Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Konjunkturerne:


43001 gnobby 7/6 2011 13:40
13
Oversigt

Det store spørgsmål er jo altid, hvor skal markedet hen? Det findes rigtig mange metodikker, når temperaturen på konjunkturerne skal bestemmes. Min metode er hovedsageligt baseret på US nøgletal og analyseret via den tekniske analyse. Jeg ved, at Kina og BRIC landende trækker en stor del af den globale vækst, men d.d. korrelerer det gamle US lokomotiv forsat med den globale vækst. Når den overordnede trend bestemmes, anvender jeg makroøkonomiske nøgletal baseret på kvartalsdata og til aktiemarkedet månedsdata.

Den absolut vigtigste makroøkonomiske indikator m.h.t. at time sine aktieinvesteringer er leading indicator, som er sammensat af 10 nøgletal, der historisk set leder økonomien (concident nøgletallene og heriblandt BNP).

Første illustration viser korrelationen mellem aktiemarkedet og leading indicator baseret på kvartalsdata (MACD). Korrelationen er markant. Dog var den i slutningen i 70erne ikke lige øjet, da der ikke var sammenfald i en kortere periode. Så set ud fra helikopter-blikket, må man sige at leading indicator i den grad har sin berettigelse. Bid mærke i de signifikante markedsbunde som markedstoppe fremgår tydeligt. Øverst har jeg markeret perioderne med de sekulære perioder. Vi befinder os i sekulært bear markedet, som startede i år 2000. Disse markeder er i høj grad præget store udsving, som er forankret i store økonomiske udfordringer. I 2000 lagde vi ud med en IT boble, og nu kæmper vi med en finans- og boligkrise. Til forskel for et sekulært bull marked er udfordringen i et sekulært bear marked timingen. Med en sund investeringsstrategi, og her tænker jeg på en veldefineret SL-strategi, vil jeg gerne understrege, at et sekulært bear marked byder på fantastiske muligheder, skønt der i medierne og mange andre steder ofte kun optræder forbehold.

Som det fremgår, har leading indicator på udført en bund i 2009, der netop nu genererer et købssignal. Jeg anvender Geoffrey Moore's version af leading indicator. Conference Board udgiver ligeledes en leading indicator. Jeg har tidligere kontrolleret forskellen mellem de 2 nøgletal og siden 60erne har der været et markant sammenfald. Dog har CB's udgave denne gang noget tidligere genereret købssignalet, hvilket bidrager til lidt usikkerhed. Isoleret set ser det derfor kan ganske godt ud.

På månedsdata anvender jeg igen leading indicator og modellerer nøgletallet med 6 måneders rate og change (ROC6). Når selve den tekniske analyse på indekset eller en enkelt aktie er udført står ROC6 tilbage som den vigtigste indikator set i forhold til en positionering. Et overset værktøj, som jeg efterhånden har gjort opmærksom på adskillige gange. Selve forståelsen omkring de 4 faser vil jeg henvise til tidligere forklaring med illustration (se dog vedhæftede slide omhandlende de 4 faser). Vi befinder os i fase 4. Den mest komplicerede af dem alle. Markedet har tradition for at konsolidere i denne fase, men sidste gang vi var i denne fase, steg rigtig mange aktier. En del af forklaringen kan blandt andet findes i korrelationen til den langsigtede MACD-cyklus. ROC6 mdr. leder af gode grunde MACD-modellen (kvartalsdata). P.t. er det derfor særdeles interessant om svækkelsen i denne model bliver dyb. I så fald vil der være en risiko for at det netop genereret købssignal i de lange cykler vil bliver annulleret. Her er det vigtigt, at man forholder sig chartet og ikke læner sig op ad gisninger. Mit bedste bud vil dog være at det ikke bliver tilfældet. For det første skulle det være første gang i historien at en vending skulle finde sted inden den næsten er blevet slået i gang. Derudover ser jeg en mulighed for at de amerikanske byggetilladelser, som er ét af de 10 nøgletal, vil kunne bidrage positivt i denne kommende tid. De befinder sig på i historisk lavpunkt og har i de senere år kun bidraget negativt til udviklingen i leading indikator. Ikke fordi jeg forventer et længerevarende cyklisk opsving, men en korrektion i US building permits vil ikke overraske mig. De seneste års udviklingen i byggetilladelserne er et godt eksempel på, at væksten kan komme fra flere sider. Det er bestemt en vigtig observation, men at være sortseer på den baggrund er unuanceret og forkert.

Hvis vi kaster et blik på aktiemarkedet, så er der ingen tvivl om det p.t. er op ad bakke. Vi befinder forsat i en primær optrend, men kombinationen mellem fase 4 (ROC 6) og det generelle korrektive miljø er mere end spændende. Ingen ved hvor bunden er at finde, men som nævnt tidligere skal der virkelig en grim udvikling til før aktiemarkedet og de lange cykler er vendt til nedtrend over hele linien. Dette skal på ingen måde fortolkes som en køb/hold strategi, da ens positioner skal behandles individuelt set i forhold til ens SL strategi.

