Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Short-andelen i Vestas er enestående HØJ


41542 doodha 21/4 2011 10:21
Oversigt

Det er ingen nyhed, at Vestas er shortet ganske massivt for tiden.

Vi kan følge en indikation for antal shorts på dette link:
http://www.dataexplorers.com/products/data
Indsæt "vws" i stedet for "msft"

Det nye er, at andelen af shorts nu er så høj, at grænsen mellem "medium" og "high" nu er krydset i en oversigt fra Financial Times:
http://markets.ft.com/tearsheets/performance.asp?s=VWS:CPH

Ikke mange aktier har så stor andel shorts, at de klassificeres som high. Jeg har ikke kunnet finde nogle ved en hurtig søgning.

Hvis andre kan, giver jeg et point.

Der skal nok være enkelte - men det er i alt fald sikkert og vist, at Vestas er shortet enestående meget.

21/4 2011 10:35 troldmanden 141545Hvis man er til short instrumenter så synes jeg nu også Vestas har lagt lige til højrebenet. Det gav absolut ingen mening at den steg så meget ovenpå den japanske atom krise og mellemøsten problemerne.

JA det er positivt for Vestas at en lang række lande nu vil sætte fornyet fokus på vedvarende energi og herunder vindmøller. Men lige præcis denne branche går der altså flere år fra fornyet fokus til ekstra mange ordre. For det tager tid at få nye lokale politikker på plads og det tager tid at udvikle nye projekter. Så jeg tror vi skal hen i mindst 2. halvår 2012 før vi vitterligt kommer til at se effekten af det der er sket de sidste par mdr.

Så her og nu betyder det altså ikke flere ordre hvorfor den store stigning har været uden realiteter bag. Og når Vestas så ovenikøbet er midt i en "ordre tørke" så lægger det også pres på 2011 forventningerne. Ikke at jeg tror de kommer emd en nedjustering her den 4 maj til deres Q1 regnskab. Men jeg ville ikke ligge inden med aktien hen over regnskabet.


Summa sumarum så synes jeg faktisk det giver mening at der pt er en meget stor short possition i Vestas. Men den dag de begynder at køre på alle cylinderne igen så bliver det godt med den store short possition. For så skal de ud at lukkes igen.....

21/4 2011 11:30 doodha 041547Jeg kan sagtens forstå, at nogle valgte at shorte, da den var i 230. Jeg kan også forstå, at der blev sat en shorting-kampagne i gang for at banke kursen ned under 200 m.h.p. at udløse de stop-loss, der må formodes at ligge i dette område.

Men at den herefter fortsat shortes... - det kan jeg i alt fald have min tvivl om, hvorvidt det er klogt... For nu at formulere mig på den måde...

Men hvem ved hvilke dagsordner de pågældende har...21/4 2011 12:22 troldmanden 141550Jeg tror som sagt der er stigende bekymring om de manglende ordre. Deres publicerde ordre i Q1 er det laveste siden 2007..... og rent liniært (hvilket vi ikke rigtig kan gøre) så skal de have 133mw ordre hver eneste måned for at nå mindste forventningerne. Dvs at selv med 400mw i uannanocerede ordre så er de over 1200mw bagefter målet. Det er der som sådan god tid til at hente endnu. Men de nye regnskabs regler hvor en ordre kun kan indtægtsføres når HELE projektet er overdraget til kunden betyder at der faktisk ikke er så lang tid endnu til at få lukket bogen for 2011. Og DET sætter dem under pres.

Jeg skal lige endnu engang gentage at jeg stadig er bull på Vestas på den længere bane. Men her og nu HAR de det altså hårdt.

Jeg så faktisk gerne at de gik ud at hentede et pænt mia beløb for at styrke deres finanser og de så bla brugte dem til at fortage strategiske opkøb i branchen.

Nu da de lidt til min undren de vælger at bruge en garkasse i den kommende V164 så vil gearkasser helt sikkertt have en stor betydning for selskabet mange år fremover. Og derfor finder jeg Hansen Transmissions et interessant play for Vestas. De sourcer ca for 5 mia gearkasser om året hvoraf en pæn del netop kommer fra Hansen T. Hansen T er pt selv midt i en rekstruktuering hvorfor mcap faktisk er så lav som ca 2,5 mia. Og der vil kunne opnås en pæn stor synergi.

