Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas supercomputer slår nye rekorder


41233 troldmanden 12/4 2011 10:18
Oversigt

Vestas supercomputer slår nye rekorder

Den 15 sep. 2008 startede Vestas Danmarks kraftigste super computer og verdens kraftigste computer hos en vindmølle producent med de fordele de nu engang giver. På daværende tidspunkt var den nummer 372 i hele verden og kunne/kan udregne 17,9 teraflops. Siden da er der kommet andre endnu kraftigere computerne i Danmark hvor den pt bedste kan lave 55,3 teraflops.

Vestas er netop nu ved at tage den trone tilbage. Og det endda med stor margin og det kommer til at give en masse konkurrencemæssige fordele.

Vestas kom for nyligt til at afsløre de har en ny supercomputer undervejs. Men informationerne ser ud til at være blevet sløret igen og jeg fik desværre ikke gemt dokumentet. Men af artiklen fremgik det den nye supercomputer har en længde på 40 meter. Den de pt benytter sig af har en længde på 8 meter. Så en simpel beregning siger da en 5 gange kraftigere computer. Men selve hjertet i en computer, CPUén er også blevet kraftigt forbedret over de sidste 3 år. Så den reelle styrke er væsentligt større.

HVIS den nye supercomputer f.eks er opbygget med Cray XE6 Supercomputer så svare det til 70 moduler. Og hver enkelt Cray XE6 kan levere 12,2-20,1 teraflops. Dvs 854-1407 teraflops i alt. HVIS det vitterligt er det Vestas er i gang med så vil et sådan monster være mellem 5-11 kraftigste computer i hele verden. http://www.top500.org/list/2010/11/100

Nu tvivler jeg på Vestas geare SÅ meget op på computer fronten. Men over 100 teraflops bliver det ganske givet. Og det alene vil placere dem i top hundrede.

HVIS de nu alligevel er ved at bygge den helt store model så er prisen nok godt 200 mio kr. Og så vil den bruge strøm for over 30 mio kr om året......

Vestas vil dog med stor sandsynlighed ikke bruge Cray XE6 som deres nye supercomputer idet den ikke passer så godt ind i deres miljøbevidsthed. Det er nemlig muligt at få supercomputere der forbruger op til 80% mindre energi til den samme regnekraft. Så Vestas har nok nærmere brugt denne liste som inspiration til hvilket system de skulle vælge http://www.green500.org/lists/2010/11/top/list.php?from=1&to=100

Hvorfor hulen er alt det her nu også interessant spørger du sikkert......hvis du er kommet så langt. Det er det fordi en så kraftig computer giver en række muligheder og fordele de andre vindmølle producenter ikke umiddelbart har mulighed for at duplikere her og nu.

Hvad de færreste måske ved så er Vestas allerede nu storleverandør af præcise vejrudsigt. Vestas får konstant data ind fra 33.000 møller placeret rundt omkring i verden og har derudover også adgang til en masse eksterne målestationer fra div vejr tjenester. Alle disse data bruger de til at lave meget avancerede beregninger af en potentiel kundes nye vindmølle park. Kort fortalt indtaster de kundens forventede placeringer af de enkelte møller i den store computer. Computeren beregner derefter vindflowet og herunder ikke mindst turbulens i parken. Og ud fra disse beregninger kan Vestas vejlede kunde til enten at flytte rundt på møllerne eller helt droppe visse placeringer fordi turbulens f.eks vil gøre at en mølle vil blive nedslidt meget hurtig på det pågældende sted. Så Vestas kan altså optimere et projekts rentabilitet.

Alt dette kan de allerede gøre med den nuværende computer. Det jeg tror de bla vil bruge en meget, meget stærkere computer til er at tilbyde de store kunder reelle vejrudsigter for de enkelte mølle parker. For de store el selskaber kan spare mange penge hvis de meget mere præcist kan forudsige hvilket output deres vindmøller kan levere. På den måde kan de i tide nå at op/ned regulere de andre kraftværker de har. Og da vinden er gratis energi så gælder det naturligvis altid for el selskaberne om at udnytte denne energi makismalt når den er til stede. Men som det er i dag så sker det fra tid til anden at de må stoppe en/flere vindmøller fordi der er for stort et udbud af strøm og en vindmølle er det man hurtigst kan tage ud. Udover den mistede indtægt fordi møllen står stille så har prisen på strømmen også været lavere i perioden op til nedlukningen af møllen. Så der kan altså være ganske pæne beløb at spare/tjene for el selskaberne hvis de meget mere præcist kan forudsige hvad vindmøllerne kan producere x antal timer frem. (x antal som i ganske få timer)

HVIS de kan lave en super præcis vejrudsigt så tror jeg sagtens de kan tage 10.000+ kr per mw for denne service. Og det vil formentligt hurtigt kunne generer 2-500 mio ekstra omsætning. Umiddelbart ikke meget for et selskab der omsætter for 42 mia. Men for det første vil der være tale om en meget, meget høj margin. Men nok så vigtigt så vil det være et produkt de andre vindmølle producenter ikke kan tilbyde og det vil derfor ganske givet være en medvirkende årsag til Vestas kan vinde nye ordre de måske ellers ikke stod til at vinde. Og jeg kan sagtens set det for mig at el selskaberne i løbet af en periode så småt vil begynde at kræve at alle vindmølle ejere benytter sig af systemet. Igen forudsat Vestas vitterligt kan påvise præcisionen og den øgede effektivitet i el systemet. Og det tror je de kan.