Sandsynligheden for det ene eller det andet scenarium kan belyses i US employment. Hvis denne ikke vender, som den p.t. indikerer, vil forhåbningen om en kortere korrektion pakkes væk. En vending i dette nøgletal bekræfter netop en konjunkturcyklus og validiteten af vendingen af leading indicator på kvartalsdata. Ja, de seneste jobtal er jo ikke ligefrem prangende, men de skal ikke fortolkes isoleret set, men cyklisk.

En hurtig sammenligning:
Sidste konjunkturcyklus: leading bundede sidst i 2003Q2 og employment i 2004Q3
Nuværende konjunkturcyklus: leading bundede sidst i 2009Q2 og employment i 2011Q1 (skal dog bekræftes i Q2)

Altså, en betydelig længere tid denne gang, hvilket jo også understreger situationens alvor.


Aktiemarkedet:
Langsigtet betragtet kunne S&P500 godt understøtte en generel top, når indekset sammenlignes med tidligere konjunkturtoppe. Både på dags- og ugebasis ser det ikke godt ud. I bund og grund er udviklingen i ovennævnte indikatorer, der afgør dybden i nuværende korrektion. Jeg er tilhænger af, at der vil være en eller to konjunkturnedgange mere, inden vi igen står foran et sekulært bull markedet (brud ATH og med stigende bunde som toppen gennem mange år), som jeg tror, vil blive præget af enorme muligheder. I princippet er det ligegyldig hvor langt aktiemarkedet korrigerer i de kommende år, da det er timingen på vendingerne, som er vigtig - toppe som bunde. Jeg tror nu mest på, at aktiemarkedet ikke går helt i knæ. For det ikke inflationskorrigerede S&P graf, er mit bedste bud, at indekset vil befinde sig mellem 1000-1500. Et brud på den øvre grænse vil formentlig blive testet mere end en gang inden det lykkes, men når det sker, vil det være starten på et nyt sekulær bull markedet.

Jeg analyserer en bunke makroøkonomiske nøgletal, men har i ovenstående medtaget de vigtigste, når spekulationen er knyttet til aktiemarkedet og nuværende situation.

/gnobby

P.S. Enkelte charts mangler at blive opdateret med sidste måneds udvikling.
docPI___illustrationer.doc



7/6 2011 14:36 le 043003



jeg har lidt travlt, så derfor ikke nogen respons ligenu - jeg har kun læst en del af dit indlæg, men vil gøre det senere

men kan du ikke forklare mig hvorfor vi er i et sekulært bearmarked siden 2000

det er jeg meget uenig i da vi har haft et voldsomt bullmarked 2003-2007/08 og nu igen i 2009 indtil nu i 2½ år

hvis det baserer på specielle definitioner, mener jeg at definitionerne skal laves om og at teorierne bag påstanden om at vi er i et sekulært bearmarked er forkerte



8/6 2011 23:39 gnobby 043036



De sekulære bear markeder er defineret ud fra S&P 500. Indekset befinder sig i et trading range, der er defineret med toppene fra 2000/2007 og bundende 2002/2009. Med andre ord, har væksten ikke været i stand til at drive indekset ud i vedvarende højere toppe som bunde. Ja, væksten var rigtig flot i den nævnte periode, men det skal også holdes op i mod de efterfølgende massive fald under finanskrisen. Hvis vi skal finde en periode med tilsvarende udsving i væksten, skal vi helt tilbage til sidste sekulære bear marked, som gik fra 1968 til starten af 80erne. Efterfølgende årtier, 1980-90erne, var væksten vedvarende høj og kun afbrudt kortere nedgange. Som du selv har pointeret mange gange, fejlede væksten jo ikke noget under 87-krakket, hvorfor indekset efterfølgende hurtig forsatte stigningerne ufortrødent.

Jeg forventer ikke, at du er enig, men det er min holdning :−)



7/6 2011 16:54 vouskootia 043004



Vil lige give lidt shameless self promotion med en samling af noegletal til den lange trend (kvartalsvis):

http://aktiehaj.dk/

t/(t-1) stort set ROC1
t/(t-4) stort set ROC4

Faa et overblik eller dyk ned i dem, per land, overordnet for OECD (mangler desvaerre specielt Kina endnu)

Maa jeg spoerge hvad du bruger MACD til i noegletallene - eller hvad det viser? (og hvilke parametre til MACD?)

Interessant med dit syn paa byggetilladelser - vil der lige give dette tal:
http://aktiehaj.dk/real-estate-us
(det er tracking af en US REIT ETF) - bliver husene dyrere i US vil det hurtigt kunne betale sig at bygge nyt. Hvis priserne nu stiger hurtigere end efterspoergselen - saa har vi en god lille bobel/cycle under opbygning ;−)

Paa de seneste OECD tal vil jeg sige at vi er rimelig safe - ok vaekst, salg og produktion - og vaerdierne stiger (huse). BDI er lavt (men nok mest pga. overkapacitet?), VIX er lavt og stabilt = godt for aktiemarkedet. Farresignal kunne vaere raavarer er blevet dyre, penge maengden M1/M3 oeges kraftigt, og gaelden ogsaa..

