Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Fabelagtig bankdrift del II


36309 Kristensen 22/11 2010 23:38
Oversigt

Nordjyske Bank fremlagde i dag en meget fint Q3 regnskab. Dermed har både Nordjyske Bank, Nørresundby Bank og Ringkjøbing Landbobank, som vi tidligere har diskuteret her på sitet, alle leveret regnskab for 3. kvartal.

I forbindelse med regnskabsfremlæggelsen for Q2, lavede jeg et regneark for hurtigt at kunne sammenligne de tre banker. Denne er vedhæftet og nu opdateret med tal fra Q3 regnskaberne. Den tidligere tråd kan findes her:
http://www.proinvestor.com/boards/31916/Fabelagtig-bankdrift

Pengeinstitutterne er igen begyndt at komme ud med overskud, næsten over hele linien. Og som jeg har skrevet i en anden tråd; hvis man under finanskrisen ikke kunne "skille fårene fra bukkene" blant pengeinstitutterne, så er det da i hvert fald tydeligt at se nu, hvem som leverer varen. Især mange mellem/store provinsbanker er attraktivt prissat pt. Derfor skal man også tænke sig om en ekstra gang, inden man begynder at investere i mere risikobetonede bank-aktier (bukkene), da der er masser attraktive (fårene). Man kan dermed løbe en UNØDVENDIG stor risiko, for at få et måske marginalt højere afkast, hvert fald set på den lange bane. For der vil gå noget tid før banker som AMA, MAX, Alm. Brand Bank m.fl. kommer op i samme omdrejninger som nogle af ovenstående. Jeg skrev for et par dage siden et indlæg i en tråd, om at løbe unødvendig høj risiko:
http://www.proinvestor.com/boards/36203/'Snotklat-selskaber',-det-nyeste-modeord-for-finansparnasset#36229

Tilbage til de 3 banker. Lige som ved Q2 er det igen Ringkjøbing Landbobank (RILBA) som er højdespringer og DK's mest veldrevne bank - eller skal vi kalde det fabelagtig bankdrift. Noget som jeg synes er interessant for RILBA er at trods det er den bank som er sluppet bedst igennem krisen, har de ikke budt ind på den konsolidering af banker der har været gennem krisen. Det er nok den bank, som har haft det bedste udgangspunkt i forhold til opkøb af nødlidende banker. Det sjove er at dette har de bare ikke været interesseret i. Så vidt jeg ved har de ikke budt ind på en eneste. De kører deres egne sikre vestjyske stil og den vækst de leverer kommer fra organisk vækst og ikke fra opkøb som mere eller mindre alle andre banker. Det er yderst interessant. En meget konservativ bank som kører deres egen sikre stil og så må konkurrenterne om hvad de gør. Men igen, banken er fair prissat på nøgletal og har vel som en af de få bank-aktier en K/I på over en (1,60)Banken opjusterede i Q2 til et basisresultat i niveauet 300-400 mio. Der forventes nu i den øvre ende af intervallet.

Nørresundby og Nordjyske Bank fortsætter de udemærkede takter fra Q2. Jeg havde nok forventet knap så høje nedskrivninger fra Nordjyske Bank, men tror fortsat den høje andel af udlån til landbruget driller lidt. For 2011 forventer jeg dog mindre nedskrivnigner for begge banker. Ikke mindst fra Nordjyske, da både svinepriserne og mælkepriserne er stigende. De fleste landmænd bør derfor pt. have nået nulpunktsnotering. Har de ikke det kan de få problemer i 2011, da jeg forventer en knap så gunstig udvikling her.

Nørresundby Bank's kurs har lagt i en jævnt interval gennem hele året omkring kurs 170-180.
Nordjyske Bank har været faldet lidt tilbage fra omkring kurs 120 først på året og har i nogen tid lagt omkring 100. Men med dagens Q3 rengskab blev taget positivt imod og kursen blev sendt op 5-6% til kurs 110,50 under relativ god omsætning. Kursen var i løbet af dagen oppe i 115.

Mht indtjenign pr. omkostnignskrone ligger RILBA sig igen i spidsen med 1,73, herefter Nordjyske 1,30 og Nørresundby 1,24. Det er også værd at tage et kig på egenkapital forrentningen, hvor RILBA ligger lunt på intet mindre end 17% p.a.

Da jeg gennemgik regnskaberne for de 3 banker faldt jeg endvidere over, at RILBA har lavest andel garantier mål i kr. i forhold til både Nørresundby og Nordjyske, trods at RILBA har en ca. dobbelt så stor udlånsbalance, end de to nordjyske banker. RILBA ligger på ca. 14 mia. kr. i udlån og de nordjyske banker omkring 7,5 mia. kr. Sjov detalje, som jeg ikke umiddelbart kan forklare.

Jeg har i dag ikke lige haft tid til at medtage nye banker i regnearket, men har planer om at udvide den bl.a. med Vestjysk Bank, da der her kan ligge noget potentiale når de får styr på forretningen. Hvis i har ønsker om andre er jeg selvfølgelig interesseret herom.

