Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Oversigt

Jeg har i de sidste par år haft min opsparing i aktier ved investeringsforeninger, men har efterhånden læst mange undersøgelser, hvor det tyder på at investeringsforeninger er alt for dyre, og en stor del af fortjenesten går til udgifter. Jeg har derfor den sidste tid været i gang med at læse om investering i aktier, og her har dette forum været til stor hjælp! Min investering vil have en tidshorisont på ca. 5 år, og er et beskeden beløb på 200.000 kr, som jeg vil kunne tåle at midste (men skal naturligvis gerne undgås).

Jeg står nu lidt ved en skillevej, hvor jeg håber I kan hjælpe mig. Som jeg ser det har jeg to muligheder:
1. Springe ud på dybt vand, og prøve efter bedste evne og analyser, at udvælge mine aktier selv.
2. Følge en professionel portefølje kunne være fx være aktieinfo.net eller Thorleif Jacksons fra Nordnet

Det virker til alle herinde har valgt løsning nummer 1, og hvis man kigger på fx Dansk Aktienærforening, så afholder de også kurser til hvordan man selv sammensætter sin portefølje mm.

Personlig synes jeg dog det giver langt mest mening at vælge løsning nummer 2, for selvom jeg brugte alt min fritid på at læse om aktier er det vel meget usandsynligt jeg vil træffe bedre valg end fx aktieinfo.net eller Thorleif Jackson?7/4 2011 21:06 MaxProfit 141046Hej Anders,

Jeg er selv begyndt helt fra starten for ca 15 år siden.Det er en lange lærerig vej du skal ud på.Det du kan gøre bedst er at læse på lektien igen og igen.

Jeg handler f.eks kun Smallcap aktier, da jeg finder dem perfekt til mit temperament, men det skal man lige finde udaf først.

Du skal først og fremmest finde din risikoprofil !

Jeg er til mellem/high risk, mens det bedste for dig kunne være safeplay med all in i Novo Nordisk ?

Kig grundigt på regnskaberne i de firmaer du er interesserede i,og forsøg at få et overblik over deres forretningsmodel for fremtiden ?

Jeg har gruppen Nordiske Penny Stocks her, og du er mere end velkommen til at joine ind og se hvad vi laver ?

Mvh

Andreas
7/4 2011 21:19 AndersJ200 041048Hej Andreas, og tak for dit svar.

Ja jeg er klar over man skal sætte sig grundig ind i det, og desto mere jeg læser desto mere kompleks synes jeg næsten det bliver. Men når jeg læser artikler som denne http://www.binvest.dk/Dovenskab.pdf bliver jeg næsten helt i tvivl om det kan betale sig at sætte sig så grundig ind i det. Dertil kommer som nævnt, at selvom jeg bruger al min fritid på at læse om aktier vil aktieinfo.net og Thorleif Jackson sandsynligvis træffe bedre valg end mig?

Jeg er derfor noget til det punkt, at jeg har svært ved at se, hvorfor jeg ikke skulle vælge at følge fx aktieinfo.net eller Thorleif Jackson portefølje. Mit afkast vil sandsynligvis være større og mere sikkert ved dem, og det eneste jeg selv skulle tænke på var at handle så snart jeg fik en mail fra dem7/4 2011 21:31 MaxProfit 041050Jeg har ihvertfald lært en vigtigt ting som du får med på vejen, og det er at du bliver manipuleret derhend hvor Jackson f.eks investerer ! Har han 500 diciple der trykker på købsknappen hvergang han siger køb,så kan du være ret sikker på at han iforvejen har lagt sig godt tilrette og hopper ud ved et løft.

Fortsat god trading !

Andreas7/4 2011 21:30 Conner 141049Hej Anders, hvad med at forsøge med halvdelen. Den kan du så igen dele op i portioner med forskellig profil. Find ud af hvad DU vil.
F.eks i hvilke sektor du vil ind, hvilke lande, C20, mid- eller smallcap eller noget helt andet. Der er altså mange muligheder. Du har sikkert en ide om, hvad du kan lide, så forfølg dette område.

Hvis ikke du betragter det som hobby, og en tidskrævende hobby, så lad andre om det.

Husk stop loss.

Mvh7/4 2011 21:35 Kristensen 341051Hej Anders - og velkommen til!

Jeg ved ikke hvor lang tid du har fulgt med her på PI, men jeg kan henvise til nogle tidligere indlæg, hvor nogenlunde samme emne er blevet diskuteret.

Selv ikkke Novo er sikker, jeg synes fx. det er overvurderet, men tager sikkert fejl, da der selvfølgelig er nogle perspektiver i aktien.

Hvis jeg havde 200k i dag, ville jeg finde 5-10-15 solide aktier fra FA synspunkt, som udbetalte højt udbytte. Fordelt på forskellige brancher og lande.

