Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vil NGAL-testen gøre en forskel??


39602 Doctor 1/3 2011 20:11
Oversigt

NGAL-testen bliver diskuteret meget, både her på ProInvestor og i medicinske kredse over hele verden. Der er ikke diskussion omkring hastigheden og stabiliteten af testen. Der er bred enighed om, at testen virker, og at man for fremtiden vil kunne diagnostisere AKI (akut nyresvigt) meget hurtigere end tidligere.

Det er for alvor er blevet diskuteret, er konsekvensen af testen. Kritikere mener ikke, testen vil gøre en afgørende forskel, da de ikke mener, en hurtigere behandling af nyresvigtet vil føre til bedre overlevelse og hurtigere helbredelse. Eller med andre ord, hvad hjælper det at kende til nyresvigtet, hvis vi alligevel ikke kan gøre noget ved det.

Jeg har tidligere postet ældre studier, der tydede på, at en hurtig igangsættelse af dialyse førte til bedre overlevelse. Studierne var dog små, svage og ikke helt konklusive. Kritikere har ment, at der ikke var nok bevis for effekten. Vi er derfor mange, der har ventet på større studier. Studier, der kunne vise, at dialyse og behandling af AKI rent faktisk gjorde en forskel.

Der er netop offentliggjort et sådan studie. Det er en såkaldt meta-analyse, hvor man sammenligner 15 mindre studier, og således samlet set kigger på mange behandlede patienter. Metaanalyser er både gode og dårlige. Gode, fordi man som sagt får mulighed for at se på meget store patientgrupper, dårlige, fordi de enkelte studier ikke altid er sammenlignelige.

Sammenligningen var svær, da studierne netop var meget forskellige, og kun 2 var randomiserede, der anses for golden-standard idag. Man undersøgte netop det, vi har brug for at vide. Vil en hurtig igangsættelse af dialyse (RRT) gøre en forskel i sidste ende? Og resultaterne er ret overbevisende.

5 af 7 studier viste forbedre nyrefunktion ved hurtig igangsættelse af dialyse. 7 af 8 studier viste nedsat varighed af dialyse ved hurtig igangsættelse. 5 af 6 studier viste kortere samlet ophold på intensiv afdelinger (ICU) ved hurtig igangsættelse. Det sidste er meget væsentligt, da økonomien er en vigtig drivkraft i udbredelsen af NGAL-testen.

Deres konklussion er lidt vag: ”Earlier institution of RRT in critically ill patients with AKI may have a beneficial impact on survival.” Grunden til denne vage formulering er udformningen af studiet, og at det er så svært at sammenligne delstudierne.

Denne store meta-analyse tyder altså på, at NGAL-testen i sidste ende vil kunne bedre nyrefunktionen, nedsætte dialysebehovet og opholdstiden på intensivafdelingen. Det er ikke så godt bevis som et stort randomiseret studie, men absolut gode tegn. Jeg venter i spænding på flere lignende studier.

Doctor.

Link til studiet er postet nedenfor.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21352532



1/3 2011 20:46 troldmanden 239607



Rigtig godt fundet og ikke mindst beskrevet Doctor. Det er just præcis her hele humlen ligger begravet.

Er du bekendt med om der er store randomiserede kliniske forsøg i gang?

Hvordan opfatter du generelt lægernes holdning til brugen af Ngal? Er det kun få specialist læger der har kendskab til det eller er kendskabet bredere. Og er der overvægt af skeptikere eller den anden vej rundt.

Og sidst men ikke mindst hvad tror en fagmand som dig selv er muligt mht uptake. Kommer der til at ske ret meget i år?

Vh
T.



1/3 2011 21:07 fillandkill 339611



Ret mig hvis jeg tager fejl, men dette må være én del af Ngal testens anvendeligheder, jeg tænker på BioPorto´s patenterede cutoff´s, hvor de siger imellem 1000 og 3000Ng/Ml for dialyse krævende behandling, det første cutoff er imellem 250-525 mener jeg, til diagnosticering af AKI, og til denne ville jeg mene at dette link var knyttet.
(tyvstjåøet fra Druen) men det viser også en signifikant besparelse, blot på den prediktive værdi.
http://www.eventkaddy.com/sccm/abstractInfo.asp?abstractId=368

Men her er da umiddelbart en liste med 45 Ngal studier:
http://www.clinicaltrials.gov/ct2/results?term=ngal

AKI er for sig, én del af Ngal testen, en anden er alle de øvrige indikationer, hvor Ngal kunne have en plads. Jeg kan ikke umiddelbart finde ud af om Ngal testen allerede fra start, vil blive anvendt til andet end diagnosticering af AKI, ser man nedenstående studie for gravide, ville den jo i mit hovede være oplagt, men hvornår tror Doctor at Ngal testen, vil blive anvendt til andet end AKI?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19961280

Der findes jo talrige andre indikationer, og måske de studier bliver speedet lidt op, med en ny, nemmere og hurtigere Ngal test, for indtil nu, er Elisa testen blevet anvendt til langt størstedelen af disse studier.



