Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Investeringsprofil: Brug af Branche-Rotations-Model


36294 svendsen2032 22/11 2010 18:42
Oversigt

Hej på Pro-investor,

Jeg er er meget ny indenfor aktie og investeringsverdenen, dog ikke mere end at jeg en enkelt gang har brændt mig på en del investeringer. Derfor har jeg nu besluttet mig at sætte mig lidt mere ind i tingene, ved at lave en investeringsprofil, med en fundamental og en teknisk analyse. Det hele er lavet på baggrund af bøgerne: "Tjen en million på aktier" af Morten W. Langer og Bruno Japp og så "Aktiehandel og aktieanalyse" af Peter Arendt.
Første del af min investeringsprofil er så en nationaløkonomisk fundamentalanalyse, baseret på rente, arbejdsløshed og BNP, med henblik på sammenligning med en branche-rotations-model. Teoretisk, og efter hvad der stod i bøgerne lød det simpelt, men at finde de rigtige data, fandt jeg svært. Jeg har dog gjort et forsøg (er vedhæftet).
Min umiddelbare konklusion er at den sidste højkonjunktur toppede omkring maj/april 2008, hvorefter det siden er gået nedad og ifølge branche-rotations-modellen skal man så satse på cykliske, teknologiske og industrielle aktier.
Dog står der i bøgerne at en lav rente, er tegn på højkonjunktur, da ingen har brug for at låne penge, men renten i mit eksempel er høj omkring højkonjunkturen. Derudover er der BNP, den stiger og hen mod maj/april 2008, og falder derefter, men stiger så igen fra ca. maj 2009, hvor den vel fortsat burde falde grundet krisen?

Håber i vil komme med svar, inputs, ris og ros omkring modellen og forsøget på at kortlægge brancherne i forhold til konjunkturerne?

På forhånd tak,

Den grønne investor, Mads R. Svendsen
xlsxNationaloekonomisk_analyse.xlsx



22/11 2010 21:00 Kristensen 236298



Hej Mads - og velkommen til!

Dit første indlæg og hvilket klasse indlæg.

Virkeligt godt og udført arbejde. Man får et meget fint visuelt billede af hvordan økonomien har det på en lang række punkter, herunder renter, arbejdsløshed osv.

Jf. dine grafer ser det ud til at vi er på vej ud af krisen. BNP pr. capita er snart på samme niveau som før krisen, og det kan umiddelbart se ud som om at arbejdsløsheden har nået et toppunkt.

Ved ikke hvor længe du har fulgt med, men når de nye "grupper" kommer, så kan jeg da kun opfordre dig til at oprette sådan en, med vægt på ovenstående makroøkonomi. For min skyld vil det være fint, hvis du ville opdatere graferne med jævne mellemrum, så man kan følge med i udviklingen.

Godt arbejde!


Mvh. K



22/11 2010 21:15 svendsen2032 036301



Mange mange tak - det er virkelig fedt med noget positivt feedback! :)
Kunne godt tænke mig at hører din mening om min konklusion på graferne? Vil du sige, at de tre brancher jeg fremhæver, ville være gode at investere i nu? :)
Og har ikke fulgt med så længe at jeg ved hvad du omtaler når du skriver "grupper" der bliver oprettet?
Jo, skal nok lige opdatere det! :D



22/11 2010 21:36 Kristensen 036303



Du kan læse mere om grupper her:
http://www.proinvestor.com/boards/35772/Praelancering---Grupper-paa-ProInvestor

Hvilke brancher man skal investere i ud fra den nuværende økonomiske situation, er der nok nogle der ved mere om end jeg, herunder bl.a. "le". Men umiddelbart vil jeg da nok mene at industrielle aktier er interessante.



22/11 2010 21:49 svendsen2032 036305



Super! Det ser spændende ud, og håber det i praksis bliver en succes! :)
Har lige et enkelt spørgsmål, angående min rente-graf, synes jeg det er lidt underligt, at der i bogen står at en lav rente er tegn på højkonjunktur, da folk ikke vil låne penge. Dog viser min graf det stik modsatte, og er det ikke korrekt at en høj rente er lig med højkonjunktur, da bankerne også vil tjene penge eller er det bare mig? Synes da bare man sætter renten ned, ved lav-konjunktur, for at sparke gang i økonomien?




23/11 2010 22:12 Steven 036376



Jeg tror, at du skal være påpasselig med at læse konjunkturer af renten. DK følger ECB jf. ERM2, og der er ikke nødvendigvis samme konjunkturer i hele EU. Der er mange forskellige idéer om rentesatst (se austrian business cycle theory). Konjunkturer skal aflæses af bnp-ændringer, men det er rigtigt, at renten (ofte) sættes ned for at kickstarte økonomien.

sent from iPhone



28/11 2010 21:39 svendsen2032 036595



Okay, så renten bliver egentligt mere et udtryk for den overordene økonomi i EU?