I følgende link, stod tråd-starter i samme situation som dig. Jeg skrev et indlæg, med dels mine synspunkter og dels henvisninger til tidligere tråde, som jeg håber kan være behjælpelig:
http://www.proinvestor.com/boards/35419/mangler-en-portefoelje

Ligeledes kan jeg anbefale at kigge nogle af indlægene igennem i "Ny på proinvestor?", som du finder i menuen, under "Oversigt". Måske du allerede har kigget der, og så er det jo super! For en god ordens skyld får du også lige hertil et link:
http://www.proinvestor.com/index.php?p=debat&orderby=&threads=&theme=5

Så er der hvert fald lidt at gå i gang med til en start.
Ikke for at "male fanden på væggen", men husk den sunde fornuft. Easy come, easy go....
http://www.proinvestor.com/boards/38065/Smart-i-en-fart7/4 2011 21:39 Kristensen 041053I øvrigt synes jeg Thorleif Jackson er en meget dygtig skribent og følger ham selv på Nordnet. Man kan både være enig og uenig med ham, men hans positioner og blogindlæg er velbegrundet. Jf. historikken i nordnetporteføljen, taler den jo for sig selv.7/4 2011 22:17 Fisker 341054AndersJ, Jeg er helt enig med Kristensen. Go safe for a start. Køb store gamle firmaer med historisk udbyttebetaling. Del f.ex.i 5 aktier a 40000kr. Kunne være 2 ell 3 danske C20 (f.ex. Novo, Carlsb, Maersk ell FLS) billig kurtage og du kan følge dem i de daglige nyheder. Køb 1 ell 2 store udenlandske (f.ex. Norske Statoil eller Amerikanske Merck). Så spiller du samtidig på valutakurs forskelle. Køb ikke alle samme dag, men læg ordrer ind på en lav kurs f.ex 3 % under gårsdagens lukkekurs . Det er ok at sidde på 40000 eller 80000 i cash i en periode - parat til at købe. Sæt et salgskursmål for hver aktie, kan f.ex. være efter 6 eller 10 % gain, men læg først salgsordren ind når aktien allerede er godt på vej derop ad. Fortvivl ikke hvis din aktie er lidt nede i perioden. Hold øje med ex datoerne for udbyttebetaling. God fornøjelse.7/4 2011 22:30 AndersJ200 041055Det var godt nok hurtig man får en masse gode svar herinde :)

Jeg synes dog ikke jeg kan se noget argument for hvorfor jeg ikke skulle vælge en professionel portefølje fremfor at investere selv?

Af de professionelle portefølje synes jeg umildbart aktieinfo.net ser ud til at være det bedste bud.7/4 2011 23:22 Fisker 041058AndersJ, hvis ikke du har lysten skal du bestemt ikke gå igang selv. Kurtagemæssigt er det klart billigst selv at handle, men det vigtigste er at det giver en rigtig god medejerskabsfølelse af de firmaer man vælger at investere i og en stolthed når man har solgt en selvvalgt aktie med god fortjeneste.7/4 2011 23:15 renek 841057Hej Anders

Vedrørende Thorleif og hans portefølje er det vigtigt du forholder dig kritisk til det, hvis du ønsker at anvende hans handler som udgangspunkt for dine egne. Jeg lavede for lang tid siden starten på en videoserie om netop porteføljer og performance:
http://www.market-trends.net/blog/portef%c3%b8ljer-og-performance-del-1.html
, hvor du måske kan få noget inspiration til hvorfor det er så vigtigt at gå performancetal igennem i sømmene. Thorleif Jacksons portefølje er også en del af denne serie og i løbet af weekenden eller næste uge udgiver jeg et indlæg, hvor jeg giver et sneak peak på nogle af hans performancedata.
Af andre indlæg omkring vigtigheden af at gå tingene MEGET nøje igennem kan jeg også henvise til disse:

http://www.market-trends.net/blog/jobbeskrivelse-5-arbejdsdage-pa-7-ar.html

http://www.market-trends.net/blog/vil-du-tjene-1-000-000-ganske-automatisk.html

og så i sidste ende link til min Langsigtede TrendModel som du også er velkommen til at gå kritisk igennem:

http://www.market-trends.net/mine-modeller/den-langsigtede-trendmodel

Jeg er ikke imponeret af Thorleif Jacksons performance.

Han formøbler hele sit overskud i 2007-8 bearmarkedet. Det hele blev udraderet. Det fungerer ikke i forhold til min tilgang til aktiemarkedet. Han genoprettede det hele og mere til i 2009-2011, men det er simpelthen ikke konsistent nok i min bog. Spørgsmålet er om du er villig til at følge en der svinger så ekstremt meget med markedet.