1/3 2011 21:44 fillandkill 239613



Lige mht. Dialyse.

Jeg fandt et ret interessant studie, tallene er godtnok fra 2007, men eftersom AKI er eskalerende, så går jeg udfra at disse tal stadig kan bruges, som et minimum.

Source: American Society of Nephrology

'Weekend effect' linked to delayed dialysis, higher risk of death

http://www.medcompare.com/news.asp?newsid=352409&typeid=31

I 2007 var der mere end 800.000 indlæggelser, med patienter i ESRD (End Stage Renal Disease), hvor dette studie viser at knap 20% af disse skete i weekenden. Studiet viser, at de patienter der bliver indlagt i weekenden, har 17% højere risiko for at dø, end de der bliver indlagt i hverdagene.

Det skyldes mangel på personale, og udskudt dialyse, - Mon ikke at der også her er et ganske betragteligt potentiale for Ngal testen, - jeg tænker på at en hurtig Ngal test, på de der bliver indlagt, vil vise i hvilken rækkefølge patienterne skal i dialyse.

Hvad er din kommentar Doctor?



1/3 2011 23:24 Doctor 439617



Hej Fill.

Flere kommentarer. Grunden til, jeg primært beskæftiger mig med dialysekrævende AKI, er at det er det ultimative nyresvigt. Hvis man ikke kan vise en behandlingsmæssig effekt på nyresviget ved dialyse, kan man heller ikke ved de mildere former. Der er endnu mere skepsis ved mild AKI end svær. Og de muligheder, vi har for intervention ved mild AKI er noget mindre.

Den anden undersøgelse du nævner, handler om patienter med svær, kronisk nyresvigt, det vi kalder terminal nyresvigt. Det er typisk diabetikere med nyreproblemer gennem mange år. Man diskuterer i øjeblikket, om NGAL testen kan bruges til disse patienter, altså kan man måle en forværring i kronisk nyresvigt med NGAL. Det er noget usikkert. Under alle omstændigheder dækker Bioportos patent ikke disse målinger, hvorfor det ikke i øjeblikket er aktuelt.

Doctor.



1/3 2011 23:12 Doctor 539616



Hej T.

Jeg er desværre ikke bekendt med større igangsatte forsøg omkring dette. Har kigget lidt på clinicaltrials.gov, men har umiddelbart ikke fundet noget. Det er dog en ret stor side

Jeg er enig med dig i, at læger generelt er konservative. Vi var dog ret hurtige til at lære at bruge troponinerne, da de først kom frem. Jeg mener godt, man kan drage en vis parallel til NGAL, og håber det vil slå lige så hurtigt igennem. Er dog lidt i tvivl om DAKO og Bioporto har samme gennemslagskraft og distributørnet, men man kan jo håbe...

I øjeblikket er det nok primært intensiv læger, der har kendskab til, og vil begynde at bruge dette. Der er skeptikere blandt dem, og derfor er der brug for klare instrukser omkring NGAL. Glæder mig til at se Dansk Anæstesiologisk Selskab indsætte NGAL i deres retningslinier. Det vil kunne udbrede brugen på alle danske sygehuse. Og gad vide, om det ikke kommer på et tidspunkt.

Jeg tror ikke, salget kommer til at overraske de første kvartaler. Jeg tror på den langsigtede case, og om 3-5 år er vi et helt andet sted end nu. Men på kort sigt er jeg mere lunken.

Doctor



1/3 2011 20:51 oneofakind 339609



Tror, at når man tidligere og mere sikkert kan konstatere nyreskade.. vil der hurtigt udvikles nye tilgange til behandling!
Første skridt er altid at konstatere en sygdom.. andet skridt er behandlingen!
mvh.



5/3 2011 23:13 Mixd 139769



Doctor! - jeg mener da du neglisjerer tidsperspektivet.
Hurtig diagnose af AKI medfører kortere indlæggelsestid. Hermed sparer man hospitalssengepladser, hvilket er en værdi i sig selv.
Når man kan diagnostisere en patient for AKI eller ikke, så kan man jo ved hjælp af testen fastslå dette meget hurtigt, hvorfor beslutning om en patient er operationsklar kan fremrykkes med 1 døgn.
Det indebærer da i sig selv en afgørende økonomisk besparelse for hospitalet at kunne afkorte indlæggelsestiden med 1 døgn holdt op mod omkostningen ved at udføre AKI-testen



TRÅDOVERSIGT