Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Risikoen i QEC er særdeles lav


43034 MadsK 8/6 2011 23:23
Oversigt

Jeg har tyvstjålet dette indlæg fra Hegnar, men i og med at jeg er enig med skribenten smider jeg det her på PI. På nuværende tidspunkt er der ikke kommet et referat fra dagens GF, så det må vi vente med at smide i tråden til i morgen.


Det er alltid risiko forbundet med aksjer. Men her snakker vi om et selskap som har:

4kr kontanter per aksje, ingen gjeld, fullfinansiert, pluss i resultat(altså tjener penger).

At selskapet har et enormt potensial er det liten tvil om. Quebec-feltet som selskapet har satset alt på og som de håper å få i gang produksjon på i løpet av 2013, er blant de største og beste gassfeltene i Nord-Amerika, om ikke det beste. Det er et vanvittig potensiale i feltet.

Markedet for gass-industrien styrket seg i økende grad og det foregår en høyt konsolidering i bransjen.

Mange av de store aktørene har innsett at det er rett og slett ikke godt nok lenger å tjene penger. En bedrift må også vokse, - hele tiden, og det uavhengig av bransje.

En bedrift som ikke vokser, straffes brutalt av aksjemarkedet, og oppnår en dårligere verdiutvikling enn konkurrentene. Og da går det lukt ned i gruppen av såkalte «underperformers», taperne, som kan bli et lett bytte for mer aggressive spillere eller også gå overende

Et oppkjøp av Questerre kan være aktuelt. Og jeg mener et bud vil foreligge innen 12 måneder.

Hvis man har tro på en aksje og har gjort hjemmeleksen skikkelig; så vær langsiktig. Det er ikke tilfeldig at gamle Buffett står på listen over verdens rikeste menn - og der finner man ikke så mange daytradere.


Disclaimer: Jeg har selv aktier i QEC



9/6 2011 19:27 johnny57 143057



Tja men savner en forklaring på hvorfor den er faldet fra ca 30 Nok til ca 5 Nok uden særlig grund, har selv en del med pænt tab.

sent from iPhone



9/6 2011 20:18 collersteen 143059



Hej Johnny. Der er grundlæggende 2 forklaringer.
1) Lav gaspris som medfører at økonomien i udvinding af gas bliver knap så god som den så ud i "gamle dage"
2) Politisk/samfundsmæssigt sløvsind i form af modstand og manglende opbakning til at udvinding af shale gas i the Lowlands. Det har medført forsinkelser i 1-2-3 år måske førend en egentlig kommerciel udvikling af området kan påbegyndes.

Alt i alt gør det at der kan blive noget ventetid førend potentialet i the Lowlands udspiller...og samtidig også en risiko for at potentialet aldrig når at udspille sig. Alt i alt koster det på kursen.

Men det siger sig selv, at det nok er lidt overgjort, når kassebeholdningen er 4kr per aktie. Så får man jo næsten hele området med gratis og det er jo i sandhed absurd, når det efterhånden er påvist at gassen er der og at den kan hentes op.

Problemet er jo nok at investorerne ikke gider sidde med en aktie i Lowlands som kan vise sig at være død i 1-2 måske 3 år... så kan man ligeså godt være i andre spændende gas-aktier indtil da.

I mellemtiden prøver QEC at udvikle nogle af deres områder i det vestlige Canada.... Og at dømme udfra den seneste præsentation fra maj måned, ser det ganske interessant ud. Jeg er i hvert fald klart en køber af qec her og ikke en sælger. Og man må håbe at de speeder lidt op for tilbagekøbet også, for det er nok den bedste investering som QEC kan lave lige pt.



9/6 2011 20:40 collersteen 043060



Jeg må lige rette mig selv... gasprisen er stort set uændret siden marts 2010, hvor QEC nåede 30 kortvarigt, så det er faktisk alt overvejende den politiske uro der har skabt problemerne.

JEg har dog ikke lige ledt efter charts på flerårige futures for at se om forventningen til den fremtidige pris har ændret sig markant siden sidste år. Det har jo trods alt også en betydning når brøndene ikke er boret endnu.



9/6 2011 22:18 Nippon1976 043062



Coller du siger godt nok at de har en kassebeholdning på 4 nok pr. aktie. Men sådan som det ser ud nu, så sker der en gradvis udvanding af beholdningen, da der ryger betydelig flere penge ud end ind. Samtidig skal der også bruges mange penge på boringer mm.
Så om 3 år, hvor de måske får lov at udvinde gassen, ser situationen nok anderledes ud. Spørgsmålet er også om de får lov at udvinde gassen? Det kendte metoder til udvinding af shale gas er stadig til debat, mener jeg læste at nu ved lov er blevet tvunget til at fortælle hvilket kemikalier de bruger. Er der ikke også stadig spørgsmålet,om udvindingen kan skade drikkevandet?



