Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
Oversigt

Sad lige og skimmede landbrugsavisen igennem over frokosten (foraeldre der er landmaend) - og derefter lige googling til disse links:
http://www.businessweek.com/news/2011-06-06/wheat-ral..
http://www.nytimes.com/2011/05/20/business/global/20i..
http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2011..
http://en.rian.ru/mlitary_news/20110531/164343769.html (russia to lift export ban, men landbrug derovre har ikke plantet lige saa meget til som i 2009 = lavere produktion ogsaa i 2011)
http://farmlandgrab.org/post/view/18291 (kina er paa jagt efter landbrugsjord)
http://www.agrimoney.com/news/australia-targets-recor..
http://www.landbrugsavisen.dk/Nyheder/Netnyheder/2011..
ogsaa set i landbrugsavisen i dag - US export af landbrugsprodukter til Kina er op med 41% siden sidste aar (og 27% paa generel export). I 2010 exporterede de for 115 mia. usd - iflg. landbrugsministeren sikrer det mere end 1 mil. arbejdspladser i sektoren.
I landbrugsavisen var der ogsaa en 'landmandsbarometer' fra maj 2011 - knap halvdelen af de danske landmaend har planer om at investere i maskiner det kommende aar (1/4 i byggeri, 1/3 i stalde, 1/3 i jordkoeb)

Kverneland KVE.OL er en producent af landbrugsmaskiner)
http://aktiehaj.dk/kve.ol - den lagde fra land sidste sommer.

Black Earth Farming (BEF-SDB.ST) er en russisk landbrugs-aktie (jordbrug - primaert hvede):
http://aktiehaj.dk/bef-sdb.st
De var/er ramt af krisen sidste aar i rusland (toerke) - og export-ban (lave priser) - iaar ser det ud til en normal hoest, og export-ban-lift 1 juli.

Firstfarms (FFARMS.CO) er landbrugsaktie med primaert maelkeproduktion i Slovakiet og forpagtning af jord. Og med jordbrug i Rumaenien (ejer jorden der).

Andre landbrugsaktier der er nemme at investere i for danskere?

Summary:
DE, FR, US, CN, RU: under normal
AU: over normal
DK: normal
Befolkningen og middelklassen: stigende ;−)8/6 2011 15:19 Occam 143027Black Earth Farming kvartalsregnskabet er meget interessant. På side 7 sammenligner de hektarpriser rundt i verden:
USA og Canada: ca. 10.000 USD
Østeuropa og Sydamerika: 3.000-6.000 USD
Rusland (deres bogførte anskaffelsesværdi): 250 USD
men beregnet ud fra BEF aktiekurs: 2000 USD inkl bygninger og maskiner.

Sammenlign en dansk hektarpris på 150.000 kr = 30.000 USD!
Hvis vi fjerner landbrugsstøtten går de danske landmænd (og deres banker og kreditforeninger) fallit.8/6 2011 18:59 Kristensen 343031Problemet med børsnoterede landbrugsselskaber er som jeg ser det, er at der er for mange interessenter (aktionærer). Investorerne på børsen forventer et rimelig afkast og gerne hurtigt muligt. Men landbrug er en langvarig proces og sjældent en sektor som outperformer i forhold til andre sektorer, hvor man, uden jeg har studeret det, formentlig historisk har kunne hente et noget større afkast. Jeg har endnu ikke set børsnoterede landbrugsselskaber, som over en periode på 3-5 år har skabt positiv afkast til aktionærerne. Såvel FFARMS som BEF steg begge efter IPO, for siden hen at være faldet tilbage igen under introduktionskurs, vel faktisk til det halve.
Som jeg ser det, har selskaberne efter en IPO, haft alt for travlt med at ekspandere, herunder opkøbe jord. Fx. opkøbte BEF store arealer, men efter som jorden havde lagt øde hen i flere år, tog det lang tid at få jorden i drift. Og med så mange tusinde hektarer havde man ikke mulighed for at bearbejde alt den jord på en gang. Dermed lagde meget jord fortsat øde hen efter opkøb, og bandt/binder samtidig dyr kapital, i stedet for at opkøbe løbende som man havde ressourcer til at bearbejde det.
Ønskere man at investere i landbrug i Østeuropa og lign. tror jeg det er bedre at gå ind i et af de mange selskaber, med en langt mindre kreds af aktionærer/anpartsselskaber, som ikke er børsnoteret og hvor organisationen er mere flad/trimmet.
De eneste som har vundet på at børsnotere landbrugsselskaber er personerne bag.