Der er som sådan ikke noget der tyder på Vestas går med disse tanker. Men jeg så det gerne. Gearkasse er det ENESTE hovedkomponent som Vestas ikke selv producere så meget som én eneste enhed af om året. Resten af hovedkomponenterne producere de mellem 25% og 100% af.

Vh
T.21/4 2011 14:29 Insolvens 441553Hej T,

Ja. Det er jo langt fra første gang, at dette med Hansen rør på sig. Og jeg kan da sagtens følge din tankegang, ikke mindst nu med gear i V164'eren.

Men....set i forhold til bare 2-3 år tilbage, hvordan tegner billedet sig så egentlig ? Grundlæggende skal et køb af Hansen vel ud fra en sådan helt simpelt cost/benefit betragtning give en besparelse, der er større en købsprisen over en eller anden årrække. Selvom værdien af Hansen lige nu måske ligger omkring 2,5 mia DKK, så vil en overtagelse vel kræve noget mere end det beløb. Jeg forestiller mig noget i størrelsesordenen 4 mia DKK. Selvom VWS køber for 5 mia DKK gear på årsbasis, så vil den umiddelbare besparelse på årsbasis set fra VWS kun udgøre den margin hos leverandørerne, som der er på indkøbet af de 5 mia DKK gear. Hvad taler vi om her ? 10 procent ? 20 procent ? Selv med f.eks. 20 procent er det så kun en besparelse på 1 mia DKK på årsbasis. Og lige for tiden er vi vel ikke i et marked, hvor der er underkapacitet på gear, som der måske var for et par år tilbage. Så er 20 procent ikke sat noget højt ? Umiddelbart kan jeg i hvert fald ikke se, at det er realistisk, at et køb af Hansen skulle tjene sig hjem på mindre end 6-7 år.

Hvor er vi så om 6-7 år ? Tja...vi er så i 2017/2018 Og er det ikke realistisk, at vi i 2017/2018 er godt på vej væk fra møller med gear - også selvom f.eks. V164 tilsyneladende bliver med gear. Jeg har i hvert fald svært ved at se, at møller udviklet på det tidspunkt skulle blive med gear. Et køb af Hansen indebærer vel dermed også en risiko for, at VWS om ikke så længe kommer til at stå med en virksomhed, som de ikke længere overhovedet kan bruge til noget. Måske endda inden, at købet er tjent hjem.

Kunne det ikke være overvejelser af ovenstående karakter - forhåbentlig understøttet af mere detaljerede og mindre usikre/uvidende beregninger - som gør, at et køb ikke er på tale ?

Mvh.

Insolvens
21/4 2011 17:24 troldmanden 241556Hej Insolvens

Tak for et rigtig godt indlæg.

Jeg tror nu egentligt ikke der er så meget der røre sig omkring Hansen/Vestas. Kun bette mig der skriver lidt om det

Ja en evt take over pris vil nok være omkring 4 mia dkk. Men det er mere nuanceret end din fremstilling.

PT tjener HT faktisk ingen penge. Men synergien ved en Vestas overtagelse vil være relativ stor i løbet af 1-3 år.

Deres salg og distribuations udg er 5,1% af oms. I løbet af et par år når alle vestas gearkasser er flyttet til HT vil den post nok kunne mindske med ca 2%

Deres administrations udgifter er hele 9,2%. Der er også en del at hente

Det samme gælder på R&D. Der skal bruges færre personer når der ikke skal udvikles gearkasser til andre vindmølle producenter.

Men den største besparelse kan nok findes i produktions hallerne. Når det kun er Vestas gearkasser der skal produceres så kan effiktiviteten hæves markant når ikke man skal producere mange vidt forskellige gearkasse typer hvoraf flere af dem er i relativ små serier.

Så 10+ procent besparelse per gearkasse bør helt sikkert være muligt

Vestas har et mål om tripple 15. Altså en vækst med 150% på 5 år. Nu tror jeg ikke selv på det. Men det er nu engang deres officielle udmelding. Det vil betyde et indkøb af gearkasser for omkring 12 mia i 2015. Og så vil blot en 10% besparelse ses ganske tydeligt. Og købet vil dermed have tjent sig selv ind i ca 2015. Og selv i tilfældet at helt ny designede vindmøller i 20117/18 skulle være fuldstændigt uden brug af gearkasser så vil købet altså have tjenst sig ind iden da og rent faktisk have givet dem et større overskud end uden købet.