9/6 2011 23:27 collersteen 543064



Driften er nu altså gået i plus...og der er positivt cash flow også fra driften.
Men klart at der selvfølgelig skal investeres penge for at udvinde the lowlands - og det var også til dette formål at man i sin tid rejste de 150mio cad. Indtil der kommer nyt der vil man som skrevet investere i Vestcanada hvor man får 2,5-3 CAd tilbage hver gang man putter 1 cad i jorden til boringer, så det er en udmærket måde at fordrive tiden på... som Binnion vist fik udtrykt det. Det er måske optimistisk, men han mente at man derovre kunne nå at opbygge et 200 mio CAD asset (som således kan realiseres og bruges til at finansiere Lowlands "for free")

Mht. cashen er den på 130 mio cad hvilket med 230 mio aktier nok ikke helt er 4 NOK per aktie. Nok nærmere 3 NOK.
Men det er ligesom et billede på, at du ved at købe aktien reelt betaler 2 NOK for deres rettigheder til Quebec (og alle andre steder i øvrigt) for der ligger 3 NOK per aktie i kassen.
Og de penge man bruger pt. har mere karakter af investering end cash burn, for boringerne i vestlige Canada er ikke eftersøgning men produktionsbrønde.

Nu skal det ikke lyde som om der slet ikke er nogen risiko i aktien - for det er jo selvsagt. Og kursudviklingen er et tydeligt tegn på det. Det er et play på et de lykkes med The Lowlands. Og gør de ikke det kan de måske redde sig i land alligevel med de andre assets, som måske også kan regne hele casen hjem. Det væsentlige er også at de ingen gæld har - ergo er de ikke under noget eksternt pres...udover at licenserne udløber i 2018.

Der har iøvrigt været nogle ændringer af royalty-systemet også, hvilket måske kan have forklaret noget af kursfaldet også.


Der er de miljømæssige "problemer" og der er meget populisme og lobbyisme i alt det. CEO Binnion har på det seneste gjort et stort nummer ud af at GazProm er en af de største støtter til de lokale miljøgrupper og kampen mod lokal udvinding af gas. Så kan man jo spørge hvilke motiver der ligger bag det - nok næppe nogen som helst sympati for miljøet i Quebec. Mht. fracking og drikkevand er der en masse meninger - grundlæggende mener QEC at 14000 horisontale boringer med frac i usa næppe er et tegn på at det går i drikkevandet. Mht. kemikalier offentliggører qec allerede nu hvilke kemikalier man bruger.

Se evt. den seneste præs fra Oslo - der gennemgår han mange af punkterne.
http://www.questerre.com/en/investorcenter/presentations/

Men bottom line er nok at "ingen" gider eje aktien pt, fordi der ikke lige ligger voldsomt mange triggere rundt om hjørnet nu hvor udviklingen i quebec er sat lidt på pause. Man skal dog lige huske, at der er(vil blive) givet tilladelse til at man kan bore og fracke ifm. pilotprojekter, så dele af grundarbejdet inden den store kommercialisering af området kan fortsætte i det omfang man ønsker det. Mht. lige netop dette er markedet måske også lidt usikker på hvor meget fokus talisman og forest energy vil smide efter lowland pt. Det er jo store energiselskaber med mange andre aktiviteter som selvfølgelig også laver en intern prioritering af deres ressourcer/kapital.


Nåh, det blev langt og lidt rodet. Jeg vil her til sidst igen anbefale at se præsentationen... Den giver et fint indblik i situationen, selvom man selvfølgelig også skal huske at det på at jo principielt er et partsindlæg. For at se mere om selve potentialet, teknikken, området, testresultater m.m. så kan man vælge at se nogle af præsentationerne fra sidste år eller 2009.



10/6 2011 14:25 JensHorka 543076



Tjah, har ikke så meget at tilføje til det coller allerede har sagt, og så alligevel:

Miljøet og omverdenen
Mht kemikalier i fracking-væsken, så har QEC længe offentligtgjort hvad der indgår i blandingen. Der er tale om stoffer der indgår i "common household chemicals" som de selv påpeger, og det vil jeg (som en person med ihvertfald nogen indsigt i de kjemiske videnskjaber) være tilbøjelig til at give dem ret i. Så jeg er som fagmand ikke bekymret for de miljømæssige aspekter, men det er der andre der er, og det tager tid at overbevise skeptikere, så igen er det bare med at have tålmodighed. Der er rigtigt nok lange udsigter til decideret produktion i lowlands, men jeg kan ikke på nogen rimelig måde tro at at det ikke kommer til at ske - men det er selvklart ikke lige om hjørnet.

Kursudviklingen
Rent teknisk er vi ved at nærme os bunden fra 2009, har intraday været under de 4.82 som var lukkekursen primo marts 2009. Men spørgsmålet er, om denne bund også holder i sommeren 2011? Man KUNNE jo vælge at tro at vendingen i foråret 2009 skyldtes at investeringsbankernes begyndende opkøb i markedet godt hjulpet vej med frisktrykte sedler de havde fået i bytte for deres toxic assets. Bare en tanke (som jeg ikke har lyst til at debattere nærmere her, da emnet for nogle kan have religiøs karakter).

