koste ekstra slag at tage en lidt for stor nedjustering. Men hvis de ender med at skulle nedjuster igen så vil det se rigtig skidt ud.

Dagens melding fra EDP om en kraftig nedjustering af forventningerne til opstilling i US i 2011 paser meget godt med hvad vi har snakket om den seneste tid på PI. Nemlig at 2011 også bliver et hårdt år. Det bliver ikke et jubel år hvor Vestas kommer til at levere 8-9.000MW som mange over på den alternative kanal ofte gentager. Nok skal der komme vækst. Men det bliver en relativ beskeden en af slagsen. Og da udgiftsbasen for 2011 er større end 2010 så har jeg svært ved at se Vestas nå over 10% margin. 2011 bliver nemligt efter alt at dømme året hvor Vestas opstiller 1-2 prototyper af deres nye 6mw. Og hver prototype står i et lille 3-cifret mio beløb. Så deres R&D udgifter bliver ret høje i 2011. Det koster på den korte bane men er nødvendigt på den lange bane.

Jeg vil ikke blive overrasket hvis man kan fange Vestas i niveau 150-170 i løbet af de næste 6-9 mdr. Men så er det også tid til at gå ind. For langtids udsigterne ser jeg stadig som rigtig gode for Vestas omend jeg ikke tror på 3x15

http://borsen.dk/nyheder/investor/artikel/1/192059/stigende_frygt_for_nedjustering_fra_vestas.html

http://borsen.dk/nyheder/investor/artikel/1/192071/vestas_taet_paa_at_miste_ekstra_ordre_paa_600_mw.html






28/9 2010 17:46 kim0185 134084



Jeg tror nu nok de skal nå deres nedjusterede omsætningsmål på 6 mia. euro. Som de angiver i halvårsrapporten, så kan de ikke nå at indtægtsføre flere forventede ordrer, da de kommer så sent, at de først kan komme med i 2011. Mon ikke de så allerede på daværende tidspunkt vidste hvad omsætningen for året ville lande på? Engel vil vel heller ikke risikere endnu en nedjustering, da det formentlig vil ende ud i en fyreseddel. Vestas fastholder det høje investeringsniveau, og er klar når/hvis opsvinget kommer. De har investeret massivt i Kina og USA, og især førstnævnte kan blive et stort marked. Der er stadig en del usikkerheder i USA, men tror nu at miljø og grøn energi ikke lige sådan går af mode. Obama er større fortaler for grøn energi end hans forgængere. Synes også der er en tendens til at kunderne i højere grad efterspørger kvalitet og driftssikre møller med et stabilt cashflow, end de billigere møller fra Kina. Siemens og GE har store fordel af deres bagland, som tilbyder finansiering, men bankerne begynder så småt at låne til projektfinansieringen igen, så Vestas kommer stærkt igen. Ordreindgangen i første halvår 2009 var på det højeste niveau nogensinde.



28/9 2010 18:51 Moneykeeping 134090



ja troldmand du har ret i at USA bliver et vanskeligt år også næste år. Men tror du ikke at Vestas kommmer til at tage markedsandele med deres splinternye produktionsapparat som jo skulle være temmelig konkurrence-dygtig. Derfor bliver det vel mindre problematisk for Vestas end det måske gør for Siemens, Gamesa og endda GE som jo ikke kan tilbyde 3 MW.
Mht. dine forventninger om at nå ned i kurs 150-170. Jeg sad klar ved tasterne i dag for at få aktier i 195 men tvivler efterhånden på at aktien KAN lukke under 200 kr uden en yderligere nedjustering. Og det kan godt være EBIT næste år kun når 5% på en omsætning på 7 mia euro i absolut værste scenarie hvilket med nuværende kurs giver pe=under 20. Og det må vel betegnes som worst case. Vestas´omkostninger er jo ikke astronomisk over 2008 hvis man ser på antallet af ansatte: 5-600 flere i research og 2-3000 flere i produktion og salg. I 2008 havde de en omsætning på 6 mia og EBIT på ca. 11. Så det kan vel næppe ske en halvering af EBIT til 5 næste år. Men altså selv i worst case som ovenfor virker aktien med en pe=19-20 for 2011 med deres teknologi og kommende ordre in mente.



TRÅDOVERSIGT