Disclaimer: Jeg ejer ingen aktier i nogen af ovenstående banker. Har for tiden forresten ingen bankaktier.
xlsxNoerre__Nordjysk_og_Ringkoebingban..23/11 2010 00:01 036312Super indlæg som altid. Jeg overvejer hvilken af de tre bank aktier jeg godt vil have. Vi er snart derhenne hvor de kan tilbyde en del i dividende.23/11 2010 00:56 masha 136314Kristensen! Du skrev tidligere om at holde sig fra Max og Alm Brand bank - det kunne derfor være overmåde interessant at se regnearket opdateret med disse to for an anskueliggøre anbefalingen :)

Har selv prøvet at sætte data på fsv angår DIBA BANK men har måttet opgive da jeg simpelthen ikke er klog nok f.eks. fik jeg en EK forrentning for 3 kvartaler på bare 1,58% mens solvensen var bedre end både Nørresundby og Nordjyske :( og så får jeg en k/IV på omkring 0,40 blot :)

Max - har fået foræret ca 100 mio af staten - mon det er nok til at lukke hullet efter SKLS? Kunne være interessant om du som fagmand kan sætte tal på den :)

Og hvikle omkostninger indregner du når du udregner I/O?

På forhånd tak.

M23/11 2010 11:06 Kristensen 236326Hej Masha!

Mange af tallen kan du aflæse i bankernes regnskaber så det er kun få jeg selv regner ud.

Jeg vil godt prøve at tage Max, Alm. Brand og Diba med ind for at få lidt perspektiv og for at vise hvor godt "fårene" egentligt klarer sig i forhold til de "bukkene". Der kan dog opstå et problem med Alm. Brand da de har andet end bank aktiviteter. Prøver at kigge på det når jeg kommer hjem.

Jeg er fortsat noget negativ på Max Bank, men Coller's nyelige indlæg hvor han fortalte at Sten Nymark, som var rådgiver i forbindelse med emissinen, trådte ud af "Atriums Partners" i forbindelse med han overtog 20% af aktierne i Max bank, det giver alligevel lidt forhåbentninger, da han på den ene eller anden måde han lidt insider viden. Dog mener jeg stadig der går nogen tid, inden Max kommer op på niveau med de 3 ovenstående banker. Indlæget findes her: http://www.proinvestor.com/boards/35914/Max-Bank23/11 2010 12:52 collersteen 036334Hej Kristensen.
Glimragende indlæg du har gang i der.
Lige kort mht. Alm.Brand.
Husk, at der offentliggøres særskilt regnskab (via børsen også) for bankdelen, så der må du kunne trække de fleste tal i mere eller mindre ren form. Her er 3.kvt. for banken: https://newsclient.omxgroup.com/cds/DisclosureAttachmentServlet?messageAttachmentId=32645323/11 2010 14:04 Kristensen 136338Det lyder super! Så vil jeg prøve og se om jeg kan lave en opsummering på det i aften!23/11 2010 21:09 masha 036371Arhh nu skal vi lige have fakta på plads. Steen købte ikke 20%! han købte mig bekendt en klump på 5% fra staten - og havde selv nogle liggende fra Atrium tiden - hvor partnerne jo selv ofte går med.

Tak for din commitment - vil se frem til at se disse data - har forstået meget fremgår af regnskaberne men i dit regneark kunne jeg ikke finde formlen for I/O osv.

Glæder mig til at se om du får tid.

M23/11 2010 22:46 Kristensen 436378Har nu opdateret med DIBA, Alm. Brand Bank, Vestjysk samt Max Bank.

Har ikke den store kendskab til de fire banker og vil derfor ikke knytte så mange kommentarer.

Jeg faldt dog over et par ting. Jf. DIBA's Q2 regnskab udgør summen af store engagementer 83,9%. Dette ser jeg som en BETRAGTELIG risiko. Sådan en kunde kan vel lægge en svag bank ned og her udgør de 83,9%. Har ikke lige gidet at tjekke op på de andre banker, hvad det angår.

Definition af store store engagementer:

§ 7. Summen af de engagementer, der efter fradrag for særlig sikre krav udgør 10 pct. eller mere af basiskapitalen, jf. § 145, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed, må maksimalt stige inden for de grænser, der er angivet i bilag 1.

Stk. 2. Pengeinstituttet kan undlade at medregne reverseforretninger i opgørelsen efter stk. 1.

Stk. 3. Hvis pengeinstituttets basiskapital som følge af driftsmæssige underskud reduceres i løbet af perioden, foretages beregningen i stk. 1 på grundlag af basiskapitalen ultimo september 2008"

"Bilag 1" findes nederst på denne side:
https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=122996

DIBA udarbejder kun "store regnskaber" ved halvår og årsregnskaber og derfor får man i Q3 regnskabet ikke de samme oplysninger som i de andre banker. Derfor er I/O, Egenkapital Forrentning og Indreværdi stjålet fra Q2 regnskabet.
xlsxNoerre__Nordjysk_og_Ringkoebingban..TRÅDOVERSIGT