Der er mange advarsler mod investeringsforeninger, men når du "kun" har 200k kan det være en fin måde at få opfyldt kravene til diversifikation på (hvis man går op i det) indtil du har flere penge og selv kan sprede dig. Husk at diversifikation kun bortdiversificerer den selskabsspecifikke risiko og ikke markedsrisikoen. De fleste foreninger svinger jo ganske hyggeligt med markedet, men det kan så modvirke via markedstiming...ikke noget Thorleif praktiserer.8/4 2011 08:24 AndersJ200 041064rkhanen: Har været i gang med at se dine film, og de er virkelig af høj kvalitet, og virkelig en guld gruppe :)

rkhanen nævner I mange af sine film, at pointen er ikke hvor meget afkast man ender med sin investering, men mere hvordan man kommer derhen, for ellers har man måske bare været heldig, som det lyder lidt til i antyder Thorleif har været.

Det er også derfor jeg ser aktieinfo, som en bedre og måske den bedste portefølje at følge? Planen vil være at følge aktieinfo grundlæggende, og måske lave et par små udsving på ting jeg ikke tror på. Dog vil aktieinfo sandsynligvis i langt de fleste tilfælde træffe bedre valg end mig.

Man kan måske sige afstanden imellem investeringsforening og aktie handel er rimelig stor, og her kunne en professionel porteføje være en mellem ting, hvor afkastet sandsynligvis vil være bedre end en investeringsforening? Håber I kan følge mig i hvorfor en professionel portefølje er bedre end en investeringsforening? Eller hvis jeg tager fejl vil jeg meget gerne rettes :)

Spørgsmålet er så, hvilken professionel portefølje man skal følge. Personlig kender jeg kun Thorleif og aktieinfo, og ud fra jeres indlæg virker det her til aktieinfo vil være det bedste bud?8/4 2011 08:43 renek 241067Hej Anders

Velbekomme - det er godt du kan bruge det. Du må endelig ikke konkludere at Thorleif har været heldig, for det tænker jeg ikke at han har - jeg er blot ikke imponeret.

Man kunne sagtens vælge at følge TJ's portefølje, men så skal man være klar på, at man kan få nogle uhyggelige draw downs, når markedet går i hi for TJ tror ikke på nogen form for markedstiming.

Grunden til at TJ mere end genvinder sit akkumulerede afkast kan måske skyldes, at han i 2009 og frem har været langt mere tro mod sin strategi (køb og behold) end i 2003-2009, hvor han faktisk handlede så meget at det slet ikke hang sammen med at han ikke mener man kan time markedet.

TJ's strategi er en vinderstrategi i et sekulært bullmarked (1980-1999). Lige nu befinder vi os i et sekulært bearmarked for aktier (2000 -?) og her det er det markedstimerne, som hersker.

Hvis du vil følge aktieinfo's portefølje vil jeg helt klart bede om alle de historiske handler. Ellers har du ingen mulighed for se hvad der ligger bag deres performance.

Da Jesper Lund fra DAF oprettede "aktier og investering" bad jeg om handlerne, men dem kunne jeg umiddelbart ikke få. Så er det svært at træffe en informeret beslutning.8/4 2011 08:46 Conner 241069Der er ingen short cuts. Som jeg tidligere skrev, så koster det tid at følge med, hvis ikke du har den, så lad andre om det eller køb "sikre" papirer. At følge Thorleif eller aktieinfo er fint, men det er ikke nok, det er her jeg siger, der er ingen short cuts.

Macro, micro, regnskaber, tendenser, politik, psykologi, sociologi, strategi osv. Forestil dig lige en smøre, man kan skrive om hvert enkelt punkt, af dem jeg lige har listet op her. Det koster tid, og skal have interesse, til gengæld er det en berigelse, at kunne kombinere interesse for økonomi med spil, for det er også et spil.