En sidste detalje vi slet ikke har nævnt. Der vil også være konkurrencemæssige fordele i at have inhouse udvikling af gearkasser. Som det er nu vil den teknologi Vestas får udviklet af f.eksd HT, stille og rolig spredes til de andre vindmølle producenters gearkasser som får produceret/udviklet gearkasser hos HT. Hvis HT er ejet af Vestas så kan ALLE teknologiske "landvindinger" holdes indenfor Vestas møller.

Summa sumarum. Jo jeg mener faktisk Vestas ved et køb af HT til f.eks 4 mia vil gøre en rigtig fornuftig forretning. Men tror jeg det vil ske? Nej. Tror ikke Ditlev er klar til at fortage en større investering her og nu. Og HVIS det skal ske så skal det netop være her og nu hvor HT er relativ billig at samle op. Ikke om 1-2 år hvor de er nået langt ind i deres turn around og prisen er en helt anden.21/4 2011 17:56 Insolvens 041557Selv tak. Så godt var det vist heller ikke

Jeg kvitterer ved at takke for alle dine gode indlæg

Så har jeg vist allerede hentet yderligere et par procent i effektiviseringer....jeg bliver jo snart helt CBS'agtig...gys...

Du snyder jo lidt ved at nuancere ganske meget på mit meget simple udspil. Lidt unfair synes jeg Men selvfølgelig præcis det jeg søgte. Så tak for det.

Og selvfølgelig har du ret i, at der ligger en række mulige/potentielle gevinster i synergier i produktion, R&D, salg, administration osv. Jeg er dog nok selv stadig lidt skeptisk over for, om det vil være helt så god en investering for VWS, som du skitserer. Jeg kunne jo f.eks. fremdrage et par ting, der trækker lidt i den modsatte retning:

1 - afviklingsomkostningerne den dag, at gear ikke længere er aktuelt
2 - alle de kontraktlige forpligtelser med andre aftagere, som ikke gør det muligt inden for det første stykke tid at foretage alle effektiviseringerne
3 - integrationsomkostninger

Men jeg kan ligesom fornemme på dig, at du mere generelt har vejet for og imod, og din konklusion er, at der er gevinst her for VWS. Og tiden er helt sikkert nu. Det har du absolut ret i.

Måske DE alligevel skulle tænke lidt over det, hvis han ikke allerede gør det.

Mvh.

Insolvens22/4 2011 11:11 troldmanden 041568Hej igen.

Jo dit indlæg er godt fordi det giver noget konstruktiv feedback og udfordringer på de tanker jeg gør mig. Og det er netop en dialog som denne der gør alle partere klogere.

Der vil naturligvis altid være udfordringer ved et sådan køb. Du nævner selv nogle af dem. Og jeg er helt opmærksom på at det vil tage tid at slippe ud af de forpligtelser de har med andre producenter. Det er også derfor jeg skriver det vil tage et par år inden de helt kan lukke for salgs afdelingen. Det vil også tage ete par år inden HT har udviklet gearkasser til de Vestas vindmøller som de pt ikke levere til. Så det passer fint nok. Det ville blive meget dyre hvis de andre producenter fra day one stoppede med at få leveret flere gearkasser fra HT.

Jeg tror faktisk vi vil se gearkasser rigtig mange år fremover i størelsen21/4 2011 12:37 troldmanden 041551Margins were also impacted by lower Wind pricing

Ovenstående er et citat fra det få minutter gamle GE regnskab. GE Energy divisionen som bla indeholder deres vindmølle forretning vækstede med 9% i omsætning. Men indtjeningen faldt med 7%. Og der kommer citatet så ind som begrundelse.

Vestas siger godt nok igen og igen de ikke har sænket priserne. Men når alle konkurrenterne bliver presset til at sænke priserne så gør Vestas selvofølgelig også. Også selvom de ikke vil indrømme det.

Så sent som i tirsdags fortalte Greentech Energy System på deres GF at de kunne købe vindmøller meget billigere end tidligere. Prisen var nu helt nede på 800-850.000 euro per mw. Og ja Vestas blev også nævnt....

Vi skal have gang i en konsolliderings bølge hvor der blver nedlagt kapacitet. Gamesa og Suzlon er 2 selskaber hvor der er en del af sådan rygter pt. Derudover begynder den kinesiske regering at presse en hel masse af de mindre vindmølle selskaber til enten at lukke eller fusionere sig ind i andre selskaber.
21/4 2011 18:56 actdk 041558Hvordan vil du vurdere sandsynligheden for at Vestas har lavet et mediestunt ved at sige 7MWeren bliver med gear?

