Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Risiko - altid allerede i investeringsaktivitet


41639 akademikeren 25/4 2011 12:58
Oversigt

Danske køber danske aktier og svenskere køber svenske aktier. Der er ikke noget unaturligt at vi interesserer os for det der ligger os nærmest, nemlig vores egne virksomheder.

Der er endda en rimelig portion patriotisme i det, for vi skal ikke glemme at danske arbejdspladser også hænger sammen med at vi som aktionærer, de ubesugne helte i et kapitalistisk system, leverer risikovillig kapital til børsnoteringerne, emissioner, kapitaludvidelser og det alle de andre kære navne til at rejse penge på børsen nu hedder.

Der er nu ikke meget stokrose industrialisme over dansk erhvervsliv mere, produktionen er outsourcet og skat bliver betragtet som en omkostning, der kan og bør optimeres. Sådan er det over hele verden idag.

Jeg kan dog stadigvæk godt lide tanken om at vi investerer i danske arbejdspladser når vi investerer i danske virksomheder. Og det er da også sikkert og vist at det fortsat er tilfældet, selvom omfanget er begrænset.

Nu kan man jo ikke når man sidder og planlægge sine investeringer tænke på Dybbøl mølle og dyrlægens natmad. Vi skal tænke vækst, vi skal tænke omsætning, vi skal tænke afkast og vi skal vigtigst af alt tænke risiko.

Risiko er ikke noget der sker mens du har travlt med at gøre andre ting. Det er en ting der er uløseligt forbundet med at hive pengene ud af hovedpuden og ind på depotet og så investere derfra.

Risiko bor altid allerede i en enhver investeringsaktivitet. Det er den risiko vi gerne vil have noget afkast af.

At håndtere den risiko består både i fundamental og teknisk analyse, money mangement og i at sprede risikoen.

Derudover kan man sætte sine investeringer i dialog på ProInvestor og få input og inspiration til at gøre tingene bedre eller anderledes.

Det er det ProInvestor handler om.

Mit indspark lige nu handler om at være forsigtig med at investere i danske aktier, der er et "play" på udviklingen i dansk økonomi. Det kan lyde mærkeligt, men ræsonemmentet er som følge.

Danmark får det som resten af Europa svært i den internationale konkurrence og ikke mindst bliver vores indenlandske efterspørgsel svagere og svagere med tabet af vores arbejdspladser. Hvis ikke staten kan sætte skub i tingene, hvilket muligvis er mere sandsynligt under en social demokratisk ledet regering, så bliver dansk økonomi præget af relative dårlige vækstrater, så langt frem vi kan se. Det betyder at de virksomheder, der har deres primære omsætning i Danmark får det rigtigt svært med at vokse, det betyder så et mindre afkast for dig som aktionær.

Heldigvis er de fleste danske børsnoterede virksomheder internationale og globale i dag, men der er en række virksomheder som er uløseligt forbundne med det danske hjemmemarked.

Bankerne - ex. Danske Bank
Entreprenørerne - ex. Monberg, Højgaard, Aarsleef
Ejendomsselskaberne - ex. Sjælsø, Nordicom

Nu er ovenstående naturligvis blot et perspektiv, men har du mange aktier, eller måske hovedparten af din portefølje i danske aktier, så skal du til at tænke dig om og måske omlægge således at du får en større andel af udenlandske aktier eksponeret mod væksten i asien.

Jo mere jeg kigger på Danske Bank, jo mere Bear bliver jeg på casen. Men de er selvfølgelig et af Danmarks bedste ledede operationer og med masser af aktiver. Kombinationen af Irland, Realkredit Danmark og så et lavvækst scenarie i Danmark/ Europa gør at jeg hellere vil være i andre aktier end lige netop denne.

Aarsleef er efter min mening en positiv historie, med deres milliardordre på offshore vind fundamenter og man skal også tage in mente at mange små entreprenører og SKANSKA har trukket sig fra det danske markedet. Men det er svært at gro i et lavvækst miljø og jeg har svært at se DK blive højvækst i lang tid fremover.TRÅDOVERSIGT