Tag chancen og kast dig ud idet.8/4 2011 09:54 Fiskemanden 441072Hej Anders
Ikke for at jeg skal tolke på rkhanens udmærkede indlæg,men kig nøje på det han pointerer omkring risikostyring !!!
Det er der du kan forbedre din performance mod eksempelvis TJ,s portefølje og også det som betyder at der ikke er nogen nem genvej til en god investeringide,vil man forbedre sit afkast må man selv lære at tage et ansvar og derfor også bruge lidt tid på at prøve på at forstå markedet
Om du nu alligevel allerede har brugt en del tid på at sætte dig ind i en masse skriverier herinde (og sikkert også andre steder) hvorfor så ikke løbe linen helt ud og prøve selv,ved at bruge lidt tid på din portefølje !
Mit råd,til forskel fra de andre,er at starte lidt forsigtigt indtil du føler du har lidt mere styr på markedsudviklingen.
Kast dig absolut ikke ud i for mange aktier i forskellige lande og brancher,så bliver det uoverskueligt om man ikke har skaffet sig stor viden og godt overblik !!
Hold dig til et mindre marked (eks.vis :likvide aktier,norden)
Sæt dig godt ind i max 5-6 selskaber og lær at følge dem ,lav en prøveportefølje ved siden af og sæt der de aktier du finder interessante,
Leg med den og se forskellen i performance på leg og virkelighed
Efterhånden som du føler dig mere sikker,og forhåbentlig øger dit kapital kan du så udvide din portefølje og måske øge risikoen lidt (meget) efter dit temperament!
Selv har jeg flere porteføljer:
En ultrakort højrisiko,til korte trading/swing
Bliver deroverskud der ryger det i:
Kort til mellemlang,det er udviklingsaktier i vækst med stor risiko,og højt potientale(kræver at der læses på en hel del !)
Evt.overskud herfra ryger så en lille del til den ultrakorte og den større del til den Lange:
I den lange er der gode solide udbytteaktier,som dog skiftes ud afhængig af markedscyklus (bull/bear)...eks.:råstoffer,energi,finans,ejendomme,osv./fødevarer,pharma,obligationer,kontant...osv.
Men find ud af din egen horisont og risikovilje/styring ,tænk over hvor meget tid du vil bruge på det(de fleste herinde bruger nok en hel del tid på det,fordi vi synes det er sjovt/spænnende)
Selv mener jeg der er en sammenhæng......
Stort afkast= meget tid
Mindre afkast = mindre tid
Chansartet skiftende afkast = ingen tid
Selvfølgelig findes ingen generelle gældende regler,så tag det her bare som en simpel vejledning...
Men der er en stor tilfredsstillelse ved at se et godt resultat og selv forstå hvordan og hvorfor det opstod !!
Og går det den anden vej,hvilket vi vel alle har prøvet,så er det bare at lære af det og så op på hesten igen ....!!!!
Hyp,hyp.
God fornøjelse !8/4 2011 11:10 CHjortInvest 241074Lidt om forskellen mellem en handelsstrategi og en handelsplan findes her:

http://chjort.mono.net/11093/handelsstrategi%20og%20en%20handelsplan

Mv.
CHjort
http://chjort.mono.net/8/4 2011 11:52 Occam 341076Der er to beslutninger i et køb: Udvælgelse og timing.

Timing betyder, at man skal prøve at købe relativt billigt. Der er selvfølgelig ingen, der kender fremtidens toppe eller bunde, eller hvornår de indtræffer. Men alle har mulighed for at se, at aktieindexene ligger middelhøjt lige nu. Det betyder, at der er en pæn sandsynlighed for et dyk inden for de kommende år. Hvis du satser alle pengene nu, afskærer du dig fra at kunne købe billigt i et evt. dyk. Derfor bør du gemme halvdelen af pengene i op til 3 år, mens du venter på et fald.

Mht. udvælgelse, så vælg nogle selskaber, som du har lyst til at være medejer af, fordi
- de laver gode produkter og ydelser
- de har et stort potentiale
- de er billige lige nu.
F.eks. Vestas og Intel.
Novo og Apple er fremragende selskaber, men de er hammerdyre lige nu.8/4 2011 13:40 renek 041082Jeg er helt enig med Occam her: værdiansættelsesniveauet er den vigtigste determinant for udfaldet af langsigtede investeringer. Du får ikke meget "deep value" på nuværende niveauer. En stor del af det med investering er at være tålmodig (timing) og at holde noget krudt tørt i ja...helt op til 2-3 år er bestemt ikke nogen dårlig ide-10/4 2011 19:05 mfa 041156Hej Anders!

Jeg har selv i en længere periode været i din situation - jeg har svært ved for alvor at tage beslutningen - mest af alt nok fordi jeg har svært ved at aflæse tal og regnskaber og synes faktisk heller ikke det er særlig interessant. Dog er jeg selvfølgelig stadig interesseret i at tjene penge og prøver derfor at lægge de mange detaljer bag mig. Som du selv siger, så bliver det nemlig mere og mere avanceret jo mere man prøver at lære.
Mit råd er derfor at læse bogen "En sikker investering" af Karsten Engmann Jensen. Han beskriver i bogen hvordan man kan investere i aktier og andre papirer uden den store risiko, men netop ved at undgå udgifterne til banker og investeringsforeninger. Hans grundlæggende mening er , at hvis bankerne kan, så kan man også selv - han gør det ikke sværere end det er!
Min overbevisning er også, at er man langsigtet nok er der stor sandsynlighed for at tjene penge.

Håber du kan bruge et råd fra en anden uerfaren investor:)

MFATRÅDOVERSIGT