Major negativt globalt set kunne vaere oproer i SaudiA. = mangel paa olie, men ellers tror jeg ikke 'mindre' ting som Greece vil faa impact andet end fear.



8/6 2011 23:19 gnobby 143033



Vedr. MACD, så anvender jeg denne model til at modellere de langsigtede bevægelser (kvartalsdata). MACD er en momentum- og trend indikator, som jo i sig selv er ret vigtige parametre. Derudover er dens styrke, der ikke er meget overladt til fortolkning. Jeg anvender 12 og 26 for henholdsvis kort og langt EMA og 9 til signalkurven.



9/6 2011 06:40 Roedekro 043038



Hej Gnobby

Jeg er ening omkring dine betragtninger vedrørende leading og aktiemarkedet. Fin analyse. Jeg synes dog ikke helt at vores tal fra conference board passer helt præcis med dine leading tal pt. Har følgende kommentar:

Byggetilladelserne ligger ekstremt lav og vil selvfølgelig korigere op. Men en cyklisk model vil stige selvom tallet for byggetilladelserne ligger uændret. Det andet er, prøv at se på M2, som også er en af de ledende indikatorer. M2 følger ikke længere leading, måske grundet at man øger likviditeten. Men M2 er på kvartalsbasis gået ind i fase 3. For mig at se, afspejler M2 forbrugernes aktivitet med penge og derved et signal om forbrugernes forbrug. Derved kan det være at ca. 70% af væksten (privatforbruget) i USA allere er gået ind i fase 3.

Vi skal huske på, at den vestlige økonomi er ekstrem presset, med en boligboble og en gæld der langt overstiger 30'erne. Derfor mener jeg også, at sammenligning af modeller og aktiemarkeder, skal ske i perioder med lige så ekstrem situationer. Altså at vi skal sammenligne nuværende krise med 1873, 1929 og japan 1989. Men problemet er datagrundlaget i 1873 og 1929. Det er ikke fordi jeg skal være sortseer, men det er jo de fundamentale ting der giver udsvingene.

Fuldstædigt enig med at aktiemarkedet er i seculær bear marked. Martin J. Pring beskriver en sådan periode med 4-6 recessioner, så det er ikke sikkert at der mangler 2 recessioner før aktiemarkedet træder ud af en seculær bear, det kan faktisk være 4 recesioner i behold endnu

Jeg vedlægger nogle charts omkring leading i min opdatering inden sommer ferie

Ellers super indlæg

MVH
Rordekro



9/6 2011 10:13 gnobby 043041



Hej Rødekro,

Tak for din feed back.

Leading indicator: Ja, det er lidt underligt, men jeg poster gerne korrelationen mellem de 2 varianter. I så fald vil jeg bede dig om at sende mig data fra CB på måneds- og kvartalsdata. Det kunne være interessant. Jeg sender dig en mail, hvis du vil dele de historiske data.

Byggetilladelserne: Hvis tilladelserne ikke stiger, så vil der ikke optræde et validt købssignal på MACD-modellen. Men ja, lige nu ser den cykliske model stærkere ud end selve nøgletallet, men en videre styrkelse af MACD vil nødvendigvis kun være foranlediget af stigninger i byggetilladelserne.

M2: Prøv at tage et kig på med det vedhæftede dokument. Her illustrerer jeg de cykliske forhold for ledende indikatorer og M2. Det er ikke helt rigtigt, at M2 som oftest korrelerer med de ledende indikatorer - det nærmeste vi kommer en korrelation er under sidste sekulære bear marked i 70erne. For det første finder jeg ikke MADC modellen særlig brugbar set i forhold til M2 - de cykliske forhold er svære at fremkalde, hvor de opstår tydeligt på ROC36 måneder. Forrige bund af MACD i 2006 er et godt eksempel. På det tidspunkt lå det derimod i kortene at M2 havde korrigeret færdigt i ROC36, som bestemt ikke var at læse i MACD-modellen. Lad os se hvad den nærmeste fremtid bringer, men nuværende situation minder unægtelig om hinanden. Kan du se min pointe? Enig i betydningen af M2

Sekulære bear markeder: Jeg kender godt MP's udlægning af antal forventede recessioner. Jeg er ikke uenig, men er det bare vigtigt at forstå, at hvad enten der står 2-4 recessioner inden "kajakken" vender, vil der undervejs komme et utal af muligheder - a la perioden fra 2000 til i dag i bedste fald. Perioderne vil uden tvivl være at finde i udviklingen af ROC6 måneder for de ledende indikatorer.

Hvad er din holdning til et evt. forstående cyklisk vending i US beskæftigelsen?

Ser frem til se dine charts.


/gnobby

docxPI.docx



9/6 2011 19:48 Roedekro 043058



hej

vedlagt 3 charts omkring leading mv. jeg har ikke så megen tid, så du må selv studere. håber du kan bruge det.

mvh
Rødekro
docgnobby.doc



TRÅDOVERSIGT