22/11 2010 21:03 Kristensen 036300



Og lige en hurtig side bemærkning - kunne man få dig til at indtaste lidt flere data i din profil? :)



22/11 2010 22:13 136306



Ja velkommen til og det var en rigtig lækkerbidsken.

Det er en rigtig god kobling at kigge på sektorrotation og konjunkturer. Men ikke mange udover de professionelle gør det.

Jeg har blandt andet investeret i Columbus IT af samme grund, fordi de som leverandør af service til CRM systemer BURDE få de tidligste effekter af et opsving i økonomien.

Det var også tilfældet for mange af deres peers, men satte sig ikke umiddelbart afsæt i 3Q for Columbus.

I forhold til renten har der lang tid været lav rente både under høj vækst...hvor det så førte til bobbel og nu under lav vækst for at forsøge at få bankerne til at låne til erhvervslivet, hvilket de ikke gør.

I forhold til BNP skal man huske at offentlige stimuli pakker også tæller med på den, så det kan være et "falsk" udtryk for den egentlige produktion nedenunder.

Nøgletallet arbejdsløshed kan også være tricky. Jeg vil idag hellere bruge tallet for beskæftigelse, og gerne privat beskæftigelse. Det er kuk i makroen i øjeblikket.






23/11 2010 00:22 svendsen2032 036313



Mange tak! :)
Okay, jeg kigger på det, da det er nævnt i de bøger jeg bruger. Hvilke metoder er så mere typiske, når de store aktiemarked skal skæres ned til nogle få investeringsmuligheder?

Synes da renten var steg op mod højkonjunkturens top? I hvert fald ifølge min graf.

Okay, det havde jeg ikke tænkt med. Så det kan altså være hjælpepakkerne der ses på BNP?

I alt, mange tak, dejligt med nogen konstruktiv kritik :)



23/11 2010 02:22 vouskootia 036315



Spændende læsning!
Den sidste graf forstår jeg ikke helt - hvordan har du regnet den ud? og hvad viser den?
Omkring renten - så er en lav rente vist et tegn på lavkonjunktur - regeringer prøver at sparke gang i hjulene igen... og det modsatte når økonomien går for hurtigt/høj inflation.
Aktiemarkedet siges at være 3-6 måneder foran makroøkonomien/statistikken....
Kigger man på sektorer så har Forbrugsgoder og Industri boomed godt siden bunden (dog ikke Teknologi):
http://aktiehaj.dk/#sectors
De eneste sektorer der har ligget lidt død er (Nordiske): Informationteknologi, Forsyning og Finans.
Bliver det et hurtigt flash cycle? Kan vi have taget hul på late-recovery cyclen?
Konsument-varer ligger allerede godt, måske Energi bliver næste hotte sektor?
Eller ligger vi blot i en udefinerbar/unormalt "cycle" hvor markedet kører sidelæns-op-ned ukontrolerbart? :−)
Jeg hælder mest til det sidste gæt... og ligger derfor rimelig tungt i Sundhedspleje (og lidt Russisk Energi).

Lidt omkring sektor rotation:
http://financiallyfreenow.wordpress.com/2010/09/04/sector-rotation/
Og en Business-Cycle-Clock fra OECD (godt at se ting visuelt):
http://stats.oecd.org/mei/bcc/default.html



28/11 2010 21:43 svendsen2032 036596



Tak! :)
Jamen det er Bruttonationalproduktet per indbygger. Tallene er fra Danmarks Statistik.

Hvad er en late-recovery cycle og en hurtig flash cycle? Det lyder spændende :)



23/11 2010 10:58 TeamGarlic 136324



Velkommen til Herr Svendsen og ros for et rigtig fint indlæg, som er lige min kæphest.

Igår læste jeg på MebaneFaber.com, at han roste John Hussmann, som værende én af de bedste portefølje-managere i USA: Link: http://www.mebanefaber.com/2010/10/20/hussman-stock-valuation-models/

Jeg søgte videre på Hussmannfunds.com og fandt, at han udgiver et ugentligt nyhedsbrev, hvor han faktisk igår forholdte sig til fremtidige afkast, arbejdsløshed og lav rente. Det kunne måske være interessant for dig.
Link: http://hussmanfunds.com/wmc/wmc101122.htm




28/11 2010 21:44 svendsen2032 036597



Mange tak for tippet! :)



TRÅDOVERSIGT