NÅ! men til forskel fra den gang, er der lige pt. ingen centralbanker der begynder at smide milliarder i markedet. Og volumen er MEGET lav, så det er ikke til at sige om 4.65 kommer til at holde intraday, heller ikke selvom aktien handles under NAV og til en kurs hvor mere end 60% er i cash.

Prissætningen
Lad os da i den forbindelse lige kigge lidt på prissætningen af selskabet: I foråret 2008 bundede kursen ud i 1.73 - man kan jo vælge at prissætte QEC uden lowlands herefter. Der er pt. 234 mio aktier i selskabet (+ en mængde optioner som jeg ser bort fra, da de har strike på langt over det dobbelte af dagens kurs). I marts 2010 blev der udstedt 30 mio aktier, i maj 2008 blev der udstedt 15 mio aktier, så bunden på de 1.73 skal altså ses i forhold til at antallet af aktier dengang var på ca 190 mio. Med det nuværende antal aktier i omløb bliver de 1.73 NOK til ca 1.40 NOK... Lægger man dette til en kontantbeholdning der svarer til ca 3.40 NOK, så ender vi op omkring de 4.80 NOK. 5 øre over dagens laveste notering.

For at skære det ud i pap:
I dagens marked får man for mindre end en flad norsk femmer ca 70% i kontanter (i en forholdsvis stabil valuta) + del i et sikkert, producerende, overskudsgivende felt under udbygning (antler) samt en mindre portefølje af andre interessante shales (Horn River, Bakken/Torquay etc). Selvklart med en langsigtet, kæmpe opside i lowlands/Utica.

What to do, what to do:
Vi er inde i en fase hvor man kan akkumulere stille og roligt - i små bidder med tid mellem købene (varsomt, indtil vi har en bekræftet trendvending). Jeg har selv købt endnu en lille sjat idag for at nedbringe gak en smule - og for at komme lidt tættere på det antal aktier jeg gerne vil have i en fornuftig basisportefølje.

Der er masser af ting der peger opad - men det er langt ude i fremtiden. Og selvom risikoen er lav og prissætningen særdeles rimelig, ja så kan markedet jo opføre sig irrationelt lang tid endnu. Så jeg tager det roligt og samler op hen ad vejen i mit eget tempo.

God pinse herfra

JH



10/6 2011 17:26 johnny57 043080



Tak for svarene, hvis jeg skal tolke er det et spørgsmål om at vente, det kan jeg fint gøre , vil nok købe flere for at bringe gak ned pr ca 18,
normalt ville jeg havde solgt forlængst, men blev ved med at tro på den, har således inkalkuleret de 60 Mille i tab, så jeg kan vente meget længe.

sent from iPhone



13/6 2011 19:50 collersteen 043117



Miljø/frakcing.

Der er lidt nyt på Binnions blog om GasLand-filmen
http://blog.questerre.com/en/?p=211

Indlægget er så primært baseret på en "Al Gore" / global warming modstander.
http://www.noteviljustwrong.com/General/fight-goes-on-against-gasland-censorship.html

Så man må tage det som et partsindlæg.



13/6 2011 19:10 turin 043116



Jeg kan ikke forstå hvordan man kan sige at risikoen i QEC er lille. Som den norske skribent gør opmærksom på, har firmaet sat alt på et bræt og gået efter Quebec. Hvis det skulle fejle eller blive forsinket eller hvad ved jeg, kommer QEC til at styrtbløde. QEC har gennem sin historie ingen, og jeg gentager INGEN, succeser. KVÆK har aldrig leveret noget til aktionærerne.

- turin



14/6 2011 23:50 JensHorka 043137



Risikoen er lav, idet selskabet har positivt cashflow og mere end halvdelen af aktiens pris udgøres af kontanter. Og for de resterende mindre end 2 norske kroner får du del i bl.a. Antler der er under udbygning og som jvf collers reference kan vurderes at blive op til 200 mio CAD værd.

Fint nok i min bog.

Det er selvfølgelig ikke så sikkert som det var at købe Curalogic dengang selskabet var i likvidation og havde en kassebeholdning der oversteg dagskursen med en fem-ti procent men alligevel OK sikkert i forhold til så mange andre aktier.

Aktien er lige nu priset uden lowlands, som man får med som en gratis joker på sin julekalenderQEC der har en forholdsvis "sikker" tilbagebetaling på +60%.. Og kursen har jo netop styrtblødt siden det kom frem, at der ville være et toårigt stop for decideret kommerciel udvikling af Utica, hvilket har forsinket projektet betragteligt.. Og eftersom du ikke lader til atvære klar over dette, så vidner det desuden om at dit indlæg har karakter af noget man hovedsageligt læser ved Skagerraks nordlige kyster.

Husk at lukke dine positioner inden du tager på ferie.



TRÅDOVERSIGT