Det ser ikke ud som om de traditionelle computer websits har opdaget hvad Vestas er i gang med at opbygge. Men jeg regner med det kun er et spørgsmål om tid før der kommer nogle "officielle" data ud på den reelle styrke af den nye computer og hvad de har tænkt sig at benytte den til.

Vh
T.

PS Vestas har faktisk også lavet en app man gratis kan downloade hvor man kan få en lokal vejrudsigt ned til 3km radius, og som opdateres hver 6. time
http://itunes.apple.com/dk/app/vestas-weather/id385438199?mt=812/4 2011 10:43 Conner 041235Jeg bliver altså lidt imponeret, når man ud over produktet, begynder at interessere sig for virksomhedens computere. Det fandme nørdet, men også fedt, at der er nogen der er så engageret. Stor ros herfra, der bliver virkelig vendt nogle sten :−)

Mvh12/4 2011 10:51 troldmanden 041237jeg interesserer mig rigtig meget for innovation og hermed deres R&D hvor deres supercomputere høre ind under.

Google er en investors bedste ven.....12/4 2011 15:41 nethinde 041252Imponerede, men kan den supercomputer tjene sig hjem? Umiddelbart ville jeg tro det var billigere at leje datakraft end at købe og drive sin egen maskinpark.

Har du nogen information om hvad Vestas genererer af indtjening fra sine "vejrudsigter"?12/4 2011 16:34 troldmanden 041253Den nuværende super computer generere som sådan ikke nogen direkte indtægt. Men den er som nævnt med til at hjælpe potentielle kunder til at optimere en vindmølle parks udbytte og service udgifter. Og dermed er den formentligt indirekte med til at skaffe ordre som ellers ikke var gået Vestas vej.

HVIS det er muligt at lave den slags vejr udsigter jeg her nævner så vil jeg klart mene computeren kan tjene sig selv ind. Både gennem betaling af f.eks 10.000 per mw men endnu mere gennem indirekte at være med til at flytte endnu flere ordre over til Vestas. For INGEN af de andre producenter kan tilbyde en sådan løsning indnfor de kommende år. For det første har de ikke en så kraftig supercomputer. Og derudover så har de ikke 33.000 møller stående rundt omkring som minut for minut samler nye data ind.

Og dermed også svaret på hvorfor man ikke blot lejer sig ind. Ved at have computeren internt så er Vestas i fuld kontrol over hvad de vil bruge den til, og de kan helt og aldeles holde kommende R&D tiltag hemmelige. For computeren bliver alt andet lige også brugt i div simuleringer fra R&D afdelingen. Så deres behov er generelt stort for en kraftig computer.14/4 2011 17:20 troldmanden 041311Version2 skriver om Vestas supercomputer

Så har Version2 skrevet en artikel om den nye Vestas supercomputer. De har kontaktet Vestas for en kommentar men de ønsker ikke pt at afsløre detaljer om den. Vi skulle nok slet ikke have vidst det. Google er nu en dejlig ting Men er pænt spændt på hvad dens specs præcist er, og en endelig bekræftelse af min tese om at den bla skal lave vejrudsigter som el selskaberne kan bruge til at styre deres produktionhttp://www.version2.dk/artikel/18783-vestas-investerer-i-40-meter-lang-supercomputer14/4 2011 19:54 Insolvens 041316Ja, det gør de da. Ellers måske rettere: de skriver, at PI/du skriver om den Faktisk - så vidt jeg lige kan se, så refererer de pænt mange af dine spændende overvejelser. Supersjovt.

Mvh.

Insolvens15/4 2011 00:31 troldmanden 041326I kommentar feltet kan man se de har kontaktet Vestas for en kommentar men de ikke er klar endnu til at fortælle om den.

Så hvis ikke man mente det var officielt efter jeg skrev om nyheden så er det i hvert fald nu. Og nu vil et site som version2 følge det meget tæt idet de er rigtig interesseret i supercomputere. Så vi skal nok få flere detaljer at vide.

Her er en video om hvad deres eksisterende supercomputer arbejder med.

http://worldofwind.vestas.com/en/Project-Planning

http://worldofwind.vestas.com/en/Project-Planning
13/4 2011 11:05 McJanus 041258Halvvejs gennem artiklen tænkte jeg: Du godeste, deres økonomistyringssystem må virkelig være ressoucekrævende hvis der skal en Cray til at holde styr på deres manglende ordreindgang!

Sidste halvdel af artiklen belærte mig så om dens virkelige anvendelsesformål og jeg må sige at jeg er lidt imporneret.

Det er sandsynligt at al deres dataindsamling og deres vidensapplikationer giver dem en konkurrencemæssig fordel, men et sted i mit baghovede sidder tanken at det også gør dem til en mere appetitlig opkøbskandidat.14/4 2011 17:22 troldmanden 041312Ja du har ret i at det naturligvis øger værdien af selskabet. Meeeen jeg tror nu stadig ikke på Vestas vil blive opkøbt. Det er de mindre vindmølle selskaber der står for skud. Ikke verdens største hvor der er en del meget langsigtede relativ store danske aktionærer i. Herunder bla SchouwTRÅDOVERSIGT