Er klar over de har gjort virkelig meget ud af at fortælle den bliver med gear, men omvendt blev det jo også en 7MW og ikke 6MW som først udmeldt. Desuden kan jeg ikke forestille mig at der ikke er nogle trumfer i ærmet når den først er klar til test i 2012.. Ellers er det da næsten for nemt for Siemens og co.

Nå blot en tanke, som jeg dog selv har svært ved at forestille mig selv... Ville hvertfald være lidt utroværdigt at ændre!22/4 2011 11:18 troldmanden 041569Hej actdk

Det ser jeg som lig 0. De har jo også vist billeder af designet og det er klart med en gearkasse. Så nej det vil være utroværdigt hvis de om 18 mdr stiller en gearløs vindmølle op når de lige har brugt lang tid på at sige gearløsningen - set med deres øjne - er en billigere løsning.

Men jeg vil ikke blive overrasket over hvis effekten stiger lidt mere når først møllen er testet. Op til 7,2-7,5mw

Siemens er så langt fremme i udviklingen af deres nye offshore mølle art de ikke kan nå at reagere på informationerne fra Vestas. De er allerede i gang med at bygge prototypen på deres 6mw. Det er også derfor der efter sigende gik et gys gennem Siemens R&D afdeling da de hørte om dimensionerne på V164.

Men de andre producenter der først skal have deres prototype op i løbet af sommeren 2012 kan faktisk godt nå at agere ud fra Vestas data. Og netop derfor overraskede det mig at de afslørede så mange detaljer når nu den første prototype stadig ligger så langt ude. Den strategi forstår jeg ikke de har valgt.
22/4 2011 11:49 doodha 041572Jeg tror bestemt også, at Q1 bliver meget dårligt. Blandt andet fordi der var relativt store overleveringer i Q4-2010. Og med de nye regnskabsregler skal en del af projekterne først bogføres som indtjening, når projekterne er endeligt overleveret. Man kan vel formode, at når mange projekter når at blive overleveret i ét kvartal - vil der blive relativt færre kvartalet efter.

Men markedet forventer et elendigt Q1 - og det er formentlig indpriset i kursen. Og det er vel også derfor, at shortandelen er så høj.

Vestas har tidligere - igen og igen - overrasket, når forventningerne er i bund. Denne gang er et mindre dårligt regnskab formentlig tilstrækkeligt.

Med hensyn til ordrer-tørken - så hænger det jo også sammen med hvad der skete i kvartalet inden: Det var meget vigtigt for Vestas at nå målet om mindst 8000 MW i 2010. Derfor blev der sat turbo på i slutningen af december, hvor de modtog mange ordrer. Man må formode at flere af disse ordrer kunne være kommet i starten af 2011, hvis ikke Vestas havde gjort alt hvad de kunne for at de pågældende ordrer faldt før nytår. Den logiske konsekvens er, at der ikke falder mange ordrer de første måneder af 2011. Det er helt naturligt.

Men ordrer-tørken har efterhånden varet ganske længe. Der må efterhånden være nogle ordrer på vej. Ofte bliver der landet en del ordrer omkring regnskabsmeddelelser. Det gør der sikkert også denne gang.

Når det ser sortest ud, plejer Vestas at overraske - men man kan aldrig vide...

22/4 2011 12:32 troldmanden 041577Ja som jeg skrev ultimo 2010 så har jeg kendskab til projekter hvor developeren - uden at bede om det - belv tilbudt en ekstra rabat hvis de underskev kontrakten inden den 31/12. Netop for at nå 2010 salgs målet. Og ja det vil naturligt give et vakum i perioden bagefter. Men de har jo selv meldt ud om forventningerne for 2011.

Jeg tror som sådan sagtens de kan nå at hente det estimerede antal mw endnu. Det er mere omsætningen for indeværende år der bliver mere og mere presset efterhånden som tiden går uden nye ordre til fuld overlevering i indeværende år.
21/4 2011 16:46 renek 441555Chjort kom mig i forkøbet med sin video, men her er lidt hokus fokus på Vestas:

http://us2.campaign-archive1.com/?u=1c17dd18c7923cc72bda16cb9&id=02f3d4ef5d

Der er også lidt ekstra bonus i linketTRÅDOVERSIGT