Ikke desto mindre har jeg selv været aktionær i såvel BEF som FFARMS, men var så heldig at være med fra IPO, hvor kurserne gik fint. Vi så sidste år, hvad spekulation omkring råvareprisernes opdrift gjorde ved FFARMS aktiekurs, så hvis der kommer tørke igen i år, kunne der være en mulighed for hurtige penge her. De høje råvarepriser afspejlede sig dog ikke i tallene i årsrapporten.
FFARMS har efterhånden også fået deres mælkeproduktion med 3.xxx malkekøer op at køre på fuld dridt, så det bliver spændende at se om det kan bidrage lidt til indtjeningen.

Oprindeligt investerede mange vist i selskaberne i håb om kraftige jordstigninger, hvilket sidenhen har vist sig at udeblive. Er dette intentionen er det nok bedst at ligge aktierne i pensionen.10/6 2011 08:52 Kristensen 043066Dansk Ukrainsk Compagni (DUKAS A/S) er et forholdsvis nystartet selskab, med svineproduktion i Ukraine.
Selskabet blev stiftet i 2006, men først med egentligt produktion fra 2007.
De udarbejdede omkring 2008, et prospekt for at finde investorer til at skyde penge i selskabet, til hurtig en ekspansion. Dette lykkedes imidlertid ikke grundet krisen. Derfor har de i stedet måtte tage arbejdshandskerne på og løbende udvikle og ekspandere, efterhånden som der tjenes penge. Dette er for mig at se den helt rigtige løsning, og de får således løbende tilpasset organisationen.

Regnskabstal følger og det ser ikke helt dumt ud, og kan være en potentiel mulighed for interesserede investorer, i østeuropæiske/udenlandske landbrugsselskaber.

Der er også et hav af andre selskaber som kan findes ved at søge lidt på nettet.

Dansk Ukranisk Compagni, DUKAS, landbrug, østeuropa, YAR.OL AURI-B.CO, BEF SDB.ST, FFARMS.CO
10/6 2011 09:24 Occam 143067Jeg synes nu, at det ser dumt ud, når hele egenkapitalen forsvinder fra det ene år til det andet.

Investering i jord i Østeuropa må i høj grad baseres på tillid til de involverede personer.10/6 2011 11:00 Kristensen 043069Ved ikke lige hvad der er sket siden egenkapitalen går i minus, ser lidt mystisk ud, men der er sikkert en fornuftig forklarring. Der er muligvis udbetalt stort udbytte til ejerne.

Helt enig i at det i høj grad er baseret på tillid.

DUKAS ejer ikke selv jorden i Ukraine, idet udlændinge ikke kan eje jord her, så alt jord er lejet, således har de ikke stor kapitalbinding heri.10/6 2011 13:34 vouskootia 043074Foerst tak for feedback og jeres syn!
Og det er nok vaerd at tage med at landbrugs-sektoren er en svaer stoerrelse som er kraftigt paavirket af vind-og-vejr (lokalt/globalt), udbud/efterspoergsel, spekulation i jordpriser, mm. - og derfor koerer i cycles med store udsving.
Magre aar kan saa maaske give kommende bobler - som jeg haaber paa i Rusland hvor toerken sidste aar har resulteret i at der i aar er saaet meget mindre areal til (de havde vel ikke likviditet til at saa mere til/tiltro til at det kunne forrentes).

Lidt flere landbrugsrelaterede aktier:

Yara International (producent af goedning):
http://aktiehaj.dk/yar.ol

Auriga (producent af sproejtemidler):
http://aktiehaj.dk/auri-b.co

Der er ogsaa ETF/ETN'ere til raavarer - en hel del noteret i Sverige - fx. hvede uden-gear, x2, x3, og helt op til x4 gearing! :−) (high-risk)TRÅDOVERSIGT